Колега ми сподели, че има подобен на твоя проблем. Опитал с ендовираза, което помогнало само до края на сезона. Доколкото разбрах синия камък при него не помогнал, което не ти пречи да опиташ.
Колега ми сподели, че има подобен на твоя проблем. Опитал с ендовираза, което помогнало само до края на сезона. Доколкото разбрах синия камък при него не помогнал, което не ти пречи да опиташ.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Да, ще продължава!Намалява защото и по–малко пчели се люпят.Не напразно преди написах,че не харесваш писаниците ми.Ти отговори като Макиавели.Е,добре!Твоя си главата,твое си мисленето.Пак ти подавам ръка и спирам.Защо търсиш акар сега?Писах преди .Заразата ти е от миналата година,а може би и от 2015г.Пилото ти е прошарено,Пълзящите пчели постоянно си вадят хоботчето и жилещия апарат.Изтощават се от тези движения и умират.Успех с ликвидирането на проблема.
Отиваш в болница и търсиш лекарска помощ. Доктора ти казва, текат ти сополите, боли те гърлото и кашляш, бегай да се оправяш. Ха сега, къде е подадената ръка? Момчето се е хванало за главата, явно не е наясно какво да прави. Пише пост след пост и нищо. Левак съм още, но и не видях СЕРЬОЗНА подкрепа от вещите в занаята. Във пчеларски форум сме!
Дано да не е Остър вирусен паралич.
Чета за болести по пчелите от известно време /страх ме е от болести/ ако няма мед тази година то догодина ще има, ако се роят и избягат -няма всички да се роят а и майките ще сменят и т.н. идеята ми е че искам ако забележа нещо по някой кошер то по добре е да го карантинирам отколкото да рискувам да зарази другите -ама това си е малко химера.Но някоя сериозна болест може много сериозно да те засегне. Там където съм чел за Остър вирусен паралич лечение не дават за Хроничният дават син камък /ако се съчетавало с пръскане имало над 70% успех поне така пише/ но не го дават за острият отделно има и различни разновидности. По принцип вируси не се лекуват с някакви средства като антибиотици те действат на бактерии и др. за вирусите се прилагат ваксини поне при хората и животните. Това което съм чел е че вирусните заболявания по пчелите се подценяват а ги има и в България има остър вирусен паралич. По принцип лечението е може би като при грипа с общоукрепващи средства на легло тоест богата диета с перга /Агро сега е в акациева паша има сериозен недостиг на перга/ да се оставят на мед да не преработват захар и разните му там инверти, витамини и тем подобните стимуланти ама не за яйцеснасяне като кобалт а за укрепване на организма. Нещо за Вароатоза веднага след медосбора.И да се намали стреса с разни интензивни технологии като цепене на пилото.Това съм чел в разни статии и руски форуми но нямам идея кое как е а и нямам идея дали е Остър Вирусен Паралич поне на това ми прилича но си трябва лабораторно изследване.
Силно се надявам да не е това заболяване по добре е за Агро да е например химична токсикоза с бавнодействащи препарати който се проявяват 2-3седмици след пръскането и е със сходни признаци.
Имам сериозно съмнение, че може нещо да се направи срещу вирус. Мисля да оставя нещата на самотек, ще извадя акацията, ще ги преподредя с храна и прашец, пък каквото стане. Интересното е, че произхода на всичките ми семейства е от едни 20 отводки, които купих миналата пролет, и които до септември бяха заедно на един пчелин. Сегашния пчелин го направих през септември с половината кошери. Той боледува, а на стария всичко е наред /засега/. Там семействата не боледуват, но не са толкова развити, защото правя отводки от тях непрекъснато, без да търся мед /увеличавам бройката/. Как да търся причината в миналата година при това положение?
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Вълчовски
за него съм чувал
Agro пробвай да им подаваш препарат с пробиотици и витамини. Био апис или това:
http://mikroveda-farming-bg.com/%D0%...B5%D0%BB%D0%B8. Със сигурност ще помогне да укрепнат!
Като Био аписа е на тройно по-ниска цена-около 10лв на литър. Аз си купувах март месец от този по-скъпия (от този сайт), но момчето,от което го взех,каза че скоро ще има и Био апис- тоест вече трябва го има в наличност.Пиши му на мейла ако искаш разбира се или направо му се обади.От София е
За вирусите има много ценни лекции на Проф. Вълчовски и Гургулова в Ю тюб. Оцеляването на засегнатите семейства в пчелина се постига с две действия - 1. Смяна на майката, 2. Безкомпромисна борба с акара. Не всички семейства се разболяват в един пчелин. Младата майка трябва да е отгледана и с произход от здраво семейство. В болния кошер трябва да се прекъсне връзката ларва към ларва. В смисъл като се придаде младата майка да няма открито пило, така се намалява вирусния натиск към нейните яйца и ларви. С една дума лекарство няма, има профилактика. А като дойде зимата тя чисти негодните, естествен отбор. Всички ги имаме вече вирусите в кошерите си, проф.Вълчовски това го алармира от години.
https://www.youtube.com/watch?v=xFPJ9v3n10c
Този пост е редактиран от Георги Куров; 21.05.2017 в 17:09.
Е,те този пост трябваше да предхожда всички останали твои постове.Нямаше да те упреквам ,че не си си свършил работата предходната година.Макар и да бях подведен от последователността на постовете ти–Извинявам се за упреците си!Аз съм такъв–сгреша ли ,извинявам се.Може да се направи!!!Комплексно.От снимките е видно ,че ти си на бетонова площадка.А засенчване има ли на кошерите?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))