Аз съм на Бояна дряна си цъфти нормално децата носят ли носят.
Преглед за печат
Аз съм на Бояна дряна си цъфти нормално децата носят ли носят.
Прикачен файл 8452
Това е джанка , на припек и завет - като ви чета , нектар , прашец , градеж ... ще взема да се преселя :) . Попреглеждам ги в момента и я снимах . Няма много цъфнали растения , а ако познаят и за времето ... лошо . Ще се оправим де :) някак .
Е градят, не се бъзикам. Даже днес един ЛР8 го завъртях на 180 градуса. Ама само питите вътре, че са се научили на горните входове. И ако завъртя целия корпус ще се шашавят 2-3 дни. Даже и средните градят, по-бавно ама градят. Интересно, че само един ЛР прояжда основите. Втора основа за 24 часа хем гради, хем прояжда. Днес я бухнах по средата на пилото направо. А ДБ и ЛР средните не прояждат.
Давай сиропец може и да не прояждат.
Не го пият. От миналия петък спрях да давам. Не го пият и започва да намирисва в хранилките. Сипвах по 200-250гр, свалят половината през деня. И през нощта и на другия ден не го поглеждат, и на третия ден започва да намирисва. Вчера и днес им наливах по малко вода в питите пък да се оправят. Ама наистина повечето градят, сега (в момента) даже налепих 10 ЛР основи че нямах готови.
Слагаш ли лимонтозу в сиропа?
Не само според мен - и други колеги писаха, че все още е рано за сироп, сироп се давало като зацъфти ябълката казват, а някъде бях чел, че сипорът по това време трябва да е по-гъст - 3кг захар към 2 литра вода...но не споря де - само казвам какво съм чел.
Подобно е и при мен. Прави ми впечатление, че крушата е пред цъфтеж, а джанките хич ги няма. Принципно костилковите цъфтят преди семковите. Пчелите ми са във гората и здраво се трудят по дряна, който е в изобилие.
Бадема и върбата цъфтят , след два-три дни и джанките .
Това е за град Варна .
Джанки и ябълки цъфнаха във Варна .
Втори ден има вятър , но природата си знае работата .
Цъфтят, защото не издържат. И на тях им омръзна студът, но от морето лъха студ. :)
Не зная , на кого е омръзнал студът , но в района е приказка .
Следобед , 01.04. , сложих на две смейства ( на 8 рамки с по четири рамки пило ) по една ДБ рамка с основа и по 300 мл сироп - на 02.04 , по обяд , бяха на 70-80% изградени рамките .
Във Варна , последните три дни са с променливо време - разкъсана облачност , превалявания и вятър .
Това , не ме притеснява .
Бях се ошашкал ама пада ми се - старите пчелари си брояха семействата в края на Април . 5-6 рамки пило масово , 4 отличника на 8р пило ( ДБ ) и 4 живи скелети . Трудно се смени пчелата тази пролет ( при мен поне ) - зимната пчела умря наведнъж и като захладня не можаха да наваксат без помощ . До десетина ( 10-15 ) дни ще имам масов цъфтеж на рапица
Прикачен файл 8552
ако е рекъл Господ , мед ще има . Дето се казва " прави каквото трябва , пък да става каквото ще " .
На 1400м от мен , това ми е най-ранната рапица в района . Миналата година нямах , тази имам 2500 дка + . Дано да е за добро ...
Тепърва ще цъфти рапицата при мен. От сушата до сега беше дребна, след падналите валежи живна.
На хаирлия да е .
Акацията е разцъфнала на 100% във Варна .
Сега съм аз ! :)
Ако познаят,жалко!Дано да имат късмет колегите!Иначе какво се получава?– Майката–Природата ни го начуква отвсякъде,арендаторите ни чукат отляво,крадците ни го набиват отдясно,изкупвачите дооформят картинката със супер ниски цени,защото българския мед не бил атрактивен.Е,те това е прекрасното на нашето пчеларстване.Чист мазохизъм.Но това е действителноста.
Дава :) . И мед и отводки ще даде , днеска слагах 2ри магазин и дърпах пило . Добре че рапицата ( при мен ) прецъфтя по учебник - точно преди акацията . Много рапица имах , само си оцапах центрофугата - или вятър , или студ или дъжд ( е , или репелент от отровата дето я пръскат ) . С малко късмет и слънчогледа ще закъснее , а , ако превалява така често , ще има паша и ( дай Боже ) медец от бодил . Аз лично съм доволен , от всичко има , а и освен един нозестат дето давах , много тънко минах с подхранването за сега .
И тук падна доста дъжд с градушка и ураганен вятър, градушката като лешник но много обилна, след обяд от 16.00 до 17.00 ч . Пораженията не са малки, но можеше да бъде и по-зле. Все още има сливи по дърветата.
Сега е над Варна . Всеки момент ще започне .
Колеги, здравейте.
Днес прочетох, че тази година в Добричка област реколтата от лавандула е била особено добра. Има ли пчелари от този район, които да вадят чист лавандулов мед? Искам да си закупя няколко буркана с такъв мед. Моля, пишете ми РМ, ако сте заинтересовани.
Аз също бих закупил за да го опитам, ако има някой колега нека ми пише и на мен :)
Аз пък съм готов и 100кг да закупя,стига да е придружен с поленов анализ.
Досега при третиране не съм използвал ОК или МК и пчелките са винаги добре.
Във вторник и сряда проверих всички семейства. Пилото присъства в над 60% от семействата, но в повечето семейства е малко, в болшинството на две, максимум на три рамки, колкото кибритена кутийка. Само в най-силния дадан има пило на четири рамки, а тази в средата е заето с 1/4 пило /то е егати семейството, кълбото е заело осем междурамия/. Акъла ми не го побира, какво ще става другия месец. Поне съм заредил със захар и се надявам да изкарат зимата с минимално подхранване. Майките щъкат, т.е. активни са, видях прясно снесени яйца. Няма приток на прашец, има съвсем слаби запаси от преди, почти символични, и ми е интересно, как стана така, че майките пронесоха, но си спомням, че в края на октомври и началото на ноември още носеха прашец. В болшинството пилото е запечатано, т.е. на повече дни е. От края на септември майките бяха спрели да снасят, зарадвах се и третирах два пъти с йодасепт и кислородна вода за нозаметоза, а около 20-ти ноември с оксалова. Най-важното е, че няма никакъв подмор в нито едно семейство, каквото зазимих, това е в момента, без разлика от октомври.
Под възглавниците на корпусните съм сложил найлон. Всички корпусни са на дълбоко дъно с мрежа, под която няма нищо, няма дори фазер, дъната са напълно отворени на 100%. Без разлика между силни и слаби семейства, всичките найлони са изпотени, т.е. във всички корпусни има пило, а в края на октомври и началото на ноември нямаше никакви кондензи по найлоните. Някой знае ли защо става конденз, след като дъната са отворени?
Интересното е това, че всички семейства са спокойни, жилят нормално, само при директно притискане на пчелите, не налитат масово и не се нападат едни други.
Имам едно питане към smsi-h!
За какво се отварят кошерите по това време на годината? За мен това е крайно необяснимо, аз бих отворил 1 за си направя кефа но не виждам смилъл да се ровят всички.
Ако без да искаш убиеш майка съсипваш кошера а и за какво да се разкъртва гнездото без причина.
Не искам да се заяждам или критикувам, просто питам защото не виждам логика.
И аз не виждам смисъл да се отварят всички кошери по това време. Аз правя контроли на 2 кошера, това е достатъчно. Преди 2 дни използвах хубавото слънчево време, при 10 градуса и без вятър и прегледах 2 отводки. Нямат пило , готови са да изкарат 90 дни зима. Снимките са на една и съща пита от двете страни.
И то това го правят хора с 15-20г. занимаващи се с пчели.
Да си кажа: и аз днес отворих 2 ЛР ама като видях що пчела е отгоре на рамките, се отказах. И двата имаха конденз на хранилките. На единия упорствах и разгледах 4 средни пити в горния корпус. Пило Няма. Има малко отворен мед и Много перга. Предполагам, че след месец на мястото на пергата ще започне пилото.Пчелите обхващаха и надолу...в долния корпус... И за мен конденз по табли, хранилки и т.н. не е признак за наличие на пило. По-вероятно е да е от климатичните условия.
