Никога не съм писал , че тоя кошер с 15 рамки пило е дал 100кг мед.Извинете ме господин модернизатор,че ви обсъждам, но поста ви е малко маниполативен и подвежда аудиторията на форума.Може да съм направил 5 отводки по е рентабилно,а и бройка възтановявах.![]()
Друмев, търсят си оправдания само, няма пчелар в какъвто и район да е, да е приложил това което казвам и да не си вдигне добива на мед. Гошето ги знае тия неща преди мене, казвали са му го същото и то от родата практикуващи в Канада, чете го и в руската литература, но майките му са кусура в момента
, Калин и той, района му бил резличен ама не ще да пробва поне с един, на него му пречи работното време
. Имам чуството, че егото не им позволява да приемат от новобранец като мен съвети, защото ако излезе вярно това което казвам ще си блъскат главите, за дето са пропиляли толкова години в четене и работа, а един новобранец да им отвори очите
![]()
Опаа, досърбя ме носа, а то каква била работата - говорите за мен![]()
Янчо, обясняваш как да създадем огромни колонии от пчели - добре, но аз исках да ти кажа, че разликата при теб и при мен се състои във взаимно връзката между пашата и броя пчели. Да, голямата армия предполага и спечелване на повече битки (по-големи добиви), но когато тази армия влиза от битка в битка, нали се редуцира нейния състав. Сега разбра ли ме какво исках да кажа аз?
Друмев, прав си, твоя район отчасти прилича на моя, ама аз нямам брат, на който да се осланям и разчитам да ми свърши работата, та за това и врата ми е такъв.![]()
Янчоооооо на ли ми го каза до като не ми го кажеш на руски не възприемам.
Значи това което го говориш са ми го казвали и го чета в руска литература по специално в Новосибирск ама там е друго например в опитната станция среден медодобив 200кг. ама разполагат с неограничени финансови и трудови ресурси съчетано с подвижно пчеларство на пчелините на стационар които са от 150 до 300бр средния добив е от 30кг. до 90кг.И нещо много интересно най добрият пчелар работи със сина си и внук си имат 1400бр. пчелни с-ва средният им добив е 42-70тона на година или от 30до50кг. среден добив от семейство дигат бройката пада добива.
Та те говорят за 12-14рамки пило в определен период от годината/смяташе се по някъкви таблици през 21 дни или 8 ли беше не помня точно и се осреднява за периода/ та щом те могат защо и ти да не можеш.Системата си е система няма добра или лоша стига да ти върши работа.
Разбирам те напълно, но ти не приемаш това което ти казвам, а то е, че силното семейство(5-6) кг пчели освен да събира повече мед отглежда и пило за да подържа тази бройка(кг) пчели. Фарар пише, че само 15% от пчелите от такова семейство отглежда пило, а на Гошето руските сайтове пишат за 25%, но това е обвързано със обема на кошера. Много сложно стана пак, няма да ме разбереш.
Много се изписа. Защо не прочетох поне един да напише следното, "Изпробвах метода на Янчо с 3, 4....6.. семейства. Консултирах се с него за евентуални промени спрямо климата и пашата в района ми. Е не се получава. Системата не работи при мен." За сметка на това има хиляди предположения защо няма да се получи. Може и да съм пропусналнал нещо. Аз лично, получих напътствия от друг човек, но принципите са същите. Миналата година успях с 1/3 от семействата, а тази с 1/2. Тази година с по-слаба паша, извадих повече мед. И да, не всяка майка издържа изпита. Тук идва и въпроса, с колко сте готови да се разделите, за да се сдобиете с добра майка? Дали 10кг повече в кошера няма да я изплатят още първата година? Ако ги имате в пчелина, изпробвайте ги. Тъкмо ще им видите потенциала. За мрежести дъна, дълбоки дъна, таванки, найлони, различно зазимяване, видове питки, сиропи и други буламачи много хора отделят семейства за експерименти. Защо няма желание за експериментиране на нов стил на работа?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))