Има ги - 350лв. Аз ги видях в Плевен и ми харесаха.
Преглед за печат
Няколко дена не бях ходил до пчелина, че си имам работа. Днес сутринта прегледах дъната да видя дали е имало проблем след минусите. Само на 2 кошера имаше малко изхвърлено пило за това след обяд като се отопли реших да видя какво става при тях, така и така не съм ги преглеждал. Очаквах да са по слаби и да не са могли да топлят пилото, но се оказа точно обратното 7 пити с пило от летва до летва и толкова междурамия пчели, но само около 3кг мед. Въпреки, че тази година не затварях дъната проблема не е студ а глад, утре започвам по сериозно хранене.
Пак ли по 300гр.?Внимавай да не предозираш.
Иначе и аз ги погледнах набързо.Изрязах първите далаци и разширих с ВО.Сухата захар е на привършване,но пак напълних малките хранилки със сироп.До 10 дена половината ще са готови за магазин(само с ВО).Порових се в далаците.Кърлежите присъстват,както в НЕтретираните,така и в третираните семейства,при това по равно.Не съм ги броил,но не са никак малко.Добих и малко търтиево млечице за подхранване на бъдещите отводки.....
Най-вероятно е имало забавяне,но това което видях ме удовлетворява.Разширих до край.Има много"чупещо"се пило.Дори прехвърлях пило...
Пресовам далаците и след това през 2 ката марля.Наливам в буркани до половината и допълвам с подгрят мед.Разбърквам с дървена бъркалка и във фризера.
Ник,шегувам се.Не си давай парите за гутатор,може и на око да сипваш.Напълно разбирам финансовия момент при пълна хранилка......Между другото,аз спирам с течните подхранки...можеби,като им сложа магазините със ВО ще им напълня по 1-2 хранилки сироп..
Пило с пчели.При 8 рамки пило,кого да чакам.Снимки може би след 10 дена,като поставям магазините..
Започнах да преглеждам кошерите, предимно да видя кой колко запаси с мед има. От 10 прегледани кошера 2 имаха много, 2 са почти без мед а останалите си имат нормално. Все едно не са зазимявани еднакво.
Доста изразена агресия на пчелите имаше днес при мен по време на прегледа...
От три дни без було е немислимо да се доближи пчелина.
Пръскат пшениците. Част от препаратите попадат в синорите където в момента има здрав цъфтеж. Има и жертви има и изнервяне от по-малките дози. След десетина дни ще се оправят.
Явно пръскат днес на жената техните са ходили и пчелите са ги живи изяли без да пипат кошерите нещо са копали и пчелите са ги нападнали ама яко тя тъщата носи на ужилвания ама тъста после една седмица се чеше като крастав.
В моя район изобщо няма такива посеви и пак ме изядоха днес.
Както казах и по - преди, тази година се забелязва по - голяма агресивност на пчелите. При мен също няма пръскания и се наблюдава това. На друго се дължи проблема, като че ли?
пчелата е като кучето усеща страха ижули здраво:laughing:
Не е от времето според мен колега.
Прегледи съм правил и миналия месец, а времето тогава бе доста по лошо.
В събота отидох да заредя поилката с водица и за 3 мин ме направиха на маймуна в главата..добре, че не се подувам..
Тогава не съм ги отварял, а бях на 20м. от тях..
Възможно е да си се пръскал с нещо. Аз вчера като пазарувах в Кауфланд и на излизане има едни хубави момичета рекламиращи парфюми. Едно ми предложи да ме пръсне и докато си отворя устата да кажа - НЕ и тя ми изсъска във врата. Е, прехвърлих два кошера и доста си пострадах.:bigsmile:
Пчелите по него време, са били значително по-малко.
Аз правих прегледи на 6 и 7 март.
Първия ден - песен, втория ден-мъка, заради вятъра. От тогава не съм ги барал, а само навестявал за поилката и пак мъка, но аз си знам - активното третиране на полските културите започна. При мен, този период на развитие на семействата съвпада с пръсканията и винаги е така.
