И аз я отиках на децата.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:Не продавам вече и килограм.Стигат ми тия 33% от дохода.:bigsmile:
Преглед за печат
Ти лично познаваш ли пчелар да е отишъл да учи години за пчеларство и да е развил бизнес със пчелите? Аз лично не съм чувал за такъв. Познавам само пчелари който искат само да взимат и нищо да не дават, но дават по един чувал пари за децата си да учат висше, за да отидат после да работят за една заплата. Защо ли никой не иска да прати децата си да научат нещо и да развият семейния бизнес.
Имах предвид самосмените свещиваци,но за сетен път не ме разбра какво имах предвид.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Това, важно условие ли е, за да се занимаваш с пчеларство. Казвал съм го не веднъж, моето пчеларство е наследствено, но аз не съм насочил моя син в тази насока, както не бих го направил и с по-малкото си дете. Нека те си изберат пътя, който да следват. И недей вкарва други условности в спора ни.
Бизнеса с пчелите е меко казано, кьор фишек. Ти, дай боже да имаш деца, би ли ги насочил към това занимание? За взимането и даването на пчеларите ми е ясно и добре познато, тъй че... Пчеларския бизнес го развива държавата, но да не се впускам в подробности.
И да те питам, твоето образование да не е мебелист?
По завършване на училище, да и си го работя, но печеля повече от пчелите и инвестирам в момента в тях. Ако имам деца със сигурност ще се погрижа поне едното да продължи семейния бизнес. В момента познавам военни и други държавни служители децата на, който са пак държавни служители във същата сфера и родителите им казват, че това е приемственост. Също съм чел, че в миналото винаги първородният син е поемал семейния бизнес, а от другите деца поне един е бил в политиката, а защо е така би трябвало сам да се сетиш. Ама едно време хората са били по прости и може да е било грешка това явление.
Тука май преувеличаваш, но както и да е.
Приемственост - да, но до къде и за какво? Ако е за това да не се загуби занаята - ОК, но ако е на принципа залудо работи , залудо не стой - не си заслужава. А в миналото и настоящето, че първородния син е наследник - ясно, но наследник на какво? ЕЕЕх Янчо, Янчо.
Янчо, тук направо ме разцепи. Както знаеш и в пчеларството, че от една добра майка не излиза също добра, а може и по добра да е, но това не е закон. Така и с примера който си дал. Бащата е дал пари за тези учебници и няма да дава други за нови с друга тематика я. Така се е мислило на времето. А още са мислили, че като се яхне единия на магарето и вече трябва всички да го правят. Само гледай телевизията. Мама, тате и аз.
За последните две години открих фирма по ДДС за пчелите и съм теглил два пъти по 20 000 лв кредит от банката и тази година може и да успея да ги върна. Ама аз съм ненормален, неженен, не вадя толкова мед, като теб и не мога да изкарам толкова пари, като теб, летя в облаците, както казваш и какво ли знам аз със моя малък житейски опит. Наследник на това което ти си решил, но за теб както сам казваш не е бизнес, за теб е залудо, но така ти си решил, не аз.
Янчоо, не намирам за нужно да казвам, аз какво съм изкарал от пчелите, най-малкото, защото не е благоприлично. Кредити мога да изтегля два пъти по толкова, които ти споменаваш, но всеки си има приоритети, а моите, се различават от твоите. Ще се радвам за теб, след десет години да пишем във форума и ти да се похвалиш, дай Боже с по-големи успехи - пчеларски де, пък и житейски.
Бреей,това не го знаех!Добре,че ме просвети.Откри топлата вода.
Моли се кмета да ти разреши да настаниш кошери из парка на града.Предполагам,че ще си много доволен,ама за околните-
я,та ти за тях ли ще мислиш?Те твоите пчели не жилят я,те само по кестени и липи ходят,иначе как ще съберат по60-80кила мед.
А в гората 200кошера ?Ти гора сигурно си виждал,а?Впрочем,каква гора си виждал-от 100декара или5000-10000декара.
Пчелините са ми в гора по-голяма от упоменатите.
Ще си напиша мнението и за по-горните постове-по-безсмислени писаници,ако напишете ще сте върха.Пиите по още едно за вдъхновение,може да ви озари някоя идея.
Колега пак си бос в тръните,гори сигурно съм виждал повече от теб,говорехме за пашите и добивите,единия ми пчелин е в село с 12 000 хектара землище половината гора половината и другата половина пасбища итреволяк нищо не се сее,няма био слънчоглед и рапица,на турската граница.
Валко, тук говорим за пчели, а не кой как е облечен и в какъв терен се намира.
От гора до гора има огромна разлика! Тук е тема за пчели във високите части: По напред съм писал имам пчелин в гора 90м.н., сърни съм засичал около пчелина, прасета зимата ми го разораха, но заради студа и англиското време добиви малки! Гори, ако е иглолисна какъв добив!?
И моите са в гора но на склон.Мисля че това също е от значение.Какво им пречи да ходят на 200-300м по надоло
Ходих при Зайо да гледам как прехвърля личинки преди да цъфне липата в "градския" му пчелин и още тогава положението беше много добре. Мястото му е много добро и успява да се класира за различни паши. При други пчелари от града нещата не стоят така. Напълно е възможно да е достигнал килограмите за който пише.
Надникнах тая вечер децата тук на Бояна.Едните градят,че се късат, а другите още се чудят. Според вас на какво е това.
Много си прав май ще се банирам за половин година.:bigsmile:Над 300 преглеждания за един акар, а само два отговора и едно не разбиране на въпроса.:bigsmile:Или въпроса ми е толкова тъп или 296 са незнаещите като мен.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:Според мен много си траят и за комофоста и неоникотоноида и за избелелия акар.Така по лесно ще убият конкуренцията зимата.:bigsmile:
Ей, пак си мислиш, че света се върти само около теб и с трепет чакат да напишеш поредната главоблъсканица на неразбираем език и сложен словоред, който само ти едва си разбираш и да се надпреварват кой по - бързо да ти отговори, че си нямат работа и ангажименти хората. Това което ти го виждаш другите не го виждат, а и ти както казах си перфектен в обясненията. Другото което е, че това може да се получи от много неща. Недоразвити форми както е при пчелите, защото предполагам и на акара му се повлиява от някои препарати или природни условия. Траят си колегите, че им пламнаха главите - пчелите лазят въпреки положените разнообразни мерки, а и те душа имат както и пчели така и хора. Не може само по пчелините да висим. Имаме и по - важни задачи, както професионални така и семейни. Та, ако продължаваш да мрънкаш, аз лично ще те банирам за половин година.
Това вече е отговор на място и има логика в него.Аз нали за това питам тъпи въпроси за да мога и аз да разбера що пълзят и моите след като цъфна слънчувката.
Ок може и утре да ме банираш за месец,но ще питам колегите що изгоря шумата на орехите.:bigsmile:
Ама ти много шантаво пишеш и затуй се получава това.
Ще ти пиша аз какво мисля.
Безкрилието е от акара.Тествай опаразиряване и ако имаш третирай след ваденето на меда с камуфост.Него можеш да го намериш от колеги дета са по програмата за лекарства и са го писали на цена от 20-40лв опаковката.Слагат се две ленти и се държат 16дни,после същите се прехвърлят в друг кошер и там стоят 23 дни.Ако района не ти е опаризитен много се третира само есен.Пролет пак правиш тест!
Пълзенето-причини няколко.От третирането на зем.култури най-вече,после от нозема а и от безкрилие.Лекарството е по-често сироп и в него билки и витамини.Аз слагам витаминС,сол и отвара от пелин,смрадлика и борови връхчета.Ако си заинтересуван ще ти пиша как го варя и т.н.В водата за пиене слагам винаги йодна тинктура и водата да е на високо поне40-50сан.
Това за сега.Споделям моя опит.Имай в предвид,че опита ми е 40 годишен та и повече.
Моля колегите да пишат те как работят,а не колко са велики и как някой не си гледа правилно пчелите.Впрочем,дали се грижиш за 10-20,30-80,100-150,200-300кошера-отглеждатето и различно,така че недавайте акъл или поне се съобразявайте той с колко кошера е,района му,био ли е,на какво е залегнал,за хоби ли ги отглежда и т.н.!
Шумата в от дъждовете.То не е само орехите,а всичко.Трябва да се пръска след дъж,ама тая година нестава,много вали.Прочети колко е вредна вече сегашната дъждовна вода ,с пъти по кисела и т.н,затова я неутрализирай поне.
Почти всичко ползвам без комофост от написаното от теб,но ако третирам с комофос не ли по опасно за пчелите ако са третирани семената с неоникотиноиди/Сега се връщаме на предишния ми въпрос/?За последните 2 месеца съм третирал 4 пъти с ОК.За дъждовете също си прав още след първия кален дъжд който е уж от Сахара летящите изчезнаха безследно след това още 3 пъти така след дъждовете.Миналата година шумата на орехите също изсъхна ако си забелязал след един дъжд и тогава всички викаха,че е от жегата.;)
Не беше ли кумафос? Вие още не можете да му изпишете името, а как ще го ползвате? :tres:
Аз съм го ползвал доста години преди биото,сина ми 2-3години.Много сме доволни.Колеги от региона- също.По програмата и с прехвърляне в друг кошер излиза на сносна цена,а за вреди-нямаше да го препоръчвам,ако имаше нещо вярно от тях.
Как се пише-“да питат брата”.Ти нали ме разбра?
Това с прехвърлянето на лентите направо ме "уби". Разказахте играта на Баер. Това показва за пореден път, че българина е уникален. Ако сега някой може да намери кусур на този начин на ползване на Чекмайта, да заповяда.
А , в Странджа утрепаха овцете .
За нищо !
Тая вечер не можах да снимам отново как градят децата тук на Бояна,отново заваля.Така да градят съм го виждал само при цъфтежа на ябълката.Детелината е на цъфтяла ще кажеш, че е пролет.Пълзяща няма, подмор няма,акар не съм виждал не знам от кога.Да но утре дядо боже да де слънце да покажа.:bigsmile:Ще си купя и весник за всеки случай като снимам да се види датата.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
п.п.Тук ореховата шума не е още изгоряла.:bigsmile:
https://youtu.be/Xtj-SwNmIJM като казвам ,че градят и пълнят мед в планината никой не вярва.Малко е анти пчеларство да се отварят в това време но се набутах с 0,80 стинки и нямаше начин да не е днеска.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:Тов са отводки на които реших да сложа магазин да стартирам с изградени рамки на пролет.
Не зависимо от цъфрежа плодниците на доста кошери бяха с много малко мед, започнах да давам по 5кг апифонда, за да има на какво да зимуват.
Отворих едната отводка с магазин и се смаях.От 9 рамки 8 почти от летва до летва пило.Я има 1 пръст венец я няма само на 9 рамка която е от северната страна са почнали да събират малко мед.Да но намеря оператор ,че това ще ми е най голямата хвалба.:bigsmile:Майката 2016 година освен ако не са я сменили.:bigsmile:
Колега Друмев, пратете няколко личинки или търтея по Еконта, да я развъдя тази линия Ф1.
Тая вечер реших да видя втория Близнак как е.Оказа се,че са Близнаци,а вътре пълна противоположност.Първия с много открито пило и почти никакви запаси от мед,а втория с рамка по малко пило заради рамката за градеж и повечето запечатано и с повече запаси от мед.Това потвърждава тезата на колегата Калински защо всеки кошер не дава равно добив.:bigsmile:
Опитах се да снимам но се оказа трудна работа.:bigsmile:
https://youtu.be/zUc8t2xDMI4
Браво , Дака !
Това е на Бояна , или греша ?
Слабо за тая година+ маната която имаше.:bigsmile:Критикувам ви, но съм на 0 с мойте отводки за сега.:bigsmile:
Заваля като по учебник при нас.Отдавна не беше валяло.Чува се градушка но да но са големи капки.
Днес надзърнах да видя магазините на отводките.Чудна работа. Продължават да градят и пълнят. Реших да не ги мъча повече и подмених рамките с изградени.
Здравейте, много се радвам на колегите, когато имат добри резултати. Ние в Югозапада изглежда сме друга България, поне при мен. Юни месец откраднах някоя запечатана рамка и изпръсках мед, колкото да има за децата. Тези които ги оставих да ги дозапечатат, юли ги изядоха. Целият юли беше дъждовен и магазините, които бяха пълни, но незапечатани, юли медът в тях изчезна. Затова сега подхранвам. Магазините си стоят, защото е горещо и има много пчела. Но като цяло годината е много слаба.
И при нас в север център беше такова положението,наложи се да ставаме коминочистачи.:bigsmile:Шегува се, но пък е вярно. Липсата на летящата изяде около 4 магазина мед. За мен тоя сезон е най добрият от както пчеларствам.Не вярвам да е от знания и умения:bigsmile:,но толкова пчели в пчелина не сме имали никога.
Така е, и аз моите все още ги държа заради горещината, но е средата на Август и знам, че закъснявам с третирането - сега е време за борба с акара, в Септември - третиране срещу нозематоза. Та мисля от неделя, жега не жега, да свалям магазините.
А за добивите днес мой колега ми сподели, че е получил по 20кг от кошерите, които са били с 2 магазина, от останалите - по 8-10кг от кошер.
Докато не дойде подходящато време за магазините да се махат няма да ги махам.Тая година забелязах,че и слабите искат обем.
Тъй като все още опипвам почвата, какво ще кажете да разположа кошери в подножието на софийското село Лозен, там има доста поляни, както и обработваеми земи, притеснението ми е дали ще имам какво да събират от поляните, понеже на обработваемите земи често садят царевица :)
Ходил съм на лов , наоколо . Има и пояси от акация , ниви от слънчоглед ?! Можеш да очакваш среден добив 25-30 кг. при съботно-неделно пчеларство.
Успех !
Хвърлих един бърз поглед на децата.Където нямаше конденс в хранилките погледнах.Всички са налице.От бързия преглед ми се наби нещо на око което ме обезпокои ни не е фатално за сега.Голяма е била консумацията на мед през изминалите месеца.Рамкити са поти без венци.Ще трябва да се меси колеги и то скоро.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
При мен са пренесли доста мед, под кошерите има много разпечатка, а на запасните майки на който има сложих питка, повече от 1кг. го няма да за много кратко време. Просто пренасят много мед за това са оголили доста от горе и при поглед над рамките създава илюзия че е много малко храната.
Супер време на Бояна днес и реших да прегледам семействата и да им позатопля над главичките с някой парцалче.:bigsmile:
Опасенията ми за глад се оказаха малко грешни.Децата са си свършили работата как писа Майстора са сиго прехвърлили колкото им трябва.Не ми харесаха отново отводките на 2-3 рамчици кълбото с диаметър 15-20см.,но да се надяваме младите майки да стартират добре и да наваксат.Удърника както всяка година и мой любимец е на 7-8 рамки кълбо което колкото е добре толкова и ме плаши от финансова гледна точка.:bigsmile:Само един кошер имаше много подмор като казвам много камарка е доста голяма ,съмняваме задушаване и вирус, но нямам толкова знания да преценя точно.:bigsmile:Кълбото на тоя кошер е 4-5 рамки и сега ще трябва да го наблюдавам.Следващия преглед към 20 01 .Наздраве
Вчера и аз барабар Петко с майсторите реших да направя един бърз преглед.Личния състав е на лице,но слабички и гладнички ми се видяха.Днес по метода на Барков ще се опитам да им дам питки макар ,че е рано за тях според мен.
Не е рано слагай.Они пишат.Слагай,мойте още началото на декември получиха 2,5 кг Апифонда и Бее Хоме 1кг.с витамини.До-края на март никакво отваряне.Каквото остане го пребирам за отводки или роеве.
Хора как ги зазимявате тези семейства че да се налага да ги храните в началото на декември, а и сега?!!
От всякъде влизате вътре. Захар, вино, ракия.....:)
Защо не си хранихте пчелите на есен а сега бухате в студа питки рано е още
Колкото по студено и по рано по добре, отваряш а пчели няма, слагаш питката и затваряш. Не слагаш було не палиш пушилка и не тормозиш пчелите. В същото време питката и се отразява много добре, направи опит на някой кошер и ще видиш. Не ги подбужда и не им пречи, а и давам комфорт и сигурност което ги успокоява. От моите познати всичко храни Декември-Януари, аз започнах от миналата година и видях къде е "мекото", а ако остане мед или питки пролетта е добре дошло, за отводки винаги трябва:)
П.С. Аз съм хранил пчелите есента, оставил съм и по 10-15 кг. мед, дал съм и витамини и Нозевит
Хранил съм от декември и аз няма смисъл не е ли по добре да си запасите пчелите октомври в топлото и като искате да ги стартирате да почнете след 15 февруари мед от кокиче ли ще вадите
Това със стартирането не е така като си мислиш, по принцип след като започне да се увеличава деня, пчелите започват да гледат малко количество пило а истинското стартиране започва след като започнат да внасят прашец от природата. Миналата година въпреки че сложих питките Декември пчелите стартираха с 1 месец закъснение заради студения Март, та нямаше и акация а какво остава за кокиче. Всичко зависи от природата, да ако им даваш някакви протеинови бомби с прашец и витамини може и да ги подлъже (аз не съм го правил и нямам идея дали е така) но от обикновена питка от захар не.
На 19.01 и аз им сложих питки, но ми направи впечатление на единия кошер кълбото беше в долната част на плодника, десетина секунди след отварянето се вдигнаха на-горе, при отварянето на всеки кошер, някой пчели започнаха да летят около него, след затварянето се прибраха през прелката, кълбата са на три пити, за първи път зазимявам кошери и се надявам да изкарат зимата :).
Не знам как е при вас,но при мен вали сняк като за януари.:bigsmile:
Снега спрая. Време беше.Тая седмица ще трябва отново да се проверява да ли има жертви.