Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 72 от 683 ПърваПърва ... 2262707172737482122172572 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 711 до 720 от общо 6828
    Наблюдател
    Регистриран
    14.04.2012
    Пчеларски район
    с. Трилистник, общ.Мар
    Есента си докарахме кражби с нашата глупост (изработихме покривни табли, които се оказа че не са точно по мярка и се появиха пролуки за кражба). Успяхме сравнително лесно да овладеем положението, като опаковахме кошерите със стреч фолио и запушихме прелките със слама - влизаше въздух, но пчели не излизаха и не влизаха - и така три дни. След корекция на грешката (и тридневна пауза в летежа) пчелите се успокоиха и в резултат - една майка убита (разбрахме го пролетта, когато загина семейството). Сигурно не е най-ефективният начин за овладяване на кражби, но при нас свърши работа, като се има предвид какъв можеше да бъде резултата....

Наблюдател
    Регистриран
    24.03.2014
    Здравейте, приятели! Дано скоро мога да ви наричам и "колеги"! Това е мое първо мнение във форума, който отскоро ми стана любим такъв. Както става ясно съм се запалил по пчеларството и смятам да създам собствен пчелин. От няколко седмици се уча при познат пчелар и доста ми допада този занаят. Първоначално бях решил да кандидатствам по програмата "Млад фермер" с мярка 112, но след увеличението на икономическите единици се уплаших от първоначалната инвестиция. Затова смятам да започна с 10 кошера многокорпусни и пчелни отводки на 4 рамки. Пчелите ще бъдат настанени в края на април. Какво бихте ме посъветвали за първите ми стъпки в занаята? Кое е най-важно в началото? Знам, че въпроса ми е доста обширен, но ще се радвам на някакви насоки.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от bantumi Виж публикацията
    Здравейте, приятели! Дано скоро мога да ви наричам и "колеги"! Това е мое първо мнение във форума, който отскоро ми стана любим такъв. Както става ясно съм се запалил по пчеларството и смятам да създам собствен пчелин. От няколко седмици се уча при познат пчелар и доста ми допада този занаят. Първоначално бях решил да кандидатствам по програмата "Млад фермер" с мярка 112, но след увеличението на икономическите единици се уплаших от първоначалната инвестиция. Затова смятам да започна с 10 кошера многокорпусни и пчелни отводки на 4 рамки. Пчелите ще бъдат настанени в края на април. Какво бихте ме посъветвали за първите ми стъпки в занаята? Кое е най-важно в началото? Знам, че въпроса ми е доста обширен, но ще се радвам на някакви насоки.
    Програмите не са начинаещи, тези който познавам и са започнали по програма се отказват. Там се гони бройка делиш ударно, семействата отслабват умират, пак делиш и пак умират и накрая влизаш в един затворен кръг само с ядове. Като вземеш отводките ги храниш до слънчогледа (ако имаш такъв) и зазимяваш семейства на 2 корпуса. Навсякъде го пише, че най важното е да поддържаш силни семейства, което не винаги се получава за начинаещия, но се стремиш към това.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от bantumi Виж публикацията
    ............. От няколко седмици се уча при познат пчелар .
    Това е моята насока на първо време,помагай му ,споделяй с него и той с теб.Това като за начало препрочитай форума и следи новите мнения.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Наблюдател
    Регистриран
    24.03.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Това е моята насока на първо време,помагай му ,споделяй с него и той с теб.Това като за начало препрочитай форума и следи новите мнения.
    Така и смятам да направя, практиката учи най-добре. Как смятате, цена от 90лв за чисто нов, боядисан ЛР кошер без рамки изгодна ли е? Трудно ще се добера до отстъпка, защото говорим за 10 кошера.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Дали е изгодна цената зависи от това как изглежда кошера - брой корпуси, дебелина на дъските, вид дъно, качество на изработката - има ли много чепове, лепени ли са дъските, сглобка имат ли и т.н
    Най добре е ако качиш някоя снимка или пък да вземеш една рулетка и да измериш кошерите дали отговарят размерите. Гледай и да няма цепки между корпусите като ги редиш.
    Иначе за 4 корпуса с дъно и капак цената ми изглежда прилична, стига да няма драстични грешки в изработката.

Наблюдател
    Регистриран
    24.03.2014
    Цената е за 3 корпусен кошер с мрежесто дъно. Леко завишена ми се вижда, мога да се боря за 5лв отстъпка :D

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Добра е цената.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Току що проверих там откъдето аз пазарувам, цената на кошера, който описваш е с 20лв повече небоядисан с 25мм стени. Така, че 90лв изглежда добра цена. Ако и материалът е сух, а изработката що годе прилична, мисля че си заслужава.

Наблюдател
    Регистриран
    24.03.2014
    Утре ще отида на място да ги видя. Ако ми харесат ги поръчвам. Казаха ми срок на изпълнение около 20 дни.

Страница 72 от 683 ПърваПърва ... 2262707172737482122172572 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •