Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1434

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    При 2 корпуса няма как да пречи меда, излишният е във 1вия корпус. После при ротацията качвам надраскани медови във 2рия и някоя оставям за надставката да се хранят от нея. Така работя аз!
    Аз съм с 4 бр магазиниДБ за корпус, при ротация не драскам нищо(мойте имат зъби)губене на време, а времето е пари. Така работя аз.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Аз съм с 4 бр магазиниДБ за корпус, при ротация не драскам нищо(мойте имат зъби)губене на време, а времето е пари. Така работя аз.
    Те и мойте са зъбати, ама порлетта нали са останли пенсионерки та са на протези и за това им го драскам.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Ти само с фарар ли работиш?
    Аз бях много мераклия да започна с фарар, но с този кръст няма как да правя ротации. Сега правя пролет и сесен частична ротация само на рамки и това е.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Ти само с фарар ли работиш?
    Аз бях много мераклия да започна с фарар, но с този кръст няма как да правя ротации. Сега правя пролет и сесен частична ротация само на рамки и това е.
    Да вече изцяло минах на магазинна рамка, освен 4 броя, кйто не можах да прехвърля на време.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Не е ли измислен начин вместо сироп или питки да се забърка нещо, максимално приличащо на мед? Ако има такова, бих напълнил един лр корпус с пити, потопени в такава подхранка и бих го сложил директно върху плодника. Нека ядат и се плодят на воля - хем храна, хем място. Не се смейте!
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Не е ли измислен начин вместо сироп или питки да се забърка нещо, максимално приличащо на мед? Ако има такова, бих напълнил един лр корпус с пити, потопени в такава подхранка и бих го сложил директно върху плодника. Нека ядат и се плодят на воля - хем храна, хем място. Не се смейте!
    Инверт.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Инверт.
    Не отговаря по водно съдържание.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията

ПОБУДИТЕЛЬНАЯ ПОДКОРМКА ПЧЁЛ

Некоторые пчеловоды для увеличения расплода в безвзяточное время применяют подкормку семей небольшими порциями разведенного меда (на 1 кг меда два стакана воды) или жидкого сахарного сиропа (на 1 кг сахара 1 л воды). Корм пчелам дают ежедневно или через день по 200 — 300 г на семью. Раньше такую подкормку называли спекулятивной, теперь ее называют побудительной.
    А. Буткевич в двадцатых годах ставил опыты на своей пасеке и пришел к выводу, что такая подкормка экономи*чески невыгодна. Опыты были убедительными, поэтому до сороковых годов спекулятивная подкормка не применя*юсь.
    В 1944 году на Кемеровской опытной станции пчеловод*ства Л. И. Перепелова поставила опыты по подкормке пчелиных семей разными способами. Данные этого опыта приводятся в таблице 15.

Таблица 15
    Результаты ранневесенней подкормки пчел в безвзяточный период

Группы семей Выкормлено расплода за весну, 36 дней То же в %
    Контрольная (без подкормки)
    Ежедневная подкормка малыми порциями (200—300 г) медовой соты
    Подкормка большими порциями(2—3 кг) медовые соты через каждые 2—3 дня
    Периодическое, распечатывание меда на крайних сотах
    43408

43421

46372

46879
    100

100

106,8

108

Как видно из опыта, подкормка семей малыми дозами не увеличила количество расплода, т. е. затраты труда и сиропа оказались безрезультатными. Это подтвердило правоту выводов А. Буткевича. Подкормка большими порциями дала лишь небольшую прибавку — 6,8%. Лучший же результат получен в опытной группе, где проводилось периодическое распечатывание части медовых ячеек на крайних сотах. Этим приемом пользовался известный сибирский пчеловод Д. Т. Найчуков. Только он распечатывал не крайние, а все соты в улье. Результат его работы еще не превзойден никем. На севере у него были устойчивые ежегодные медосборы в течение 20 лет. Поэтому метод Д. Т. Найчукова следует применять и на наших сибирских пасеках.

В таблицата не е дадено резултатите защото подхранването влиза в системата ама е дело на Найчуков.
    Тук е линка към книгата на Найчуков в нея е описано с подробности как се подхранва мога да кажа с две думи ама русофобите пак ще ме нападнат това е писано за еди къде си па тия слезнаха ли от дърветата па това е наръчник преди 100години и прочие.
    http://bigstend.ru/download/pchely/N...v_v_Sibiri.pdf

П.П.Между другото тук човека описва как достига втората половина на юни месец семейство от 7-9кг.пчели и 15ина и + рамки с пило.Ама не е току така трябва да сме изпълнили някой условия.

Янчо защо бре то и сега има дружество, с членски внос от 2-3 лв но какво има насреща . Ти ще бъдеш ли член на едно ново дружество и кое те навява на такава мисъл че ще има някакъв безумен членски внос. И все пак за да функционира едно дружество съгласи се че членския внос не може да е 2 лв на година и да се очаква кой знае какво. Но да оставим на страна членския внос. Дружеството е това което са неговите членове и те го дърпат напред. Лектори, общи поръчки на инвентар (храни, рамки, кошери, тенекии, направа на основи ) и т.н са само част от нещата с който трябва да се занимава едно дружество. А защо не общ етикет, капачка и да си продават членовете меда в магазин който е на дружеството и всички който продават меда си чрез него да си делят разходите по него. Но тук пак опираме до взаимно доверие и отборни играчи. Този модел е отдавна познат а вероятно и на теб начина по който се процедира в Франция, Сърбия, Румъния. Какво пречи това да стане просто човек трябва да погледне малко по напред в бъдещето и както казах да е отборен играч. Ти нали си такъв
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от ianev Виж публикацията
    Янчо защо бре то и сега има дружество, с членски внос от 2-3 лв но какво има насреща . Ти ще бъдеш ли член на едно ново дружество и кое те навява на такава мисъл че ще има някакъв безумен членски внос. И все пак за да функционира едно дружество съгласи се че членския внос не може да е 2 лв на година и да се очаква кой знае какво. Но да оставим на страна членския внос. Дружеството е това което са неговите членове и те го дърпат напред. Лектори, общи поръчки на инвентар (храни, рамки, кошери, тенекии, направа на основи ) и т.н са само част от нещата с който трябва да се занимава едно дружество. А защо не общ етикет, капачка и да си продават членовете меда в магазин който е на дружеството и всички който продават меда си чрез него да си делят разходите по него. Но тук пак опираме до взаимно доверие и отборни играчи. Този модел е отдавна познат а вероятно и на теб начина по който се процедира в Франция, Сърбия, Румъния. Какво пречи това да стане просто човек трябва да погледне малко по напред в бъдещето и както казах да е отборен играч. Ти нали си такъв
    Чудех се да ли да ти отговоря, ама само да не се обидиш. Аз съм отборен играч, но моята игра е друга. Аз не гледам как да не давам, а как да печеля повече и тук се разминават вижданията ми със всички пчелари. За покупките взимам по добра цена и от вас, но аз не купувам това което купувате вие и наблягам на продажбата на едро. Досега се справям сам без ничия помощ така, че да ли ще членувам или не в дружество ми е все едно, но подкрепям общата кауза.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •