Преди малко проверих състоянието на първата варка. Сиропа вече се е избистрил. Станал е напълно прозрачен с жълтеникав цвят. Леко се е разредил, защото температурата му вече е достигнала 50 градуса. Приятен мирис - няма никакви следи от оцетната миризма. Приятен вкус без кисел отенък. PH стабилно си стои на ниво 5.0. Захарността е 67 по Brix. Всичко е супер, само дето не знам в какви съотношения са захарозата, фруктозата и глюкозата. Не знам и колко е ХМФ. Взех едно шише за проба и днес ще го занеса за изследване.

В момента подготвяме втори такъв съд с водна риза - същият като първия, само дето няма монтирана бъркалка. Идеята е сиропа да се върти в първия съд дотогава, докато захарта се разтвори на 100% и сиропа се избистри, а след това да се прехвърли във втория, в който вече да доузрява още 24 часа на подходящата температура. Така цикъла на една варка вече ще стане 48 часа, което ще ми позволи да работя с по-ниски температури и да слагам по-малко киселина, като с това се надявам да сведа ХМФ-то до почти нулеви нива.