Към днешна дата най-разумната алтернатива за охрана на някакъв обект си остават ЖИВИТЕ ХОРА именно поради причината, че ИМАТ ИНТЕЛЕКТ, който в повечето случаи (но не винаги) е в състояние да разпознае реалната заплага от привидната такава.

Без интелект няма как да се реализира надеждна ограна, защото мога да ви изредя дълъг списък от случаи, когато дори и най-съвършенната електронна система ще сбърка и ще направи фалшиво задействие, което да ви събуди в 3 през нощта.

Например:
1. Човек или мечка се разхожда покрай оградата на пчелина. Това опасно ли е или не?
2. Чупи се клон на дърво и се стоварва с гръм и трясък между кошерите. Това опасно ли е или не?
3. От дървото падат ябълки върху кошерите и създават вибрации, които биха задействали вибрационните датчици. Това опасно ли е или не?
4. През оградата прескачат деца и влизат в пчелина, защото си играят на криенеца. Това опасно ли е или не?

Осъзнавате ли, че БЕЗ ИНТЕЛЕКТ всяка една охранителна система ще се провали и ще ви генерира фалшиви задействия. Достатъчни са само 2-3 такива, и вие ще спрете да вярвате на системата. И след това когато се появи истинското задействие, вие няма да му повярвате. Това по действителен случай, който го имах с един повреден PIR датчик в дървообработващия ми цех в Скалско. Два-три пъти ни разкарва през нощта на 20 километра разстояние, и сега дори и да звъни GSM-a, просто го изключвам. Утре цеха наистина ще се запали, и ние няма да повярваме. А за охранителна и пожароизвестителна система съм дал няколко хиляди лева. Ха-ха .... имам и видеонаблюдение .... ха-ха .....