Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1434

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Заради Рости.
    Затлачваш го, ако си го оставил на 1 корпус, но ако е на 2-3 няма такъв проблем. Дори на против.
    Рости пчеларя винаги може да храни. Пчелите ще вземат подадената храна, но ще я разпределят "икономично" и ще се стремят да оставят някакъв резерв. Дори ако се налага ще ограничат пилото. Кво да правиш инстинкти. Ако има този неприкосновен запас, на пчелите изобщо не им пука, че примерно днес вали и не могат да излязат за храна. И семейстрово се развива прогресивно. Личинките биват хранени без ограничение, и се раждат по-качаствени пчели. А по-качествените пчели са по работоспособни и по здрави.
    Да не говорим за разходите, по ежедневно или там някакво редовно подхранване. После защо меда ни бил скъп?
    Не съм съгласен.
    Голяма част от изложеното е по соро вероятно от колкото доказано. Аз виждам нещата по друг начин. Пчелите се развиват бурно при наличие на прашец и захароза. Храна внесена от вън. Пчелите няма да намалят количеството на пилото докато не има свърши меда до последната килйка и ако това се случи и няма принос почва "канибализма" При липса на външен приток количеството млечице при личинките е едно и също (малко е) та ако ще и 200 кг. мед да има в кошера. Така че не можем да говорим за по-качествени пчели ако има повече запас в кошера. И сега за инстинктите. Инстинкт да се размножават и инстинкт да складират. Инстинкт да барат складираното в краен случай. Как мислиш сега по-добре пълна хранилка или пълен корпус с мед? Колкото до ежедневното подхранване въпроса се решава с голяма хранилка.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Не съм съгласен.
    Голяма част от изложеното е по соро вероятно от колкото доказано. Аз виждам нещата по друг начин. Пчелите се развиват бурно при наличие на прашец и захароза. Храна внесена от вън. Пчелите няма да намалят количеството на пилото докато не има свърши меда до последната килйка и ако това се случи и няма принос почва "канибализма" При липса на външен приток количеството млечице при личинките е едно и също (малко е) та ако ще и 200 кг. мед да има в кошера. Така че не можем да говорим за по-качествени пчели ако има повече запас в кошера. И сега за инстинктите. Инстинкт да се размножават и инстинкт да складират. Инстинкт да барат складираното в краен случай. Как мислиш сега по-добре пълна хранилка или пълен корпус с мед? Колкото до ежедневното подхранване въпроса се решава с голяма хранилка.
    Може би гледаш по друг начин, защото породата пчели е различна. Мойте както на Юри ако имат малко мед забавят развитието си, не си барат медените венци, а ако имат под 6-8 кг направо спират с пилото. Пчелите веднъж намалили храненето на майката намалят и нейната способност за снасяне, започва да снася по бавно. Колко време ще е нужно на майката да си достигне същия капацитет на снасяне преди намалянето на храната и? Не си ми отговорил на предния въпрос?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Може би гледаш по друг начин, защото породата пчели е различна. Мойте както на Юри ако имат малко мед забавят развитието си, не си барат медените венци, а ако имат под 6-8 кг направо спират с пилото. Пчелите веднъж намалили храненето на майката намалят и нейната способност за снасяне, започва да снася по бавно. Колко време ще е нужно на майката да си достигне същия капацитет на снасяне преди намалянето на храната и? Не си ми отговорил на предния въпрос?
    Пропуснал съм въпроса, че то малко като чат се развиват нещата.
    Предполагам в крайните пити.
    Явно или има огромна разлика разлика в гена. При колега два пъти се случва да е с по 12+ пити пило без килйка мед към 15 май. Последния му принос от череши. Пчелин 80 семейства.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Явно или има огромна разлика разлика в гена. При колега два пъти се случва да е с по 12+ пити пило без килйка мед към 15 май. Последния му принос от череши. Пчелин 80 семейства.
    Все едно говориш за мен, само че съм с 50 кошера. 14 рамки пило 500 грама мед в кошер който иззимява със над 10 кг. мед.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Все едно говориш за мен, само че съм с 50 кошера. 14 рамки пило 500 грама мед в кошер който иззимява със над 10 кг. мед.
    Еми тогава дали "теглят" колко запас имат за да знаят колко пило да гледат?

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Има разлика, досега на пчелина ми съм закарал 5 майки от Дони(за сравнение) и за малко да ги изтърва в края на април да умрат от глад. Със тия 12+ пити пило на ли се сещаш как вече ти се смеят . Точно така в крайните, пилото е на средните 6 бр в началото и май достигат до 8 бр в магазин.Имаш 4 магазина от тях първия по принцип в момента е празен, всичко са качили на горе. В трите магазина имаш по 4 рамки с мед и прашец= 12 рамки х 1 кг = 12 кг мед и прашец резерв, който пчелите не докосват до май месец, а и не им и трябва. Каквото ще да е времето тях не ги бърка, в останалите рамки има достатъчно за развитието им. Помисли сега в един ДБ корпус или 1 Лр корпус колко мед и прашец ще имат събрани за развитие, ако ти си им оставил общо 12 кг, според мен ще задържат развитието си на по късен етап, когато усетят приток на прашец или нектар(сироп).

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    , ако ти си им оставил общо 12 кг, според мен ще задържат развитието си на по късен етап, когато усетят приток на прашец или нектар(сироп).
    Явно много ми се спи и това не го разбрах.
    Лека нощ от мен продължавайте че е първата яка дискусия от много време аз ще се включа утре пак .

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    първата яка дискусия от много време .
    Аааааа, можело значи.

Рости за 20 години пчеларстване съм забелязал огромно разлика в пролетното развитие на кошери с много мед и такива с малко. Освен това, аз не съм там за да им "подавам" захар.
    По темата само си дискутирам с теб, на никого не налагам мнение и "технологии". Всеки да си пчеларства както намери за добре. Моя мед е със себестойност под 2 лв. На цена от 4 лв., колко ми е печалбата и дали ме устройва. Да не говорим че произвеждам малко и го продавам само на "дребно" и мога да го продавам на каквато цена си поискам.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •