https://youtu.be/iHSFvPH3wiY Сложих и още една преградна и нали съм със слаби нерви и сложих едно магазинче с 9 рамки за градеж.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Преглед за печат
https://youtu.be/iHSFvPH3wiY Сложих и още една преградна и нали съм със слаби нерви и сложих едно магазинче с 9 рамки за градеж.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Модернизаторе какво не хареса на единия близнак не разбрах,че не ми тури палеца?:bigsmile:
Като гледам температурата и времето при назе.Май довечера ще трябва и другата полувина от бурканя да им забъркам на децата.:bigsmile:
;)Утре май ще е с червено датата в календара за децата.;)
Добре,че им разбърках бурканя,че пак заваля а с тия 6 рамки открито пило си е евало мамата.Като нищо ще го изхвърлят под кошера.:bigsmile:
Цяла нощ не спря да вали.Да но да се е изваляло че децата трябва да градят.:bigsmile:
а дано, което ме подсеща да накапя капаните които са ми под ръка, че го дават хубаво време от сряда
Още 1/2 бурканче им забърках и тая вечер.Вярвам че от утре ще имат сили за магазинчето да го изградят поне.:bigsmile:
Дака, по спомен май подменихте майките, но ако е останала някоя стара и хвърли едно око, че много дъжд се изля тази седмица под Витоша. Все още излитат ройчета( идва инфо от различни райони). Много ги натисна времето и ако е плодовита майка, склонна да бяга, нищо чудно да те изненада.
Работят децата.Добре, че им дадох от бурканя да имат стимул за работа.Забелязах 3 вида прашец, че вкарват.
https://youtu.be/ybKKjwtiiE0 Това са БЛИЗНАЦИТЕ малко ми се виждат, че бързат;):bigsmile:
Срещу теб да бягаме не можем те стигна,истински джадаи владееш силата на парцаля наилоня и бурканя ,брата е скрит играч винаги може да се включи и тои,евала.
Тази година е трета поредна, провалена от към медодобив на 900м. надморска височина!
Първите две слана унищожи акацията, тази ниските температури с ранния цъфтеж на акацията, дъждовното и хладно лято. Добив на мед е около 5кг., от далите някаква продукция, докато има такива със само съхранени магазинни пити!
Меда го извадих на 22.7.
Ливадите цъфтят, пчелите работят като "луди" , а плодниците празни от към мед, започнах да храня!
Ще ги напълнят, само температура да има.
Що ми тури така пръста.:bigsmile:11 рамки пило прави преди основната паша с малко работа с парцаля.Над 45 дена основна паша най вече акация и липа.:bigsmile:
https://youtu.be/l4AIaomCXTY Показвал съм го много пъти.:bigsmile:
Друмев, тая сила съм я ползвал, само че с нов брезент още когато си бил в скоростната кутия на баща ти. Гледам си започнал и ти като бат Севдо. Много клипове - голям майстор. Лошото е, че от клиповете си личи колко си майстор, но тъй като си толкова и майстор, не го и разбираш. :bigsmile:
Не всички клипове са направени да се види майсторлък.:bigsmile:Все пак ще пиша книга,,Как не трябва да се пчеларства".:bigsmile: Тоя брезент памучния/вече няма такъв/ си го ползвал защото по онова време е нямало дънки и магазини втора употреба дрехи.:bigsmile:Пробвал ли си с нощница от първата брачна нощ на дествена мома?Тогава да видиш какво развитие прави кошера пролетно време?:bigsmile:Строителната рамка я градят за 3 дена без да храниш.:bigsmile:Шегувам се.:bigsmile:
Ако все пак книгата види бял свят, се абонирам за първия брой с автограф от автора!!!
Всички казвате,че е дошъл края на сезона при нас,но за мен не е така.Сутринта ходих само за инфо да видя децата.В 6 30 си работеха вече и то добре.Детелината е нацъфтяла също е пролет.Тая вечер усетих миризмата.Май ще има шанс отводките ми да напълнят магазинчето.Иначе пак заваля току що но не е нещо ново това при нас.:bigsmile:
Аз съдя по моя раьон.За поредна година бие по добив на кошер полето.Ако съм на Мусала може да си прав,но за Бояна 12 рамковия е супер кошер.Стигал съм до 11 рамки пило и след това 2 магазина с мед.До преди 2 години след липата всичко свършваше.Вече не е така до есента пашата не секва.
Така е и при мен. Тази година видинските /4бр./ ще се отчетат за пореден път по-добре от тези на пчелина, като добива от тях ще е между 80 и 100 кг и то от едносемейни. На пчелина нещата се стабилизират и семействата работят добре. Очаквам още един блок със слънчоглед да цъфне тази седмица.
Някои може и да не повярват за добиви от 80 до 100 кг,но аз ти вярвам .Преди много години имаше един пчелин забутан до гара Владимир Павлов в Бургас,познавах собственика 80 кила си беше обичаиният му добив,ние извън града не вярвахме в силата на градската паша докато не ме пусна да видя небустъргачите му,и сега като гледам колко кестен ,китаиски мехурник и софора има а пчелини няма,ако кмета даде да сложа 100 кошера в морската градина ще хвана 155 кг с лекота.
То дали ще ти повярвам няма значение за теб,ама ако ти повярват закупчиците ще е на зле.80кила по 4лв. прави 320лв. от кошер.Колко ли кошера може да отглежда един пчелар и колко дни работи в месеца?Като пишете нещо се замислете защо го пишете и кои го чете!То при тия хвалби всеки дето може да смятя ще стане пчелар.Ти като му видя кошерите и ти стана ясно,че добива му е 80 кл. от кестени и софора?Колеги, на градски легенди се начетох в тоя форум,те ме развеселяват,ама има и такива дето вярват и става лошо.Ако някой пък пита какво му е лошото на тия хвалби,то това е още по-зле за нас(нека друг да му обяснява защо).
Колега , при градски условия вадя средно 47 килограма без натягане .
Другите са в района на Кичево и там е по-малко .
Отделям еднакво внимание и работа на двете групи .
Дай обяснение .
Несе коси колега,пак си много далече от истината.Първо градския мед е събиран от много повече дървета и цветчета от твоя био слънчоглед,закупчиците няма да намерят пестициди и глифозани .Лашата е конвеирнаот теменужки до димитровчета,колегата никога не подхранваше,няма толкова интусиасти като при теб за 70 лева субсидии напълнихте ортълъка с пчели ,дали има паша за всички няма значение пара да пада.Неси мисли че западняците са прости и не са изследвали меда които вадят от Париж,Берлин и Виена.За нас става по зле от такива като теб,дето държавата ви помпи изкуствено ,свободния пазар чисти всичко .
Относно пашата: то кошерите са в центърна на града между два парка. Освен това стигат без проблем околовръстното на което редовно има рапица и слънчоглед. В града и около реката преобладават кестен, каталпа, акация, аморфа и липа. За храсти и треви няма да пиша. Пашата е целогодишна. За семействата- до преди 4г бяха най-добрите докарани от пчелина, като до миналата година ги ползвах за производство на майки. Въпреки това даваха от по и над над 60кг. Тази година не съм ги тормозил, направих някой подобрения в работата си с тях, пък и честите превалявания подържат влагата и нектароотделянето.
Прав е вдраев, че като започнете да се хвалите и минавате в жанр Научна фантастика. Хайде вземете един учебник и прочетете малко за развитието на семейството от яйце до възрастен индивид. Колко храна е необходима за изхранването на кошера и колко от тази донесена ще остане за вас? Аз съм от хората които много пътуват, а и гледат. Тука като виждам на някои районите и се чудя от къде ги "ласкат" тия кила? Янчо е всеизвестен, че им тъпче и в задниците пък и той нещо заплецна/закъса/. А Янчо, какво ще кажеш? Аз живея в такъв район в който има такава буйна растителност, но няма такива прехвалени ягоди. Някой са го виждали. Могат да потвърдят. Акацията ми е с хектари, а не с декари - пчелина ми е в центъра. Има метеорологични условия които влияят на добива на мед. Нима всички съвпадат, че да е благоприятно за пчелите да се трудят? Днес вали, утре пече прекалено, духа.....колко пъти да го пиша този пост? Като ти пропадне акацията и слънчогледа и къде заминаваш с килата, да не казвам, че и с рапицата не стана нищо. Сега като няма по полето и горите и започнахме да вадим от един парк в града - тонове. Както каза колегата вдраев - вие за кого работите?
Таз година на 1 юни бях във Видин. Времето беше чудно, разходихме се в някакъв парк покрай реката. Тъкмо бяха цъфнали липите, а целия парк е пълен с огромни липи и ухаеше страхотно.
Та вярвам на колегата от Видин, в парковете им има много медоносна растителност и при само 4 кошера 80-100 кг не е чудно да е добива.
В парковете колко дървета - бройки има, а и колко нектар е възможно да отдели дадено дърво, че да натрупа тези килограми? Той има 4 кошера, а около него няма ли други или само той царува там, да не говорим за диваците по хралупите и нишите в сградите, където някои семейства карат с години?
Не съм ги броила, но бяха много и огромни, ние имаме липи на по 15 години, високи по 7-8 метра, онези във Видин бяха много по-високи. Парка наистина беше много голям, а той казва, че кошерите са между 2 парка, значи има и друг такъв.
Възможно е да казва истината, с очите си съм видяла условията в поне 1 парк. Страхотни липи.
Де да можех да сложа 40-50 бр. пък нека да е фантастика. Други няма да поглеждам
Няма време за писане, вадя мед в момента, но не съм го изследвал дали е мана, в кофата изглежда черен и на вкус го докарва. От чутото до сега от колеги, незнам дали някой е хванал килограмите ми от първото вадене, а днес докарах 65 магазина в цеха и се надявам утре да са още толкова, а щях да забравя, увеличих семействата на 100%. Който иска да вярва, който не ще да пита на Друмев брата:). Разбрах, че приказката за набиването на акъл е вярна, защо да се пъна тогава. На тез който съм помогнал досега, ми звънят и ми дават съвет да спра да давам акъл на другите, защо е това, ти кажи?
П.п-забравих, изключвам двамата начинаещи пчелари, който от миналата година ми помагат.
П.п- като прочетох на ново писанията ти, все едно съм сложил по един маркуч на всеки кошер. Създаваш ми лош имидж, а ти нищо не пишеш случайно. Храня когато трябва, колкото трябва и с каквото трябва. Години на ред си го продавам само.на едро и съм нямал проблем със изследванията на фирмите.
Слънчо , при мен във Варна всичко се отчете супер .
Сега за развитието - някои бухат сироп , аз храня с мед и него пчелите не го блъскат в килийките , а хранят майката .
В средата на април имах доволно пчели .
Само , да спомена за ройчето от 14 май - на 19 юни бе със зряло пило на 7 пити .
Дали сложих магазин ?
Тези в Кичево са по слаби .
Не виждам пълзящи пчели , но там вали всеки ден .
От Кичево ще взема още мед .
В града дават щото лейката ви е подръка.Аз чета старите ви писаници,ама вие не си спомняте какво сте писали.А дали се кося или не-немога да те разбера,какво казваш.Да не би,че ме е яд затова,че вадиш много мед?От твоите писаници разбирам,че други се косят,не аз.Както и да е-остани със здраве и извади много мед.Успех колега!
Сигурен ли си за лейката ?
Дали в града имам отровени пчели ?
Дали в града имам кражби ?
Вдраев , аз следя целогодишно развитието на семействата .
За пашата позна - защото ме цитираш мен .
Сега за теб - Това което си намислил ще е до 2-3 години .
Мисля , че 45 години с тях са ми създали някакъв усет .
Желая ти успех .
