Ето тия ще решат проблема на Друмев с ореховата шума! :bigsmile:
Преглед за печат
А няма да са тия.Ореховата шума е много по трудно.:bigsmile:Тоя метод е много лесен.Аз напримерно като чуя бучене и навирени дупета винаги търся майка /като искаш така ме разбирай/.:bigsmile:Най ми е харно да ги чуя да жужат задружно.;)Човека просто е намерил начин да изкарва пари.:bigsmile:
https://www.actualno.com/amp/kak-da-...ws_738483.html
Снабдявайте се с химически моливи :bigsmile:
Този колега ги е чел тези неща от някъде, но представа си няма за много неща. Чудя се как тези журналисти попадат все на такива...няма да казвам какви? Химически молив - всеки един мед с по - високо водно съдържание ще покаже следа и това веднага го прави некачествен според неговото схващане. Така ли е?
Тая статия си е чиста простотия. И на отличната новина за Странджанския мед право с "лъжицата катран за кацата с мед". Все се намира някой да се "изходи" по въпроса неподготвен.
" Това са микроскопични организми, тъй наречените листни въшки. Пчелите ги събират, внася в кошера и обработват. Процесът се извършва през лятото и есента, само в дъбовите гори на Странджа планина."
Направо да му пожелаеш да го налазят "тъй наречените" дрешни, главови, срамни въшки , че да се чеше там дето го сърби, а не да си чеше езика. Те тия пчели да не са калинки, литмари, та да събират листни въшки и да ги обработват в кошерите.
Простотия до шия!
Това с молива вече ми идва в повече. Тя простотията ходи по хората , ако и да я търсят някои в гората , дъбовата на Странджа.
https://sinor.bg/mb/56850-news-revie...S0khk.facebook
Е и тези си имат боров мед
Както вървят нещата и мед от фъшкии да чуя че са измислили, хич няма да се изненадам.А и че се продава добре - също.:laughing:
Но това, да искат да го сертифицират като географско означение или защитено наименование на произход, минава всякакви граници. Нали си има определение кое е мед и боровия "мед" е много далече от него. Или то важи само за БГ, а в ЕС нали си е либерастия и всичко може? (ей т'ва последното също не би ме учудило;))
Защо европейската помощ за пчелите ни е толкова малка?
https://agri.bg/novini/zashto-evrope...-tolkova-malko
Какво ново да очакват пчеларите от догодина?
https://agri.bg/novini/kakvo-novo-da...te-ot-dogodina
Това е другата страна на монетата. Цената на меда е просто резултат от сделката. Чиято истинска цел е отпадането на митата за внос на Европейската стоки.
Западът след като унищожи източно европейската конкуренция и превърна Източна Европа в пазар за стоките си сега я довършва като набутва евтините боклуци от трети страни.За западните държави ние сме само донор на евтин интелект и работна ръка.От нас правят бунището на Е.С. Колко италиански и въобще вносен боклук се вкарва в България? Въздухът бил замърсен?!Дайте им боклук на българите! Заводите и технологиите в Турция.Там управлява "най-демократичният" президент.НО! НО ПРЕЗИДЕНТ държащ на народа си! Някой от нашите управници да може да каже същото за себе си?blush;
Решението на евтиния мед, е да произведем още по-евтин. Тогава ще ни молят да им го продаваме. Вместо да мрънкаме, да оптимизираме производството си.
е вие пак първо с черногледството започнахте, а ето какво пише там черно на бяло:
"...В споразумението се поддържат най-високите стандарти по отношение на безопасността на храните и защитата на потребителите, както и на принципа на предпазните мерки за безопасността на храните и..." тъй че за производителите на качествен продукт в ЕС, респективно и у нас, няма нищо страшно. Стига да се спазва цитираното де:bigsmile:
Щатите с малко по-различни мерни единици спрямо европейските....галони, мили, а за тегло - либра/паунд...1кг.=2,2 либри/паунда.
Май нещо не можем да оправим аритметиките - т.е. да уеднаквим мерките и спрямо тях цената.....исках да кажа/предположа, че 1,15$ се отнася за една либра - демек за 1кг. - 2,5$, коеко е грубо около 2 евра за кг. мед.
Гледал съм филм, какво се случва в Англия след войната. Общо взето местните производители неиздържат на вноса. Държавата съдейства да се смени дейността на такива губещи сектори. / какви точно не помня / Пиша това, защото при нас напротив, наливат се пари в пчеларството при свръх производство и малък износ. Явно има печеливши, но това не са пчеларите.
Да не си гледал Бени Хил? Само той може да налива от пусто в празно?
И освен това нашето е свръх производство на кошери. Добива на мед е смешен на техния фон.
Да де, ама нали битува твърдението, че южноамериканския мед пращи от пестициди? 'Начи няма проблем, не може да отговори на стриктните изисквания на ЕС и ще им го връщаме обратно.;) Само да не се окаже че е ок и е на половината цена на БГ меда, че глей тогава как останаха само хобити с до 10 кошерчета дето ги гледат за гъдел
Масов продукт, но за потребителя. Ама как да стане, като повечето продават меда, като лекарство. Един познат изнасяше сирене за Албанско и реши да пробва и мед. Оказа се, че там хапвали мед само, като се разболеят и бизнеса умре. Тука вече е същата работа.
Който си купи мед получава вана бонус!
Истината е някъде там Чанко. Може вярно да е хубав нашия, но да го представят като чужд, а за бг мед да се показва нещо вносно с дръпнати очи. Може нашия да е шедьовър, но да се меша с нещо гадно, но евтино и да се получава посредствен продукт, който да не може да впечатли Запада. А може и изобщо да не е нещо супер-дупер БГ меда, а на нас само да ни се иска да е такъв, кой знае, варианти бол;)
Без да се счита за хвалба, не ми е това целта, но в малкото случаи когато чужденци са яли от меда ми, са се скъсвали да го хвалят. Де да знам, може да е и от добро възпитание, но поне приказките са еднотипни. "Много ароматен, не сме яли такъв". То и затова си има обяснение де. Като си купят от магазина някой дважди блендиран и трижди разтапян, какъв аромат да има?:laughing:
Перка прав си бе, ама и черния хайвер като твоя мед е много хубав. Ама не се редят на опашки за него нали? Освен това имам съмнения, че меда им го сервираш след ракията?
Сривът на потребителското търсене е новия икономически вампир!
Ни чесън ни тамян помагат с енергийните ( слънчевите, лунните и дървените) що годе можеш да опиташ да се защитиш но за гореописания кръволок не виждам противодействие.
Аз това с неразрешените инсектициди нещо не го разбирам. Слушах тия дни по "Хоризонт" една баш пчеларска лидерка от Търговище. Тезата и беше - тези и тези инсектициди да са забранени у нас, че ни умират пчелите. Обаче Южна Америка ни конкурирала нелоялно, защото там тези инсектициди са разрешени, съответно техния мед пълен с такива и по-евтин. Запитах се - на тях не им ли мрат пчелите от тез гадни инсектициди, та да им намалее рязко производството и да им поскъпне меда? Само нашите ли умират? С такива нелогични изказвания ми падат в очите нашите пчеларски лидери.
Към момента Южно Американския мед не е по евтин от нашия. На борсата в Щатите е поне 2.3 долара.
Прикачен файл 10260
Ето извадката. Цената е за паунд.
Ето може би главната причина да падат цените на едро и у нас.
Ти можеш ли да си подменяш семействата всяка година и да си на печалба?Е, в щатите тези, които опрашват боровинката го правят.Ако и ти можеше всяка година на пролет да си внасяш от Австралия пакети пчели, които на есен ще са се изплатили какво те интересува какво ще има в меда.Механичното пренасяне на чужди практики, както и разсъжденията от наша гледна точка за практики, които не познаваме ,водят до заблуди.
Ако съществува факт за наличие на пестицид в даден мед, то това колкото и да го коментираме няма да го промени.В тоя идващ от "латиносите" мед или има пестициди или няма.В зависимост от наличието или липсата варира и цената. А цените ги определят борсите.Колкото и да е модерно у нас да предъвкваме тая тема.
Ако на борсата се появи мед с наличие на пестицид в концентрация по-ниска от някаква норма за безопасност , то тоя мед ще е годен, но и далеч по-евтин от меда в, който няма никакъв пестицид.В това е тревогата на колегите.
Само че не говорим за щатите и за пестициди, а за инсектициди по на юг, при такива от нашата черга, че и доста по-надолу, дето не си и помислят да внасят пчелопакети. Ако там стане изгодно това, ние отдавна да сме го започнали. Същото е като с доматите - има държави, където целогодишно виреят, на много слънце, влага и топло. Бори се колкото искаш, на нашия климат изобщо не можеш да им стъпиш на цената, дори и без печалба. Ако такива производители могат свободно да продават на нашия пазар домати, директно закриваме доматения отрасъл. То натам отива де. Същото е с пчелния мед, не случайно Испания е лидерът на Европа.
Баш си е по-евтин - 4 лв франко пристанище, отиваш и товариш. Това да направиш еднородна партида опакован и изследван мед, годен за краен клиент, да не става без разходи? Значи, на нашите 4 лв изкупна цена тези разходи ги слагаме отгоре и на пристанище Амстердам вече е неконкурентен по цена с много. Колко точно са тези разходи си знаят търговците изкупвачи, които много обичаме да мразим. Те обаче, за разлика от енергото, не са монополисти, конкурират се помежду си и нямат къде да мърдат в маржа между купува и продава. Ама ти си го знаеш това де, казвам го за непознаващите практиките по изкупуване на всякакви аграрни стоки от първичен производител. А примери за мошеници и измамници ще намерите във всички браншове, пчеларския няма как да прави изключение.
Така е, няма спор. В Аржентина цената е около 2 лв.
Да, ама нали се сещаш, че видовете мед са различни.Дори с еднакви показатели като изисквания на здравословни стандарти вкусовете са различни.На Изток ценят най-много планинския мед и за него дават луди пари, а не за рапицата, примерно.На Запад и те ценят мануката повече от рапицата.Е , ние пък искаме всичко да е с еднаква цена и рапицата да е наравно с другите.Та в Испания не могат да изкарат ни манука, ни киргизки планински мед от пчели гледани в хралупи.
А нали знаеш каква е разликата между домат от градинката и тоя пластмасовия в магазина.
Това , че у нас тарикатите прекупвачи слагат всички видове мед в един кюп и като цена е удобно за тях, но и си режат клончето.За последните години единственото свестно нещо е марката "Странджански манов мед".Ако произвеждаме меда както винарите виното нещата ще са други.Защо те не пишат на бутилките само червено вино?Защо не съберат в една огромна цистерна всичкото вино и не го пуснат на пазара? Каква цена ще търсят ако го направят?За това има регионални вина от различни сортове грозде.И всеки производител си слага името на бутилката и залага авторитет и професионализъм.А пчеларите? Ливаден мед.От къде бре? Под комина на фабриката? До промишления свинарник или кравекомплекс? Или пък на метри от пръскачките на арендаторите? А може би е от ливадите на Балкана? Всичко в кюпа.Е, каква цена ще търсиш за тая стока?
То аз за това ровичкам темата. За да изровим кучето. Към момента адмирирам два положителни аспекта от сриването на изкупните цени. Всъщност три. Първия е, че колегите с повечко пчелни семейства се видяха принудени да се обединяват. Втория е поканата на изкупвачите да си носим меда сами. Третата, че тази ситуация ни принуждава да търсим сами пазари и реализация в други държави.
Ще го изровите кучето ,когато цъфнат налъмите.Неможе да се субсидират средствата за производство, а стоката (меда): ами оправяйте се.:mad:
http://feq.blog.bg/photos/47065/3734...60673536_n.jpg
- :bigsmile:
Цъфтят налъмите!!! Кучето се казва аграрна политика на правителството.И си напълно прав , че ако се подпомага продукта, в случая мед, а не средствата за производство (кошери, търговия с майки и отводки, а сега вече и транспорт) нещата ще изглеждат по друг начин.Ама тогава от какво ще се храни администрацията?Къде ще иде корупцията в земеделското министерство?
А другите сектори как ги субсидират, на литър мляко....произведено..... иии къде предадено?
Ето най-важната:
https://www.dnes.bg/eu/2019/11/04/fe...-evropa.428540
Нима не знаеш как?
Ето така:https://agri.bg/novini/nesashestvuva...vropeyski-pari
Не е сериозно.Продажбата се документира и върху прихода се плащат данъци.Останалото е в ръцете на органите натоварени с контрол.Това , че не си вършат работата е друг въпрос.И това , че на никой в управлението на държавата не му пука е пак същия въпрос.Корупция!!!
Сериозно си е, въпрос на счетоводни хватки и добра организация. Ако дават пари на кило, при подходящ размер на субсидията мога да организирам по документи продажбата на поне 20 тона мед, без да съм произвел и едно кило от него. За целта трябва да съм регистриран пчелар с достоверна бройка кошери по документи, да съм земеделски производител, да си внасям осигуровките и да нямам задължения към данъчните. А големите играчи ще организират същото, но в доста по-големи мащаби. Кошерите поне трябва постоянно да можеш да ги покажеш, а меда след продажбата е съществувал само по документи, иди го търси по света дали и къде е пристигнал.
Тя ползата ще е от опрашването. Така че, меда е просто пример. И без това май няма начин да се субсидира директно меда. Така че, да ги дадат за опрашване. За него само трябва да има пчели в кошерите. Мен сто лева за тази цел ме устройва.
Всичко може, но не става от днес за утре. Иска се модел, който да се следва в дългогодишен план. Стратегия на пчеларския сектор в България. Дори и да звучи метафорично. Не случайно казват, че една лъжа повторена сто пъти накрая става истина. Ако се обединим около тази идея защо да не стане?
И за да няма излишни напъни за гешефтарство на един пчелин да е разрешено полагането на 50 пчелни семейства максимум. И от вече регистриран пчелин да се спазва отстояние 5 км. Така ще се пресекат Бай Ганьовските мераци. Всеки който иска да получи пари да има завършен пчеларски курс задължително.
Далеч съм от мисълта, че нещо не може да стане, да се получи, но и аз искам да кажа, че това трябва да става по някакви начини, които да са обвързани с ред документи. Тези документи да са издържани, а не като някакви хартийки за био. Този комплект от документи като се предложи, да важи постоянно като такъв, а не днес имаме едни изисквания, утре други, добавяме, премахваме и разкарваме и правим хората на маймуни. Да няма вратички, чрез които някои малки душички да вземат едни големи пари, а насреща да няма нищо.
Пчелините няма как да им направим ограничения в бройката, защото бройката варира, местата за разположение са различни, обслужването е различно. А и както се знае на пчелин повече от 100 семейства не може, не рентабилен е. Дори са много и от тук идва, че който има повече си прави втори, трети и т. н. пчелини, отстоящи на повече от 5 км., макар и на един собственик. В общи линии изискванията са ни едни и същи и само трябва да се приложат, но защо все не ни се получава? Отговора: - касиерка откраднала 1 000 000, докторка завлякла ЗК с 500 000, КАТ иска 4 800 000 за поршета... ;)
Нямя да пускам цитати, че на народа ще му се завие свят и ще пропусне простото решение. А то е - никакви субсидии, под една или друга форма. Докато има пари ще има хора, които ще мислят как да ги вземат, работейки видиш ли за сектора.
Не ни се получава, щото почваме от покрива. Демек слагаме каруцата преди Марко. Докато работим поединично не можем да очакваме мащабни резултати. Понеже досега не успяхме да създадем качествени организационни структури, явно ни трябва алтернатива. Например закон, който да ни задължи да членуваме в пчеларска организация.
Като се попълнят свободните за пчелини места, мераклиите за нови ще трябва не да създават, а само да си купят съществуващ пчелин. Цената за правото на пчелин ще се вдигне, в пчеларските сдружения ще се влиза с връзки, места за пчелини ще почнат да се създават по втория начин, ще почнат да мерят с рулетките колко точно е разстоянието от един пчелин до друг, ще има спорове откъде ще се мери - от най-издадената част на крайния кошер ли или от оградата. Тъкмо ще измерят и недоволния ще премести малко кошера и хайде отначало. Има неща /като забраната на псуването например/, които не бива да се регламентират, защото това води до повече проблеми, отколкото ако няма регламент. А и пак казвам - каквито и закони да има, трябва да има критична маса от хора, които държат на спазването им. У нас такава маса от хора няма - всеки иска другите да спазват закона, а той, ако може, да минава метър. Налагането на закони с насилие води до други крайности - налага се да има насилници, а те от своя страна веднага поставят себе си над закона. Законите и съдилищата са създадени да пазят слабите от силните, ако и у нас да ги прилагаме наобратно по посочената по-горе причина.
То и Маринов дава по толкова. :bigsmile:Иначе обикалям чат - пат света и знам, че само в Бг е сбъркана работата.
А тези в Норвегия за какво им дават толкова? 10 кила са едно нормално количество и дори понякога не са и необходими толкова, но до 10 е нормално. Иначе като гледам клиповете на разни такива, един бял восък, на нови рамки, един прозрачен бял мед. Един два кошера и веднага от центрофугата и в едни красиви бурканчета или нарязани питки от типа луксозен мед, етикетче и на пазара. Но пък с едни големи туби - наливат ли наливат. Ееееее, това мед ли е?
Ти ще опънеш ли - не, аз - не, други също не? Кои са тези които опъват? Никой не излиза и да каже - аз опънах, че да го питам аз - защо ги опъна? Каква е причината, че да ги загубиш семействата, че да опъваш? Кой ти е длъжен да ти дава, когато ти не съумяваш да ги опазиш? Що на теб ще ти дават, а на други няма, ти кой си, че на теб да дават, а на комшията не? Вие защо му ги давате? Тези въпроси ще ги задавам всеки път когато стане въпрос. Нема такава държава.... хубава. ;)
А от гладно прасе осмянка ял ли си? Бял ще е ами! Пчелите са нашите домашни любимци. Искат захар. Дали е мед ще покаже анализа. Относно качеството ония си го плющят по 17 евро. Половинката. От рапица. Ние понеже сме най-тарикати го харчим по 3.20. И не го щем да го видим?
https://agri.bg/novini/dfz-prevede-n...kam-zhivotnite
Да им е честито
Тези пчелари, които при прегледи и манипулации на кошери не убиват нито една пчела също могат да кандидатстват за "Хуманно отношение към животните"! За целта е необходимо да представят пълен списък на броя пчели преди и след прегледа, манипулацията. Заверка от ветеринаря на списъка е задължително условие.:laughing: (Търтеите не се броят по технически причини.);)
Е.а си майката, хуманно отношение към животните. И как ще го установяват това? На пчеларите също трябва да се дават - за добра пчеларска практика, а и ние пчеларите имаме по хуманно отношение към пчелите. Да сте виждали пчелар да бие с лопата някоя пчела? ;)
Ами как, кокошките носачки ако са ти били в клетки ги пускаш на свободно или в по голями клетки с чесалки за ноктите ама тук е за едри и дребни преживни тоест да осигориш определена площ има други изисквания за по добър живот.Предполагам , че не става въпрос дали ще ги ребриш с лопатата.
"2.2 млн.лв на 210 стопани..."
Усреднено по 10 бона на стопанин. За тия пари сламка по сламка в устите им ще дават и с лопата на дупета ще чакат "горките" стопани, а за пчеларите ядец, не за друго, ами защото немо'ем да летим.
Имах приятел поляк беше стар човек чух, че наскоро е починал.Помнеш 2 световна бил е дете разказвал ми е как са ги събрали цялото село и ги съблякли голи жени и деца ( мъжете били избягали) и решили, че ще ги изтрепят но се разминали само с къпане с нещо ги пръскали с какво не знае после ми е разправял как дошли едни други и рязали ръцете на мъжете с банциг, после дошли едни с коне и рубашки на голо зимата температури под нулата а тия с ушанките не си давали зор дори и да се закопчаят дошли да наритат тия първите с праскачките ама те били избягали.Нарочно не казвам кой кой е бил сега не се говорят такива работи но човека бая работи бе видял.
Преди 3-4 г.ми идва на гости бе пооткачил говореше ту на български ту на полски но ми каза такива времена са сега, че не знаеш кое какво е кое е нормално кое не е.
http://kanal3.bg/news/lifestyle/lubo...idzte-kak%253F
Мед от рози неможе, а мед от канабис може. :bigsmile: