Всичко трјабва умерено. предозиране с било кој препарат нее полезно и нешто мора да се случи с-с семејството.
пет акара, ама само пет не са много, а нее всекој ден по пет;)
ПС: отговора е за горнија пост, за "ником", опростете.
Преглед за печат
изтрих нещо ........
Този беше на 2 корпуса, но имах и такъв на 1 корпус и нямах проблеми. Може майката да е заредила много прясно пило и да са изстудили запечатаното. Дано се оправи, ако не здраве да е:)
А мед има ли това семейство ?
На 15ти като правих прегледа беше останал с много малко и за това му сложих от двете страни по една пита с мед от склада.
Днес го прегледах и гледам има отпечатано полуоформено пило което изхвърлят.
Кошера е доста по зле от останалите, има 6-7 пити с пчели и 5-6 пили на половината с пило.
Докарах си нападения и кражби в няколко кошера. Как мога да ги спра? Причината беше загинал кошер и останал мед вътре. Беше нападнат първо той, после нападателите се прехвърлиха на други кошери. Стеснил съм отворите на прелката колкото да минава една пчела.
Есента си докарахме кражби с нашата глупост (изработихме покривни табли, които се оказа че не са точно по мярка и се появиха пролуки за кражба). Успяхме сравнително лесно да овладеем положението, като опаковахме кошерите със стреч фолио и запушихме прелките със слама - влизаше въздух, но пчели не излизаха и не влизаха - и така три дни. След корекция на грешката (и тридневна пауза в летежа) пчелите се успокоиха и в резултат - една майка убита (разбрахме го пролетта, когато загина семейството). Сигурно не е най-ефективният начин за овладяване на кражби, но при нас свърши работа, като се има предвид какъв можеше да бъде резултата....
Здравейте, приятели! Дано скоро мога да ви наричам и "колеги"! Това е мое първо мнение във форума, който отскоро ми стана любим такъв. Както става ясно съм се запалил по пчеларството и смятам да създам собствен пчелин. От няколко седмици се уча при познат пчелар и доста ми допада този занаят. Първоначално бях решил да кандидатствам по програмата "Млад фермер" с мярка 112, но след увеличението на икономическите единици се уплаших от първоначалната инвестиция. Затова смятам да започна с 10 кошера многокорпусни и пчелни отводки на 4 рамки. Пчелите ще бъдат настанени в края на април. Какво бихте ме посъветвали за първите ми стъпки в занаята? Кое е най-важно в началото? Знам, че въпроса ми е доста обширен, но ще се радвам на някакви насоки.
Програмите не са начинаещи, тези който познавам и са започнали по програма се отказват. Там се гони бройка делиш ударно, семействата отслабват умират, пак делиш и пак умират и накрая влизаш в един затворен кръг само с ядове. Като вземеш отводките ги храниш до слънчогледа (ако имаш такъв) и зазимяваш семейства на 2 корпуса. Навсякъде го пише, че най важното е да поддържаш силни семейства, което не винаги се получава за начинаещия, но се стремиш към това.
Дали е изгодна цената зависи от това как изглежда кошера - брой корпуси, дебелина на дъските, вид дъно, качество на изработката - има ли много чепове, лепени ли са дъските, сглобка имат ли и т.н
Най добре е ако качиш някоя снимка или пък да вземеш една рулетка и да измериш кошерите дали отговарят размерите. Гледай и да няма цепки между корпусите като ги редиш.
Иначе за 4 корпуса с дъно и капак цената ми изглежда прилична, стига да няма драстични грешки в изработката.
Цената е за 3 корпусен кошер с мрежесто дъно. Леко завишена ми се вижда, мога да се боря за 5лв отстъпка :D
Добра е цената.
Току що проверих там откъдето аз пазарувам, цената на кошера, който описваш е с 20лв повече небоядисан с 25мм стени. Така, че 90лв изглежда добра цена. Ако и материалът е сух, а изработката що годе прилична, мисля че си заслужава.
Утре ще отида на място да ги видя. Ако ми харесат ги поръчвам. Казаха ми срок на изпълнение около 20 дни.
При мен е следната ситуация: 10 бр. отводки от миналата година в кошери ДБ-10. Други семейства нямам. Резервни изградени пити също.
