Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
Ами ако няма друг пчелин??? И практически още по–глупава технология.Особено за начеващ или в първи стадий на развитие.Само коментар батка,нищо друго.Другото ще го кажат учените.
Адаш здравей!
Чест и удоволствие е за мен да ми обърнеш внимание на някой пост /По принцип си голяма заядлица но си умна кратуна (в добрият смисъл) и си разбирач. Та точно ти знаеш за какво става въпрос и не е нужно да навлизам в подробности. Пипер не е начинаещ (5г. стаж) и не е в първи стадий на развитие човека има над 40бр. пч. с-ва..Идеята която е изумувал не е на неопитен пчелар и има причина да не иска да си купи майки но е достатъчно интелигентен и коректен да не назове истинската причина за нежеланието му да купи майки-мое мнение.Г-н. Атанасов много правилно прецени че моята идея (всъщност тя не е моя-отдавна съм се отказал да преоткривам топлата вода) не е удачна за Пипер поради плавността на метода а иначе за подходящите условия си е добър.Другото е удачно ли е да има 80бр. пчелни с-ва на един пчелин затова му казах на другият.
Метода не е за начинаещи не е за професионалисти а е за средна ръка като Пипер. Взима се 1 пита с пилои не отслабва кошера и се слага ВО вместо да се чуди човек какво да ги прави си прави отводка -семейство което няма да дондурка цяло лято а ще хване липата човека пренебрегва акацията и се насочва към липа и мана.Това е метод за хора нежелаещи драстично увеличение на броят не желаят да им се роят кошерите и искат да хванат паша.

П.П. Методи много всеки с предимствата и недостатъците си и всеки пчелар си гледа нещата през неговият си мироглед и преценява какво да прави.