Професори много, а пчелари правещи пари малко:). Право казват, че с пчели се занимават само учени.
Преглед за печат
Професори много, а пчелари правещи пари малко:). Право казват, че с пчели се занимават само учени.
То и аз съм цапал, ама хайде не му отваряйте работа на "модернизатора". Не за друго, а защото е в моя район ;)
Бат Вальо това не е ли малко за подвижен пчелар? Аз тия добиви ги постигам на стационара. Гледам ти добивите по години и това ме връща в годините когато учих земеделе.Там ни учиха на окопни и не окопни култури как се редуват.Други фактор е климата и сорта на културата.Аз тая година и миналата направих много висок добив от слънчоглед.Две години подред сеят Джента и Пионер.Милите години посяваха хибриди и пчелите бяха и гладни даже.
Рости знаеш , че си ми помагал със съвети много пъти които са ми помагали да дигна пчела, но тук не си прав за тия 15 рамки.Аз го видях с очите си това.Друг е въпроса, че не са от край докрай с пило все пак си трябва и малко венец.Майката която направи 15 рамки я намерихме в един кошер с 10-20 пчели пролетта/жива умрела/Просто я пуснахме в един кошер за който се съмнявах ме, че няма такава.Следил съм го и наблюдавал цяла година тоя кошер.Стигнал съм до едно заключение.Прашеца и меда направиха пилото./кой разбрал разбрал кой не е да е/:bigsmile:
Никога не съм писал , че тоя кошер с 15 рамки пило е дал 100кг мед.Извинете ме господин модернизатор,че ви обсъждам, но поста ви е малко маниполативен и подвежда аудиторията на форума.Може да съм направил 5 отводки по е рентабилно,а и бройка възтановявах.;):bigsmile:
Друмев, търсят си оправдания само :), няма пчелар в какъвто и район да е, да е приложил това което казвам и да не си вдигне добива на мед. Гошето ги знае тия неща преди мене, казвали са му го същото и то от родата практикуващи в Канада, чете го и в руската литература, но майките му са кусура в момента:), Калин и той, района му бил резличен ама не ще да пробва поне с един, на него му пречи работното време:). Имам чуството, че егото не им позволява да приемат от новобранец като мен съвети, защото ако излезе вярно това което казвам ще си блъскат главите, за дето са пропиляли толкова години в четене и работа, а един новобранец да им отвори очите:)
Опаа, досърбя ме носа, а то каква била работата - говорите за мен :bigsmile:
Янчо, обясняваш как да създадем огромни колонии от пчели - добре, но аз исках да ти кажа, че разликата при теб и при мен се състои във взаимно връзката между пашата и броя пчели. Да, голямата армия предполага и спечелване на повече битки (по-големи добиви), но когато тази армия влиза от битка в битка, нали се редуцира нейния състав. Сега разбра ли ме какво исках да кажа аз?
Друмев, прав си, твоя район отчасти прилича на моя, ама аз нямам брат, на който да се осланям и разчитам да ми свърши работата, та за това и врата ми е такъв. :)
Янчоооооо на ли ми го каза до като не ми го кажеш на руски не възприемам.
Значи това което го говориш са ми го казвали и го чета в руска литература по специално в Новосибирск ама там е друго например в опитната станция среден медодобив 200кг. ама разполагат с неограничени финансови и трудови ресурси съчетано с подвижно пчеларство на пчелините на стационар които са от 150 до 300бр средния добив е от 30кг. до 90кг.И нещо много интересно най добрият пчелар работи със сина си и внук си имат 1400бр. пчелни с-ва средният им добив е 42-70тона на година или от 30до50кг. среден добив от семейство дигат бройката пада добива.
Та те говорят за 12-14рамки пило в определен период от годината/смяташе се по някъкви таблици през 21 дни или 8 ли беше не помня точно и се осреднява за периода/ та щом те могат защо и ти да не можеш.Системата си е система няма добра или лоша стига да ти върши работа.
Разбирам те напълно, но ти не приемаш това което ти казвам, а то е, че силното семейство(5-6) кг пчели освен да събира повече мед отглежда и пило за да подържа тази бройка(кг) пчели. Фарар пише, че само 15% от пчелите от такова семейство отглежда пило, а на Гошето руските сайтове пишат за 25%, но това е обвързано със обема на кошера. Много сложно стана пак, няма да ме разбереш.