Към вчера:
1. Три от кошерите са пълни с пчели. Личи си, че има градеж. На единия от тях преди една седмица поставих основа за градеж, като последна, десета пита в края - вчера вече изградена, килийките запълнени до половината и повече с пресен нектар.
2. Други три кошера са зле на по 4 рамки. От тях по двете има пило, а другите фрашкани с мед и прашец. По тези с пилото забелязвам, че почват да ги пълнят с нектар, което ще блокира майката.
3. Разполагам с три пити запечетани с мед.
5. Паша: цъфнала вече рапица на 5км и овошки.
6. Останалите 4 кошера средна хубост 6 - 8 рамки - ще им поставя основи за градеж.
Каква тактика да предприема със семействата, които са в двете крайности?
А слабите какво да ги правя?
Може ли да взема по една пита пило от силните и да ги сложа на слабите?
Всички са вземани по едно и също време, но някои не успяха да се развият. Постоянно блокираха майката. Проблема е, че нямаме изградени пити.
Като нямаш изградени пити, слагай основи да градят, слагай и магазини, даже и магазинните рамки да са с основи, ако искаш да стимулираш градежа подгханвай. След като неможеш да им влияеш поради липсата ти на изградени рамки, сложи им основи в повечето случаи те ще се оправят, пчелите си знаят работата и най-добре не си подреждат гнездото. Ако имат магазин, може да изградят основите, да вдигнат там част от меда, и да освободят място за майката да снася.
Днес забелязах пред 2 семейства изхвърлени търтеи,това признак на какво е
Здравейте , аз съм начинаещ пчелар с никаква практика. Изчел съм форума многократно и настана момента да се регистрирам и аз. Намерих да си закупя кошери ДБ + отводки сега омувам дали мога с някаква храна да подсиля тези отводки за дасе развият по бързо и качествено? А дали дане ги закарам до някой блок рапица? Благодаря предварително за помоща ви.
Давай им сироп през ден захар и вода 1-1 ако искаш си купи стартовит и добавяи в сиропа както пише на опаковката успех
А дали не е добре да ги преместя до блок с рапица? Доколкото забелязвам с моят непрофесионален поглед разбирасе , много се коментира че рапицата въздейства силно развиващо върху семействата. И пак да ги подхранвам със захар , вода и стартовит.
Благодаря за бързите отговори. Какво количество сироп да им давам на през ден? Като чета колко трудно се справят опитните пчелари с тази рапица , страх ме хваща. Но съм склонен към рискове , за момента не се интересувам много от добиви на мед колкото от разширяване и заздравяване на семействата.
По моя въпрос нещо да знаете.Да не е глад
Естествено че при недостиг на храна първо се отървават от ненужното ,а това са търтеите .
Можеш да им даваш по една хранилка 800 мл, ако има семейства, които не го усвояват по това време, то ще рече, че имат някакъв проблем и е желателно да им обърнеш внимание.
Щом не наблягаш на мед, а на увеличаване, то можеш по време или след рапицата (зависи от силата на семействата) да ги делиш на две и ето ти двойно повече семейства. Имай обаче в предвид, че след деленето ще се наложи и полагане на повече грижи.Като се чете и се пише е лесно, но на практика не е така. Успех!
П.П. най-добре е да влезеш в контакт с някой пчелар от твоя район, който да те насочва, кога и какво да направиш.
За мен най голямата грешка е да се учиш от стар пчелар, защото ще вземеш всичките му грешни разбирания.
Истината е, четеш и пробваш и виждаш кое е истина и кое мит.
От начало правиш само глупости после чат пат и по някое правилно нещо и така се развиваш.
Това което може да те научи един опитен пчелар не винаги го пише в книгите.Всеки се учи постоянно но най важното е да умееш да вземеш правилното решение особено когато се налага да действаш бързо винаги трябва да имаш няколко варианта на ум.
Книги + форум + ПРАКТИКА. Само с първите две - няма да стане. Много неща може да прочетеш и да ти кажат, но едва ли ще ги осмислиш преди да си ги приложил. Много пъти ми се е случвало да направя нещо и докато го правя и след това да се сетя, че вече съм го чел. Не всичко прочетено по форумите е вярно. Вярно е в частност за определено, място, време, конкретен случай и т.н., така че не го приемай за меродавно. Меродавни са само общите положения.
Здравейте,занимавам се с пчели от 15-тина дена и днес покрай нас мина един човек,който ми каза да си обърна кошерите на юг в противен случай щели да избягат.Аз от както съм ги взел съм ги поставил с лице на изток,понеже така идва най-добре според местото и досега няма проблеми.Какво да правя.Благодаря ви.
И моите са на изток и нямам проблем.Тоя нещо те бъзика,не му се хващай! Пчеличките бягат поради други причини!
Много ви благодаря за отговорите.Успокоих се.
Можели някой да ми каже-обоснове защо кошерите да са ориентирани на изток?
Регистриран25.06.2013
Живее вСофия
Мнения81
http://pchelari.com/forum/images/icons/icon14.png
http://pchelari.com/forum/images/sty...quote_icon.png Първоначално публикувано от ddsi http://pchelari.com/forum/images/sty...post-right.png
Здравейте,занимавам се с пчели от 15-тина дена и днес покрай нас мина един човек,който ми каза да си обърна кошерите на юг в противен случай щели да избягат.Аз от както съм ги взел съм ги поставил с лице на изток,понеже така идва най-добре според местото и досега няма проблеми.Какво да правя.Благодаря ви.
Кажи му сладващия път ,че като са на изток слънцето ги огрява с изгрева и ги буди по рано ,и така събират повече мед.
ПП. Гледай си пчелите ,остави пешаходците.
Еее за да стават по рано,и да събират повече,кат китайците от тъмно до тъмно.
Сега сериозно,мойте са с прелките на изток защото нямам много сянка лятото ,и на обяд прелката не е на припек.Въреки ,че дъната са с мрежи,мое мнение е че е по добре в горещата част на деня прелките да не ги пече.
Като местя насам натам и аз слагам кошерите според терена и обстановката. Практиката показва, че най-рано пчелите излизат да работят когато са на изток или югоизток. Разликата с ориентираните на юг е към 20-30 минути. Нямам представа, защо се получава така предполагам, че по прякото слънцегреене вдига температурата на самата прелка. Преди да започнат да излизат пчелите съм забелязал, че се появяват няколко които излизат на прелката и без да излитат се прибират обратно веднага. Предполагам че точно те оценяват обстановката и дават сигнал на останалите.Не мисля че има голямо икономическо значение дали са на юг или югоизток. В първите минути летежа не е много активен, а насочените на юг доста бързо наваксват в летежа. Разликата е много голяма ако сравняваме насочени на югоизток и насочени на запад или на северозапад. Говорим за над час разлика в активния летеж.
Ами ако е облачно?За ранното излизане на пчелите най важна роля играе силата на семейството.Демек,трябва да има достатъчно пчели за да осигурят оптимална температура в кошера,охрана и др.вътрекошерни работи и чак тогава за летеж.Ако семейството нее достатъчно силно ще излезе ли при 10градуса та даже и на изток да е ориентирано?Преди 4-5 дена бях на пчелина около8-8,5ч. при Т 9-10градуса-само силните кошери пускаха разузнавачки.....И нее важно сутрин в колко излизат,а важното е да направиш така,че твоите пчели да излезат 15-20 минути преди тези на комшията.
За мен в този момент е от най-голямо значение да знам дали ще избягат или не.Макар,че невиждам връзка в това за бягството с ориентацията на кошера.Тоя май направо ме пусна по пързалката.
Незнам,обаче честно казано аз нали съм си новобранец и се притесних в началото.Иначе съм виждал доста кошери обърнати на изток.
