Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6768

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    А имате ли рапица, която да чакате скоро?
    Защото и при мен положението е същото, започнали са да усвояват долния корпус(майката все още не е слязла в него, което е нормално). Имам рапица, която очаквам да цъфне след 10-15 дни и към момента мисля да не ротирам, а да поставя по 1 магазин. След рапицата ще направя ротация.
    При мен рапица няма.
    Ако разсъждаващ в краткосрочен план и целиш диференцирано вадене на меда от рапица, стратегията със забавянето на ротацията и поставянето на магазина изглежда добре. Друг е въпроса, ако търсиш от семействата, градеж на нови рамки, ранни отводки и акациев мед. Всичко зависи от поставените ти цели за сезона, като според същите трябва да си нагласиш програмата за пчеларския сезон и по-малките стъпки за постигането й.
    Keep Walking...

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    При мен рапица няма.
    Ако разсъждаващ в краткосрочен план и целиш диференцирано вадене на меда от рапица, стратегията със забавянето на ротацията и поставянето на магазина изглежда добре. Друг е въпроса, ако търсиш от семействата, градеж на нови рамки, ранни отводки и акациев мед. Всичко зависи от поставените ти цели за сезона, като според същите трябва да си нагласиш програмата за пчеларския сезон и по-малките стъпки за постигането й.

Търся вадене на мед от рапицата или дори и да не е голямо количество поне да предотвратя събиране на рапицата в един от двата корпуса, което може след това да ми създаде проблеми(задръстване на майката или пък кристализиране на меда и след това проблеми със зимуването). След рапицата имам акация, но е малко по-скоро като поддържаща паша и след нея липа, също не в големи количества. В този период имам план за направа на сборни отводки, за да могат след това основните семейства да се възстановят и подготвят за слънчогледа.
    При пчелите има мед, защото има ред!

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Търся вадене на мед от рапицата или дори и да не е голямо количество поне да предотвратя събиране на рапицата в един от двата корпуса, което може след това да ми създаде проблеми(задръстване на майката или пък кристализиране на меда и след това проблеми със зимуването). След рапицата имам акация, но е малко по-скоро като поддържаща паша и след нея липа, също не в големи количества. В този период имам план за направа на сборни отводки, за да могат след това основните семейства да се възстановят и подготвят за слънчогледа.
    Може да налееш по някоя хранилка със захарен сироп непосредствено преди пашата от рапица така, че "плодника" да го позапълниш и да няма много свободно място в него за нектара от рапицата. Имай напредвид, че по време рапицата вкарват изключително много прашец и така блокират майката, което е и предпоставка за влизане в роево настроение.
    Keep Walking...

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

По спомен, ако не се лъжа Софрон беше казал: Непосредствено преди цъфтежа на рапицата, налива по 2-3л. сироп на с-во. Не съм го правил, при мен тази година рапицата е на поне 1.5км. Ще видим какво ще стане.

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Лястовичките пристигнаха и във Видин.Днес една пчеличка ме посети в канцеларията-първи признак на безработица.Определено и роенето ще се движи със месец по-рано.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

По спомен, ако не се лъжа Софрон беше казал: Непосредствено преди цъфтежа на рапицата, налива по 2-3л. сироп на с-во. Не съм го правил, при мен тази година рапицата е на поне 1.5км. Ще видим какво ще стане.

Поздрави, Г. Георгиев
    Този тертип на работа е приложим преди всички основни паши и се прилага с цел да се блокира майката, и повече пчела да се включи в събирането на нектар, а при рапицата ще ни бъде от полза и за това, което ти казваш.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •