Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
Но има едно голямо НО, което ни спира да я пуснем в продажба - на подавляващата част от пчелините липсва стабилно 3G покритие и това обезсмисля цялото мероприятие!
И едно вметване по повод конструкцията и цената на датчиците на кошерите. Използването в тях на вибрационни датчици не върши работа! Те дават изключително много фалшиви сработвания - от вятър, дъжд, гръмотевици, градушка, силен звук и какво ли още не. За това ние се спряхме на триосен акселерометричен датчик, който реагира на преместване, накланяне и силен удар. След него има микропроцесор, който обработва данните от него с доста сложен софтуер за елиминиране на фалшиви сработвания, предавател с кодиране и антена и интелигентно захранване за пестене на батериите. Всеки датчик се програмира и тества ръчно. Всичко това прави цената по-висока, но ако някой се наема да вкара в нова разработка със същата функционалност и половината от тази цена, аз веднага ще му заплатя разработката.
Не виждам проблем да си я продавате и който си има 3G да си я вземе който си няма да си вземе от старите модели.
За цената на датчиците споделих лично мнение, което не приемайте като упрек. Аз лично колкото и много да реинвестирам и да съм отворен към тези неща няма начин да похарча над 2000 лв (забравил точната цена) само за датчици за охрана на пчелин със 100 кошера. Много съм навит на системата, много ме кефи, но не мога да си я позволя. Останал съм с впечатление че тези датчици са внос и не ги произвеждате? Ако намерите начин да намалите драстично цената на датчиците почти съм сигурен че ще се обзаведа със 3-4 централи и няколко стотин датчика и няма да съм само аз.