Не мога да ни отговоря на този въпрос.
Преди няколко месеца обсъждах с един възрастен, и доста начетен пчелар идеята си за инвертиране(точно по този начин със синтетичната инвертаза). Той не беше чувал за нея, но пък за сметка на това процеса на инвертиране с мед му беше много добре известен. И като му обяснявах, че трябва да се поддържат 55-60 градуса, той ме каза, че при тази температура "бъркоча" ще се прецака, понеже се извършвал процес с участието на белтъци и над 40 градуса те щели да се пресекат. Той все пак правеше аналогия от инвертирането с мед което се извършва при по-ниска температура и за около две седмици време. Точно затова казвам: предполагам!
При мене нали видя изследванията - няма никакви белтъци. Захарозата съвсем коректно се е преобразувала в глюкоза и фруктоза.
Моля да бъда поправен, ако греша.
Инвертирането или хидролизата се извършва с помоща на ензим и/или киселина.
Ензима е протеин отделен от дрожди или получен по изкуствен път и може да са му подобрени качествата.
Дрожди много видове, но да кажем, че са същите като в маята за хляб.
Дрождите се убиват и остава само ензима, после през цетка и т.н до хладилника.
Ако дрождите не се убият ще протече ферментация ипо този повод.
Нормално е различни дрожди да имат различни ензими макар и със сходни качества.
Един ензим може да работи добре при 30 градуса, а друг при 40-50.
За да се премахне ензима се използва висока температура, но при нея ХМФ скача.
ХМФ се образува от ФРУКТОЗАТА, а не от захарозата.
Когато фруктозата се нагрее в киселинна среда се образува ХМФ, но може и без киселина.
Отново киселината е катализатор.
При мед с високо съдържание на вода няма да се образува толкова ХМФ, защото има повече свободни H2O молекули.
Фруктозата е хидрофилна и това е причината да се използва при меки бонбони.
Един хляб има повече ХМФ от 2 тона инвертиран сироп.
Ако някой може да създаде храна,като немската апинверт/както се хвалят те ,че неможе да се установи при изследвания/и е български производител,аз ще съм първият който ще започне да пазарува при него.Стига сме наливали пари в чужди икономики.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))