Имам жива охрана. Проблемът е, че трябва да съм на 100% сигурен преди да ги пратя.
Преглед за печат
Нали разбираш, че няма как да ги разкарвам за фалшиви сигнали.
Иначе винаги има кой да гледа камерите и това не ме притеснява.
Ти като че ли не четеш какво ти пиша - НИКОГА НЯМА ДА СИ НА 100% СИГУРЕН !!!
Иначе да - 100 камери и жива охрана, която дистанционно да ги гледа постоянно - това вече е някакво решение с 99% надежност, което и аз го прилагам по заводите си. Но е много-много скъпо удоволствие. 50-60 000 лева начална инвестиция и по около 10 000 лева на месец разходи за заплати, осигуровки, помещение, отопление, униформи, оръжие и т.н.
Всеки малко технически грамотен човек, знае как да намери камерите и как да ги заобиколи с подръчни средства. (Няма да давам жокери)
Камерите не са за охрана, а за доказателство(не и в БГ) и сигурност, че сигнала е истински.
Кажи си мнението как да се случи това.
Точно такава система сме направили - комбинация от BeeG 13 и видео дайлер. BeeG 13 поема контрола на всичко в пчелина - кошерите, периметъра и помещенията, а видеодайлера дава възможност за потвърждение при задействане.
Той може следното;
- да се задейства от BeeG 13 и да предава изображение "на живо" на телефона на собственика;
- да се задейства с позвъняване от телефона на собственика;
- да превключва от телефона на собственика на две видеокамери;
- да предава звук от пчелина към телефона
- да предава звук от телефона към пчелина и чрез усилвател клас D да задейства мощен високоговорител.
Системата за видеонаблюдение работи на принципа на видеоразговорите през мрежите на мобилните оператори, разговора е ,045лв/мин, не харчи ток ако не е задействана.
Но има едно голямо НО, което ни спира да я пуснем в продажба - на подавляващата част от пчелините липсва стабилно 3G покритие и това обезсмисля цялото мероприятие!
И едно вметване по повод конструкцията и цената на датчиците на кошерите. Използването в тях на вибрационни датчици не върши работа! Те дават изключително много фалшиви сработвания - от вятър, дъжд, гръмотевици, градушка, силен звук и какво ли още не. За това ние се спряхме на триосен акселерометричен датчик, който реагира на преместване, накланяне и силен удар. След него има микропроцесор, който обработва данните от него с доста сложен софтуер за елиминиране на фалшиви сработвания, предавател с кодиране и антена и интелигентно захранване за пестене на батериите. Всеки датчик се програмира и тества ръчно. Всичко това прави цената по-висока, но ако някой се наема да вкара в нова разработка със същата функционалност и половината от тази цена, аз веднага ще му заплатя разработката.
Не забравяйте и за такъв тип охрана. Излиза по 20 лв. на месец а има доста по-добър възпиращ ефект от камерите.
Прикачен файл 5512
Отива да се озъби на камерата и задейства алармата. :bigsmile:
Не виждам проблем да си я продавате и който си има 3G да си я вземе който си няма да си вземе от старите модели.
За цената на датчиците споделих лично мнение, което не приемайте като упрек. Аз лично колкото и много да реинвестирам и да съм отворен към тези неща няма начин да похарча над 2000 лв (забравил точната цена) само за датчици за охрана на пчелин със 100 кошера. Много съм навит на системата, много ме кефи, но не мога да си я позволя. Останал съм с впечатление че тези датчици са внос и не ги произвеждате? Ако намерите начин да намалите драстично цената на датчиците почти съм сигурен че ще се обзаведа със 3-4 централи и няколко стотин датчика и няма да съм само аз.
Наистина кучето е по-добра охранителна система от всякаква електроника, и това е именно защото ИМА НЯКАКЪВ ИНТЕЛЕКТ. За съжаление няма как да му обясним, че ако наистина има някаква опасност, трябва да вдигне GSM-а и да ни позвъни. :)
Кучето е добра идея, но трябва да са няколко за да си дават кураж, а и крадците избягват такива шумни обекти. И говоря за кучета, а не кученца.
Прикачен файл 5516
Грешката ти е, че си мислиш, че нещо се внася! НЕ! Всичко е разработено и се произвежда тук, а датчиците след излизане от машината за насищане се програмират в Стара Загора и минават на тест през моите ръце, преди да отидат при клиентите. За да пуснем системата за видеонаблюдение, трябва да я произвеждаме, а производството на единични бройки не се рентира. Излиза твърде скъпо. Точно за твоя случай, с подвижното пчеларство, съвсем не ти трябват датчици за всеки кошер.
Въобще при охраната 50% е техника и 50% - хитрост и изобретателност. Да надхитриш и ошашавиш евентуалния крадец, да го поставиш в ситуацията, че той да разбере, че ти вече знаеш за действията му и ще има последствия. На страха очите са големи!
Само да вметна, че всички видове охранителни системи се правят за ГЛУПАВИТЕ КРАДЦИ. Един крадец-професионалист няма да го спрете дори и да сложите 4 картечни гнезда в четирите ъгъла на пчелина ......
Всеки крадец търси възможно най-големия удар и възможно най-малко риск.
Направи живота му ад и той сам ще се откаже въпреки, че може да открадне кошерите.
Не споделям това мнение, но това е нормално. Разни хора разни разбирания. Освен това ти не оставяш имущество за десетки хиляди левове по гори и поля и няма как да изживееш стреса на който се подлагам аз:laughing:. И точно защото на страха очите са големи предпочитам да имам датчик във всеки кошер (или поне в 90%) И периметрова охрана И скрити камери И явни камери.
Това може да се направи, мислил съм си го. Една серво установка в центъра на терена, интернет управляема с видео прицелване, която се върти в кръг и на нея един.... coil gun като този:
Прикачен файл 5518
http://www.deltaveng.com/portable-coilgun/
https://www.youtube.com/watch?v=7LjnhhtHojM
Попада под специален разрешителен режим според нашия закон.
Всъщност не съм много сигуренsweating;
За подвижното пчеларство според мен добър вариант е кооператив от 3-4 пчеларя и всеки да поеме охраната на временния пчелин. Още не съм тръгнал по подвижно но след година, две ще го направя и от сега си правя уговорка с познати да завъртим колелото в тази посока.
Това е възможно най-лошия вариант. Играх го тоя вариант и си имах такива проблеми, че никога повече няма да допусна такъв вариант.
Малко да поизтупаме праха от темата. Надявам се за някои да е интересна статията:
http://tech-dom.com/statii.aspx?id=2102
Защо , да тупаме прахта ?
Темата винаги е била актуална .
За мен решението с охраната е с ГПС Тракери които ще бъдат скрити в 20% от кошерите,на тракера му се задава при напускане на определен периметър да подава аларменно съобщение към номера на собственика,към тракера ще има свързана и външна батерия с голям капацитет,даже вече си поръчах от Китай по 1 бройка тракер и батерия за да тествам
Тракера е този:http://www.ebay.com/itm/Mini-SPY-Veh...cAAOSwzrxUt4cx
А батерията е тази:http://www.ebay.com/itm/Mini-Portabl...dyBQwSNbsO3kyQ
Мисля да монтирам на 20% от кошерите такива тракери разпръснати в пчелина,теоретично батерията ще издържа над 40 дни,имам съмнения че ще намалее сигнала на ГПСа зарави алуминиевата ламарина на покрива но всичко ще стане ясно след като пристигне тракера и го тествам.
Гледах тук една СОТ фирма когато поставяше системата на 1 сграда. На вратите и прозорците поставиха контактни датчици (или нещо подобно( както там му се казва). Мисля, че ако се ползват само такива ще има ефект. Един поставен под капака, да се задейства при повдигане на капака. И един поставен под кошера. Само не знам как и къде предават сигналите тия датчици. Ама това фирмите за СОТ би трябвало да го знаят.
Точно това сме направили и ние, като датчиците са безконтактни и безжични. А с един комплект от две качествени алкални ААА батерии датчика може да работи и година.
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1805
Колкото до акумулаторните батерии на китайците аз имам големи, големи резерви. Тази 5000mАh батерия ако има реален капацитет поне на половината, аз ще подскоча до тавана! Внесохме и сглобихме 3 комплекта по 6000mAh. Измерванията показаха 2500-3000 реален капацитет.
Няма ли как като се вдигне кошера, тогава да се включи и джи пи ес тракер, щото докато реагираш на смс, те вече може да са отпътували.
Периметрова охрана извън кошера,вътре в кошера, gps след констатирано движение(натоварени и потеглили кошери).Подредил съм ги в зависимост от ранното предупреждение.Аз си трая, защото парите за експеримента не са големи, но не това е начина за охрана конкретно за кошери на пчелин.По-голям смисъл има като допълнителна сигурност на подвижното пчеларство.Няма да ви излезе по-евтино, в най-добрия случай ще излезе на цената на системата на TSC1.По добре от него, поне ще знаете, кого да напсувате, ако не сте доволни, а китаеца и на снимка няма да го видите :)
А ако батериите са паднали и GPS тракера не сработи какво правиш? Или сработва, но нямаш възможност да вкараш в цифрова карта координатите и да ги следиш? А как ги деблокираш всеки ден когато работиш с кошера ако всеки работи сам за себе си? И как ги пускаш отново? И колко ще ти е масрафа на 10 карти? И цената на втория комплект батерии, които всеки 2-3 дни ходиш да сменяш? И още куп такива "АКО".
Нямам представа кое как функционира, но за да не се хабят батериите, да се включва когато се вдигне дъното на кошера, (не на капака за всекидневна работа.) Идеята е за подвижното пчеларство.
Нали затова сте вие инженерите:) Каква е ползата да получавам смс от периметърни датчици, ако не мога да проследя къде са ми завлекли кошерите?
Да кажа и аз по темата:
1. Китайските батерии наистина не си отговарят на написания на тях капацитет. Цяло чудо ще е, ако имат 30% от написаното на етикетката. По-скоро ще имат 20-25% от надписа.
2. Li-Po и Li-Ion батериите много бързо деградират при температури над 30 градуса, а в кошера те ще са такива през лятото. Като цяло за около година, година и половина капацитета им пада 3 пъти. На втората година ще са за изхвърляне.
3. Li-Po и Li-Ion батериите не са подходящи за температури под 0 градуса, защото капацитета им пада 5-6 пъти. Тоест зимно време системата няма да работи.
4. За такъв температурен диапазон (от -20 до +40 градуса) акумулаторните батерии трябва да са Ni-MH, при това не обикновените такива, а тези, които са Low Self Discharge. Те обаче са възможно най-скъпите от цялата серия (технология). Хубавата новина е, че спокойно ще издържат 10 години експлоатация. Всички други технологии акумулатори трябва да ги сменяте на 2-4 години.
5. Имам го това тракерче и съм го тествал. С вградения му акумулатор не може да издържи дори и 12 часа. Като цяло каквото и да пишат китайците за времето на работа с вградения акумулатор, бъдете сигурни, че са го надули поне 5 пъти. :)
6. Реалното време за работа с един акумулатор много зависи от GSM покритието на пчелина ви. Ако сигнала е много силен, GPS тракера общува с клетката с мощност от само 50 mW. При слаб сигнал и лошо покритие GPS тракера вдига мощноста до 2-4 W и ако клетката не го "чува", прави многократни опити. При това положение може да "изяде" батерията за 10-20 пъти по-кратко време, отколкото при силен сигнал.
Като цяло всичките тези китайчета като електроника работят добре и ще ви свършат работа, но като захранване не му ли сложите соларно панелче, което ежедневно да дозарежда акумулатора, всичко отива по дяволите. Алтернативата е голям автомобилен акумулатор, но къде ще му излезе сметката.
Като цяло искам да ви кажа, че с всичките ми познания и с огромния ми опит в това направление, аз не успях да сглобя евтина и надеждна GPS охранителна система за кошери. По колите си съм наслагал GPS проследяващи устройства, и трябва да ви кажа, че ако една кола не се кара 10-15 дена, и акумулатора загива (изтощава се до дупка).
При идея за подвижно пчеларство, нека зададем условието, че са на фургон/ремарке.От периметърните датчици ще получиш най-ранното известие за навлизане в зоната още преди да са стигнали кошерите.Тук сценариите са ограничени.Първи, когато кошерите са откраднати заедно с ремаркето, като това увеличава шанса да ги хванат.МПС с ремарке и кошери прави впечатление.При този вариант имаме бърза кражба, където ако не сте свалили гуми или някакъв блокаж на колелата(което не е никак трудно), който да ви осигори време, периметърната охрана може да се окаже недостатъчна.Втория вариант е да свалят и товарят кошерите, а това дава достатъчно време за реакция.При gps може да очакваш алармено събитие при промяна на положението на кошерите в зависимост от настройката.Примерно кошерите са се преместили на 50м от първоначалната си точка.Но ако решат да ти крадат само рамките и пчелите gps ще е безполезен.Относно захранването на gps-a, или свикваш с това през няколко дена да ходиш до пчелина да сменяш батерии, или стигаме до тягов акумулатор и т.н. за стационарен пчелин.За подвижно не е задължително да е тягов, който е в пъти по-скъп и можеш да сложиш 1 gps(2-3 за по-голяма сигурност).
Идеята да се използва само gps не покрива кражбите на рамки.Не излиза по-евтино от една алармена система, освен ако не са няколко броя.Ако се похвалите, че имате такива в кошерите, може да ви ги откраднат заедно с gps-a.Но определено да се използва заедно с друг вид охранителна система е положително.Ако TSC1 прояви желание да вгради в контролния панел един gps модул при поръчка ще си имате комбинирана охранителна система.
GPS при ремарке с кошери е почти задължителен! Там има място и за голям акумулатор, добре "ожелезен" и поставяне на нашата система също в железен сандък, с подведена високо по желязна тръба антена.
Аз затова съм се насочил към индивидуална везна за всеки кошер и обща мобилна платформа за 24 кошера, в конструкцията на която да са вградени /заварени/ предварително акумулатор, соларен панел, GPRS модул и т.н. Ремаркето се прибира след разтоварване на платформата. При такава постановка няма начин да не сработи алармирането. Срязан кабел, нелогична промяна в теглото на някой кошер, отпаднало захранване, изгубена връзка ще са все индикации някой да иде да провери какво се случва.
На теория да, хардуера и софтуера са налични. На практика още не са стояли под някой кошер, че тази година не стигна времето. Февруари ще влязат под 5 кошера и ще видим какво ще се случва.
Ние бяхме започнали с теб, тази тема, за подвижното пчеларство.
Аз бях ти написал, че имам доста различно виждане, какво трябва да е точно то.
Та, подвижното пчеларство, като бъдеще, трябва да се осъществява задължително от ремаркета, и то не какви да е, а на ТИР!
Ще кажете, НАЛУДНИЧАВО? Да разгледаме предимствата и недостатъците.
Предимства: Достатъчно голямо и здраво, за да побере 90-100 кошера, което е и максимума, за един пчелин! На двете чела на ремаркето, могат спокойно да се разположат по 12-20 запасни семейства. Кошерите са на два реда, тип лежак, по 24-25 рамки, с възможности за поставяне на един-два магазина с по 6 рамки от горе!
За втория ред, съвсем лесно се поставя вътрешна платформа, която се придвижва, за да се обслужват кошерите. Ремаркето може да е фабрично изолирано, а кошерите се изработват директно вътре, от олекотени и термоизолационни материали! Има различни варианти, като при най-големите по размер, спокойно може да има стая за преспиване и за вадене на меда! На такова ремарке има място и за акумулатори и за охранителна система, както и за слънчеви панели, върху покрива, които да зареждат и дават необходимия ток! В момента, една система от 6 камери и сървър е под 500 лева, като в реално време, където и да е човек, може да влезе в системата, през телефона си и да вижда през камерите, какво става около и вътре в ремаркето. Спокойно се слагат прожектори, датчици за движение, както и GPS . Такива ремаркета вече има бол, а някой са си без пари при Съдия Изпълнителите. Ако човек иска да се занимава с това професионално, то може да си направи 5-6 ремаркета, които да разполага на различни места и да си вземе някой камион/ТИР/ каквито има достатъчно също, на тънка лайсна. Такива, които не могат да пътуват зад граница, но за едни 2-3 хиляди километра в годината, са направо прекрасни.
Недостатъци: Сравнително скъпа инвестиция, но изчислено, за броя кошери, може да се окаже доста по-изгодна!
Голямо ремарке, което означава съобразяване с терена. Необходимост от ТИР за преместване, който може да е и под наем!
Големината освен недостатък е и предимство, защото за да го открадне няКОЙ му трябва също ТИР, а и се набива хептен на очи. Трудно може да се проникне вътре, ако е направено с мисъл, освен това е трудно да се намери и отстрани GPS-а.
Това го разгледах подробно, като ходих на гости при румънските пчелари. Пуснал съм и някои снимки във форума. При прицепните ремаркета има един много съществен недостатък - слаба проходимост. Голяма част от територията, особено в полупланинските и планинските райони, остава недостъпна. Иначе се нагледах във всяко ремарке на оборудван с центрофуга и вана за разпечатване отдел, както и соларни панели със съответния инвертор. Втори недостатък - трябва да ти ги мести фирма с лиценз за транспортна дейност. Трети недостатък - минават годишни технически прегледи и да ги влачиш дотам и обратно е скъпо. Четвърти недостатък - поддръжка на светлини, спирачки, гуми и т.н. Пети недостатък - голям двор за маневриране при прибиране зимата. Всички тези неща ме отказаха от идеята след по-сериозен размисъл. Една платформа в събрано състояние все ще се намери къде да се прибере в нечий двор, ама прицепно ремарке - трудно. Може да се разнасят няколко платформи само с едно ремарке с категория В+Е на шофьора. Няма пътни листи, задължителни почивки, тахошайби, ДАИ, глоби и т.н.
По кабел - нали са на една платформа. След една черна кутийка - следва GPRS. За повече подробности - твоя колега и съгражданин, аз съм само неграмотен потребител.
Не мога да разбера какво не хареса готовото решение на ТСЦ1 та си тръгнал към такива сложни упражнения с неясен резултат? Аз не му харесвам цената на датчиците ама това упражнение което си захванал още по скъпо ми се струва.
Не искам да ти правя сметкат. Ти си знаеш. Всеки може да влезе в ибея и да види цените на тези компоненти. Все пак ти не предлагаш компоненти, а продукт прогонен, с гаранция и т.н. Но съм сигурен, че ако намалиш сериозно цената на датчиците ще продаваш твоя чудесен продукт мнооого по добре. Няма да намериш време да влизаш във форума. До колкото обаче усещам ти не си такъв човек. Не ти се напъва много май.
Браво!Спести ми писане, за съжеление в България не е както в САЩ, където основния доход е от опрашване.Разчитаме единствено на продукт с ниска изкупна цена.Всякакви големи инвестиции без да имаш ясна и сигурна стратегия вероятно ще доведат до загуби.По-добрия за мен вариант е да се кара възможно най-икономично, докато се убедя, че дадена стратегия работи.След което мога да се насоча към оптимизиране на разходите чрез инвестиции в дългосрочен план.Нямам нужда от това да направя всичко по западен модел, за да разбера, че ще съм на загуба.
Да спомена, че може и само на камери да се охраняваме посредством сървър с аналитичен софтуер.Анализиране на картината, разграничаване на хора, животни, следене на обекти, 3d периметър и т.н.Но нека нещата да са възможно най- прости и евтини.
Аз не мисля само за охрана. Теглото дава и друга информация, която, съчетана с останалата налична такава, прави системата способна да прави анализ и прогноза какво се случва и кога се налага намесата на стопанина. Или поне аз така се надявам, да си спестя излишни посещения на пчелина. Въпрос на кадърно написан софтуер може би. Времето и опитите ще покажат. И ако, както се надявам, има финансиране за подобни проекти, защо да не се изпробва? Каквото зависеше от мен, вече съм го направил, парите са безвъзвратно похарчени, сега чакам да видя какво ще стане.
Е, надеждата умира последна. Каквото можеше да се направи по въпроса, е направено. Проекта по 4.1 е подаден, да видим каква ще му е съдбата.
За това става дума. Не се жалиш. Тоя софтуер по скъп от лицензен уиндоусsweating;sweating;. Евала.
Хайде стига че и без това ми е неприятно.
П.П Вземи си качи ценовата листа в темата за алармената сиситема, че я няма. Има 5% коледно намаление ама от колко така и не можах да открия.
И защо да не е по-скъп? Това е уникален софтуер, писан специално за тази система. Помисли в какви тиражи се продава Уиндоуса (на колко респективно се делят направените разходи) и в какви една специализирана охранителна система.
Колкото до ценовата листа - никакъв проблем не е нейното качване, но там няма да видиш отговор на въпроса "Колко ще ми струва една система?" Защото всяка система сама по себе си е комплект от модули, подбрани за конкретен случай. За това ние за всеки изготвяме индивидуална оферта, след разговори и мейли, в които се уточнява какво точно му трябва на човека.
А и в темата има линк, от който може да бъде изтеглена цялата документация. Давам го и тук, за да няма недоразумения:
http://dox.bg/files/dw?a=ed59dae801
Здравейте. Някой случайно да си е правил външна дигитална камера да се върти на 360° при подаване на захранване примерно.
--
Продуктът е добър и работи - факт. Цената не я коментирам - на фона на всички други разходи покрай един пчелин, не е болка за умиране. Софтуерът и помощта към него също са добри (след като се задълбочиш да ги разучиш). Забележки имам откъм съпорта при инсталиране/пускане/проблеми. Не може да ти пратят един диск и да се оправяш, особено като има специфични неща като отваряне на разни портове и др. подобни. Трябва да се предлага и услуга за инсталация и пуск на място - след като си дал 500-600-700 лв., няма да те сбъркат още 100 лв. да дойде някой от фирмата да ти пусне и настрои системата, вместо да губиш време и нерви ровейки по хелп и говорейки по телефона. Но производителят явно е учен/теоретик/практик, но не и търговец/специалист по работа с клиенти.
Другото, което ми направи неприятно впечатление, са тия формуляри за заявка, подписи, печати, 50% аванс!!! и др. жестоко усложняващи процеса неща. Това е стандартна система и като я получа по куриер, в малко вероятния случай да не я платя, фирмата си я получава обратно и ще я продаде на друг.
Здравейте, не съм чел цялата тема, но може да е разисквано и наблюдението с програмата ip webcam за телефон с андроид. Аз направих така: Попадна ми един смартфон със счупен тъчскрийн за почти без пари, но въпреки че тъча беше помлян си работеше. Чудех се какаво да го правя и реших да си направя от него ип камера. От гсм оператора имам една сим карта, която е само за нет и ползвам нея. Прави се една кутийка около телефона от фибран за да не се мокри и за по лесен монтаж. Разбира се ток трябва да има, за да е включен тела постоянно на зарядно. Инсталирате на телефона ip webcam. След това си правите едина регистрация в сайта ru.ividion.com. Вкарвате новосъздадения акаунт в телефона в ip webcam и пускате да стриймва. Отивате в сайта на ivideon и се логвате, избирате да създадете нова ip камера и сте готови. Сайта сам намира вашия лог от телефона и се свързва с него. Хубавото е, че не е нужно стационарно ip, а връзката се осъществява по лога на акаунта. Самата програма има много опции, примерно може да зададете само снимки да праща, като детекрор за движение и да известява с смс и да праща мейл на електронна поща и още доста.
Това е един ефтин начин за видеонаблюдение и разбира се доста далеч от професоналните системи, но върши работа. Може да се свързвате с телефона и камерата му от PC, таблет или смартфон без проблеми. забравих, телефона трябва да е с Андроид не по малък от 4.2.. Такива телефончета със счупен тъч има за по 30-40лв. в olx.bg. И разбира се качеството на предаваните снимки зависи от качеството на камерата на телефона.
Какво трябва да е покритието на мобилния оператор - 3G или 4G за да е добър стрийма?
3g, 4g или 2g e без значени. Колкото е по - малко толкова видеото ще накъсва, а на 2g ще предава кадри сигурно през 10-15 сек..., но ще си работи. Разбира се ако е 4g най -добре... :) Ама в селата забраверте за това.... ;)
Пак казвам, това е неорофесионално видеонаблюдение което за мен ми стъпа без пари...
Да кажа и че при 3g не върви гладко стрийма де...
Ами почти всеки има смартфон, исталирайте и тествайте във вас.. А доколкото ако някой иска да ви обере, каквато и камера да сложите няма да помогне...
п.п. да допълня само, че когато пуснете програмата на смартфона, намерете в настройките къде се променя разделителната способност на видеото, защото по дефолт е на максимум (толкова колкото е макдимума на камерата на тела), сложете го на 640x480 и на по-слаб нет ще върви горе долу прилично.
Да продължа малко темата която зачекнах:
За да получавате снимки от детектора за деижение, трябва да инсталирате допълнителен плъгин в програмата, като настроите smtp сървъра в email uploder. Ако имате акаунт в abv.bg настройките са следните:
Smtp server: smtp.abv.bg
Port: 465
Login: вашия акаунт в абв
Password: парола
From: само се попълва, ако искате си го сменете с име на камерата
Smtp encryption: ssl
Натискате save configuration
След това натиснете test connection и трябва да получите мейл с надпис тест, ако го пулучите значи есичко е ок.
Плъгина работи перфектно, и при движение пред камерата получавате веднага снимки на мейла. Тук вече можете да надтроите снимките да са на най-добрата разделителна способност на тела, ако искате.