Целта беше да се каже, че много се надуват килограмите. Ако се получи това, то не е на всеки кошер. Един кошер 100 кила? Ами да си вземем по 4-5 кошера и давай - 5-600 килограма. Че тогава другите които отглеждат по 1-2-5 хиляди - те са луди сигурно? Мятаме им по 100 килограма и хоп - оправихме бюджета на страната. Когато смятаме средния добив - прочитаме колко семейства имаме в пчелина и след това колко мед сме получили и делим. А не един кошер се понапънал и хайдеее 100 кила. Като Друмев - един направил 7-8- 10 рамки пило в един момент и само за него говорим в два форума. А останалите 155 кошера как са? Няма кой да каже. Да, то се вижда по клиповете. Стига да разбираш от пчели.
Сега с даването на акъла. Хубаво е това което го правиш, никой не го отрича, но това е нож с две остриета за някои. Тази година си е кекава и въпреки подхранването пчелите са като отводки. Ами кажи, ако всичко е на 6 и семействата се развият подобаващо както е било преди да пръскат като за световно и климата беше по - мек и нямаше толкова болести? Рояците щяха да са по 5 на клон.
Следващото което е: увеличих казваш семействата на 100%. Увеличаването на семействата със собствени ресурси води до разделяне на материала най - малко на две. И от тези ли семейства извадихме по 100 кила? Така - давайте да пишем по - реално и ако има такива добиви да конкретизираме как се е получило, ако ли няма, отново да кажем защо - каква е причината? Иначе си остава само едно самохвалство, което носи щети на много по - голяма част от пчеларите. Иначе Янчо, към теб имам само добри чувства и не искам да казвам нищо лошо - само давам пример.
Дали надувам килограмите ?
Досега съм писал реално , но мога и да прехвана нещо от колегите .
Няма да цитирам имена . :)
Г-н Иванов, и при мен се отчетоха, но както казахме, семействата забавиха развитие, а акацията избърза и я хвана суша. И какво стана? По половин магазин. След това суша, суша и нищо. Заваля и хванаха малко мана, което както каза и Янчо не се знае и мана ли е или някакъв компот. Започна да вали час по час и пак нищо. Пак по половин магазин. Това е когато няма помощ - там на нивата и работа. Останалото което не се вижда, всеки си го знае. Пчелите лазят, а магазините пълни и никой, ама никой не храни. Само с мед, който пчелите не го блъскат в килийките, а хранят майката. Егати и биволицата - много яшна?
Аз пък не мога да разбера, защо някои колеги си мислят, че хванали Господ за шлифера. Стига с тоя среден добив. Кажете от колко семейства, колко мед сте извадили, другите сметки ги оставете на нас. И да се разберем, не сме виждали пчели само по телевизора.
Тия хвалби приличат на мъжките, колко жени е .... И нали знаете, кой се хвали, амиии, който не може, а му се иска.
Само да напомня, че както от сто кошера има да речем 30 рекордьора. Така и като им наливаме с лейката те пак си остават толкова. Другите работят не съвсем задоволително. От моя опит разбрах, че майстор пчеларите успяват да речем от трийсет да имат еднакъв добив. То затова е тая развъдна дейност. Да селектираме майки, които работят идентично според пчеларските нужди. Щото като им наливаме с лейкат едните задръстват майката,вторите се назландисват, а третите блеят баира. Дет вика един колега- Като им туря сироп и ме чакат на хранилката! Не ходят по баира!
Писах, писах и накрая се бъгна нещо и всичко изчезна. Та на кратко, как така сравняваш моя район с твоя? То няма нищо общо единия с другия. Пък и защо да пишат хората, някой да им става счетовидител и на другата година да има още няколко пчелина около него?
Бат Тянко , според теб , как са моите ?
Години наред нямам загуби .
Това , че има разлика от 2-3 килограма повече или по-малко , как е ?
Някои се водите от модата , а аз никога не съм ползвал инвертиран сироп .
Когато дойде време за подхранване само 200 грама меден сироп на ден .
Стимулиране на майката . След месец всичко се изпълва с пило .
Повече няма какво да кажа .
Бат Петьо тази година не ползвам сироп. Не знам как са твоите. Щом си доволен значи са добре! Дай Боже все така! Аз ползвам само твърда храна сега. Иначе инверта е за препоръчване за натрупване на известно количество зимен запас при наличие на достатъчно количество пчела. Демек за образуване на венци при липса на такива. Много по- доволен съм от питкте директно върху рамките. Осгуряват ми едно постоянно развитие без прекъсване.
Бат Тянко , писах при пролетното развитие .
Като дойде времето за зазимяване им оставям достатъчно мед .
Доколкото знам пролетното развитие по вашия край беше силно компрометирано от времето? При нас също бе така. И от други краища се оплакват от това.
Те като дойдат, нито ще питат, нито ще те потърсят за нещо. Просто ще се съберат едни 1000 кошера около теб и тогава ще се разбере кой разбира от пчели и кой не.
Три отводки през пролетта достигнаха максимума в края на май и са в Кичево .
Плодник ДБ и магазин ЛР .
Кофти късмет, но да си продължа. Освен района, как ще сравняваме материалите от който са направени кошерите, рамките, системата кошер и технологията по която работим. На последно място поставям качеството на майките, а от там и на пчелите. От цялата тази разлика ти ме питаш как така аз вадя, а ти не?
П.п- как така съм увеличил със 100% семействата, ами много просто, пролетта имах изпаднали в роево три кошера(явно най силните), за плодник 4 магазина, но се задръстили на трети и четвърти с мед и от тях си направих отводки. Докато другите си правиха отводки аз не предприех нищо, времето не беше за това упражнение, но сега е времето за това. Всичко около мен цъфти и прашец бол( от както съм пчелар такова лято не е имало), нектара колкото за тях.
Преди малко Бат Тянко коментира Североизточният район , но моите пчели зимуват във Варна до ВиК , където е ниско и запазено от ветрове .
Няма значение от какво са кошерите и рамките, каква е системата. Когато една майка е сойна прави силно семейство и в корубата на водна върба, по - силно и от твоите семейства. Затова е необходимо да се съвпаднат едни добри качества в нея. Не се ли съвпаднат и в златен кошер да я поставиш ще си е все същата скръб.
Аз не съм казал, че ти вадиш, а аз не. И аз вадя, но критериите са малко по - различни.
Говорим за 100 отводки, а ти ми говориш за три семейства и чак сега за останалите. Това сега кога започна, че да кажем, че имаш 100 отводки? Ако ги имаш вече действащи то значи, че си започнал преди месец най - малко. Ако си със закупени майки ще са по - добри, но ако са с твои/ чрез делене/ са пълна скръб, колкото и да ги храниш/примерно/. Ако си ги взел от други семейства, то значи, че си ги отслабил и за какъв мед говорим при тази калпава година. Колкото и да ми казваш, че района ти е друг, то аз добре знам какъв ти е района. Сега не искам да ти оспорвам нещата, защото ти си знаеш най - добре какво правиш и как, но някак си не съвпадат някои неща. Хем отводки, хем много мед, хем.....всичко.
Уффф какви 100 отводки, пиша за 100 %. Изимувал съм 65 семейства, а в момента имам над 130, като чакам да се люпят майки занапред. До няколко дена започва да ми цъфти люцерната за втори път, а ме съмнява, че и лавандулата е цъфнала повторно. За кошерите според мен не си прав, защото предполагам не си ползвал нещо различно от дърво. Ама колко пъти да те каня да дойдеш и да видиш със собствени очи, накрая ще ти кажа и на теб 100 лв вход само да влезеш в пчелина:).
!00% - 100 бр. - грешка на езика.
Ползвал съм и някои други материали.
Много неща започнаха да цъфтят повторно, но това не е паша - не отделят нищо. Основно нектар отделят само тези които са си с времето, а и в зависимост и от условията.
Ха, ха ….кафето ми е само 100 лева. За колко дена ще ме поканиш? Че след като ме каниш и ще ми плащаш. Нали така се прави? Пчелина ще ти го разгледам ей така - за да не те обидя. Аз пчели, кошери и пчелини съм виждал. И виж нещо булката да смеси за масата. Аз ще пия само едно пепси, но все пак.:bigsmile:
Грешка на езика:). Нямам зор да те карам да идваш, ама ти ми спориш, че това не можело, онова не можело. Ако искаш идвай да се убедиш, че може. Жена нямам така, че ще почерпя само пепси на пчелина.
Хей, само не казвайте, че и злато от пръст 1:1 ще извлечете. Янчо, ние знаем, че домат и краставица са различни зеленчуци - ядем ги, но без вършините. Не мога обаче да разбера, защо ни имаш за толкова плитки. То бива-бива да се величаеш, ама .. Най-малкото имаме повече от твоя житейски опит, следователно сме минали по тоя път, по който сме били с розовите очила и сме си мислили, че всичко, което хфърчи, се ... лови. :bigsmile:
Да не чета учебника Модернизаторе ще ти разправям една прикча за УЛ и незнам ко стана.На 13.07 направих 10 отводки.Днес 28.07 реших да правя отводки ДБ и ако мога да крадна някой маточник.За моя изненада от 10 само в 2 намерих маточници.В другите 8 намерих работническо пило на 4-5 дена.Мой да не разирам от пчели ,но съм учил до първо отделение.:bigsmile:Не исках да пиша тоя феномен да не е ме помислите че ще ви искам денгита за това.За вазе лъжа но моите майки почват да снасят на 10 ден от залагането на яйцето.:bigsmile:Кой не вярва ,че е така мой да чете отдолу ко пише.:bigsmile:
Ама защо сте се заръбали с мен? Сега и се величая, ама май вие се величаете със този житейски опит, а колко сте прави само господ знае, защо си мислите, че всички други са под вашето ниво и щом вие не можете всички други трябва да са по зле и от вас. Пак ви повтарям, районите са различни. Преди няколко дена говорих със колега по телефона пчеларствал в Русенско и той ми каза, че вади по 100 кг от средните по сила семейства, за силните не каза нищо, а и аз не го питах, защото не ме интересува, а вие се заяждате с мен.
Силните по 200, а може и повече, след като си е замълчал. :bigsmile: И той се е направил по - голям майстор от теб. ;)И ние не се заръбваме с теб, по точно аз. Само Калин се заръбва/ шегувам се/. Ние водим спор за да излезе истината наяве, че тия 100 кила нещо не ги вЕрвам. Сто пъти съм го казал.
Аз съм си продал стоката , че и още искат от мен .
Това да Ви говори нещо . kiss;)
Ако владеш силата на двата магазина може да постигнеш други резултати.:bigsmile:Само бат Вальо съм видял да ги цепи,но като е в Бан няма как да обясни защо ги цепи така.:bigsmile:Аз ги цепя да не загубя мьода,ама за него незнам що го прави.:bigsmile:Ша чакам да каже може да не ползва восъчни основи за гулеми добиви.;):bigsmile:
То , и аз очаквах да съм към Българска Академия на Науките , защото тук някои са неуки .
Друмев, понякога е по - добре да използваш един магазин и ще изкараш повече мед отколкото, ако поставиш два и да дремеш като кон на празна ясла. Бат ти Вальо ще кацне след 17 дни и 16 часа и ще ти бъде на разположение. Ако искаш да те прехвърля при него да се разберете? :bigsmile:
Янчо, условието за районите, АЗ ти го натяквах още лани, когато развиваше някакви теории за "относителността". А житейския опит е важен Янчо, заради това, с което съдбата те принуждава да се бориш, в следствие на което установяваш (ако има с какво), че не става така, както ние го искаме. Никой не поставям под моето ниво, преди да го преценя. Ти обаче, се поставяш над нашето ниво, защото не сме искали да възприемем твоите теории. Да, вероятно си прав, Айнщайн също го имат за луд, но нали не си мислиш, че ти си втория. Не се заяждаме с теб, просто ти се мъчиш да се самоизтъкнеш, но по някакъв неприемлив начин. Не ми се понрави твоя укор: "Имате пари да образовате децата си, а нямате пари да се образовате като пчелари".
Като не верваш, че вадят толкова, предложи една хилидарка във форума и ако няма кандидати качвай докато някой не ти звънне да.ти.вземе парите. Не се сещам за друг начин да стимулираш колега да ти покаже, че може. Ама звънни първо на Борката, че той като колега модератор да те съжали и да не ти вземе парите :).