Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 718

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Ох! В мастното тяло не се натрупва пчелно млечице!!!! Натрупва се витологенин. Молекула или вещесвто или както искате го кажете, това е протеин. Не е жълтък, не е и белтък, а протеин. Поне така е редно да се каже. Ако кажеш, че изварата е протеин е правилно, ако кажеш протеина е извара е неправилно. Ако кажеш, че яйцето съдържа протеин е правилно, да кажеш, че протеина е яйце или жълтък е неправилно.
    Проблема на много пчелари е, че гледат на роенето като на болест и търсят причините за тая болест. Това не е болест а естествен процес при пчелната колония. Пчелите така са програмирани. Ако пролетта пчелите се роят значи всикчко е ОК. Ако не се роят значи има някакъв проблем и трябва да се търси причината. И понеже програмата заложена в пчелната колония варира при различните раси пчели, сумати народ селектира пчели, които превключват по-трудно на роене за да може да прави колкото е възможно по-малко трикове с които да ги спира. И понеже повечето пчелаи в БГ пчеларстваме с местната българска пчела, която е доста ройлива, затова антироевите мерки са толкова популярни и дискутирани.
    Прав си, и аз това казвам, не се натрупва пчелно млечице в организма на пчелата търтовка.
    Натрупват се белтъци.
    А, пчелите изобщо не са програмирани за роене. Задай си въпросът, защо пчелите не се роят всяка година?
    Ако пчелите бяха програмирани за роене, щяха да се роят всяка година, но това не се случва
    Т.е. има причина и …………….следствие.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Прав си, и аз това казвам, не се натрупва пчелно млечице в организма на пчелата търтовка.
    Натрупват се белтъци.
    А, пчелите изобщо не са програмирани за роене. Задай си въпросът, защо пчелите не се роят всяка година?
    Ако пчелите бяха програмирани за роене, щяха да се роят всяка година, но това не се случва
    Т.е. има причина и …………….следствие.
    Хората са програмирани да се "роят" през всеки 9 месеца. Защо не се "роят"?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Хората са програмирани да се "роят" през всеки 9 месеца. Защо не се "роят"?
    оти тая работа сака пари! ма има разлика между размножителен и инкубационен период

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    @ Василевса.
    В пост 572, колегата е сложил счупен линк. Ако ми кажеш защо си му вдигнал ръчичка обещавам повече да не се бъзикам с тебе.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    @ Василевса.
    В пост 572, колегата е сложил счупен линк. Ако ми кажеш защо си му вдигнал ръчичка обещавам повече да не се бъзикам с тебе.
    Ако знаеш пък как ме вълнува дали ще ме бъзикаш. Като ти гледам постовете бая бъзик може да излезне от там. Ма коментирам само по темата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Ако знаеш пък как ме вълнува дали ще ме бъзикаш. Като ти гледам постовете бая бъзик може да излезне от там. Ма коментирам само по темата.
    Аха , а счупения линк е точно по темата.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Абе хора, гледам ви как спорите и ви се чудя на акъла. Осъзнавате ли че вие спорите какъв е принципа на действие на цветните телевизори, без да имате ни най-малка представа що е това транзистор или интегрална схема. Чул някой че в телевизора има транзистори и веднага си съчинява теория, че тези транзистори са червени, зелени, жълти и сини. И там вътре в телевизора те бягат насам-натам и оцветяват една или друга точка. Друг пък чул че има интегрални схеми и веднага съчинява теория как тези схеми се интегрират една с друга и после интегрално решават откъде ще пуснат тока (какво беще това ток - зелено ли е или кисело?).

Нека да си припомним, че повечето от вас (нас) сме пчелари-практици, и забиването в дълбоки теории, от които нищо не разбираме, само ни прави смешни.

