Пропуснал съм го този коментар, сега го виждам. Ето повод да докладвам за ситуацията. Помолих по-старши пчелар да ми помогне за преглеждането на кошерите. Нарочно измих предния ден бетона, за да види колко подмор ще има за 24 часа. Отделихме 8 часа за ровене из кошерите и се оказа, че основно прегледахме и оправихме едва 10 кошера. Разделихме 5 от тях, готови за роене, разширихме някои. Масово са със маточници или млади, още неснасящи майки. Явно доста роеве са си отлетяли в мое отсъствие, но така се учи човек. Според колегата нищо им няма, но са много нагъсто, налитат се едни други и подмора е резултат от битката. За мен не е така и за всеки случай дадох на д-р Вълчовски една проба за пълен анализ. Той пък каза, че може и да е нозема. Ще чакам резултатите.Пчелина е на сянка половината ден, откакто се разлистиха двете огромни тополи от южната му страна. Слънце е от изток при изгрев и от запад при заник. Започнах да сменям горните корпуси, с цел поставяне на такива с въртящи прелки. Явно ще се наложи да ги разделя почти всичките, за да използвам изобилието от роеви маточници, преди да се излюпят. Както е тръгнало, ако произведа достатъчно инвентар, скоро върху почти всеки кошер ще има обособено по едно ново семейство, ако се окаже, че няма да ги умори тази болест.