Така че, от къде го взимате това пило сега бе хора.
Ми нали има кошери, в които някои рамки са останали маломедни, особено крайните в корпусните. Просто махам от гнездото маломедната рамка, когато е възможно, при условието, че майката е на друга пита и няма пило, и на нейното място слагам такава с повечко мед. Разбира се внимавам къде е майката, а рамката която дърпам извън гнездото стръсквам върху останалите от гнездото и пчелите налитат на гнездото. Разбира се, това го правя при температура поне 12-13 градуса и наличието на летящи пчели. Това го правя заради опита от студените зими, които ги има при нас. Когато стане минус 15-20, меда го ядат екстремно и често кълбото остава на "сухо". Предпочитам да се застраховам, когато позволява времето. До момента, при зимно отваряне не съм губил майка.
Георги Куров,
В 80% от семействата рамките ми бяха такива през октомври, както на снимката, която постваш, но вече такива рамки има само там, където няма пило или е символично, колкото кибритена кутийка. И като се има предвид, че тази есен пчелите станаха доста силни, а в момента имам доста пило, е ясно защо пчелите са поизяли медеца.
Аз на 15 октомври.
Аз въобще не практикувам по този начин. Губене на време е за мен.
Защото зазимяваш с много мед
Всеки трябва да си намери начин. На теб този мед ти е необходим на пролет и си супер като им го оставиш и си спестиш и стесняването. При мен пролетния нектаропоток е много добър и излишен мед би имал отрицателен ефект. Всеки трябва да си реши как му е добре, но да тазчиташ на такова време през декември за да стесниш не добре освен ако не си с 5 кошера раьбира се.
И защо чак толкова мед - 20кг.? Колко изразходват пчелите през зимните месеци? Това е много мед - къде ще го съберат? В 12-к, почти пълен. В 10-к пълен фул. В корпусен цял корпус и половина. Ми то няма място за пчелите. И още нещо ми е чудно, но ще питам след малко. Ако има отговор де.
Що се правиш на неразбрал в момента? Знам че си ги гледал, ама пак преброй корпусите коло са: https://www.youtube.com/watch?v=IM94xKusVGo
Въпрода не е към мен , но само да уточня. 20 кг се дъбират в един ЛР корпус.
Дончев ами ако рамките са още по малки?
П.п. изпреварил ме с видео и развали загатката.
Янчо кога ти почва стабилния принос на нектар?
Дори за моя район където се води един от най-студените в България, според мен в началото на Октомври при добре подреден и компактен плодник 15 до 20кг мед са напълно достатъчни до края на Февруари. Когато може да се започне да се стимулира и подхранва.
Заради Рости.
Затлачваш го, ако си го оставил на 1 корпус, но ако е на 2-3 няма такъв проблем. Дори на против.
Рости пчеларя винаги може да храни. Пчелите ще вземат подадената храна, но ще я разпределят "икономично" и ще се стремят да оставят някакъв резерв. Дори ако се налага ще ограничат пилото. Кво да правиш инстинкти. Ако има този неприкосновен запас, на пчелите изобщо не им пука, че примерно днес вали и не могат да излязат за храна. И семейстрово се развива прогресивно. Личинките биват хранени без ограничение, и се раждат по-качаствени пчели. А по-качествените пчели са по работоспособни и по здрави.
Да не говорим за разходите, по ежедневно или там някакво редовно подхранване. После защо меда ни бил скъп?
Янчо, де замина бе човек?
С натрупания запас има и друго препятствие. Ако приноса е добър бързо се блокира плодника. Освен това, пчеларите в повечето случай за пълномедни пити (за запас) оставят по-тъмни пити. Което води до по-бавно и трудно обновяване на питите. И друго, по книгите се твърди, че под капачетата на запечатения мед имало въшки та за това е добре пролетта да се разпечати колкото се може повече мед.
Така че, нещата са на кантар. И всеки трябва да си познава много добре района и растителността.
При 2 корпуса няма как да пречи меда, излишният е във 1вия корпус. После при ротацията качвам надраскани медови във 2рия и някоя оставям за надставката да се хранят от нея. Така работя аз!
Не съм съгласен.
Голяма част от изложеното е по соро вероятно от колкото доказано. Аз виждам нещата по друг начин. Пчелите се развиват бурно при наличие на прашец и захароза. Храна внесена от вън. Пчелите няма да намалят количеството на пилото докато не има свърши меда до последната килйка и ако това се случи и няма принос почва "канибализма" При липса на външен приток количеството млечице при личинките е едно и също (малко е) та ако ще и 200 кг. мед да има в кошера. Така че не можем да говорим за по-качествени пчели ако има повече запас в кошера. И сега за инстинктите. Инстинкт да се размножават и инстинкт да складират. Инстинкт да барат складираното в краен случай. Как мислиш сега по-добре пълна хранилка или пълен корпус с мед? Колкото до ежедневното подхранване въпроса се решава с голяма хранилка.
Може би гледаш по друг начин, защото породата пчели е различна. Мойте както на Юри ако имат малко мед забавят развитието си, не си барат медените венци, а ако имат под 6-8 кг направо спират с пилото. Пчелите веднъж намалили храненето на майката намалят и нейната способност за снасяне, започва да снася по бавно. Колко време ще е нужно на майката да си достигне същия капацитет на снасяне преди намалянето на храната и? Не си ми отговорил на предния въпрос?
Не е ли измислен начин вместо сироп или питки да се забърка нещо, максимално приличащо на мед? Ако има такова, бих напълнил един лр корпус с пити, потопени в такава подхранка и бих го сложил директно върху плодника. Нека ядат и се плодят на воля - хем храна, хем място.:icon_idea: Не се смейте!
Пропуснал съм въпроса, че то малко като чат се развиват нещата.
Предполагам в крайните пити.
Явно или има огромна разлика разлика в гена. При колега два пъти се случва да е с по 12+ пити пило без килйка мед към 15 май. Последния му принос от череши. Пчелин 80 семейства.
ААААААААААААА добре.
Знаете че експериментирам във всички посоки. Не си мислете, че не съм пробвал.
Крайни рамки с мед ограничаване на мястото -роене.
Корпус с допълнителен мед - лош температурен режим
Други варианти - недупустими поради прекалената им трудност.
Пак ви казвам - всеки си е намерил начин. Аз не ви търся кусур, напротив опитвам се да разбера защо правите нещо така и както се вижда познах за късния приток и той оправдава до някъде повечето мед.
Освен това имам едно на ум, че дискусията е публична и всеки може да се опитва да въведе поне малдите кибици в заблуждение.
Има разлика, досега на пчелина ми съм закарал 5 майки от Дони(за сравнение) и за малко да ги изтърва в края на април да умрат от глад. Със тия 12+ пити пило на ли се сещаш как вече ти се смеят :). Точно така в крайните, пилото е на средните 6 бр в началото и май достигат до 8 бр в магазин.Имаш 4 магазина от тях първия по принцип в момента е празен, всичко са качили на горе. В трите магазина имаш по 4 рамки с мед и прашец= 12 рамки х 1 кг = 12 кг мед и прашец резерв, който пчелите не докосват до май месец, а и не им и трябва. Каквото ще да е времето тях не ги бърка, в останалите рамки има достатъчно за развитието им. Помисли сега в един ДБ корпус или 1 Лр корпус колко мед и прашец ще имат събрани за развитие, ако ти си им оставил общо 12 кг, според мен ще задържат развитието си на по късен етап, когато усетят приток на прашец или нектар(сироп).
Рости за 20 години пчеларстване съм забелязал огромно разлика в пролетното развитие на кошери с много мед и такива с малко. Освен това, аз не съм там за да им "подавам" захар.
По темата само си дискутирам с теб, на никого не налагам мнение и "технологии". Всеки да си пчеларства както намери за добре. Моя мед е със себестойност под 2 лв. На цена от 4 лв., колко ми е печалбата и дали ме устройва. ;) Да не говорим че произвеждам малко и го продавам само на "дребно" и мога да го продавам на каквато цена си поискам.