Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 31 ПърваПърва ... 162425262728 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 306
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Пропуснал съм го този коментар, сега го виждам. Ето повод да докладвам за ситуацията. Помолих по-старши пчелар да ми помогне за преглеждането на кошерите. Нарочно измих предния ден бетона, за да види колко подмор ще има за 24 часа. Отделихме 8 часа за ровене из кошерите и се оказа, че основно прегледахме и оправихме едва 10 кошера. Разделихме 5 от тях, готови за роене, разширихме някои. Масово са със маточници или млади, още неснасящи майки. Явно доста роеве са си отлетяли в мое отсъствие, но така се учи човек. Според колегата нищо им няма, но са много нагъсто, налитат се едни други и подмора е резултат от битката. За мен не е така и за всеки случай дадох на д-р Вълчовски една проба за пълен анализ. Той пък каза, че може и да е нозема. Ще чакам резултатите.Пчелина е на сянка половината ден, откакто се разлистиха двете огромни тополи от южната му страна. Слънце е от изток при изгрев и от запад при заник. Започнах да сменям горните корпуси, с цел поставяне на такива с въртящи прелки. Явно ще се наложи да ги разделя почти всичките, за да използвам изобилието от роеви маточници, преди да се излюпят. Както е тръгнало, ако произведа достатъчно инвентар, скоро върху почти всеки кошер ще има обособено по едно ново семейство, ако се окаже, че няма да ги умори тази болест.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Ако подмора е от борба,пчелите ще са свити,а на това тясно място му трябва и ветрец.Кога си сложил зеблото и от кога ти е подмора?

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Според колегата нищо им няма, но са много нагъсто, налитат се едни други и подмора е резултат от битката. За мен не е така и за всеки случай дадох на д-р Вълчовски една проба за пълен анализ.Пчелина е на сянка половината ден, откакто се разлистиха двете огромни тополи от южната му страна. Слънце е от изток при изгрев и от запад при заник. няма да ги умори тази болест.
    За мен също не е така.Но не е и нозема.Ако имаше бой,щеше да смиташ директно,а от снимките е видимо,че са разпълзяни или скупчени на тумби.Умират след това,от изтощение.Иначе е прав,че са много нагъсто.Може да има налитане,но досега не съм видял носеща благинка пчела ,да бъде убита от чуждия кошер.Напротив,ухажват я,като я разтоварват и пощят още на входа и влиза вътре.Може би,за да я нахранят.Бетона ти е голям проблем.Моли се да е хладен август и края на
    юли.Това са само размишления,с които дано ти помогна.

П.П.след публикуването на поста ми,виждам че и Ачето акцентува на някои очебиещи неща,написани тук,малко дублаж.
    Този пост е редактиран от Гогол; 30.05.2017 в 21:58. Причина: дипълване

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Пропуснал съм го този коментар, сега го виждам. Ето повод да докладвам за ситуацията. Помолих по-старши пчелар да ми помогне за преглеждането на кошерите. Нарочно измих предния ден бетона, за да види колко подмор ще има за 24 часа. Отделихме 8 часа за ровене из кошерите и се оказа, че основно прегледахме и оправихме едва 10 кошера. Разделихме 5 от тях, готови за роене, разширихме някои. Масово са със маточници или млади, още неснасящи майки. Явно доста роеве са си отлетяли в мое отсъствие, но така се учи човек. Според колегата нищо им няма, но са много нагъсто, налитат се едни други и подмора е резултат от битката. За мен не е така и за всеки случай дадох на д-р Вълчовски една проба за пълен анализ. Той пък каза, че може и да е нозема. Ще чакам резултатите.Пчелина е на сянка половината ден, откакто се разлистиха двете огромни тополи от южната му страна. Слънце е от изток при изгрев и от запад при заник. Започнах да сменям горните корпуси, с цел поставяне на такива с въртящи прелки. Явно ще се наложи да ги разделя почти всичките, за да използвам изобилието от роеви маточници, преди да се излюпят. Както е тръгнало, ако произведа достатъчно инвентар, скоро върху почти всеки кошер ще има обособено по едно ново семейство, ако се окаже, че няма да ги умори тази болест.
    Агро че кошерите са нагъсто е ясно ама кошерите павилиони са още по нагъсто.Налитане винаги има и то в крайните кошери по посока на летежа ти беше в паша не мисля че при налитане в паша ще се бият а и то се вижда има хора сменят магазините барабар с пчелите в паша.Не че нагъчканите кошери е хубаво нещо ама чак пък такъв подмор.
    В една статия за Нозема Церане четох че много ама много рядко се роят разбира се ако не са поставени в екстремни условия а твойте не са и се роят от сила мина през паша свърши пашата и се роят имаш мед и рояци чрез роенето пчелите ще ти станат много по здрави и ще живеят двойно по дълго от другите те сега са в биопауза преди роенето а и докато младата майка пронесе /това не е било дълга и продължителна паша за да ги изтощи/.Ако имаш от тези старите проскубани пчели с разръфани крила дето са много пъргави а не болнави едвали ще е Нозема.Това с отводката отгоре предполагам е двусемейно в последствие двумайчино от майка и дъщера е добра идея ама нямам сериозна практика. За изследването добре си направил. Успех не се кахари за роенето ама това си е мое мнение /а аз съм с шопски гени и все вървя наопаки/.

Георги, условията в павилиона са коренно различни. Въобще не ги сравнявай с тези при agro.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Както каза колегата от форума Валтер, като се видяхме онзи ден, на ремаркето му са наредени плътно един до друг и няма такива пълзящи пчели, като при мене. Друго ще да е, ама ще видим по-нататък. Събота и неделя ще вадя мед, та ще поразровя основно и ще деля.
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Както каза колегата от форума Валтер, като се видяхме онзи ден, на ремаркето му са наредени плътно един до друг и няма такива пълзящи пчели, като при мене. Друго ще да е, ама ще видим по-нататък.А.
    Агро,явно пропущаш коментари на колеги.Не говоря за моите,вълци ги яли.Не може да сравняваш ремаркето с твоя стационар,отвсякъде заглушен,с постоянно изпаряваща се вода по цимента, използващ я за поилка и охлаждане/твои думи в някаква тема,която не помня сега,но го прочетох,и други неща пишеше там./Ако това ти остане практика,в края на август или догодина АГ ти е в кърпа вързан.Това са само предположения,дано да не се случи.Иначе,язък за устрема ти.Моля се да не се окажа прав.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Изследването за 10 болести излезе. Пробата бяха пчели от земята, които не могат да летят. Нищо притеснително в резултата. Един латентен вирус и нозема наполовина от границата, след която се преминава към лечение. Ако някой е любопитен, мога да го публикувам, след като поискам одобрение от д-р Вълчовски. Проблема ще да е грешки на пчеларя. Като свърша с ваденето на мед, което при мене от притеснение го направих с преглед рамка по рамка, което се оказа много трудоемко, смятам да разредя кошерите чрез преместване на другия пчелин. Сега вече ще го направя, успокоен, че няма да си пренеса болест и там.

Автор
    Регистриран
    03.03.2016
    Пчеларски район
    обл. Ловеч
    Преди седмица направих 10 бр. сборни отводки по на 8 бр. пити с разно възрастно пило в които сложих по една пита предварително подготвена със запечатани маточници (2 бр.) и един-два отворени. Майките се излюпиха добре и тази седмица ще са на проверка дали ще са пронесли и съответно за маркиране. По отводките всичко ми се струва нормално но ненормалното го констатирам на вече развитите кошери в които сменям майките поради старост. В тях след убийството на мама им предадох същата пита със маточници както на отводките но при проверката дали са се излюпили се учудих тотално.
    На всички кошери майките бяха излюпени и си ходят нормално по питите, но успоредно със това всички до един бяха заложили още мъчила като за рояване. Съответно всичките бяха развалени но сега ме гложди дали не направих така че да изпаднат в изкуствено роево състояние.
    Ако някой колега е извършвал подобни действия нека сподели за да знам какво да очаквам.

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Изследването за 10 болести излезе. Пробата бяха пчели от земята, които не могат да летят. Нищо притеснително в резултата. Един латентен вирус и нозема наполовина от границата, след която се преминава към лечение. Ако някой е любопитен, мога да го публикувам, след като поискам одобрение от д-р Вълчовски. Проблема ще да е грешки на пчеларя. Като свърша с ваденето на мед, което при мене от притеснение го направих с преглед рамка по рамка, което се оказа много трудоемко, смятам да разредя кошерите чрез преместване на другия пчелин. Сега вече ще го направя, успокоен, че няма да си пренеса болест и там.
    Да има Модератор на място , та да го постави това да е " sticky " - поне по 3 теми , барабар със снимките . Както и да е , всеки е тръгнал от някъде ... . Късмет и успехи - и по на рядко ( не късмета и усехите де ) кошерите .
    П.П. - гн. Агро , 100 % от стопански значимите болести по пчелите се лекуват само и единствено си изгаряне и унищожение на семейството - всичко друго е мъка .

Страница 26 от 31 ПърваПърва ... 162425262728 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •