Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
Уж си математик а бъркаш в сметките. Навярно заради късния час ума не щтрака, както през деня, но се надявам да нанесеш необходимата корекция, като се събудиш сутринта.
Сиропа, който правите е 60% а "купешкия" е 70%. След трансформация ще се получи правилната цена.
Умът ми много добре щрака. По-скоро при тебе нещо те подвежда - цената на сиропите е в КИЛОГРАМИ, така че разликата от 60% до 70% е минимална и е от порядъка на 15%. Това е нищо на фона на цитираните от мене 2-3 пъти разлика в цените.

На 70%-ния сироп (729 L вода и 1700 kg захар) сметките са следните:

Калкулация:

1. Захар - 1700 kg * 0.98 = 1666 лв. без ДДС
2. Инвертаза - 100g - 100 лв.
3. Лимонтозу - 20 пакетчета - 20 лв. (всъщност не знам колко струва едно пакетче, затова го сложих по 1 лв.)
4. Ток - 80 кWh * 0.20 = 16 лв.
5. Труд - 1 човекоден - 40 лв. (в труда влиза зареждане на машината от 2 човека за 1 час и след инвертирането - пълнене на ръка на 380 бр. 5-литрови туби от 1 човек за 4 часа)
6. Амортизация на машината - 52 лв. (ако се ползва само 2 години и се изхвърли)
=====================
ОБЩО: 1894 лв.

Делим го на 1802 L и получаваме 1.05 лв. на литър.
Делим го на 2429 kg и получаваме 0.78 лв. на килограм.

Не знам дали сте осъзнали, но цената на купешкия сироп е на килограм, което си е ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТЪРГОВСКИ ТРИК. Пчеларя без да се замисли сравнява цената на килограм сироп с килограм захар и си казва - аха, не е много голяма разликата. В действителност той забравя, че в килограмите сироп има 30% вода - ха-ха......

Направената от мене калкулация ви показва колко е действителната себестойност на инвертирания сироп - по-малко от 80 стотинки на килограм. За сравнение най-евтината опаковка Апиинверт е 1.75 лв./kg, ако купувате тирове. Ясно се вижда, че е 2.25 ПЪТИ ПО-СКЪП.