Настана време да обърна цялата тема с краката нагоре......... ха-ха.......
Нямате си на представа колко пъти съм изчитал темата от край до край, търсейки зрънцето на истината и опитвайки се да филтрирам дезинформацията. Първо искам да ви информирам за една грешка, наложена от химика Sofiqnec, и повторена многократно от всички останали коментиращи в темата. Става въпрос за твърдението, че процента на захари в меда е 72%. Това не е вярно !!! Този процент е минимум 82% !!! Захарния сироп, който го правим в съотношение 2:1 (66.7%) или 7:3 (70%) не е близо до захарноста на меда, а е доста ДАЛЕКО от нея. Респективно гъстотата на нашия сироп е много по-малка. Влагата, която пчелите трябва да изпарят, не е 2-5%, а цели 12-15%. Работата, която трябва да свършат пчелите не е минимална, а си е доста сериозна. Нищо лично - просто всичко това го казвам в интерес на истината.
Да се върнем обаче на другата голяма заблуда, наложена ни от същия този химик Sofiqnec - получаването на висок процент на ХМФ, ако инвертираме на високи температури или пък ако използваме киселини, за да намалим PH до 4.5. Повярвахме му и изписахме повече от 10 страници с обсъждания какви други алтернативни методи да предприемем. Истината обаче най-накрая изплува, и тя говори че всичко това е СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНО. Аз използвах киселина, използвах и висока температура (50 градуса) и въпреки всичко ХМФ-то на моя сироп е цитирам "ХМФ < 0.2 mg/kg". Това е 15 пъти по-малко (по-добро) от идеалния мед (3-4mg/kg) и 150 пъти по-малко от максималната доза за пчелите (30 mg/kg).
Забележете, че в резултатите от изследванията е използван символа "по-малко (<)", а не някаква точна стойност. Това е защото методиката за изследване позволява откриване на ХМФ в диапазона от 1 до 60, а моя сироп е далече под най-долната граница на чувствителност на метода. Това е много по-малко отколкото метода може да детектира. Тоест нищо. Дето се казва, може да е 0.1 или 0,001 или дори чиста нула.
ИЗВОДИ:
1. Опасноста от генериране на ХМФ по време на инвертирането е СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНА !!!
2. Спокойно можете да слагате киселина, за да докарате PH до 4.5 с цел максимално ефективно действие на ензима ИНВЕРТАЗА, независимо дали е изкуствен (купешки) или естествен (с добавяне на мед).
3. Спокойно можете да повишавате температурата до препоръчваните нива (55 градуса по Целзий) с цел процеса на инвертирането да протече максимално бързо.
Следващата варка (утрешната) ще я направя точно при тези параметри и отново ще изследвам ХМФ-то. Това все пак за да имаме ПЪЛНА УВЕРЕНОСТ, че всичко ще е е наред. Иначе днес дадох 3 проби за изследване - една на сиропа преди слагането на киселина и инвертаза, една на сироп, въртял се 24 часа и една на сироп, отлежавал още 24 часа при температура 40 градуса.


Цитат
