В случая не говорим за статистика, а за ПЧЕЛНА БИОЛОГИЯ. От графиката всички видяхме, че има един много тънък и незабележим момент от време (около 10-ти септември), при който ние трябва да преминем от ПОДХРАНВАНЕ ЗА ПИЛО към ПОДХРАНВАНЕ ЗА ЗИМНИ ЗАПАСИ. Двата вида подхранване са коренно различни.
Когато подхранваме за пило, ние се нуждаем майката да снася на пълна мощност и да не е задръстена с излишен нектар. Природата по естествен път го е решила този проблем - през август почти няма паша, но прашец все още има. По-скоро не природата го е решила, а пчелите са се адаптирали към капризите на природата. Тука обаче са се намесили пчеларите, и по неведоми причини са решили, че август трябва да се храни в изобилие с цел натрупване на зимни запаси. Не знам откъде е дошло това, но масово го приказват почти всички пчелари. Самият аз до онзи ден си мислех същото. Съществуващата графика, ако е вярна, недвусмислено доказва, че август искаме много пило, а не много мед в плодника.
Какво излиза от всичко това - ами пчеларите, които хранят в изобилие през август, вероятно силно грешат. И именно поради тази причина някои семейства влизат силни в зимата, а други - не. Може би именно защото най-силните семейства се изхитряват да задръстят майката тогава, когато тя трябва да снася най-много. Знам ли - може би това е обяснението. Може би семейството трябва да е посредствено през август, за да не може да задръсти майката. Другата алтернатива е пчеларя активно да се грижи да изземва от плодника питите с мед през август и да ги подменя с изградени пити за снасяне.
На 10-15 септември стратегията коренно трябва да се промени. Тогава вече активно се излюпват пчелите, снесени през август. Точно тези пчели ще станат зимни пчели и точно те не трябва да се претоварват с работа. Тогава вече можем на семейството да му даваме концентриран инвертиран сироп, и тези пчели само трябва да го смъкнат в килийките без да им се налага да го преработват и да се изтощават.