Накратко - механизмите на роенето може да са всякакви, но ние нямаме ни най-малък шанс да ги опознаем в тяхната цялост и дълбочина. Те учените все още не са ги опознали, та ние ли - ха, ха ...... Нас като практици ни интересува нещо друго - КАКВО ДА НАПРАВИМ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА, щото да минимизираме роенето като фактор за загуба на добиви. Аз отдавна съм си взел за мене решение, и си го прилагам без да ми мигне окото. И решението е следното:

Масова и планомерна направа на отводки
    (или делене на семействата на две) и толкова. Какво има повече да го мислим и обсъждаме. Друга алтернатива нямаме, освен може би най-тъпата - да ходим всеки ден на пчелина и да дебнем семействата. Ако някой има излишно време и си смята труда по нула лева на час - нека да го прави това. И аз съм го правил през първата година само за да осъзная колко много труд и транспорт струва това - много повече от получените в бъдеще добиви.

Та единствената ЕВТИНА АЛТЕРНАТИВА е направата на МАСОВИ ПЛАНОВИ ОТВОДКИ във верния момент от време. Това е и за мене въпроса е приключил. Не знам какво повече бистрите, все едно че се надявате да направите откритие, което пчеларските учени все още не са го направили. Повярвайте ми - НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС .....

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Абе хора, гледам ви как спорите и ви се чудя на акъла. Осъзнавате ли че вие спорите какъв е принципа на действие на цветните телевизори, без да имате ни най-малка представа що е това транзистор или интегрална схема. Чул някой че в телевизора има транзистори и веднага си съчинява теория, че тези транзистори са червени, зелени, жълти и сини. И там вътре в телевизора те бягат насам-натам и оцветяват една или друга точка. Друг пък чул че има интегрални схеми и веднага съчинява теория как тези схеми се интегрират една с друга и после интегрално решават откъде ще пуснат тока (какво беще това ток - зелено ли е или кисело?).
    Нека да си припомним, че повечето от вас (нас) сме пчелари-практици, и забиването в дълбоки теории, от които нищо не разбираме, само ни прави смешни.

Накратко - механизмите на роенето може да са всякакви, но ние нямаме ни най-малък шанс да ги опознаем в тяхната цялост и дълбочина. Те учените все още не са ги опознали, та ние ли - ха, ха ...... Нас като практици ни интересува нещо друго - КАКВО ДА НАПРАВИМ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА, щото да минимизираме роенето като фактор за загуба на добиви. Аз отдавна съм си взел за мене решение, и си го прилагам без да ми мигне окото. И решението е следното:

(или делене на семействата на две) и толкова. Какво има повече да го мислим и обсъждаме. Друга алтернатива нямаме, освен може би най-тъпата - да ходим всеки ден на пчелина и да дебнем семействата. Ако някой има излишно време и си смята труда по нула лева на час - нека да го прави това. И аз съм го правил през първата година само за да осъзная колко много труд и транспорт струва това - много повече от получените в бъдеще добиви.

Та единствената ЕВТИНА АЛТЕРНАТИВА е направата на МАСОВИ ПЛАНОВИ ОТВОДКИ във верния момент от време. Това е и за мене въпроса е приключил. Не знам какво повече бистрите, все едно че се надявате да направите откритие, което пчеларските учени все още не са го направили. Повярвайте ми - НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС .....
    Ако изхождаме само от комерсиализма си много прав, но това не е така имаме и определен научен интерес. имаме ли нямаме ли шанс времето ще покаже.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И решението е следното:

Така е, но какво правим ако нямаме нужда от отводки? Или умишлено подържаме висока зимна смъртност за да можем успешно да се борим с роенето напролет?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Така е, но какво правим ако нямаме нужда от отводки? Или умишлено подържаме висока зимна смъртност за да можем успешно да се борим с роенето напролет?
    Отводките също са пари. Една отводка се равнява на 20 килограма мед. Ако не ти трябва, ами продай я и запиши в актива си 20 kg мед. Ако през сезона не успееш, ами зазими я и през пролетта я продай като семейство, Тогава пък ще вземеш 200 лева и ще запишеш в актива си 40 kg мед.

Не виждам какъв е проблема - едно семейство само със съществуването си и с развитието си и вече ти носи доходи - пити с пило, или прашец, или мед, или отводки или дори цяло ново семейство - та това са все пари. Просто трябва да се протегнеш и да ги вземеш.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •