Добре. Стегнал си ги за първа паша и си им дал по един, по два магазина(да не ги преохладиш). Времето е шантаво. Кантарите на контролните семейства ти пращат съобщения за необичайно голям приток, ден след ден. Ще отидеш ли, ИЗВЪНРЕДНО, да им нахвърляш по още един? А, ако са 200 семейства и не отидеш, колко ще загубиш? Както и да е. Имам и други примери. Мисълта ми е, че не трябва да отричаме с лека ръка технологиите. Някои неща, може много бързо да станат достъпни и прилично полезни за нас. Твоя човек се качва на кола за да отиде до пчелина. В недалечното минало, предците му са се качвали на кон и препускат, препускат...
Технологии-и... Трябва да помагат. Ама да попитам : С коя технология се познава кога една пчела ще ви надуе ухото и кога ще мине покрай него?Кога пчелите лазят по ръцете и кога ги подуват?
Гледам любителите на технологиите все на скафандри ги избива.Боят се от пчелите.А всеки страх иде от незнание.То технологиите идат да попълнят липсата на знание.Обикновено стремежа към "нови" технологии се обяснява с голямата бройка кошери.А дали медоносната база отговаря на тази бройка?Всичко иде от алчност и суета човешка.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Лично аз и сега мога да хвърля един боб, и веднага да разбера колко от моите семейства ще се роят, колкото ще се споминат и т.н. Ама понеже искам да помогна на Агро моля: https://beehivemonitoring.com/en/ И да допълня, че системи разработени за мониторинг има не една и две.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Еее,Румба,говориш за преохлаждане,демек за посредствени -до слаби семейства.А и 200 кошера на куп...освен,ако не са на подвижно в някое море от рапица..Освен това,200 кошера си искат ежедневно присъствие иии...компромиси...колкото повече кошери-толкова повече компромиси..Технологията може да помогне да се разберат някои моменти в кошера и да се избистри технология на работа,ноо,според мен,само до там.
Аз, например, не мога да позная по външни признаци, че даден кошер е осиротял и предстои да се превърне в търтовка някой ден. Ако не се случи да го отворя, така и става. А си представям как вечер, като се прибера и погледна данните от пчелина, ще знам как е пашата, колко са ми силни семействата, кои са осиротели по някаква причина, кои си сменят майката, кои са в роево и на какъв етап са и разни други екстри от този род. Въпрос на софтуер, интерпретиращ постъпващите данни. Сигурен съм, че е възможно, не съм сигурен, че мога да се справя със задачата. Казвате, какво като има датчик за температура в кошера - аз съм го замислил по друг начин, ще разположа мрежа от датчици с надеждата да знам на колко пити е примерно пилото, кои междурамия са празни и кои пълни, къде се намира кълбото през зимата и други такива неща. Много информация може да бъде получена от обработката на достатъчно голяма база данни, а информацията със сигурност е спестен труд.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Аз отговора не го знам. Каква корелация между действителното положение в кошера и записаните данни ще установи статистическия анализ, аз няма как да знам предварително. Моята стратегия ще е - огромно количество данни от много кошери, вързани хронологично с фактите, установени при преглед, настъпилите събития в кошера и условията в околната среда. Зависимостите ще се установят при анализа, за което ще се обърна към професионалист математик. Всичко това ще изисква години време, вложени пари за оборудване и подробни записки от пчеларската работа, която така или иначе трябва да се върши. Е, воденето на старателни и подробни записки за всеки кошер ще е пипкава работа, но аз обичам да се занимавам с изследователска работа така, както някои обичат да ходят по кръчми или да тичат подир фусти /все харчене на пари за кеф/. За целта ще трябва да премина на подвижно пчеларство - така ще избегна влиянието на конкретно място с неговите специфични условия. А и още не съм се пенсионирал.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Да взема пак да питам. Как ще се установи, повищаването на килограмите от какво естество са - приток на нектар или растеж на пилото? Зараждащото се някакво заболяване? Заболяването да е примерно гнилец, който още като отвориш кошера и има специфична миризма. Как ще я усетиш на компа? Горе питах и за липсата на майка? Кога ще се разбира, че новата майка е пронесла и няма да се налага повторно залагане на маточници, ако е примерно такъв начина на производство? И още много други, които без пряк визуален контакт не би могло да се констатира какво им е дереджето/състоянието. Всичко това може да се получи, но в един или няколко кошера с цел някакви проучвания, като цялото внимание е насочено най - вече върху уредите, а не върху производството на мед, прашец, клей и количествата им. Ако това ще е за целия пчелин който да е над 30-50 кошера, да не говорим за 200, 2000 ...., си е чиста проба загуба на средства, материали, време и в крайна сметка почти нулев резултат. Пчелите са тези които най - трудно ще навлезат технологиите за цялостното им отглеждане. Около кошера труда да се подложи на такива съм съгласен, но вътре в него - НЕ.
Докато научиш как да тълкуваш събраната информация действително ще ти трябват години.А когато научиш правилния начин на тълкуване ще откриеш колко много време си загубил.
А покрай времето и много други неща, които няма начин как да върнеш.
А то и дошло време за пенсия и ти е станало все тая.
![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))