Съгласен съм наборе,но сега,че и през май,за развитието на семействата е по добре да са ориентирани на юг.Така слънцето затопля кошера почти равномерно,а при източна ориентация северната част на кошера ангажира повече пчели и храна за осигуряване на оптимални условия.Моите са ориентирани на юг,но когато настанат жеги ги врътвам на югоизток или подпирам някаква плоскост от страни.....Във жегите,кошерите с дебели стени са за предпочитане.Правил съм си есперимент със северна ориентация.През лятото работеше отлично дори ми се струваше ,че работи по добре от другите.Оставих го да зимува така на север.Изкара 5 месеца без облитане от ноември до март.Медовите му запаси през март месец почти бяха непокътнати и липсваше пило.Другите кошери ориентирани на юг се облитаха при всяка възможност,а за пролетния преглед 10-15 март имаха на 2-3-4 рамки пило,като медовите им запаси бяха около 8-10кг от 30кг.....Не издържах и заръртях кошера на юг.Още на другия ден последва облитане каквото не съм виждал.След две седмици (в края на март) имаше на 3 рамки пило,но при прегледа съм сгафил..... и след десетина дни ..свищеви маточници.За отбелязване е,че зимния подмор в опитното семейство беше значително по малко от другите.
Отново абсолютно съм съгласен с теб, Наборе, ама пак ще почнем да си говорим с теб двамцата и пак ще дойде да се изцепи някой - "Аман от разбирачи". За тоя дето е зимувал на север добре си спомням че и преди си разказвал, мисля че и при Радоев някъде съм го чел и само щото ме мързи не го практикувам. Иначе съм сигурен че си е баш така. В случая обаче имаме конкретен въпрос от пресен новобранец, който даже уточнява че и мястото му е такова и аз в никакъв случай не бих му препоръчал да врътка кошерите. И пак казвам - при равни други условия, и добавям - при стремеж към намаляне работата по кошерите.
Съгласен съм с Ангел ,че най -важното е да са силни семействата ,за дебелината на стените също (писал съм и преди ,че дебелата стена е важна за лятото ,не за зимата),но при мен мястото е на скат с изложение югоизток-изток ,и така и от ляво и от дясно да ги работя ,са ми на една височина.Няма по добро място за пчелин от юг с лека денивелация и високи изцвилени акации или липи,зимата като е ниско слънцето да ги пече,лятото да им прави сянка.Отплеснах се ,темата отиде за раздел лакардии.
ПП а за колегата от който тръгна въпроса,ще се повторя,гледай си пчелите остави пешаходците,да минават и заминават.
Разбрах ви приятели,няма да ги пипам.Благодаря за отговорите и отделеното време.
В моя случай,когато духа вятър е от към гърба на кошера.
Здравейте капарирал съм 7 отводки на по 4 рамки,като се очакваше началото на май да са готови,но днес ми звънна човекът от който ще ги взимам и ми каза,че отводките са готови майките са оплодени и когато реша може да отивам да ги взимам.Въпросът ми е може ли наистина толкова рано да са готови отводките и майките да са оплодени вече,а също и района от които ще ги взимам е с ранна паша,а там където ще ги слагам е с късна и това проблем ли ще е,като се има впредвид,че нямам изградени пити,а само основи за разширяване,а с тази късна паша ще мога ли да ги развия както трябва.
За майките може да има съмнения, но не е невъзможно.В района на Смолян в момента има паша-цъфти черешата и глухарчето след което ще цъфнат крушите и ябълките и дюлите и след което има едно затишие ,което е много опасно,преди да цъфнат ливадите ,акацията и др.Ти не разчитай на паши,още от начало започни да храниш със сироп 1:1 .Наблюдавай кога изпразват хранилките и доливаш.Няма проблем че имаш само основи.Сигурно знаеш как да ги използваш-слагаш до последната пита с пило ,когато я изградят-в средата на гнездото и на нейно място -друга.Успех!
Здравейте! Работя(или поне се опитвам все още) с ЛР кошери. Въпроса ми е следния ,ако на 01.05 сменя майката със зрял маточник,на 18.05 ще има необходими и достатъчни условия да направя отводка от тоя кошер?В момента кошерът е сравнително силен. Благодаря предварително!
Здравейте начинаещ пчелар съм в петък взех 7 отводки и ги подхранвам със сироп,за около 1-2 дена вдигат 300гр. сироп сега в неделя сутринта им напълних хранилките,сложил съм им восъчна основа за градеж,и понеже нямам възможност да съм всеки ден на пчелина,сега чак в четвъртак ще ходя, дали да тогава няма да има някакви проблеми,предполагам вече са вдигнали сиропа и до четвъртак нямя да имат,дали това ще им се отрази отрицателно.А и само да попитам в.о. е сложих последна до преградната дъска това правилно ли е или трябваше предпоследна и дали е разумно сега да им сложа строителна рамка.
