Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 82 от 144 ПърваПърва ... 3272808182838492132 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 811 до 820 от общо 1434
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Рости знаеш , че си ми помагал със съвети много пъти които са ми помагали да дигна пчела, но тук не си прав за тия 15 рамки.Аз го видях с очите си това.Друг е въпроса, че не са от край докрай с пило все пак си трябва и малко венец.Майката която направи 15 рамки я намерихме в един кошер с 10-20 пчели пролетта/жива умрела/Просто я пуснахме в един кошер за който се съмнявах ме, че няма такава.Следил съм го и наблюдавал цяла година тоя кошер.Стигнал съм до едно заключение.Прашеца и меда направиха пилото./кой разбрал разбрал кой не е да е/
    Приказки на Шехерезада. Па жива, па умрела, тука има, тука нЕма и накрая 15 рамки с пило и 100 оки мед. А Аладин в София.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Друмев храни за световно с мед защото имаше супер излишъци зимата му измряха много.

Без големия приток на прашец колкото и да храних нямаше да постигна тия резултати.
    п.п. Моите са30% Италиянки и60% Родопчанки в допълнение на постати.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Приказки на Шехерезада. Па жива, па умрела, тука има, тука нЕма и накрая 15 рамки с пило и 100 оки мед.

Никога не съм писал , че тоя кошер с 15 рамки пило е дал 100кг мед.Извинете ме господин модернизатор,че ви обсъждам, но поста ви е малко маниполативен и подвежда аудиторията на форума.Може да съм направил 5 отводки по е рентабилно,а и бройка възтановявах.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    То Жоре един и трябва да работи.То не може да крадеш идеи по цял ден хем и да отглеждаш пчели.

А да не би в съндъка старата майка да е близнила щото и самосмени имаше бая

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Защо се докачаш? Аз също не ти отричам постиженията, но то е строго индивидуално за твоя район, в който гониш единствена паша - мана. Аз обаче гоня четири паши - основни.И аз ако имам една паша, не пчели ами кълбета назад ще правя, за да я хвана. Може и по- големи колонии с пчели да развия, но... За това ти казах, че твоята технология не е удачна при нас, освен ако не търся единствено производство и реализация на отводки, майки и др.

Технологията на Бат Янчо е подходяща , ами системите ни са калпави за нея.За да я ползваме трябва бая и хамалогия да добавим.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Друмев, търсят си оправдания само , няма пчелар в какъвто и район да е, да е приложил това което казвам и да не си вдигне добива на мед. Гошето ги знае тия неща преди мене, казвали са му го същото и то от родата практикуващи в Канада, чете го и в руската литература, но майките му са кусура в момента, Калин и той, района му бил резличен ама не ще да пробва поне с един, на него му пречи работното време. Имам чуството, че егото не им позволява да приемат от новобранец като мен съвети, защото ако излезе вярно това което казвам ще си блъскат главите, за дето са пропиляли толкова години в четене и работа, а един новобранец да им отвори очите

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Друмев, търсят си оправдания само , няма пчелар в какъвто и район да е, да е приложил това което казвам и да не си вдигне добива на мед. Гошето ги знае тия неща преди мене, казвали са му го същото и то от родата практикуващи в Канада, чете го и в руската литература, но майките му са кусура в момента, Калин и той, района му бил резличен ама не ще да пробва поне с един, на него му пречи работното време. Имам чуството, че егото не им позволява да приемат от новобранец като мен съвети, защото ако излезе вярно това което казвам ще си блъскат главите, за дето са пропиляли толкова години в четене и работа, а един новобранец да им отвори очите
    Е той Калинския е потомствен пчелар и да иска не може да те презнае.Моя район не е като твоя,но е като тяхните.
    Опаа, досърбя ме носа, а то каква била работата - говорите за мен
    Янчо, обясняваш как да създадем огромни колонии от пчели - добре, но аз исках да ти кажа, че разликата при теб и при мен се състои във взаимно връзката между пашата и броя пчели. Да, голямата армия предполага и спечелване на повече битки (по-големи добиви), но когато тази армия влиза от битка в битка, нали се редуцира нейния състав. Сега разбра ли ме какво исках да кажа аз?

Друмев, прав си, твоя район отчасти прилича на моя, ама аз нямам брат, на който да се осланям и разчитам да ми свърши работата, та за това и врата ми е такъв.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Янчоооооо на ли ми го каза до като не ми го кажеш на руски не възприемам.
    Значи това което го говориш са ми го казвали и го чета в руска литература по специално в Новосибирск ама там е друго например в опитната станция среден медодобив 200кг. ама разполагат с неограничени финансови и трудови ресурси съчетано с подвижно пчеларство на пчелините на стационар които са от 150 до 300бр средния добив е от 30кг. до 90кг.И нещо много интересно най добрият пчелар работи със сина си и внук си имат 1400бр. пчелни с-ва средният им добив е 42-70тона на година или от 30до50кг. среден добив от семейство дигат бройката пада добива.
    Та те говорят за 12-14рамки пило в определен период от годината/смяташе се по някъкви таблици през 21 дни или 8 ли беше не помня точно и се осреднява за периода/ та щом те могат защо и ти да не можеш.Системата си е система няма добра или лоша стига да ти върши работа.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Опаа, досърбя ме носа, а то каква била работата - говорите за мен
    Янчо, обясняваш как да създадем огромни колонии от пчели - добре, но аз исках да ти кажа, че разликата при теб и при мен се състои във взаимно връзката между пашата и броя пчели. Да, голямата армия предполага и спечелване на повече битки (по-големи добиви), но когато тази армия влиза от битка в битка, нали се редуцира нейния състав. Сега разбра ли ме какво исках да кажа аз?

Друмев, прав си, твоя район отчасти прилича на моя, ама аз нямам брат, на който да се осланям и разчитам да ми свърши работата, та за това и врата ми е такъв.
    Разбирам те напълно, но ти не приемаш това което ти казвам, а то е, че силното семейство(5-6) кг пчели освен да събира повече мед отглежда и пило за да подържа тази бройка(кг) пчели. Фарар пише, че само 15% от пчелите от такова семейство отглежда пило, а на Гошето руските сайтове пишат за 25%, но това е обвързано със обема на кошера. Много сложно стана пак, няма да ме разбереш.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Много се изписа. Защо не прочетох поне един да напише следното, "Изпробвах метода на Янчо с 3, 4....6.. семейства. Консултирах се с него за евентуални промени спрямо климата и пашата в района ми. Е не се получава. Системата не работи при мен." За сметка на това има хиляди предположения защо няма да се получи. Може и да съм пропусналнал нещо. Аз лично, получих напътствия от друг човек, но принципите са същите. Миналата година успях с 1/3 от семействата, а тази с 1/2. Тази година с по-слаба паша, извадих повече мед. И да, не всяка майка издържа изпита. Тук идва и въпроса, с колко сте готови да се разделите, за да се сдобиете с добра майка? Дали 10кг повече в кошера няма да я изплатят още първата година? Ако ги имате в пчелина, изпробвайте ги. Тъкмо ще им видите потенциала. За мрежести дъна, дълбоки дъна, таванки, найлони, различно зазимяване, видове питки, сиропи и други буламачи много хора отделят семейства за експерименти. Защо няма желание за експериментиране на нов стил на работа?

Страница 82 от 144 ПърваПърва ... 3272808182838492132 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •