Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    27.04.2014
    6 кила захар 0.5 фруктоза 6 литра вода загрявате до пално разтваряне оставяте за една нощ да протече инверирането и на другия ден може да похранвате . за късно дозапасяване се прави сащото но се слагат не 6 а 3 литра вода . ако държите да подкиселявате за да не се разваля добавете киселината 24 часа след приготвянето на сиропа и имате инвертен сироп без хмф. Изосуит е пална отрова за пцхелите и за хората също . Фруктоза се продава в магазините и аптеките и струва 2,30 за половин кило.

Потребител
    Регистриран
    23.06.2013
    Пчеларски район
    община Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от Sofiqnec Виж публикацията
    6 кила захар 0.5 фруктоза 6 литра вода загрявате до пално разтваряне оставяте за една нощ да протече инверирането и на другия ден може да похранвате . за късно дозапасяване се прави сащото но се слагат не 6 а 3 литра вода . ако държите да подкиселявате за да не се разваля добавете киселината 24 часа след приготвянето на сиропа и имате инвертен сироп без хмф. Изосуит е пална отрова за пцхелите и за хората също . Фруктоза се продава в магазините и аптеките и струва 2,30 за половин кило.
    Без добавянето на киселина, за колко време ще се развали?
    "Човек е щастлив, когато е отпратил миналото, забравил злобата, не чака от никой нищо...

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от de4o82 Виж публикацията
    Без добавянето на киселина, за колко време ще се развали?
    Този който го продават има по няколко години трайност. Приготвеният с ензим също би трябвало да е с дълъг срок на трайност. Аз съм си направил в едно малко бидонче за проба, и вече няколко месеца не е мръднал.

Наблюдател
    Регистриран
    27.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Този който го продават има по няколко години трайност. Приготвеният с ензим също би трябвало да е с дълъг срок на трайност. Аз съм си направил в едно малко бидонче за проба, и вече няколко месеца не е мръднал.
    Когато приготвения захарен сироп е със повече от 66 градуса по брикс или това е 6 килограма захар на 3 литра вода траиноста му е практически вечна . този който го продават е 70 по Брикс а меда е 72 . Пцхелите са открили как да го сахранят и ние няма да открием топлата вода . Затова правете сиропа по концентриран от 2:1 и нямате проблем а за по ниска концентрация добавяите киселината след приключване на инвертирането или по моята схема 24 часа по късно . И най добрата киселина против развала е сернистата киселина ползва се за обработка на захарни разтвори да се убият дивите дрожди .
    Този пост е редактиран от Sofiqnec; 09.08.2014 в 18:49. Причина: допълнение

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Sofiqnec Виж публикацията
    Когато приготвения захарен сироп е със повече от 66 градуса по брикс или това е 6 килограма захар на 3 литра вода траиноста му е практически вечна . този който го продават е 70 по Брикс а меда е 72 . Пцхелите са открили как да го сахранят и ние няма да открием топлата вода . Затова правете сиропа по концентриран от 2:1 и нямате проблем а за по ниска концентрация добавяите киселината след приключване на инвертирането или по моята схема 24 часа по късно . И най добрата киселина против развала е сернистата киселина ползва се за обработка на захарни разтвори да се убият дивите дрожди .
    Да, моят инвертиран сироп е точно в такова съотношение - 7 кг захар на 3 литра вода.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Сигурен съм,че съществуват такива.Малко по малко се ориентирам към био пчеларство,не заради субсидии,а за собствено удовлетворение.Наясно съм,че пчелари които са на пазара за отводки,майки и т.н. не могат да си позволят "лукса" да рискуват,поради евентуални големи загуби,нещата опират до пари.Аз също бих желал да реализирам своя мед за пари,но бих желал да го предложа с максималното качество което мога да постигна.Затова не искам да ползвам агресивна химия и поставям всичко под съмнение както правя и с О.К..Има алтернативи,всичко е въпрос на мислене.Засега инвертирания сироп приготвен по този начин ми е вършил работа,но винаги съм отворен за аргументирани нови предложения и способи.

Колега Скутелатор,какво мислиш за патогените в така приготвения инвертиран сироп и какъв е риска според теб?Какво решение би избрал ти в случая?

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Специално за тази година не мисля,че ще се наложи много употребата му,тъй като има много ливадна паша.Смятам,че пилото тази есен ще бъде по до късно и при тази поддържаща паша,ако се приложи и сироп има опасност от задръстване.За патогените си абсолютно прав,и този риск винаги ще съществува при приготвяне с пчелен мед.Доколкото съм запознат,патогените се срещат навсякъде и имунната система на колонията е тази която пречи да се развиват патологични процеси.Инвертирането с мед е като игра на руска ролетка - може никога да не гръмне(патогените),а може и да гръмне.Според мен е важно при пчеларството да се ползват добавки и препарати които не подтискат имунната система в борбата си с някакъв патоген или вредител.Всичко което ни е необходимо се среща в природата,въпрос на опити и знание е да се уцели вярната стратегия.Освен това патогените имат много начини чрез които могат да заразят пчелната колония - налитане,обща поилка и т.н..
    Сиропа съм го ползвал досега зимно време(въпреки коментарите) в горни хранилки.Приема се отлично от пчелите и досега не съм имал проблеми, като диария например.Слагам го неразреден за да не вкисва когато е студено времето,а при затопляне,пчелите се качват и бавно си го свалят.През пролетта взимането е много бързо.Досега не ми е кристализирал никога - нито в баките,нито по пити.Относно яйцеснасянето не мога да твърдя с проценти тъй като съм новак,но семействата се развиват добре(според моите критерии).Не съм зазимявал семейства изцяло на инвертиран сироп.Основно го ползвам зимно-пролетния период и точно гъстотата му ми харесва,защото сложен в горни хранилки(тази зима смятам да ползвам и вътрешни рамки хранилки)не може да се вкисне дори и да седи 10 дена,освен това пчелите го взимат по-бавно от редкия.Трябва да добавя,че съм съботно неделен пчелар.

Наблюдател
    Регистриран
    21.11.2013
    Пчеларски район
    Килифарево
    По-рано попитах дали има някаква полза да се сварява сиропа, но никой не коментира. Може да ви се струва глупаво ама и страха от карамелизация при приготвяне на по-гъст сироп също не ми е ясно защо е. Има някаква опасност за пчелите както с ХМФ ли?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •