Пич, разсмя ме. Благодаря!
Знаеш ли, кога правих първата си центрофуга?
Беше преди точно 40 години. Бях втори курс в техникума, когато ме пуснаха нелегално в ремонтната работилница на Вин. Завода в Русе!
А цялата инж. мисъл на града, занимаваща се с пчеларство, се подиграваше на мен и баща ми , че ще правим центрофуга на акумулатор и то 16 рамкова радиална, за рамки Дадан Блат! Ами направих я! Изчислих си предавките, намерих по магазините, каквото ми трябваше, остъргах си лагерни гнезда, валове и оси и я направих! С акумулатор от 180 а/ч, тогава това беше един от най-мощните, и двигател от 75 вата, въртеше по три дена без да го изтощи! На едно центрофужене, отдолу излизаше една тенекия мед! След това се изреди половината град да я гледа и пречертава!
Беше ни абсолютно необходима, защото практикувахме подвижно пчеларство, а по къра и горите ток няма, а си бяхме само двамата с него екип! Той ги вадеше рамките, а аз разпечатвах и центрофужех! И стана страхотна центрофуга. В началото при пуска започваше с ниски обороти, колкото по се изпразваха питите и олекваше ротора, толкова се качваха оборотите. Рамките ги вадех от вътре направо сухи!
Извинявам се за лиричното отклонение!
Хубаво е да предвидиш, при внезапно задиране, някаква система за автоматично отцепване на механиката от ротора, за да не изпотрошиш механизма!
Примерно някакъв шплент, който да се срязва при претоварване и след решаването на проблема, просто да го заменяш с нов и здрав!