Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
Става дума за редуктора на миксера(бъркалката ), която мисля да сложа директно върху оста на кошницата.
Догодина може да си купя готово задвижване за 300-400лв, но засега искам да използвам това което имам, понеже 3 години само инвестирам (без приходи все още)
Първо го измисли, как да не нарушаваш ръчния режим на работа и да го отцепваш, при пускането на ел. двигателя. Ако двигателя изгори, или се повреди, да можеш да доизвадиш на ръка. Сиреч, ръчния вариант го запазваш на 100%. Аз го бях направил, като изтеглям ръкохватката, за ръчно въртене, по остта и отцепвам двете конусни колелета. които прехвърлят движението от хоризонталното въртене, във вертикалното към ротора на центрофугата. А при необходимост, една доста яка пружина ги зацепваше отново, като тя само натискаше конусното колело към другото по остта!
Сложи една преходна втулка между остта на миксера и остта на ротора/едва ли са с еднакъв диаметър, та така или иначе трябва да направиш такава, а и трябва по някакъв начин да ги съединиш двете/, като я пробиеш перпендикулярно през втулката и една от двете оси, и там сложиш предпазния шплент, който ще предава движението, но и при необходимост ще се срязва и обезопасява механизма. Освен това при необходимост от ръчно въртене, просто изтегляш шплента и отцепваш електриката от ръчния режим. Просто, елементарно и без да утежнява конструкцията, както смята НЯКОЙ!