Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 79 от 683 ПърваПърва ... 2969777879808189129179579 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 781 до 790 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Тя работничката така или иначе живее малко, но за сметка на това отглеждат много повече пило като се подхранват. Според книгите е лошо да се подхранват зимните пчели защото се амортизират и умират рано пролетта, не съм го пробвал и не знам дали е така.
    Какво лошо има да извадиш мед тази година, и аз миналата година така мислех, но извадих 5 кг. от отводка малко но от сърце

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Верно,че сега има паша,но имаш ли кой да носи кофичките?Помисли за това,и моят съвет е,подхранвай умерено.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Помислил съм и за това, на всяка отводка съм сложил по 1 пита пълна с мед от запаса зад преградната дъска.
    В момента са я преполовили, като ги изядат почвам с подхранването.

Цитат Първоначално публикувано от jnev Виж публикацията
    Храна му е майката и то постоянно.
    Храна,но с този сироп не ги ли мориш много пчеличките.Аз знам,че мед няма да вадя тази година и за това и не бързам да ги развивам,до края на лятото има време и мисля,че и без много подхранване ще станат стабилни семеиства преди зазимяване.А между другото районът в който ми е пчелина е планински с много дъб и бор и,мисля че медът ще е манов и ще се наложи да центрофужа плодниковите пити до пило,и после яко подхранване за да не ги оставям с манов мед да зимуват.
    Храня здраво защото искам да градят рамки . Нали се досещаш, че като начинаещ нямам налични такива. Давам като пример само - сега ако се закачи един рой в градината ще го хвана ама само в празен сандък да ги сложа не е работа. Вярно,че мога и само на рамки с основи да ги посрещна ама ................
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от spooks Виж публикацията
    Храня здраво защото искам да градят рамки . Нали се досещаш, че като начинаещ нямам налични такива. Давам като пример само - сега ако се закачи един рой в градината ще го хвана ама само в празен сандък да ги сложа не е работа. Вярно,че мога и само на рамки с основи да ги посрещна ама ................

Точно така, и аз съм на зор с изградените и затова храня - но не здраво, по 200 мл. но твърдо през ден. Равносметката до момента е 180 изградени ЛР ВО, от 4 семейства и 10 отвотки. Като тези дни им подготвам и за магазините по 10 бр.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    ако се закачи един рой в градината ще го хвана ама само в празен сандък да ги сложа не е работа.
    Рояците притежават т. нар. "роева енергия" и градят много бързо. Дори само на 10 восъчни основи да ги сложиш, след 10 дни ще са ги изградили и ще питат за още толкова...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз също нямам изградени рамки и по принуда съм напълнил всички кошери с празни восъчни/пластмасови основи. Това е така както в медовите корпуси, така и по плодниците. Малкото на брой пити с восъчни основи ги слагам предимно по плодниците. Иначе масово слагам рамки с неизградени пластмасови Бургаски основи.

До онзи ден имах големи притеснения. Градежа беше малък, и то основно по восъчните основи. Пластмасови почти не ги градяха. Мед от акацията нямаше - само тук-там наплюто с малко нектар. Направо се бях отчаял, при положение че акацията цъфти вече цяла седмица.

И днес, ооооо....... и днес на проверката на 2 пчелина, на който е ходено само преди 3 дена, днес на тези пчелини видях чудото .................... Преди 3 дена нищо, а днес корпуси с почти изградени пити и пълни с мед на 90%. Малкото на брой кошери, които ги бях оставил на 2 корпуса, се бяха изхитрили да изградят и напълнят и двата. Някакво чудо, и то само за 3 дена.............. и то защото тези 3 дена бяха слънчеви. Утре товаря камиона с празни корпуси и неизградени рамки и започвам да нося по пчелините и да ги слагам безогледно по кошерите.

Велика сила е акацията .................................... само три слънчеви дена и ето ти чудеса ...........................

Потребител
    Регистриран
    02.01.2014
    Пчеларски район
    Общ.Чепеларе с.Косово
    И въпреки това съгласен съм с теб,но все пак да подхранваш яко това си е и разход нали в моя случай 7 отводки,по 300мл. ми е 2100мл. димек на всяко хранене по 2 кг. захар около 3 лв. ,а ако храня по 3-4 пъти седмично това са 10-12 лв. на седмица ,като го погледнеш така нали не е кой знае какво ,но се пак разход си е.Иначе и аз нямам пити освен в.о. и обмислям един експеримент да направя с една отводка ,да е прехвърля в кошер който сам ще изработя ,видях го в едно руско клипче ,представлява дънер издълбан отвътре ,а аз ще го направя от дъски 50 на 50 широк и висок около метър ,като горе ще поставя дъсчици ,на които да градят, на долу и понеже пилото ще е горе, надолу ще складират меда и после режа направо питата от меда надолу ,а те ще си е изградят пак догодина проблема е само че трябва на преса да истискам меда или направо го режа на парченца с питата.Така мисля да експериментирам с една отводка или рой ако хвана.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Храна,но с този сироп не ги ли мориш много пчеличките.Аз знам,че мед няма да вадя тази година и за това и не бързам да ги развивам,до края на лятото има време и мисля,че и без много подхранване ще станат стабилни семеиства преди зазимяване.А между другото районът в който ми е пчелина е планински с много дъб и бор и,мисля че медът ще е манов и ще се наложи да центрофужа плодниковите пити до пило,и после яко подхранване за да не ги оставям с манов мед да зимуват.
    Защо да не ги оставиш да зимуват с мана.Нищо няма да им стане.Зимата винаги отдава някой и друг ден за облитане.Правя го от години.Есента подхранваш с сироп нормално.

Наблюдател
    Регистриран
    07.04.2014
    Пчеларски район
    попово
    Това дали е възможно??? Ако някой неможе да преведе нещо да свирка

http://www.youtube.com/watch?v=eBB5j0ov2Ys

http://www.youtube.com/watch?v=dZlNJoDNZs8

Страница 79 от 683 ПърваПърва ... 2969777879808189129179579 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •