Абе хора, гледам ви как спорите и ви се чудя на акъла. Осъзнавате ли че вие спорите какъв е принципа на действие на цветните телевизори, без да имате ни най-малка представа що е това транзистор или интегрална схема. Чул някой че в телевизора има транзистори и веднага си съчинява теория, че тези транзистори са червени, зелени, жълти и сини. И там вътре в телевизора те бягат насам-натам и оцветяват една или друга точка. Друг пък чул че има интегрални схеми и веднага съчинява теория как тези схеми се интегрират една с друга и после интегрално решават откъде ще пуснат тока (какво беще това ток - зелено ли е или кисело?).

Нека да си припомним, че повечето от вас (нас) сме пчелари-практици, и забиването в дълбоки теории, от които нищо не разбираме, само ни прави смешни.

Накратко - механизмите на роенето може да са всякакви, но ние нямаме ни най-малък шанс да ги опознаем в тяхната цялост и дълбочина. Те учените все още не са ги опознали, та ние ли - ха, ха ...... Нас като практици ни интересува нещо друго - КАКВО ДА НАПРАВИМ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА, щото да минимизираме роенето като фактор за загуба на добиви. Аз отдавна съм си взел за мене решение, и си го прилагам без да ми мигне окото. И решението е следното:

Масова и планомерна направа на отводки
(или делене на семействата на две) и толкова. Какво има повече да го мислим и обсъждаме. Друга алтернатива нямаме, освен може би най-тъпата - да ходим всеки ден на пчелина и да дебнем семействата. Ако някой има излишно време и си смята труда по нула лева на час - нека да го прави това. И аз съм го правил през първата година само за да осъзная колко много труд и транспорт струва това - много повече от получените в бъдеще добиви.

Та единствената ЕВТИНА АЛТЕРНАТИВА е направата на МАСОВИ ПЛАНОВИ ОТВОДКИ във верния момент от време. Това е и за мене въпроса е приключил. Не знам какво повече бистрите, все едно че се надявате да направите откритие, което пчеларските учени все още не са го направили. Повярвайте ми - НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС .....