Днес изрязах вторите далаци.За разлика от първите,сега далаците са с по-малко търтиево пило,започнали да ги пълнят с мед и прашец.Кърлежите и те са по малко.В събота слагам магазините.... и чакам акацията....
Днес изрязах вторите далаци.За разлика от първите,сега далаците са с по-малко търтиево пило,започнали да ги пълнят с мед и прашец.Кърлежите и те са по малко.В събота слагам магазините.... и чакам акацията....
Приключих вчера с ротацията на 1/3 от кошерите, на останалите свалях на един пило в 1ви корпус на други мед на трети и двете, да видим кое ще даде по добър резултат. Днес сложих и магазините.
Бракувах около 100 кафяви пити на година и половина, но да започвам по леко да подменям защото после ще трябва всичко да се подменя на куп.
Само че имат мед в тях, разпечатах ги, махнах хранилката и ги оставих над надкапачната да си вземат меда, но не искат да го качват а само го слагат с празните килийки. Дайте съвет какво да направя да махна меда да мога да ги претопя.
Дъната са версия v1.03 и най-сполучливата до сега. Правя ги сам като си поръчвам не сглобени магазини без фалцове и водобрани лайстни. От едната страна се режат две ивици по 2 см, които после влизат като рамки вътре в дъното. Допълнително дървен материал се купува само за прелката и водачите за рамките на дъното. Излизат ми като крайна цена към 15,50-16,00 лв/бр, без труда. По принцип това е сръбски модел, който Софрон донесе преди 6-7 години, но в първия му вариант - v1.00.
Ако правиш скоро отводки ги сложи на 5-6 см зад преградната дъска. Така със сигурност ще пренесат меда.
Keep Walking...
Ще правя отводки, но чак след акацията, а не знам до тогава молеца дали няма да ги нападне, до сега не съм имал проблеми с комините, но по това време не не съм съхранявал пити а също нямам планове да правя много отводки и има да чистят тия рамки много време.
Бърз преглед-плодниците почти блокирани с пресен нектар.Няма рапица.Акацията с висок риск за пропускане....
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))