
Първоначално публикувано от
Mateev
Ами в момента го правя с 1800 L машини (една в Габрово и една в Ловеч). Слагам 933 литра вода, 1400 кг. захар, 20 пакетчета лимонтозу и 100 g инвертаза. Получавам 1800 L (2333 kg) 60%-ен сироп (тази година го правя по-рядък, за да не кристализира).
Калкулация:
1. Захар - 1400 kg * 0.98 = 1372 лв. без ДДС
2. Инвертаза - 100g - 100 лв.
3. Лимонтозу - 20 пакетчета - 20 лв. (всъщност не знам колко струва едно пакетче, затова го сложих по 1 лв.)
4. Ток - 80 кWh * 0.20 = 16 лв.
5. Труд - 1 човекоден - 40 лв. (в труда влиза зареждане на машината от 2 човека за 1 час и след инвертирането - пълнене на ръка на 380 бр. 5-литрови туби от 1 човек за 4 часа)
6. Амортизация на машината - 52 лв. (ако се ползва само 2 години и се изхвърли)
=====================
ОБЩО: 1600 лв.
Делим го на 1800 L и получаваме
89 ст. на литър.
Делим го на 2333 kg и получаваме
69 ст. на килограм.
Както виждате - 2-3 пъти по-евтино от купешките сиропи. Струва си човек да се помъчи да си направи машина, нали ......
