Привет,за съжаление ,не се познавам никой от Вас на "живо",но благодаря ,че размишлявате над проблемът ми.А бройката е 80 броя,и са на един пчелин.Знам че е много,но така ще бъде.
Да,бройката не е актуализирана в профилът ми,не пиша много,защото не мога да бъда полезен на останалите.
За съжаление не мога да са си произвеждам майки,основно защото съм неделен пчелар,а и не знам как.Даже не само събото-неделен, а само неделен пчелар.Освен това пчелинът ми е на 60 км от домът ми и е сложно.Тази година имам висока смъртност /20%/ ,а трябва да достигна 100 броя.Пари за майки няма и търся лесно изпълним начин за достигането на броя,който съм заложил.
До сега,след съвета на колегата Kuline чета темата за майкопроизводството,но темата е голяма и трудно се чете.
До сега клоня към към два варианта-единият на Дони-засилване на определен брой семейства и залагане на роеви маточници и формиране на 4-5 броя от едно с-во.
Другият е на Валентин от пост 187.
На първо четене и двата ме устройват и ще опитам да ги изпробвам и двата.
Опитвам се в духа на форумите да споделям резултатите след въпросите,който задавам.
Благодаря на всички,писали до тук по моят въпрос,и оценявам всички участници с мнения на 6+.
Общо взето майкопроизводството е най-трудната и най-недоразбрана част от малките и средни пчелари.От моите познати пчелари/около 20 човека с по 20 до 120 кошера/никой не произвежда сам майките си.Масово се разчита на самосмяна и основно роеви майки.Затова ми е "тъмна Индия".Ще потърся клипове как се пренасят личинки и се придават на стартер.