Храниш ги когато можеш, това стимулира развитието иначе те се оправят сами събират си от природата.
В.о. според мен я сложи предпоследна между медената пита и тази с пилото а по нататък като станат малко по силни само между пилото.
За строителна рамка по добре не бързай, това са отводки и едва смогват да градят в.о. и трудно ще градят и строителна рамка.
Благодаря за бързия отговор в четвъртък като отида ще сложа в.о. предпоследна,ако не са я изградили,а ако са е изградили ще сложа нова,отново предпоследна и ще подхранвам периодично по един път на седмица горе-долу.
Подхранвай поне 2-3 пъти седмично. И аз съм начинаещ. От 20 дни съм сложил 2 отводки на по 4 рамки. Не бяха при мен,но тази седмица си ги прибрах. В събота след обяд им сложих основа и в неделя сутринта преди да им сипя сироп за първи път, основата беше изградена почти наполовина (много бързо действат) . Сипах им по 250 мл. сироп в 10 часа .... в 17 часа го бяха вдигнали и капка нямаше. Веднага им сложих още една основа и сипах пак сироп. Храна му е майката и то постоянно.
Аз пък на 26.04 направих отводка на 4 рамки с пило и 2 с мед и директно им сложих 2 рамки с ВО,и днес като ги отворих бяха на 7 рамки с пило.ВО ги бяха изградили и майката ги осеменила.Ама като я направих отводката напълних хранилката със захаросах мед,бяха я олизали тая хранилка,че чак светеше.
Аз пък за сега не храня отводките, в това изобилие от нектар не смятам за нужно, тия дни гледам си работят добре.
След 20 дни ще ги натисна да станат за слънчогледа.
Храна му е майката и то постоянно.[/QUOTE]
Храна,но с този сироп не ги ли мориш много пчеличките.Аз знам,че мед няма да вадя тази година и за това и не бързам да ги развивам,до края на лятото има време и мисля,че и без много подхранване ще станат стабилни семеиства преди зазимяване.А между другото районът в който ми е пчелина е планински с много дъб и бор и,мисля че медът ще е манов и ще се наложи да центрофужа плодниковите пити до пило,и после яко подхранване за да не ги оставям с манов мед да зимуват.
Тя работничката така или иначе живее малко, но за сметка на това отглеждат много повече пило като се подхранват. Според книгите е лошо да се подхранват зимните пчели защото се амортизират и умират рано пролетта, не съм го пробвал и не знам дали е така.
Какво лошо има да извадиш мед тази година, и аз миналата година така мислех, но извадих 5 кг. от отводка малко но от сърце :)
Верно,че сега има паша,но имаш ли кой да носи кофичките?Помисли за това,и моят съвет е,подхранвай умерено.
Помислил съм и за това, на всяка отводка съм сложил по 1 пита пълна с мед от запаса зад преградната дъска.
В момента са я преполовили, като ги изядат почвам с подхранването.
Храня здраво защото искам да градят рамки . Нали се досещаш, че като начинаещ нямам налични такива. Давам като пример само - сега ако се закачи един рой в градината ще го хвана ама само в празен сандък да ги сложа не е работа. Вярно,че мога и само на рамки с основи да ги посрещна ама ................ :)Цитат:
Храна,но с този сироп не ги ли мориш много пчеличките.Аз знам,че мед няма да вадя тази година и за това и не бързам да ги развивам,до края на лятото има време и мисля,че и без много подхранване ще станат стабилни семеиства преди зазимяване.А между другото районът в който ми е пчелина е планински с много дъб и бор и,мисля че медът ще е манов и ще се наложи да центрофужа плодниковите пити до пило,и после яко подхранване за да не ги оставям с манов мед да зимуват.
Аз също нямам изградени рамки и по принуда съм напълнил всички кошери с празни восъчни/пластмасови основи. Това е така както в медовите корпуси, така и по плодниците. Малкото на брой пити с восъчни основи ги слагам предимно по плодниците. Иначе масово слагам рамки с неизградени пластмасови Бургаски основи.
До онзи ден имах големи притеснения. Градежа беше малък, и то основно по восъчните основи. Пластмасови почти не ги градяха. Мед от акацията нямаше - само тук-там наплюто с малко нектар. Направо се бях отчаял, при положение че акацията цъфти вече цяла седмица.
И днес, ооооо....... и днес на проверката на 2 пчелина, на който е ходено само преди 3 дена, днес на тези пчелини видях чудото .................... Преди 3 дена нищо, а днес корпуси с почти изградени пити и пълни с мед на 90%. Малкото на брой кошери, които ги бях оставил на 2 корпуса, се бяха изхитрили да изградят и напълнят и двата. Някакво чудо, и то само за 3 дена.............. и то защото тези 3 дена бяха слънчеви. Утре товаря камиона с празни корпуси и неизградени рамки и започвам да нося по пчелините и да ги слагам безогледно по кошерите.
Велика сила е акацията .................................... само три слънчеви дена и ето ти чудеса ...........................
И въпреки това съгласен съм с теб,но все пак да подхранваш яко това си е и разход нали в моя случай 7 отводки,по 300мл. ми е 2100мл. димек на всяко хранене по 2 кг. захар около 3 лв. ,а ако храня по 3-4 пъти седмично това са 10-12 лв. на седмица ,като го погледнеш така нали не е кой знае какво ,но се пак разход си е.Иначе и аз нямам пити освен в.о. и обмислям един експеримент да направя с една отводка ,да е прехвърля в кошер който сам ще изработя ,видях го в едно руско клипче ,представлява дънер издълбан отвътре ,а аз ще го направя от дъски 50 на 50 широк и висок около метър ,като горе ще поставя дъсчици ,на които да градят, на долу и понеже пилото ще е горе, надолу ще складират меда и после режа направо питата от меда надолу ,а те ще си е изградят пак догодина проблема е само че трябва на преса да истискам меда или направо го режа на парченца с питата.Така мисля да експериментирам с една отводка или рой ако хвана.
Защо да не ги оставиш да зимуват с мана.Нищо няма да им стане.Зимата винаги отдава някой и друг ден за облитане.Правя го от години.Есента подхранваш с сироп нормално.Цитат:
Това дали е възможно??? Ако някой неможе да преведе нещо да свирка
http://www.youtube.com/watch?v=eBB5j0ov2Ys
http://www.youtube.com/watch?v=dZlNJoDNZs8
Първо си измерете електропроводимоста на меда тогава говорете кой с какъв мед зазимява, или го прави.
Някой може ли да каже колко дни след цъфтежа на акацията започва отделянето на нектар?
Още със зацъфтяването отделя нектар,но силно зависи от агро-метео.по време на цъфтежа.Освен това зацъфтяването беше предходвано(Видинско) от продължително дъждовно и студено време,което доведе семействата до ръба на гладуване (там където липсва рапица)и значително намаляване на осеменяването.Докато не възтановят запасите около пилото и като добавим ежедневното изхранване на пилото,няма да има в магазините.
Не знам дали мястото на въпроса ми е тук, но искам да попитам каква е нормалната цена за несглобена рамка за кошер с уширител , размери за фарар? И намират ли се лесно
35-45 до 50 стотинки за бройка.
Разгледай този раздел:
http://pchelari.com/forum/forumdisplay.php?f=34
Здравейте начинаещ пчелар съм от тази година,имам 7 отводки ДБ и един рояк който хванах ,та димек 8 отводки.Въпросът ми е как да накарам майката да снася в новите светли изградени пити ,много бързо изграждат восъчната основа, но само до там ,майката продължава да си снася в старите черни пити и това е.Вече от около месец имам отводките и продължават да са на 4 до 5 рамки плътно покрити с пчели, а изградени основи има по 6-7 какво да направя за да започне майката да снася и в новите пити.Подхранвам със сироп 2-3 пъти седмично ,защото нямам време да съм всеки ден на пчелина пило има и запечатано и прясно ,но само в старите пити с който взех отводките.
Премести някоя изградена основа м/у старите рамки с пило.
Спри с подхранването със сироп пробвай с захарно тесто или апи фонда при мен се получи . Сега си снасят майките нормално и в ново изградените пити. Така по дълго ще имат храна защото тестото се консумира по-бавно от сиропа .