Да това са стандартни РОР3 настройки и важат за почти всички пощи. Тъй като в момента нямам подходящ телефон, би ли ми препратил един получен мейл с картинка на office.tsc1ltd@gmail.com ?
Имаш поща колега... :)
Благодаря! Снимката е чудесна!
Просто защото телефона е хубав, и качеството на това което се получава, зависи изцяло от него...
Китайците имат едни лещи, които се добавят отвън към телефона и правят обектива "по-далекобоен" и с по-широк ъгъл на снимане. След обяд ще кача едно захранване, което допълва идеята и ще направи телефона постоянно действащ.
PS. Ето я джаджавката: http://www.banggood.com/5000mAh-Wate...l?rmmds=search
Имам я от две години и работи добре.
Прикачен файл 8241
Колега nikawr, много благодаря за споделената информация! При мен в града на 3G и на резозлюция 640х480 работи гладко и без прекъсване, супер е :) остана да измисля някакво захранване и вече имам камера за подвижния пчелин :)
До тук всичко е добре, но си мисля за тъмната част на денонощието, когато вероятността за "атака" на пчелина е по-голяма. Знаещите, бихте ли посочили, някаква инфра ред подсветка или нещо подобно, както и удачно захранване за това
Кажете кой от колко волта иска да го захранва, за да му подскажа подходящия адаптер.
Нямам си и на идея,малко ми е неясна темата тоци и захранвания. До колкото знам има различни видове акумулатори според предназначението им. Дали има такъв който да поддържа телефона жив две-три седмици? Имам впредвид режим правене на снимка при засичане на движение, а пък ако изкарва и на видео още по-добре :)
Колега tsc1, я най-добре предложи някоя IR матрица и захранване към нея, нещо което би свършило работа...
Да допълня само, че като пуснете стрийма, на екрана има един бутон action, натискате го и избирате програмата да мине в беграунд режим. Ползата от тази опция е, че екрана на телефона може да се изключи, за да не черпи допълнително ток.
До сега експериментирах в къщи. Оказа се, че съм на мобилния нет, след което преминах на WLAN и не забелязах разлика, вероятно, защото мобилния е все още на висока скорост, до изчерпване на Мв. Другата седмица отново ще пробвам, когато вече съм на малка скорост, па да видим. ;)
Идеята с телефона ми е много интересна. Нали искаме още и още, та... Освен соларно захранване, да имаше вариант с датчик за движение и подходящ софтуеар. Засича посещение на двуного , снимка, праща я на вайбара, виждаш я, вдигаш парата, зареждаш патрони за грозен дивеч, палиш гумите и му пожелаваш "hasta la vista, baby":cool:
Е това е все пак непрофесионално видеонаблюдение, но все пак може да се измисли нещо подобно. Слагате абв акаунта в емаил месинджъра на личния ви смартфон и при получаване на поща-снимка от камерата, мейл месенджъра веднага извествява, че имате поща, и спокойно зареждате пушката със сол и ситни съчми и сте Вие на ход.... лов на едър рогат двукрак добитък! :)
Лично аз за Gmail не можах да го подкарам. Незнам защо, но ми връща съобщение за грешно име или парола, което не е вярно...
Но за АБВ си тръгна веднага без грижи.
Иначе настройките за Gmail би трябвало да изглеждат така:
Smtp server: smtp.gmail.com
Port: 465
Login: вашия акаунт в gmail
Password: парола
From: само се попълва, ако искате си го сменете с име на камерата
Smtp encryption: ssl
Такаа, преборих и Gmail... :)
В Gmail в акаунта Ви, намирате менюто: разрешаване на По-малко сигурни приложения, в менюто достъп. /Less secure apps/
или ето какво казват от Gmail по въпроса:
Gmail imposes high security standards. It may block sign in attempts from some desktop email clients or mobile apps. To use Gmail in 1and1Mail, please log in your Gmail via your web browser and go to "Less secure apps" page to turn on "Access for less secure apps".
Слагате разрешение и няма проблеми вече и за Gmail.
Най-добрата матрица е тази, която е правена за такава цел. Проблема не е само в матрицата, а и в стъклото (пластмасата) която я защитава. То трябва добре да пропуска инфраред лъчите и да не пропуска видимата светлина, която все пак излъчват светодиодите. А на тези условия отговарят матриците и защитните стъкла от стари, повредени камери. Такива в България сигурно са хиляди - по сервизи и СОТ фирми. Трябва само да се потърсят.
Със захранването нещата са по-сложни. Смартфона иска захранване 5V, които да му се подават постоянно през USB конектора, за да е заредена неговата батерия. А матриците са на захранване 12V и гълтат доста точец. И тъй като матриците са много различни на различните камери, само измерване на съответния образец може да каже колко. За това се оформя за пчелин без мрежово захранване следната концепция:
- акумулатор 12V/7Ah (ползват се масово за СОТ системите)
- соларен панел 40-60Wp и контролер към него
- DC/DC преобразовател 12/5V (продават се масово по китайските сайтове с безплатна доставка)
- фото реле или таймер, който да пуска вечер IR прожектора.
//добавено
https://www.aliexpress.com/item/1pcs...4-a5364ed1d4f1
Ето нещо супер евтино и универсално за зареждане на акумулатора на телефона от големия акумулатор!
А ето колегата seto4e какво ми прати за SMS известяване при получаване на поща на gmail.
http://bobarat.com/sms-notifications-from-gmail/
Не съм го пробвал и незнам..., просто ми се видя интресно, а и е в отговор на искането на колегата rumenggr за безплатно СМС известяване.
Ето и един сравнително ефтин IR прожектор, но доколко метра ще осветява само един китаец знае... :)
http://www.ebay.co.uk/itm/12V-96-LED...kAAOSwSv1XkOUN
Не е необходимо да се пренасочват всички мейли от gmail към смс. Всеки мобилен оператор има услуга "mail2sms", трябва само да се активира. Активира се мейл под формата на "088*****@sms.mtel.net" към съответния мобилен оператор и вашия номер.
Когато получите мейл на този адрес веднага ви препращат смс. На мтел работи учудващо добре и надеждно.
Необходимо е само да въведете в ip webcam да праща мейл и до мейла на мобилния оператор и получавате смс в момента на детекция на движение на камерата.
Решил съм и аз да сложа видео наблюдение на пчелина. Може ли да ми препоръчате нещо, понеже виждам че колеги са сложили преди време и вече имат някакви впечатления. Искам модел който вижда и нощем.
Здрасти Ник,
Понеже и аз съм на тази вълна от няколко години, след доста четене, преди седмица "скочих" и си поръчах китайски фотокапан. Още не са ми го изпратили.
Според мен трябва да си отговориш на няколко въпроса преди избора на апаратура за видеонаблюдение. И да знаеш: Идеален вариант няма или аз не намерих. Евтино и хубаво също не намерих, но не съм минавал през Kauf***d! :)
- Какво очакваш от камерата/ите
-Колко си готов да платиш за очакванията си
-Скрити или видими камери/а искаш
-Захранване и достъп до интернет
Убедих се, че решенията могат да са различни в зависимост от спецификите на всеки пчелин-разположение, наличие или не на ток, интернет, честота на посещение на пчеларя( за доставка на ток, ако няма) и т.н.
Въобще не претендирам за пълнота и компетентност в горните редове. Само споделям моето виждане.
Защо аз избрах фотокапан?!
-нямам нужда от сериозно и енергоемко видеонаблюдение. По-скоро за собствен кеф си го купувам.
-фотокапанът ще ползвам на пчелин в гората с един вход/изход за МПС и без ток и постройка/и
-пчелинът е на 100км и 90мин. път с кола от мен и има уж 3G покритие
-посещавам го 1-2пъти/мес. лятото и 2-3 пъти за цялата зима
-искам да знам какви животни/птици и евентуално хора минават през пчелина/ евентуално поражения от бурни ветрове- до сега не е имало, но съм се притеснявал
-искам скрита и много мобилна камера, за да мога лесно и бързо да и променям мястото и/или гледната точка, ако реша.
-искам и някакво нощно виждане(15-20метра ме устройва)
Технологиите са напреднали и камерата изпраща снимки на имейл, може да ги качва и в специално андроид/IOS приложение на телефона. Нарочно не коментирам разделителна способност. Известяването е до 1мин след изпращането на снимката. Чрез СМС през андроид/IOS приложението могат да се променят основните настройки на камерата. Това е по книга :)
Има и камери-фотокапани, които изпращат освен снимки и видеоклипове със звук.
Въобще варианти бол!