Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1434

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    Във вторник и сряда проверих всички семейства. Пилото присъства в над 60% от семействата, но в повечето семейства е малко, в болшинството на две, максимум на три рамки, колкото кибритена кутийка. Само в най-силния дадан има пило на четири рамки, а тази в средата е заето с 1/4 пило /то е егати семейството, кълбото е заело осем междурамия/. Акъла ми не го побира, какво ще става другия месец. Поне съм заредил със захар и се надявам да изкарат зимата с минимално подхранване. Майките щъкат, т.е. активни са, видях прясно снесени яйца. Няма приток на прашец, има съвсем слаби запаси от преди, почти символични, и ми е интересно, как стана така, че майките пронесоха, но си спомням, че в края на октомври и началото на ноември още носеха прашец. В болшинството пилото е запечатано, т.е. на повече дни е. От края на септември майките бяха спрели да снасят, зарадвах се и третирах два пъти с йодасепт и кислородна вода за нозаметоза, а около 20-ти ноември с оксалова. Най-важното е, че няма никакъв подмор в нито едно семейство, каквото зазимих, това е в момента, без разлика от октомври.

Под възглавниците на корпусните съм сложил найлон. Всички корпусни са на дълбоко дъно с мрежа, под която няма нищо, няма дори фазер, дъната са напълно отворени на 100%. Без разлика между силни и слаби семейства, всичките найлони са изпотени, т.е. във всички корпусни има пило, а в края на октомври и началото на ноември нямаше никакви кондензи по найлоните. Някой знае ли защо става конденз, след като дъната са отворени?

Интересното е това, че всички семейства са спокойни, жилят нормално, само при директно притискане на пчелите, не налитат масово и не се нападат едни други.
    Ти колега ми обърка граматиката за пчеларството тотално с тоя пост ) !

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Генов Виж публикацията
    Ти колега ми обърка граматиката за пчеларството тотално с тоя пост ) !

В смисъл? Нещо неясно ли има?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Имам едно питане към smsi-h!
    За какво се отварят кошерите по това време на годината? За мен това е крайно необяснимо, аз бих отворил 1 за си направя кефа но не виждам смилъл да се ровят всички.
    Ако без да искаш убиеш майка съсипваш кошера а и за какво да се разкъртва гнездото без причина.
    Не искам да се заяждам или критикувам, просто питам защото не виждам логика.

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Имам едно питане към smsi-h!
    За какво се отварят кошерите по това време на годината? За мен това е крайно необяснимо, аз бих отворил 1 за си направя кефа но не виждам смилъл да се ровят всички.
    Ако без да искаш убиеш майка съсипваш кошера а и за какво да се разкъртва гнездото без причина.
    Не искам да се заяждам или критикувам, просто питам защото не виждам логика.
    Ми нали има кошери, в които някои рамки са останали маломедни, особено крайните в корпусните. Просто махам от гнездото маломедната рамка, когато е възможно, при условието, че майката е на друга пита и няма пило, и на нейното място слагам такава с повечко мед. Разбира се внимавам къде е майката, а рамката която дърпам извън гнездото стръсквам върху останалите от гнездото и пчелите налитат на гнездото. Разбира се, това го правя при температура поне 12-13 градуса и наличието на летящи пчели. Това го правя заради опита от студените зими, които ги има при нас. Когато стане минус 15-20, меда го ядат екстремно и често кълбото остава на "сухо". Предпочитам да се застраховам, когато позволява времето. До момента, при зимно отваряне не съм губил майка.

Георги Куров,
    В 80% от семействата рамките ми бяха такива през октомври, както на снимката, която постваш, но вече такива рамки има само там, където няма пило или е символично, колкото кибритена кутийка. И като се има предвид, че тази есен пчелите станаха доста силни, а в момента имам доста пило, е ясно защо пчелите са поизяли медеца.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    Ми нали има кошери, в които някои рамки са останали маломедни, особено крайните в корпусните. Просто махам от гнездото маломедната рамка, когато е възможно, при условието, че майката е на друга пита и няма пило, и на нейното място слагам такава с повечко мед. Разбира се внимавам къде е майката, а рамката която дърпам извън гнездото стръсквам върху останалите от гнездото и пчелите налитат на гнездото. Разбира се, това го правя при температура поне 12-13 градуса и наличието на летящи пчели. Това го правя заради опита от студените зими, които ги има при нас. Когато стане минус 15-20, меда го ядат екстремно и често кълбото остава на "сухо". Предпочитам да се застраховам, когато позволява времето. До момента, при зимно отваряне не съм губил майка.
    Аз това го правя на 15ти август не на 15ти декември. Всеки си работи според неговите разбирания!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Аз на 15 октомври.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Аз въобще не практикувам по този начин. Губене на време е за мен.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Защото зазимяваш с много мед

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Защото зазимяваш с много мед
    Това той ли ти го е казал или ти така си мислиш?

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Това той ли ти го е казал или ти така си мислиш?
    Мед, захар каквото ще да е, но трябва да имам минимум 20 кг в кошера.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •