Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Незнам,2-3 тона.Ако цената е добра,предполагам че и други ще се включат към мен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ще възникне и проблем с опаковката. Може тя да опорочи всичко. Например 20L туби струват около 10лв., а 100L бидон - около 40лв. Тоест цената на опаковката ще е съизмерима с цената на сиропа. Кофти.......

Освен ако не се продава в наливно състояние и клиента да идва на място със собствен транспорт и собствени съдове. Тогава просто ще изпомпвам сироп в неговите съдове. Аз го съхранявам в еднотонни цистерни и имам помпа с дебит около 5 тона на час.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    10 литрова бутилка за вода -60 стотинки

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    10 литрова бутилка за вода -60 стотинки
    Това е добра идея! Според мен обаче компромиса между достатъчно голяма вместимост и възможност за ръчно товарене, разтоварване и ззареждане на хранилките е някъде между 20 и 50 литра вместимости. Осен ако не се изгради системата с автоматичните хранилки.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно този инвертирания сироп е изключително подходящ за автоматизирана хранилка, защото не се вкисва. При това положение направо може да се зареди всеки един кошер с храна буквално за целия сезон. Хранилката може да е пасивна - посредством обърната надолу с отвора бутилка, сложена в малка тавичка. Направо си представям цял един ЛР корпус, преобразуван в хранилка, и напълнен догоре със сироп. Дозатора ще е елементарен - сервомашинка притиска силиконово маркуче. Електрониката - също. Захранването - както го приказвахме с тебе - мини соларно панелче.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В този постинг отговарям на въпросите в постинги, на ЛС и по телефона, в които ме питате къде изследвам сиропа за видовете захари и за ХМФ. Това е Габровската лаборатория към БАБХ. В страната има 13 такива лаборатории в следните градове - София, Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Пловдив, Сливен, Хасково и Шумен. Така като гледам списъка, явно Габровската лаборатория е единствена в Централна Северна България.

http://www.babh.government.bg/bg/labs.html

По въпроса с времето за едно изследване - по принцип може да стане от сутринта до вечерта, но в момента всички лаборатории в страната са претоварени от работа с изследвания на болеста СИН ЕЗИК.

На снимката по-долу можете да видите телефоните за контакт:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20140830_224343.jpeg
Прегледи:      741
Размер:	102.1 KB
ID:	1925

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето изследванията на първите 4 проби с инвертиран захарен сироп. За да е по лесно сравнението, всяка една проба съм я заградил с червен цвят, а съдържанието на ХМФ - със син. Също така съм написал при какви условия е правен сиропа в дадената проба. Ето снимката на протокола от изследванията:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Sugar01.jpg
Прегледи:      736
Размер:	166.2 KB
ID:	1926

Кратък анализ:

1. Първата проба от протокола (тази без номер) я взех след 16-часово бъркане при температура 40 градуса по Целзий. Резултатите от тази пробва вече ги обсъждахме в темата. ХМФ-то на тази проба е много малко, и това ми даде увереност да вдигна температурата до 55 градуса.

2. Втората проба от протокола (тази с мой номер 1) я взех след още 24 часа престояване на първата варка пак при температура 40 градуса по Целзий. Вижда се че ХМФ-то вече се е вдигнало до 1.15 , а процента на инвертираната захар е нарастнал до 57.9% в абсолютни единици или това прави около 90% от всичката захароза. Неинвертирани са останали само 7.9% (10% от захарозата), но предполагам че в следващите дни при престоя си в бидона те също ще се доинвертитрат.

3. Третата проба (тази с номер 2) вече е правена при 55 градуса и след 24 часа въртене се е сдобила с 0.38 mg/kg ХМФ. Благодарение на по-високата температура за това време се е инвертирала 2/3 от захарта. Какво е станало през вторите 24 часа с останалата 1/3 ще видим в сряда от пробата, взета тази суртин.

4. Последната проба трябваше да бъде контролна проба с чист неинвертиран захарен сироп. Направих я по молба на Scitellator-а. Да, ама поредица от случайности объркаха добрите намерения. Аз накарах работниците да вземат проба от току що забъркания сироп, и те са го направили, но явно след като са сложили инвертазата. Ако шишето беше изследвано веднага - нямаше да има проблеми, но заради синия език пробата е била изследвана чак на другия ден (говорих с лабораторията), което означава, че процеса на инвертиране вече е работил може би 28-30 часа на стайна температура там в лабораторията. В края на краищата не можахме да научим какви са параметрите на чистата захар, обаче научихме какво става когато инвертирането се прави на стайна температура. Ако сравним тази проба с първата, виждаме че 16 часа с нагряване горе долу са равностойни на около 28-30 часа без нагряване.

Ами това е до момента. Днес са дадени още 2 проби, но те са вече на сироп с гъстота 7:3, обработен при температура 55 градуса. Ако ще има някакво високо ХМФ, то трябва да е именно при днешните проби. С тях всъщност ще видим какъв е максимума на ХМФ-то, защото този сироп е правен при възможно най-високата температура и с възможно най-ниската киселинност.

ПС: Между другото в лабораторията казаха, че имам учудващо малко ХМФ. Ха-ха ..... Виждали са били далеч по-големи стойности - по 30-40 mg/kg. Те казаха че в пресния мед ХМФ-то е някъде около 2-3 до 4 mg/kg, а като остарее или се нагрее става поне 10 пъти по-голямо. До 40 mg/kg обаче било безопасно. Поговорихме малко за апаратурата и за методите на изследване. Те ме увериха, че всичко е перфектно. Метода е съгласно БДС, а измервателната им апаратура е много прецизна. Вие сами виждате в протокола колко е възможната грешка - от 1 до 3 стотни от милиграма - тоест 1-2% от скалата при малките стойности на ХМФ и по-малко от 0.1% при високите стойности.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Незнам,2-3 тона.Ако цената е добра,предполагам че и други ще се включат към мен.
    Едва ли ще е по-евтино от изосуита? Ако си правиш сиропа сам и не включваш, разходи за труд, електричество и др, то тогава наистина ти излиза малко по-евтино. Проблема идва от това че докато изосуита го правят директно от царевица, апиинверта от захарна тръстика, то за сиропа, готовия продукт трябва отново да го върнеш във течно състояне, има повече процеси по веригата, откъдето придобива по-голяма себестойност.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Поздрави за успеха!

150/64
    Това е 70% захар и 30% вода грубо
    Замислих се да си направя нещо подобно, но по-малко.
    Колко струваше помпата, ако можеш да кажеш.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Поздрави за успеха!

150/64
    Това е 70% захар и 30% вода грубо
    Замислих се да си направя нещо подобно, но по-малко.
    Колко струваше помпата, ако можеш да кажеш.
    Ами старата ми помпа съм я купувал от тука и струваше 360лв.
    http://www.dionislab.bg/каталог/обор...-51-09_-detail

Тази старата помпа преди 2 дена я дадох на базата в Ловеч, а за базата в Габрово купих с 2 пъти по-голям дебит на почти същата цена - 370 лв.
    http://www.vinar.bg/index.php?page=p...rid=22&pid=246

Ако търсиш нещо по-малко, купи си най-малката помпа от серията. Тя струва само 200 лева.
    http://www.vinar.bg/index.php?page=p...rid=22&pid=253

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •