Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Нямате си на представа колко пъти съм изчитал темата от край до край, търсейки зрънцето на истината и опитвайки се да филтрирам дезинформацията. Първо искам да ви информирам за една грешка, наложена от химика Sofiqnec, и повторена многократно от всички останали коментиращи в темата. Става въпрос за твърдението, че процента на захари в меда е 72%. Това не е вярно !!! Този процент е минимум 82% !!! Захарния сироп, който го правим в съотношение 2:1 (66.7%) или 7:3 (70%) не е близо до захарноста на меда, а е доста ДАЛЕКО от нея. Респективно гъстотата на нашия сироп е много по-малка. Влагата, която пчелите трябва да изпарят, не е 2-5%, а цели 12-15%. Работата, която трябва да свършат пчелите не е минимална, а си е доста сериозна. Нищо лично - просто всичко това го казвам в интерес на истината.
Незнам(чел съм темата, но не се сещам), кой какво е казал, но това което консумират пчелите е с приблизително съдържание 30% вода(водно съдържание). Т.е.т. Пчелите им е нужна от някъде 10-12-15% вода за да разредят меда който е в килийките за да стане годен за консумация от тях. Ако е студено и немогат да летут(става въпрос за зимният период все пак) то те използват запаси от своето тяло, което им съкращава живота. Следователно предимството на инвертираният сироп в тази пропорция 3:7 - вода:захар е не че се доближава максимално до меда, а че се доближава максимално до нова което пчелите консумират директно(все едно сме им приготвили зимнина от консерви за директна консумация). Като добавим и към това и че в инвертният сироп няма или почти няма несмилаеми/трудносмилаеми вещества за пчелите които да задръстват дебелото им черво, то той е идеалната от икономическа гледна точка храна за зимуване на пчелите - това е мое мнение(достигнал съм до него на база на експерименти и сравнения).