Много се изписа. Защо не прочетох поне един да напише следното, "Изпробвах метода на Янчо с 3, 4....6.. семейства. Консултирах се с него за евентуални промени спрямо климата и пашата в района ми. Е не се получава. Системата не работи при мен." За сметка на това има хиляди предположения защо няма да се получи. Може и да съм пропусналнал нещо. Аз лично, получих напътствия от друг човек, но принципите са същите. Миналата година успях с 1/3 от семействата, а тази с 1/2. Тази година с по-слаба паша, извадих повече мед. И да, не всяка майка издържа изпита. Тук идва и въпроса, с колко сте готови да се разделите, за да се сдобиете с добра майка? Дали 10кг повече в кошера няма да я изплатят още първата година? Ако ги имате в пчелина, изпробвайте ги. Тъкмо ще им видите потенциала. За мрежести дъна, дълбоки дъна, таванки, найлони, различно зазимяване, видове питки, сиропи и други буламачи много хора отделят семейства за експерименти. Защо няма желание за експериментиране на нов стил на работа?
Наистина много нещо изписахте за два дни и "овапцахте" темата. Поне дайте линк за методиката на Янчо. А ако я няма описана вече в отделна тема, го приканвам да понаучи незнаещите! Ще получи само благодарности.
И не се познават. Има ги, но не пишат отдавна във форума. На Янчо само благодарности, че при такъв отпор все още има желание да споделя. Атанасов, при толкова шпионаж, за 5 години, опита ли да направиш нещо по темата? Ако си опитал, кажи какво се получи.
Аз тия благодарности ги получавам от както съм започнал да споделям и затова не е спрял да ме сърби задника от чуждите хвалбествия, като се започне от Гогол и се стигне с колегите с който се имаме за приятели. Чанко, ако се направи ново дружество в Бургас и станеш член предполагам ще можеш да си задаваш въпросите лице в лице с мен, но зависи от членския внос:)
Тази година и аз зазимих първия си Фарар. Поставил съм си за цел да работя с пчелите без да търся майка та из кошера. А май Фарара ще ми даде тази свобода. Благодарности на колегата Янчо за споделения опит , надявам се и аз че ще мога да се справя с тази система на работа.
Сериозно се интересувам от методиката, за която споменават всички вече сума ти време. За какво точно става въпрос. Ако е нещо описано някъде в нета дори и на руски, дайте линк, само да не е на ингилизки. А ако е книга още по-добре. Да не би да става дума за фарар? Ако е фарар, нещата там са ми ясни.
ПОБУДИТЕЛЬНАЯ ПОДКОРМКА ПЧЁЛ
Некоторые пчеловоды для увеличения расплода в безвзяточное время применяют подкормку семей небольшими порциями разведенного меда (на 1 кг меда два стакана воды) или жидкого сахарного сиропа (на 1 кг сахара 1 л воды). Корм пчелам дают ежедневно или через день по 200 — 300 г на семью. Раньше такую подкормку называли спекулятивной, теперь ее называют побудительной.
А. Буткевич в двадцатых годах ставил опыты на своей пасеке и пришел к выводу, что такая подкормка экономи*чески невыгодна. Опыты были убедительными, поэтому до сороковых годов спекулятивная подкормка не применя*юсь.
В 1944 году на Кемеровской опытной станции пчеловод*ства Л. И. Перепелова поставила опыты по подкормке пчелиных семей разными способами. Данные этого опыта приводятся в таблице 15.
Таблица 15
Результаты ранневесенней подкормки пчел в безвзяточный период
Группы семей Выкормлено расплода за весну, 36 дней То же в % Контрольная (без подкормки)
Ежедневная подкормка малыми порциями (200—300 г) медовой соты
Подкормка большими порциями(2—3 кг) медовые соты через каждые 2—3 дня
Периодическое, распечатывание меда на крайних сотах43408
43421
46372
46879100
100
106,8
108
Как видно из опыта, подкормка семей малыми дозами не увеличила количество расплода, т. е. затраты труда и сиропа оказались безрезультатными. Это подтвердило правоту выводов А. Буткевича. Подкормка большими порциями дала лишь небольшую прибавку — 6,8%. Лучший же результат получен в опытной группе, где проводилось периодическое распечатывание части медовых ячеек на крайних сотах. Этим приемом пользовался известный сибирский пчеловод Д. Т. Найчуков. Только он распечатывал не крайние, а все соты в улье. Результат его работы еще не превзойден никем. На севере у него были устойчивые ежегодные медосборы в течение 20 лет. Поэтому метод Д. Т. Найчукова следует применять и на наших сибирских пасеках.
В таблицата не е дадено резултатите защото подхранването влиза в системата ама е дело на Найчуков.
Тук е линка към книгата на Найчуков в нея е описано с подробности как се подхранва мога да кажа с две думи ама русофобите пак ще ме нападнат това е писано за еди къде си па тия слезнаха ли от дърветата па това е наръчник преди 100години и прочие.
http://bigstend.ru/download/pchely/N...v_v_Sibiri.pdf
П.П.Между другото тук човека описва как достига втората половина на юни месец семейство от 7-9кг.пчели и 15ина и + рамки с пило.Ама не е току така трябва да сме изпълнили някой условия.
Янчо защо бре то и сега има дружество, с членски внос от 2-3 лв но какво има насреща :) . Ти ще бъдеш ли член на едно ново дружество и кое те навява на такава мисъл че ще има някакъв безумен членски внос. И все пак за да функционира едно дружество съгласи се че членския внос не може да е 2 лв на година и да се очаква кой знае какво. Но да оставим на страна членския внос. Дружеството е това което са неговите членове и те го дърпат напред. Лектори, общи поръчки на инвентар (храни, рамки, кошери, тенекии, направа на основи ) и т.н са само част от нещата с който трябва да се занимава едно дружество. А защо не общ етикет, капачка и да си продават членовете меда в магазин който е на дружеството и всички който продават меда си чрез него да си делят разходите по него. Но тук пак опираме до взаимно доверие и отборни играчи. Този модел е отдавна познат а вероятно и на теб начина по който се процедира в Франция, Сърбия, Румъния. Какво пречи това да стане просто човек трябва да погледне малко по напред в бъдещето и както казах да е отборен играч. Ти нали си такъв ;)
Да на Фарар, ама не точно същата. От четене и мислене и проби накрая родих нещо си мое, но в последстие започнах да разбирам, че доста други работят по същия начин и то по целия свят, та нищо ново не откривам, само дето в БГ пчеларството е 100 години назад. Аз не познавам пчелар нещо да не му е ясно:),
Чудех се да ли да ти отговоря, ама само да не се обидиш. Аз съм отборен играч, но моята игра е друга. Аз не гледам как да не давам, а как да печеля повече и тук се разминават вижданията ми със всички пчелари. За покупките взимам по добра цена и от вас, но аз не купувам това което купувате вие и наблягам на продажбата на едро. Досега се справям сам без ничия помощ така, че да ли ще членувам или не в дружество ми е все едно, но подкрепям общата кауза.
Тази тема вече почти не се говори за пчеларство, чудех се да пиша ли ама реших да се пробвам.
Както казах по напред в темета бях голям мераклия на фарар даже това лято заселих 1вия си фарар, но после се разколебах и напролет мисля да го разформировам.
Та да питам експертите в този модел, има ли как пчелар с болен кръст (това не се лекува) да гледа фарар, колко минимум ротации трябват и колко навеждане?
Аз със 2 корпуса и 3 магазина почти изключих тези мероприятия!!!
Не харесвам да работя с голяма рамка, гледал съм ДБ и съм видял колко неудобно е. И за района съм мислил, но 5 години работа и много пари отиват по дяволите. Направил съм цялостен ремонт на всичко, но това е друга тема. Иначе в момента моята система на работа не ми тежи, хванал съм цаката и всичко върви идеално, но съм мераклия на фарар от много време.
ПС. Аз и сега вдигам само пити.
И не ме интересува толкова добива, за мен здравето е по важно от парите, просто ми харесва фарара.
Точно на време дойде зимата, ниски температури и сняг. Ако беше продължило топлото време и след 25.12 когато започнат да се увеличават дните, майките щяха да почнат да снасят. За сега се отлага гледането на пило до следващото облитане и по-високи температури. Следващото контролно отваряне на 2 кошера 5-6 дни след първото им облитане, ако времето е подходящо за преглед.
Започват пилото и без да облитат. Въобще не ги бъркат ниските температури. Ако са достатъчно силни и имат манджа, започват по свое усмотрение. След около месец и половина студ, в първите топли дни видях запечатано пило! Заложено е при дневни температури -4 до -6*С
ПП Не съм пояснил. Става дума за запечатано пило в началото на Февруари, 2017!
За месец и половина не са и спирали с пилото, за да го започват сега наново. Мисля, че колегите имат предвид кога ще започне пилото, след като е прекъснало един път.
Мой пропуск. Допълних си поста.
За много години, да сме живи и здрави.
Днес направих контрола само на 1 кошер, на 25-26.12 добре се облетяха. Има яйца на 1 пита само от едната страна като капачка на бебешко бурканче, няма личинки. При това топло време ще заредят яйцата с млечице и се почва сезона. С новата година и новото пило започна.
Да се запиша .
Моите , засега са добре .
Не съм правил еквалибристики от средата на септември .
В началото на януари получиха за пръв път по една пица .
Хм...
На повечето от семействата, които са с по 1см наставка под възглавницата, вече слагам трета питка. На другите, които нямат наставка, щото кошерите са стари и няма как да им сложа такава, и бях подхранвал преди около месец в хранилката, днес добавих само на три семейства, останалите не са пипнали манджата. Всички са живи на 100%, за разлика от миналата година, когато основно измираха по това време. Влага няма никъде, даже и на онези семейства в ДБ, които са силни на 8 междурамия и в момента съм сигурен, че имат пило, защото ядат като за световно. Все още има около 30% семейства, които не се качват до горната част на рамките, имат мед бол и бол.
Между другото, в питките съм слагал прашец.
Аз на Дадан-блатите преди 2 седмици за пръв път им дадох по половин питка Апифонда(около 1,25кг), а на многокорпусните нищо - нарочно, да ги видя как ще се справят до началото на март без питки - зазимил съм ги с цял ЛР корпус с мед, би трябвало да им стигне до 10 март поне...преди 2-3 дни отворих ДБл да ги видя дали ги хапват - не са ги бутнали изобщо, явно си хапват от техния си мед.
Миналата пролет разпечатах всичкия стар мед по питите, с които разширявах, и тези, които бяха в кошера също, но бях само с 30 кошера, сироп изобщо не съм им давал напролет, понеже ги зазимявам с плат, и нямах време тази пролет да им сложа "дървените" възглавници с хранилките за сироп, и пролетта изкараха само на питки и разпечатани рамки с мед, много съм доволен от развитието на семействата....вече при 100 и повече семейства, не знам как ще бъде технологията - при ЛР( определено там съм се ориентирал)....може би ще ги отсичам с ХР за акацията на един или два корпуса, в зависимост от силата на семейството, и ако намеря Майката да я "арестувам" в най-долния корпус, а над ХР корпуси с празни изгр. рамки и ВО, за да извадя чиста акация.
И моето мнение, е че разпечатването на пити дава повече развитие на семейството отколкото сиропа.
Тая година си направих експеримент, действа и есента. Началото на Август, или края на Юли, не помня точно.
Вальо , стара истина - всички маломедни пити запечатките ги надрасквам и им ги давам за есенно подхранване .
И на неопитен като мен,стана ясно,че меда е за предпочитане.Не разполагам с такъв,а се притеснявам и да закупя.Нямам избор,а трябва да подхранвам.Има добър принос на прашец(от наблюдения на аджамия),с изключение на последните 3дни.Какви да бъдат готовите храни,които ще ми препоръчате?
Аз го направих Август. Тогава вероятността за нападения е малка. А има и един период когато летящите са малко (заради изтощението от последната паша). А пък Септември и по-късно не виждам смисъл да разпечатвам, подхранвам и други подобни. Тогава всичко трябва да е подредено за зимуване. Поне за мен е така.
Правилно ти е казал, вслушвай се в това което ти казва. Той познава района по добре от теб. Лудост е да разпечатваш пити по време на безпашие при няколко случая. В момента се сещам предимно за пренаселени села с кошери. Ако някой направи нещо такова до моя пчелин, жална му майка, ще вдигнат кошера във въздуха и ще го докарат на моя пчелин.
През август само като отворя кошер, колкото за погледна има ли пило, веднага пристигат крадци. После го обикалят с часове под мрежата на дъното и около прелката. Няколко пъти, като видя, че станат много, ги пръскам с вода, да ги разгоня, но пак се връщат. Какво ли ще е, ако разпечатам пити?!
После местене на целия пчелин иначе приключваш. На мен са ми обяснявали какво е едновременно нападение на 30 кошера но не мога да си го представя. Говоря за цял пчелин, а не за отделен кошер.
Тъй наречената СЕЧ. Това е рядко явление и предполагам, че тук от форума няма човек който да го е виждал. Та не се вкарвайте във филми на ужаса.
Не го разбирате тоя Друмев.
Ще напълни капаните в тоз момент. :bigsmile:
Увеличаваха се вярно и се запасяваха добре за зимата.Ама не знаеше една малка подробност която аз вече я знам, а ти я писа преди малко.;) Затова съм на принципа по добре му помогни със знания които имаш от колкото да се чудиш после от де да вземеш знания.
п.п. Кой разбрал разбрал кой не е да е.:bigsmile:
Края на август 2016-та ми звъни един юнак от село и ми вика ела на пчелина ми, такова нещо не си виждал. Въпросния същата година пролетта бе купил 45 семейства и се хвърли смело в боя без особена теоретична подготовка. Решил човека да остави в 10 кошера по 1-2 рамки с пчели малко пило и мед със майка, с цел да имал запасни. Тея двурамковите ги разцепили за норматив, как да е прибрал рамките. На другия ден отишъл на обяд и познайте, веднага ми звъннал. Отивам аз и още с наближаване на кошерите чувам страшно бучене, все едно няколко рояка кръжат. Като наближих кошерите изтръпнах, казвам ви такова нещо не съм виждал, чел съм по книгите ама на живо е наистина страшно. Навсякъде по земята беше посипано с мъртви пчели, нямаше как да стъпиш където и да е без да чуеш как ги мачкаш с подметките. По прилетните дъски на абсолютно всички кошери имаше кълба от пчели малко по-малки от футболна топка и бой здраво. Като си вдигнах погледа към небето, от всички страни прииждаха пчели, а други отлитаха.... Казах му моментално да го остави всички с по един вход и той да е колкото за една пчела. Два дни по-късно ми се обади да каже, че 30% от семействата са заминали, а останалите са живи но... Неговия пчелин е може би на по-малко от километър по въздух спрямо моя. Веднага се прибрах и свих входовете на всичките ми семейства колкото да се разминават 2-3 пчели и не съм отварял в следвите дни. Може би малко да съм прекалил със свиването, но това което видях повече не искам да го виждам.
Точно такива топки видях и аз.Но всяко зло за добро.След тоя случай спазам вече хигиената на пчелина да е безупречна.Преди какво беше чистя мостове и хвърлям по земята .:bigsmile:
Прикачен файл 9245
Носят прашец като изоглавени, не мога да им се нарадвам!! Някои са толкова претоварени с прашец, че нямат сила да стигнат и да кацнат на прелката, кацат на тревата, и след 1-2 минути почивка влизат в кошера.
При мен прашеца го няма в изобилие, слабо носеха предните дни при слънчево време. Леската слабо е отворила, тепърва и предстой, то няма друго от което да вземат прашец по това време при мен. Правих основни прегледи на доста кошери. Някой още не са почнали с пилото, други сега почват само яйца, други са напред с пилото на 2-3 пити на капачка с вече излюпени млади пчели. Добре са изкарали до сега, подмор в нормите, добри запаси и пчела. Чака ги много работа, към 1500 декара рапица най-напред.
На слънчевите места във Варна бадема разцъфтя .
Вчера пчеличките носеха прашец , но днес след обед бе студено с преоблаващ вятър от морето и нямаше полети .
Това е положението, продължава да вали и трупа без никакво намерение да спира, и утре го дават да вали, ще натрупа 50-60 санта като гледам. Да чистя ли прелките от снега или да не ги бутам?...в такава дилема съм.
Прикачен файл 9323
Аз се отказах вече да чистя като видях на един колега от Априлци как са.
п.п.Тоя храс със зелените листенца медонос ли е?
Зависи Дака, ако отдолу имаш мрежа, пък било и малко отворена няма смисъл, но иначе според мен си требе...
Аз не мисля да чистя прелките от снега засега. Според мен при тия студове е по добре кошерите да са под снега, все пак снега изолира , и за сега е пухкав. В петък дават да започне затопляне , тогава ще им почистя около входовете.
Все си мисля, че при един плътно затворен кошер, като се затрупа прелката със сняг и температурите паднат много под нулта през ноща, прелката ще се запечата с лед не със сняг, защото от там само излиза влажния и топъл въздух от кълбото. Ама може и да бъркам де...
Какво правят тези, чиито кошери са достъпни след като се стопи снега и се отворят пътищата към горите тилилейски? На тях кой им чисти прелките?
Работата с чистенето на прелките я свърших .
Зная 2 и 200 .
Обаче , утре отново ще съм в тази ситуация .
Прогноза за Варна - https://www.gismeteo.ru/weather-varna-3421/tomorrow/
При големи валежи като днес, според мен е по-добре да се почистят прелките, ако нямаш мрежесто дъно.Аз така направих и правя всеки път като имам възможност.Не ангажирам никой с моето мнение.Чистя само прелките, другия сняг около и на кошерите е полезен и помага.
Успех!
Явно не сте оставяли кошерите покрити със сняг за да знаете, че нямат нужда от почистване на прелките при такова време.
Пчелите сега отглеждат поколение и трябва да поддържат температура. Тази топлина задвижва въздушните течения в кошера и си намира куминче /няма как да е друго яче/.
От където и да излезе въздуха си прави проход в снега, така че спокойно си пийте винотоdrinks;