Първоначално публикувано от
agro
Доста въпроси, да. Да не забравяме, че пчеларствам едва от 2016 и много от отговорите ще осъзная постепенно.
За термологията - вероятно е изследвана така, както отделен пчелар не би успял и наполовина. Но корелацията на стойностите от термологията с процесите в кошера и условията на околната среда са нещо специфично и до голяма степен субективно. Дали това, което важи в Америка или Англия е всичкото валидно и у нас, не е безусловно ясно. Освен това развитието на компютърните програми дава нови възможности за бърз анализ на голям брой данни - нещо, което в по-ранните изследвания е било недостъпно. Моята цел е натрупването на голяма база данни от измервания /т.нар. "биг дата"/ обвързани по време помежду си и с наблюденията на пчеларя. Анализа на базата данни за скрити от погледа зависимости може да даде ново познание, включително с практическа полза. Е, може и нищо да не излезе, но е интересно занимание за бъдещ пенсионер, ако му е писано да има години пред себе си.
Термологията дава само част от данните, които пчеларя би искал да знае, без да отваря кошера. Бих искал да знам в развитие за всеки кошер измененията в теглото, корелацията на вътрешните с външните температура и влажност, количеството пчели, излитащи сутрин, какво ми казват звуците, издавани от семейството и т.н. Ако мога да разбера дистанционно състоянието на пчелното семейство, това би било огромно облекчение. Ако софтуера ми даде и краткосрочна прогноза, още по-добре. Голяма част от пчеларския труд в момента /особено на начинаещи като мен/ се състои в отваряне на кошери само за да се установи текущото положение вътре. Но дори това не е гаранция, че ще се направи правилна констатация при преглед. Интернетът на нещата, който тепърва навлиза и поевтинява, може да даде този дистанционен мониторинг на кошерите в реално време на достъпна цена. Колкото трудът поскъпва, електрониката поевтинява, а софтуерът поумнява, такова нещо започва да изглежда съвсем реално.
Относно пити, пълни с храна за пчели /сироп/ - направата им в достатъчно количество не бе трябвало да е проблем. Дали ще са пластмасови полуизградени или натурални пчелни пити, е въпрос на опит. Защо са ми тези пити? Аз си представям подготвени магазини с такива пълни с храна пити, които при подготовка за зимата вадя от хладилната камера и поставям върху семействата, без да се интересувам колко мед съм им оставил и какъв венец са си направили. На всички, без оглед на нуждата. Сиропа вътре да е докаран на състав така, че при ниска влажност и температура да е гъст или като финокристализирала каша. При повишение на температурата и стартиране на пилото да започва да поема излишната влага, без да достига до водно съдържание под 65%. Дали това е възможно, опитът ще покаже. Питите да са белязани, така че да не се бъркат с тези с мед и се отстраняват преди началото на пашата. Ще трябва да има и решетка, за да не бъдат осеменени. Остатъка от пити отново се прибират в хладилната камера и се обработват, когато има свободно време. Тази година така направих с меда, слагах питите в хладилната камера и го центрофугирах края на август. Хубавото при мен е, че събират мед, който бавно кристализира. Имам буркани от миналата година, тъмен мед, който още е течен и в момента. На другия пчелин меда кристализира веднага, предполагам защото има рапица и слънчоглед наоколо.
Има много неща още, които бих написал по темата, но се налага да прекъсна, че имам работа. Като ми остане време и след като ме грабнете с критиките /което е желателно/, ще седна пак зад клавиатурата.