Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
Отводка се прави с майка или с готови Маточници направени от много пчели.
Ако няколко рамки пчели чакаш да ти направят хубава Майка...
Особено ако ги правиш наблизо.
90 % ще се върнат до няколко дена откъдето си ги взел и няма да има кой да топли пилото, камо ли да хранят маточници.
Не помня точно, но мисля, че един Маточник се храни около 1300 пъти от пчелите.
Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
Опитай и виж. Опитвали са преди нас хиляди пчелари. Години наред са експериментирали и са сравнявали резултати. И ето ги книгите им. И аз като теб опитвах. Потроших време и ресурс за моментния кеф, но такава каша се сърба напред във времето, а то не се връща! Опитвай прилично подготвен теоретично! В кошера има хиляди работнички и само една майка. За да получиш добра майка, тя трябва да е отгледана при възможно най-добри условия. Една отводчица трудно ще ги създаде. Майка ще има, но шанса да е добра е сравнително малък, което обезсмисля играчката. Не знам с колко пчели разполагаш и какви цели гониш, но по-добре първо питай/чети, после действай. По-добре се получава когато пълноценно семейство отглежда маточници. Със зрели маточници можеш да си сглобиш отводки, а майката с отводката можеш да върнеш отново в семейството. Трябва да прецениш по кое време спрямо пашите е добре да влезеш в подобни процедури, ако искаш мед. Май вече си направил каквото си направил, така че каквото и да те посъветваме е за бъдеща практика. Успех.
Това е добре и съм съгласен с вас, но ще ми обясните ли как стават нещата с голия рой (където остава майката с летящата пчела) и отводката/те (където остават само младите пчели, които си правят маточниците)?