Янчо, де замина бе човек?
Янчо, де замина бе човек?
С натрупания запас има и друго препятствие. Ако приноса е добър бързо се блокира плодника. Освен това, пчеларите в повечето случай за пълномедни пити (за запас) оставят по-тъмни пити. Което води до по-бавно и трудно обновяване на питите. И друго, по книгите се твърди, че под капачетата на запечатения мед имало въшки та за това е добре пролетта да се разпечати колкото се може повече мед.
Така че, нещата са на кантар. И всеки трябва да си познава много добре района и растителността.
При 2 корпуса няма как да пречи меда, излишният е във 1вия корпус. После при ротацията качвам надраскани медови във 2рия и някоя оставям за надставката да се хранят от нея. Така работя аз!
Не съм съгласен.
Голяма част от изложеното е по соро вероятно от колкото доказано. Аз виждам нещата по друг начин. Пчелите се развиват бурно при наличие на прашец и захароза. Храна внесена от вън. Пчелите няма да намалят количеството на пилото докато не има свърши меда до последната килйка и ако това се случи и няма принос почва "канибализма" При липса на външен приток количеството млечице при личинките е едно и също (малко е) та ако ще и 200 кг. мед да има в кошера. Така че не можем да говорим за по-качествени пчели ако има повече запас в кошера. И сега за инстинктите. Инстинкт да се размножават и инстинкт да складират. Инстинкт да барат складираното в краен случай. Как мислиш сега по-добре пълна хранилка или пълен корпус с мед? Колкото до ежедневното подхранване въпроса се решава с голяма хранилка.
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))