Не Слънчо, нито съм се пръскал, нито алкохол съм пил тези дни.
Елементарните изисквания са ми ясни и ги спазвам..
В четвъртък привечер бях със семейството си на вилата и децата тичаха по двора, правиха си селфита сред кошерите, а аз само виках по тях да не стане някоя беля, че да намразят пчелите, но беше привечер и всичко се бе прибрало почти.
Е в събота вече бяха обстоятелствата съвсем други....няма припарване до кошерите.
Наплашихте ме. Утре ще ида да видя моите как са с нервите. За тези които не са в селата не ми пука колко са се озлоболи:laughing: ама имам един пчелин в село и ще е неприятно ако атакуват комшиите crying;
И аз забелязах малко по-нервно поведение като цяло тази година във всички семейства и сега като споделяте, че и вие сте забелязали подобно нещо ми става доста интересно. Аз си мислех че причината е в кофти времето през март и невъзможността да посещават цъфтящата растителност, а пилото иска принос, а аз се ослушвам да пълня хранилките.
Хранителните запаси при мен не са фактор за агресията, нито пръскане.
При мен имаше агресия, без да отварям кошерите. А пред кошерите и по прелките събрах около 30-40 умрели пчели с малко прашец по кошничките.
Това според мен е агресия от пръскане. Големите ниви с пшеница и рапица обаче са на около 2 километра от мен, и рапицата не е цъфнала.
Веднага си помислих, че пчелите са отровени, 30-40 пчели с прашец по кошничките и умрели пред кошерите, или изхвърлрни от кошерите, след като са умрели, това си е отравяне.
Мисля си, че пръскането може да е направено и от някой комшия, примерно да е пръскал дърветата. При мен сега тук-там са цъфнали джанките и кайсиите, но не навсякъде, цъфтят отделни дървета.
Според мен са агресивни, заради намаляване на запасите. Освен прашец и вода, друго не внасят и ако не им се помага с външна храна, остават почти без храна и стават агресивни или умират от глад. И това с най-силните семейства.
Малко не съм съгласен с тази теза, че пчелите когато са гладни са агресивни. Имал съм случаи на гладуващи семейства, но не съм забелязал да са агресивни, а напротив. Тази година моите специално не могат да се оплачат от глад, но определено са си по - хапливи.
И при мен днес беше авиопарад, 2-3 самолета пръскаха от сутринта до вечерта. Пчелите не бяха много нервни даже успях да донаправя преглед на всички кошери. От 44 зазимени 44 работещи майки към днешна дата, пило на 4 до 7 рамки. И понеже останах доволен от видяното ги почерпих по 1 хранилка преди тръгване. Имах 3 кошера с късна смяна на майката и сега направо ме изкефиха, ще прехвърлям пило от тях на по слабите иначе не ми мърда гонене по клоните.
То за отровите и рапицата е ясно но има ли повишена агресивност не дръпнаха ли пчелите близо месец по рано
Бях се зарекал да не ръся овчи мисли но те сами си идват нямат удържане има ли връзка:
2016г. високосна пълна със суеверия едно от тях е че годината ще е ройлива
Цитат на Гърдев не знам дали е вярно:
Гърдев: -когато годината е ройлива, това означава,че ще е медоносна; -пчелите усещат няколко месеца напред каква ще е годината; -всяко унищожаване на заложени маточници не предотвратява роенето /залагат нови/. Ако втори път унищожиш маточници, майката снася и рояка излита.
[QUOTE=Nik_m;90608]И при мен днес беше авиопарад, 2-3 самолета пръскаха от сутринта до вечерта.
Ще споделиш как са след ден-два..., дано да нямаш проблеми.
Пчелина за който ви пиша е в населено място, на село, с умрели пчели, с кошнички в които има прашец. Всички умрели пчели имаха прашец по кошничките, нямаше умрели пчели без прашец по кошничките.
Отворих дълбоките дъна на кошерите, отзад за да видя дали има умрели пчели в кошерите. Нямаше нито една умряла пчела в кощерите, и бях изненадан от мощната реакция на пчелите.
Пред прелките се образува по едно голямо кълбо от пчели пазачки, и закриха с телата си прелките.
След това, до кошерите се приближавах, но имаше моментални атаки към мен, без предупреждение, с директно намерение за жилене. Изобщо не предупреждаваха, а директно се залепаха за дрехите и пускаха жилото в действие.
Може би съсед е пръскал, но имаше отровени пчели.
Вчера пръскахме пчелините с глифозат, днеска слагахме последните питки - нулева агресивност. Може би причината за агресивността не е в пръскането???
Забравих да ви се похваля, най на края съм собственик на мястото на което е пчелина. След обяд ще годя да го регистрирам.
В петък и събота къпане с Ok ,восъчни основи,сироп и нозевит+.Никаква агреся а рапицата и житото са на 500-700м. от мен.
Глифозата (активна съставка глифосфат) е канцерогенно вещество, което води до повишаване на холестерола при хората. Който пръска с глифосфат , неминуемо вдига холестерола от него и после има проблеми с атериите, холестеорла, сърцето... Отделно ни тровят с него чрез земеделската прдукция, която е пропита с него. Пазете си здравето, хора. По-добре да има трева на пчелина от колкто да си докарате някоя здравословна беля.
Ако вече имате този проблем, за да го неутрализирате до известан степен трябва да ядете много харани богати на СЯРА. Целта е сулфатния йон да се свърже с холестерола в кръвта и холестерола да отиде по напраление (той е много важен и от него се изработват половите хормони - тестостерон, прогестерон, естроген..) Така хем ще свалите холестерола, хем ще живните малко ;)
От глифозат отърване няма! Постоянно ни заливат с него!
http://www.greentech.bg/archives/42136
Променените гени могат да прескочат видовата бариера
През 2000 г. Проф. Х. Катц, водещ германски зоолог, публикува изследване, показващо, че гените, използвани за модифициране на култури, могат да прескочат в други видове и да причинят мутации в бактериите. Катц е открил, че гени, използвани за модифициране на маслодайната рапица, са се прехвърлили в бактерия, живееща в стомаха на медоносните пчели.
"Тези открития са много тревожни и представят първото реално доказателство, за това, от което се опасяваха мнозина," казва Др. Мае-Уон До, известен учен и критик на генетичното инженерство. "Всеки иска да експлоатира генетичното инженерство, но никой не обръща внимание на риска от хоризонтален трансфер на гени. Играем си с генетични структури, съществували милиони години и експериментът излиза от контрол".
Вчера отворих последните 11 семейства, които не бяха преглеждани. Същите са майски отводки от миналата година. Запечатеното пило е от летва до летва на по 3 до 5 рамки. На пчела са добре. Мед около 12-15 кг. Наложи да извадя по 1-2 рамки, които замених с тъмни за осеменяване от майката. Отворих и 4-5 от "турбините". Същите са ревнали за ротация, но времето се развали - задуха вятър и попреръси дъждец.Пчелите станаха много агресивни, та реших да не си причинявам излишни преживявания. При прегледите ми направи впечатление, че в студеното време през последните 10-ина дни са ограничили значително отглеждането на пило, защото процента на ларвите в сравнение с останалото е незначителен. Отгледани са такива само на мястото на излюпеното или непосредствено до запечатаното пило, сиреч толкова-колкото са могли да топлят. Общо взето само най-силните семейства са направили крачка напред откъм пчели и пило. Другите поне при мен не са мръднали от 4-5 март.
Започнахте ли да ротирате? Силните кошери вече са на корпус и половина и искат внимание. Сложих на 2 кошера основи да видия как е градежа и за 3 дена изградени перфектно. Четвъртък и петък ще сложа на всички основи и строителна рамка, някой ще ги ротирам други няма да ги пипам да видя кой как ще се представи.
Прикачен файл 6395Прикачен файл 6396
Да видя дали ще се получи със снимките, че ми е голям зор.
И в североизтока е подобна ситуацията и презглава носят прашец от рапицата.
Време настана, тупкат сърца ни :)
Да, днес ротирах най-силните. Както казваш същите са налазили и първия корпус /вече втори/, но за сметка на храна, която бързо намалява. Като гледам как вървят болшинството от семействата ще ги ротирам следващата седмица, а по-мършавите след две. Приятно бях изненадан от августовските отводки, които до акацията ще са стигнали средните семейства. Почти всички са на по 4 рамки запечатано пило. Първите сливи бяха цъфнали преди 7-10 дни, след това...застой. Останалите тепърва започват. Следващата седмица мисля да засадя още 7-8 плодни дръвчета в единия край на пчелина, който наскоро бе разчистен. Надявам се да не е късно.
Със сигурност ще се класират за акацията, ако Началника е рекъл да има такава, с изключение на 2 /от 14/ които изостават. Ще ги изчакам още малко, но най-вероятно майките им ще попаднат в графата "за смяна".
Между 7 и 8 рамки, но съм закъснял. Повечето бяха усвоили по 2-3 междурамия от първи сега втори корпус. Изчаках да изсъхнат част от новите дъна, защото не ми се вдигаха същите корпуси по два пъти - веднъж за ротация и втори път за смяна на дъното.
А имате ли рапица, която да чакате скоро?
Защото и при мен положението е същото, започнали са да усвояват долния корпус(майката все още не е слязла в него, което е нормално). Имам рапица, която очаквам да цъфне след 10-15 дни и към момента мисля да не ротирам, а да поставя по 1 магазин. След рапицата ще направя ротация.
При мен рапицата е цъфнала, до 5 дена ще започне пашата. Днес ротирах 13 кошера, но става бавно защото бракувам пити и подменям инвентар. Отнесох 3 жила, което е ненормално за моите пчели.
Днес изрязах вторите далаци.За разлика от първите,сега далаците са с по-малко търтиево пило,започнали да ги пълнят с мед и прашец.Кърлежите и те са по малко.В събота слагам магазините.... и чакам акацията....
При мен рапица няма.
Ако разсъждаващ в краткосрочен план и целиш диференцирано вадене на меда от рапица, стратегията със забавянето на ротацията и поставянето на магазина изглежда добре. Друг е въпроса, ако търсиш от семействата, градеж на нови рамки, ранни отводки и акациев мед. Всичко зависи от поставените ти цели за сезона, като според същите трябва да си нагласиш програмата за пчеларския сезон и по-малките стъпки за постигането й.
Търся вадене на мед от рапицата или дори и да не е голямо количество поне да предотвратя събиране на рапицата в един от двата корпуса, което може след това да ми създаде проблеми(задръстване на майката или пък кристализиране на меда и след това проблеми със зимуването). След рапицата имам акация, но е малко по-скоро като поддържаща паша и след нея липа, също не в големи количества. В този период имам план за направа на сборни отводки, за да могат след това основните семейства да се възстановят и подготвят за слънчогледа.
Може да налееш по някоя хранилка със захарен сироп непосредствено преди пашата от рапица така, че "плодника" да го позапълниш и да няма много свободно място в него за нектара от рапицата. Имай напредвид, че по време рапицата вкарват изключително много прашец и така блокират майката, което е и предпоставка за влизане в роево настроение.
Здравейте,
По спомен, ако не се лъжа Софрон беше казал: Непосредствено преди цъфтежа на рапицата, налива по 2-3л. сироп на с-во. Не съм го правил, при мен тази година рапицата е на поне 1.5км. Ще видим какво ще стане.
Поздрави, Г. Георгиев
Лястовичките пристигнаха и във Видин.Днес една пчеличка ме посети в канцеларията-първи признак на безработица.Определено и роенето ще се движи със месец по-рано.
Пет дни разлика. Пръскаха в интервала 2- 3ч. следобяд, когато беше най-интензивния летеж. Даже забелязах една пчела натровена, но дано си остане само тя.
Прикачен файл 6426Прикачен файл 6427
Първите 25% от новите дъна за сезона са готови за битка и от днес влязоха в експлоатация.
Приключих вчера с ротацията на 1/3 от кошерите, на останалите свалях на един пило в 1ви корпус на други мед на трети и двете, да видим кое ще даде по добър резултат. Днес сложих и магазините.
Бракувах около 100 кафяви пити на година и половина, но да започвам по леко да подменям защото после ще трябва всичко да се подменя на куп.
Само че имат мед в тях, разпечатах ги, махнах хранилката и ги оставих над надкапачната да си вземат меда, но не искат да го качват а само го слагат с празните килийки. Дайте съвет какво да направя да махна меда да мога да ги претопя.
Дъната са версия v1.03 и най-сполучливата до сега. Правя ги сам като си поръчвам не сглобени магазини без фалцове и водобрани лайстни. От едната страна се режат две ивици по 2 см, които после влизат като рамки вътре в дъното. Допълнително дървен материал се купува само за прелката и водачите за рамките на дъното. Излизат ми като крайна цена към 15,50-16,00 лв/бр, без труда. По принцип това е сръбски модел, който Софрон донесе преди 6-7 години, но в първия му вариант - v1.00.
Ако правиш скоро отводки ги сложи на 5-6 см зад преградната дъска. Така със сигурност ще пренесат меда.
Ще правя отводки, но чак след акацията, а не знам до тогава молеца дали няма да ги нападне, до сега не съм имал проблеми с комините, но по това време не не съм съхранявал пити а също нямам планове да правя много отводки и има да чистят тия рамки много време.
Бърз преглед-плодниците почти блокирани с пресен нектар.Няма рапица.Акацията с висок риск за пропускане....
Не бях обръщал внимание на акацията,но днес...до две седмици(макс) ще е цъфнала...
Прогнозите никак не са добри
https://www.gismeteo.com/month/3414/
Вчера ротирах и последната трета група от семействата. Контролно отворих няколко от най-силните семейства ротирани преди две седмици и какво да видя-втори корпус са го обърнали на медовик!!! От къде и какво са носили не знам, но за това време има сериозен принос. Рапица около мен няма. Семействата са подхранени с по една хранилка при ротацията. Тръснах от една рамка да го опитам на вкус и аромат, но не можах да го оприлча на нещо. Вероятно е от многото нацъфтели цветчета по ливадите и овошките. На цвят е много светъл. Ако приноса продължава с тоя темп, може да нацапам центрофугата и преди акацията.
И си приготви хубава стълба.
Тая година ще извадим ябълков мвд,ако е рекъл господ може и акация
От 2 дена върви рапицата, днес гледам пчелите започнали да се качват в магазините. Иначе има много силен летеж, всичко върви в една посока има направо магистрала във въздуха. До сега не бях виждал такова нещо все едно рояк минава. Лошото е че постоянно се кани да вали и по 2-3 пъти на ден се прибират на фурия.
Събират нектар от шестил-от сем. на клена.
https://www.google.bg/imgres?imgurl=...3TI6k_PdY24hc=
На новият ми пчелин, закарах (02.04.16) миналогодишни отводки по на седем рамки, от двете им страни сложих по 2-3 ВО. На 09.04 отивам да ги видя и им нося сироп, готвя ги за акацията. Гледам като пътувах, два блока с рапица в близос, като отвотих кошерите се уплаших! ВО изградени, пълни с пило и мед, рапицата цъфнала от 4-ри дена, разбрах от арендатора. Сиропа се прибра в хладилника, а на кошерите се поставиха по 2бр. магазини. Досега рапица, не съм имал.
Хем не си имал работа с рапица хем си закарал отводки (затвръждавам си мнението че си практичен човек) да влезеш в рапица с млади майки си е гяволък.
Тая година рапицата е далеч от мен още не знам да се радвам ли или да се ядосвам.
Това което ме учуди в събота един ъглов кошер който или е с много добра генетика за медосбор (миналата година даде 50 ина кила мед) или налитат в него беше напълнил магазина с нектар и запечатваше отгоре.Друг бе усвоил магазина и той слагаше нектар но другите не от общо 8 бр. с магазини. Но не е рапица (нямам идея какъв е нектара ). Има и много перга направо задръстват майките.