Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 306

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Ще се опитам днес да снимам един клип с поведението на пчелите и търтеите, които не могат да летят, че това с търтеите и на мен ми е непонятно защо се случва. Така и така ги ровя, за да разбера, /след като се изроиха и голяма част от тях нямат и една килийка с пило/ колко кошера ще останат без майка, та да ги оправям навреме.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Ще се опитам днес да снимам един клип с поведението на пчелите и търтеите, които не могат да летят, че това с търтеите и на мен ми е непонятно защо се случва. Така и така ги ровя, за да разбера, /след като се изроиха и голяма част от тях нямат и една килийка с пило/ колко кошера ще останат без майка, та да ги оправям навреме.
    Въпреки че си направил идеални условия за Налитане, Блуждаене, и Кражби това са различни неща с различни признаци по различно време на годината като общ спомагащ фактор е липса на майка.
    Важното е че са здрави след като ги обезпаразитиш /при първа възможност след приключване на пчеларската година/ нещата ще си дойдат на мястото а за разреждането и т.н. вече си си заел.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Здравейте,
    решил съм да направя няколко отводки по метода "гол рой" и имам няколко неясноти, ако някой се отзове ще съм благодарен:

1. Отводките ще са с готови майки - чудя се като отделя пилото и младите пчели с новата майка, на една или на две отводки да ги направя ( сега започва липата, после имам ливадна) ще събират ли мед или ще са стресирани с нова майка и различно разположение.
    1.1 Да изчакам ли да мине липата (не, че е някаква супер силна, ама има)? Нямам друга силна паша идните месеци.
    2. В момента кошерите са с магазини, някой имат малко мед, някой по-малко, има и пило по магазинните рамки - къде да сложа магазините - на роя или на отводките (основно е незапечатан от слабата акация)
    3. Като направя отводката или отводките, веднага ли да придам новите майки с клетките или да изчакам на другия ден?
    4. Как да храня - ударно или сиромашката - това зависи и от това къде ще поставя магазините.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Делиш кошера на 2 равни части а на старото място майката с 1 пита и основи. На 2те отводки придаваш майките в клетката веднага. Хубаво е това да се направи около 10 часа когато има най малко стари пчели в кошера. След това ударно хранене и до есента имаш 3 пълноценни кошера. Аз бих направил така!
    Няма таква положение стресирани, пчелите започват да работят много бързо, но в 2те отводки няма летящи пчели (всички ще се върнат при голя рой) и ще минат няколко дена докато се облетят младите пчели.
    Този пост е редактиран от Nik_m; 13.06.2017 в 19:46.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Делиш кошера на 2 равни части а на старото място майката с 1 пита и основи. На 2те отводки придаваш майките в клетката веднага. Хубаво е това да се направи около 10 часа когато има най малко стари пчели в кошера. След това ударно хранене и до есента имаш 3 пълноценни кошера. Аз бих направил така!
    Няма таква положение стресирани, пчелите започват да работят много бързо, но в 2те отводки няма летящи пчели (всички ще се върнат при голя рой) и ще минат няколко дена докато се облетят младите пчели.
    Благодаря, така ще направя.
    С магазините какво да правя, някои са на по два магазина, като в единия има запечатано пило?

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

Цитат Първоначално публикувано от Иван_Барабан Виж публикацията
    Благодаря, така ще направя.
    С магазините какво да правя, някои са на по два магазина, като в единия има запечатано пило?
    магазините - над "голия рой", но да има ХР... и не оставяй никакви пити, стръскваш майката (и цялата пита на която я намериш) върху голи основи > ХР > магазини > затваряш > наливаш

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от kubio Виж публикацията
    и не оставяй никакви пити
    Става въпрос за плодниковите пити, нали?
    Не трябваше ли да има поне малко незапечатано на рамката с майката, да имат причина да останат и да работят?

Цитат Първоначално публикувано от kubio Виж публикацията
    наливаш
    На голия ако наливам и останат магазините, има ли опасност да качват в магазина?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •