Идеята ми беше да не се спами другата тема. нищо повече.
Колко дни даваш за това нарушение?
Преглед за печат
Като не искаш да се спами, като искаш друга тема - действай. Имате свобода на действие. Всичко ви е разрешено. Само не се мъчете да ми се качвате на главата. Няма да стане. Какво си тръгнал да даваш определения на хората? И ти казах много отдавна - не ме дразни. В най - неочаквания момент ще излетиш безславно. :mad:
Получаваш 5дни БАН.
29. Забранени са обсъжданията на действията на модераторите и администраторите в публичното пространство.
Това правило масово го има във форумите по света и неспазването му е основание за триене на мнение или дори за незабавен BAN при серия от последователни нарушения.
Остава да посочиш какво твое действие съм обсъждал. Тук всички изразяваме мнения. На действия имаш право само ти, останалите модератори и админа. А ако си решил, че имаш вече права да налагаш наказания за изразено мнение, несъвпадащо с твоето - ОК!
Защо смяташ, че хората тук са неподготвени? Какви са тия хора тук - прости и тъпи? Какъв си ти за да им даваш оценка? Колко пъти ще ти задавам този въпрос? Като си толкова умен, защо не заминеш в Академията на науките и там да застилаш кулоарите и със знания, ами си се наврял в този форум?
Пак не четеш или ми влагаш в думите смисъл какъвто те нямат! Къде видя написано, че хората са прости и тъпи?????????
Обърни внимание на подчертаното и се опитай най-после да вникнеш! Посочи ми къде виждаш ти оценка тук и за кого е тя???
И защо след като не си съгласен с моето мнение не изкажеш и аргументираш противното? Или не пуснеш темата ти и лично да ръководиш един brainstorming процес? Аз обещавам да запазя пълно мълчание в нея. Или считаш, че този проблем е маловажен?
В тая държава, управлявана от мутри и джандари от бившата ДС и отрочета на БКП, които държат най-печелшившите бизнеси - номерът е да си на цедката/седката/мрежата...пред/след...било то за внос/износ, снабдяване на ТЕЦ-овете с въглища и други основни материали....няколко са фирмите обикновено в съответния сектор, които контролират повечето бизнеси в тая така наречена държава - тия ни ограбват/убиват отвсякъде!!!
Аз, все си мисля, че изборите са само един театър. Да си мислим, че ние ги избираме. Иначе всичко си е един добре изготвен план. Жалко, че се трошат толкова много пари, а болници , училища, домове за стари хора, болни чакащи за средства за скъпоструващи операции...………. чакат.
То пък ти се дава един избор
:bigsmile:
"Вървят арменец и евреин в пустинята. Евреинът намерил торба със злато.
- Хайде да делим - казал арменецът.
- Аз я видях, за мен е!
След време арменецът намира торба с храна.
- Хайде да делим!
- Аз я видях, за мен е!
- Ще ти дам половината злато! - казал евреинът.
- Ще направя пазар и ще дойдеш да си пазаруваш - казал арменецът.
Отива евреинът и пита:
- Колко струва половината храна?
- Една торба злато.
- Много е!
- Пазар голям - избирай."
Мутрите и пенсионираните джандари от ДС-то и РПУ-тата, вместо да пазят бостаните и лозята на хората от циганите да не ги крадат, Народът ги избра за най-висши политици...еми сега ше им сърба попарата!!!
Това май ти е убягнало? https://www.mediapool.bg/skandal-s-3...ews206211.html
"Всички са маскари, с изключение на мене." Дори марсианци да намерим, първо ще ги омаскарим и после ще ги изберем да ни управляват. Тогава пак ще работим, ще псуваме на воля и гордо ще казваме "маани ги тея, маскари са ще.." Да бяхте избрали мене за управник та да ви покажа ....как се краде;)
При соца имаше и хубави неща. Управниците бяха несменяеми. Уреждаха си техните хора, напълваха си гушките и спираха. Сега какво, след всеки избор нови гладници. Ей кмета на Галиче ли беше, ритаха, ритаха и го смениха. Ай да видим сега кой ще ги вози с колата и да ги кара на море. Така мисля аз, нека си управляват едни и същи па като се наядат, ще помислят и за нас.
Наистина ли вярваш на това? Вярвам, че се майтапиш. Истина е обаче, че такова мислене има у хората и то е... направо овчо! Или, според тази "идея', избираш го, пращаш го да управлява, плащаш му заплата+бонуси+пари от разни комисий и го оставяш да те краде, докато се насити и се очаква затлачен от мангизите да се сети за тези, които са го избрали???!!! Стига бе!
За да сме най-бедната и смотана държава в Европа сигурно има причини. И управлението ни е следствие от тези причини. Да стигнем до съгласие за причините, нататък е лесно. Както казват лекарите, правилната диагноза е 90% от лечението. Сега само искаме да лекуваме симптомите, но не знаем каква е болестта.
Ха ха,като парите-умни люде са казали че са следствие а не първопричина...
Вероятно имаш предвид новия "шеф". Той също не ме притеснява. Аз си имам " любимци", които също не ме притесняват, но понякога се налага да ги почеша, че имат сърбел. :bigsmile:
Струва ми се, че онзи ден с чиляка нещо неможахте да се разберете. Дали ти не беше ясен, дали той накриво чете, за това се породи напрежение по между ви. В крайна сметка аз си мисля, че сте на един фронт, ама това е мое мнение, вие си знаете
Естествено, че се майтапя. Имам ли друг избор, при положение, че от векове нещата са или смешни или трагични?
"Сите са маскари"-Чичото
"От мене по умен нЕма"- Вуте
" дано се наядат та и за нас да остане"- не дословно но чичо Генчо си имал мераци, защо и дядо "Матейко" да няма?
Ако някой ме мисли и третира като овца, какво ми остава освен жалното бееее... Не,че не знам-"като ми блееш Рогушке ле, кой ли те слуша" ама такава е.
Чета, чета - докато само мрънкаме колко е зле работата, нищо няма да се случи. Както и по-напред съм споменавал, докато не си изясним причините, поради което нещата са така, както са, няма никакъв смисъл да предприемаме нищо, освен да лекуваме симптомите, за да не умре пациента преди същинското лечение.
Браво, браво - точно така. Био пчеларите на една нога с убийците - браво. После що съм твъдял, че пишете простотии. Колко акъл трябва да имаш, за да сравняваш био пчеларите с рецидивисти, с възможно най- тежките криминални престъпления. Прочее - според примера ти излиза, че преди това съд, прокуратура и мвр са ти разрешили официално, документално, заверено с печат и съвсем по закон да убиеш някого. Смешно нали - ми смешно и тъпанарско даже.
Моралния компас - любимия довод на скромните откъм възможности умове. Не знам дали си чувала за една все още жива легенда в модния свят - Виван Уестууд се казва, известна е сред пънк средите също. Та тази жена има следното мнение за моралистите:"Оу, най-страшните. Трудно ми е да общувам с моделки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват като нещо не им е наред."
На моралния компас за съжаление или не, никой до сега не му е намерил "севера" - накъде трябва да сочи и сочи ли винаги в определена посока, никой не знае. Никой, поне от малко интелигентен - инак за другите е абсолютен аршин за всички неща, няма по- висша истина и принцип от морала, нищо че сами не могат да го обосноват. Е - поради тези специфични характеристики на хлъзгавата змия "морал", развитите държави не разчитат на него, а на закона - сеш се. Ченгета, съдии, адвокати, прокурори, държавни институции, администрации, закони, ред - значи най- общо обяснено, когато не разбираш нещо, когато си некомпетен се допитваш до тези хора и те ти казват "това може, онова не може". Така е на запад. Сетне - дори да разбираш от нещо и да си компетентен, пак трябва да минеш през тези хора, за да разрешат "че да - ти си компетентен, всичко ти е по закон и имаш право да извършваш дейността си". Разбираш ли - така се прави в развития свят, а не "ходил ли си на църква, морален ли си, мога ли да ти вярвам, имаш ли компас". Като искаш бъди си морален, като искаш бъди си неморален - въпроса е, дали спазваш или не закона, дали спазваш правилата, процедурите, наредбите.
Така, че не моралния компас е определящ, за да бъдат в основата на проблема био пчеларите - нито те са измислили биото, нито те са писали законите, нито те са хората, които определят кой е био, кой не е.
А инак - за мен е десетократно пъти по- неморално и жалко да се нападат с такава дива ярост, колеги, които са се оказали в немилост поради сбърканата ни система. Система, която е объркана от съвсем, ама съвсем други хора - а не от вдраев, не от мои колеги, поне аз ги считам за мои колеги, за вас явно не са, вие сте някаква отделна клика морални пчелари, които от предозиране с морал им се е замъглило съзнанието и не могат да видят някаква грешка в системата, за тях единствената грешка в цялата работа са био пчеларите, нямали морален компас, ако не бяха те, пчеларството щеше да е на светлинни години напред, нищо че биото е от ... колко време насам, 2- 3 години, пет да са. Но преди тези пет години - малеее, какви пари падаха, а пчеларството ни беше само за пример, от цял свят се стичаха да се учат от нас, даже и за морален пример го вземаха.
Баси - какво ви става бре хора? Наред ли сте? Честно ви питам - не се заяждам, ма не знам по какъв друг начин да ви питам. Аз не познавам вдраев, но защо ли мога да се обзаложа със всеки от вас, че човека не е взел парите и хукнал по курви, наркотици и барове. Не си е купил някаква тузарска кола. Не си е построил хотели на морето. Каквото и да е взел - нали го видях на клипа, все едно баща ми гледам, възрастен човек с окъсаните дрехи и лицето му белязано от живота на бачкатора, на трудещия се човек. Къде ви е морала да го слагате редом с рецивидисти? Аз не виждам морал - виждам злоба, арогантност и агресия от ваша страна. Защо? Как така не видяхте поне една мъничка причина за скапаното положение на пчеларския сектор в търговците, в преработвалите, в процедурите, в законите? Не, в основата на целия проблем били био пчеларите ........ е па браво; био пчеларите <=> убийци, два пъти браво.
Би било добре да се опиташ и да мислиш, не само да чувстваш - щото човек докато се чувства батман все още не е изпуснал влака, бива и да помисли, пък ако вече и се помисли за батман, значи цикъла е завършен и да знам, че няма какво да обръщам внимание повече: оставям го да си лети в безкрайните територии на въображението.
Точно ти се опитай да мислиш, че тия глупости където си ги наръсил на килограм, не знам откъде ги намери. Хората в развитите държави? Ти ходил ли си в развити държави, и ако си ходил, май нещо ти е убягнало за морала им. Ти освен Драев, други такива БИО лами виждал ли си? Където лицата им не са белязани от живота на бачкатора и …...да не се повтаряме. Все едно падаш от Марс.
Навремето прекарвах всяко лято на село при баба и дядо, бог да ги прости. Колко пъти съм ги питал - това защо, без това не може ли? Каквото и да са ми обяснявали, започваха и завършваха с риторичния въпрос - какво ще кажат хората? Сега някой да го задава този въпрос или да се съобразява нещо с отговора му? Всеки сега гледа да не го глобят, да не го хванат, да не го накажат и ако "мине метър", се радва, че е прекарал останалите балъци. Ето затова казвам, че сме си загубили някъде морала, а дали някой ден ще го намерим, не се знае. В момента съм в Гърция по работа вече три дни и, както всеки път, си личи, че работя с небългари. Кьорав полицай няма никъде по селата, но никой не си хвърля боклука където му падне, не гледа да те удари в сметката, а ти я прави точно и ред други работи. Това по повод /kando/, че в другите държави нямало морал - виждал съм го и в Германия, и в Турция, и на ред други места.
Ходил съм и морала им по нищо особено не се различава от нашия - в някои отношения е даже значително по- зле. Ала виж - откъм закон се различават и то драстично се различават.
Нали - разбирам онези, които си представят какви идеални хора на запад, колко морални, добри и съвестни, и т.н. Ми не - сори. Каквито са из Европа, такива сме и ние - из юга сме малко по- темпераментни, из севера са малко по- затворени, но ...... хора, като хора, как беше "нищо човешко не ми е чуждо".
Пробвай да изхвърлиш някой боклук през прозореца на колата в Германия и ще разбереш защо моралът работи в полза на закона. В Гърция ще ти свирят с клаксон от задните коли, а в Германия ще ти запишат номера и ще те докладват някъде. След това има вероятност да те спрат по някое време и да си платиш за гяволъка. Пък да не говоря някой да те види или да разбере, че крадеш. А при нас, като те види някой, че крадеш от общото, или ще иска и той да участва, или ще си рече - тарикат момче излезе.
От стари времена се знае, че ние, българите, сме били конекрадци, и изобщо добитъко-крадци.....даже сме и кошерокрадци...в Гърция кошерите стоят на два метра от пътя и ме е страх да спра с колелото да ги погледам, за да не ме види някой и да помисли нещо лошо, тук у нас, ако някой остави 20-30 кошера до асвалтов път, и на другата сутрин няма да ги има, ще са се изпарили, а в Гърция си стоят целогодишно....в Двемогилско, като се запролети съм чувал, че почва едно голямо местене на кошери от пчелин на пчелин по нощите....даже не се оплаквали на Полицията, и не си правили труда да ги пребоядисват!:bigsmile:
Да ви кажа случка от преди няма и час. Застигам катаджийска кола. Няма светлини, няма мигачи, скоростта 120 при 100. Пред Кауфланд има светофар. Скорост вече 50, а те с 80. Точно пред тях - червено. Втора кола са отдясно, а ляво свободно за Кауфланд. Няма мигач, ляв завой, изпреварване, газ, в следващия момент пускат буркана за секунда и го спират, в който и аз натискам клаксона . Какъв морал да имам аз, какви правила да спазвам, и как да вярвам на този който ми ги налага? Налага ми ги, а им е през х.....хризантемите за закона? Та ставаше дума за морала.
За един фас,хвърлен през прозореца на колата, ми вземаха 30 евро в Германия.
Три поредни мнения, в които потвърждавате, че закона работи в полза на морала - без закон, морал нанайчиц. Такива сме си хората по цял свят, ако бяхме морални, нямаше да има нужда от толкова закони. Най- елементарен пример - по българските плажове всички пушат цигари свободно. Всички - чужденци, българи, цигани, мутри, граждани, селяни, всички. Маями бийч - първа глоба 500 долара, няма значение кой си, какъв си, ако ще и да си президента на щатите, втора глоба 3000 долара, трета глоба няма, прибират те и какво с теб нататък не знам. Що са тез глоби и що толкоз солени, като са толкова морални ..... на запад. В щатите бутнеш ченге, отнасяш куршум - е скоро случка, преди ден- два една Нива с ченгета лепна дузина мангали да режат дърва в една гора наблизо, циганите тръгнали срещу тях с резачките, че веднага служби от Търново, ченгета от два- три общински града, че не могат да ги арестуват ония ще ги изколят там на място в гората. Колко отразени от медиите случая на посегателство срещу ченгета искате да ви покажа? Къде на запад ще посегнеш на ченге и ще ти се размине искам да чуя? Как да откраднеш кошер в Гърция, като даже няма да стигнеш до адвокат - толкова бързо ще те осъдят. А Германия - точно двама човека познавам, които се върнаха без камионите си от там. Къде си тръгнал брачед с тези изтърканите гуми, с тези ръжди, с тези пушилеци из цивилизования свят - палка и избирай, или към най- близкия сервиз, или към най- близкия пункт за скрап, трети вариянт няма, просто не съществува.
Никой не те закача, дали си морален или не - какъвто искаш такъв си бъди, само че нямаш право да пушиш на плажа, няма право да посягаш на служители на закона, нямаш право да крадеш кошери, нямаш право да караш с гуми, като галоши и като се казва, че нямаш право се има съвсем буквално и дословно предвид, че ако го направиш ще си получиш и глобите, и присъдите, и затвора, и всичко ще си получиш; а не като в България, като се каже, че нямаш право се има предвид, че не си плащаш достатъчно, за да имаш право. Е тази сила на закона прави цялата разлика, щото може да ти се прииска да си хвърлиш боклука през прозореца, но като знаеш, че наистина ще си го отнесеш се замисляш и възпираш, а ако все пак го направиш, то действително си плащаш гяволъка - не си ли го платиш, не се ли намери държавен орган, който да ти потърси сметка, какви ще са последствията във времето са съвсем предвидими и очаквани.
Това са А и Б в хуманитарните науки, принципи доказани многократно, както на теория, така и на практика. Обществения ред се основава на законите, които определят правилно- грешно на база по- обективни фактори, отколкото морала, при който правилно- грешно се определя по значително по- субективни критерии.
Е, сам потвърждаваш с разсъжденията си, че закон има, но хората не го спазват. Защо не го спазват - защото няма как да сложиш до всеки човек по един пазач. А пазачите кой ще ги пази? Нали и те произхождат от същото неморално племе. Морала аз така го разбирам - ти да спазваш и да не даваш на другите да нарушават законите и общоприетите норми на поведение. Като видиш, че пазача не пази - да го докладваш на по-висшестоящия пазач. Ето затова е нужен морал и обществено съзнание. Сто хиляди закона да се приемат, ако населението не иска да ги спазва, файда йок. Оттам ни идват по моему и останалите ни проблеми - например калпавото и корумпирано управление. Елита ни е огледало на нас самите. Но мерки за решаването на първопричината за проблемите не се вземат, тя дори не се афишира публично, за да е тема на дискусия.
И какво ги е накарало да се опрат на закона? На закона, който се спазва и от самите тях, а не като в случая който разказах днес. Какво ме учи днешната случка, какво учи децата, които също го виждат? Днес това беше пълен абсурд, но нямаше как да го снимам и да го пусна в тубата. А това не е първата случка на която се натъквам.
Първо в кратуната под катаджийската шапка трябва да има морал и след това да се спазва закона. Като дойде да ми говори глупости и да ми съставя акт, аз как да го гледам, какво да си мисля за него? Аз знам - правя ги на маймуни още на място, плащам си акта и пак тъй. Знам, че не е правилно и МОРАЛНО, но това е протеста ми. Карам като шантав и знам, че когато ме глобят, то има за какво. И то в пъти за да не съм валат. Както искаш го разбирай и тълкувай.
А ченге пък да сгази закона в чужбина - означава предварително да си напише съдбата, докато е жив. Не го виждам каква работа ще си намери после - в макдоналдс да прави сандвичи или нещо такова. Ти гледаш от перспективата, че ченгето е над теб, но на запад не е ченгето онова, което е над теб, а закона. Закона е и над катаджията, и над тебе. Ако закона не важи за катаджията, реда и морала пак отиват по дяволите.
Но няма да отидеш до районното да подадеш оплакване, нали? И аз няма да отида, защото знам, че може да има последствия, но ще са най-вероятно за мен. Така е и в управлението - който вика, че царят е гол, него го наказват. У нас е така, даже неслучайни хора си изпатиха за критики към властта - видни съдии, независими издатели и т.н, някои бяха купени, за да мълчат. Но ако масово хората подават конкретни оплаквания, поне за момента не са възможни масови репресии. Но хората няма да го направят. Първо, така са свикнали, второ, има го страхът, трето - за тях такива нередности са в реда на нещата, четвърто - не смятат, че си струва усилието. Нямат моралната съвест, която да ги кара отвътре. Къде сме си изгубили морала и кога, е второстепенен въпрос. Главния е как може да си го върнем.
Ето де. Точно това ти пее радиото/АЗ/. Значи аз се имам за сравнително морален, но това което виждам ме кара да потъпквам всичко ценно и да мачкам наред. Е няма как да стане, да чакам закона да ми каже как да бъда морален. Идва ми отвътре. Но при други не е така и затова закона ще го наложи, но от хора с морал, а не без такъв. Докато има такива тъпанари както казваш ти, то хората няма да се научат на морал. Тоест те го имат, но не се възползват от него и дивото започва да зове.
Ако кажеш това на някой юрист, можеш да бъдеш сигурен, че ще се усмихне поне вътрешно. Закона в България е направен за далавери - имаме едни от най- добрите закони в това отношение, заобиколни и изходни вратички да искаш.
Те няколко общоизестни примери в сектора:
- какво наказание предвижда закона за кражба на пчелни кошери.
- къде ни е акредитираната независима лаборатория.
- сега, като стана фала с биото, кой е закона застигащ сертифициращите фирми и изкупувалите този не- био мед, като био.
- какви последствия има според закона за земелците натровили пчелите с нерегламентирани пръскания и какви механизми има в държавния апарат за разследване, и установяване на тези случаи.
Какви за нашите тъй наречени закони - ми такива, дето субсидират третиране с кумафос и амитраз. Да взема да го спазя ли този закон?! За най- ярък пример в това отношение съм посочвал нещо друго - на запад такива земеделци, като октоподите са невъзможни по закон. Няма такъв начин да притежаваш милиони декари в държава с територия, като нашата - по закон. Подобни закони имат и за веригите супермакети - не могат да отварят такива големи магазини във всяко селище, защото е повече от ясно, че малките им конкуренти ще бъдат изядени. Прочее, когато разучавах биографията на брат Адам в един филм разказаха, как в тази област, в която е живял - Бъкфаст - че почти всичкия мед по магазините е от манастира, което е регулирано със закон. Е те такива закони ние въобще даже нямаме - липсват напълно. А да говорим ли за доказуемостта на доходите - къде са нашите закони в този аспект? Тука мога да отворя един куфар с пари и да платя онова, което искам да си купя - никой даже няма да ме попита откъде са тези пари, то просто няма такива закони задължаващи ме да докажа произхода им. В чужбина да извадиш ей така 20-30 хиляди евра на ръка, веднага биеш на очи и всеки почва да те гледа подозрително - ще имаш проблем да купиш онова, което искаш да купиш. Ако настояваш - службите са на едно позвъняване и пет минути път от тук, ако пред тях докажеш произхода на тази дебела пачка, тогава вече ще ти продадат стоката, която желаеш да платиш.
А ако седне юрист да ти говори по въпроса - може и да се уплашиш, като разбереш каква анархия са законите ни. Само пари да имаш братче и закона е с теб: двусмислен и достатъчно свободен за тълкуване, може и така да се разбира, може и инак ..... зависи $$$
До скоро пчеларите специализираха химия, ветеринарна медицина, сега май : социална антропология.:laughing:
Горното идва да покаже, че изобщо не си в час със законите в България. Плащанията в брой са законово ограничени до 10 000 лв. В банката попълваш декларация за произход на парите и се подписваш. За горепосочените кражби и нарушения си има съответните текстове. За собственост върху земя като физическо лице има ограничение. Земята, която днес е собственост на фирмите, си остава завинаги у фирмите, не може да стане лична собственост. А докато е във фирмите, то дейността им подлежи на законова регулация, която във всеки един момент може да бъде променена, но няма желаещи това да се случи. Но всичко, което цитираш, отново е следствие, а не причина. Причината цитирах по-горе. Ако не желаем да спазваме законите /а ние не желаем/, то никой не може да ни помогне, освен някак отново да придобием желанието да ги спазваме. Само дето превъзпитанието на цял един народ е задача за десетилетия напред, горе -долу толкова, колкото е отнело отучването на същия този народ от моралните ценности.
Точно в този аспект нашите закони са даже по-рестриктивни от тези в напредналите демокрации. Вече съществува т. нар. КПКОНПИ, регламентирана със Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (обн. ДВ. бр.7 от 19.01. 2018 г). Та по този закон и наредбите на тази комисия следва, че всичкото имущество в България е незаконно придобито до доказване на противното. Като доказването е оставено на заинтересования, който трябва да си го защитава. И ако той преди десет години не е знаел, че трябва да събира старателно документи за парите си, защото ще се приеме такъв закон, сега изгаря и му прибират имуществото. Дори съдебно няма защита срещу това. И закона вече се прилага, но доста избирателно, което идва да покаже, че има голямо значение кой прилага законите. Дай право на някого да бие законно, но не се чуди после, като дойде първо теб да набие, защото много приказваш и му бъркаш краденето. Ей такова е нашето племе и нашия манталитет, никакви закони не помагат. Но, "погледнато формално, всичко е нормално", както мъдро е заключил Радой Ралин.
Ами може, ала дали всеки може - да променя? Текста на закона например - а не поредната комисия, щото от комисии няма накъде повече и служби, и институции, и какви ли не.
Спомням си една есен, прибирам се към дома и по пътя застигам патрулката - на буркани и кара зад една каруца, няколко цигани в нея и очевадно се опитват да избягат, и някак неясно ченгетата какво точно се опитват да направят. Какво да направят - те не могат и да ги арестуват, ако заплашват живота и здравето на заподозрения. Служби и формално закони ясно, че имаме - имаме закони против кражбите, ма какъв е този закон: откраднал един кошер, туй било на незнам си каква стойност, няма какво да го съдим. А мерси. Че то по- добре тогава да ги нямаме тези закони. В Гърция за кражба на един кошер пак ли е така?
Е един приятел имах зеленчукопроизводител - попиляха го от кражби, ма пръснаха го разбираш ли, всяка нощ. Ок - сто пъти ги хващаха, е и? То даже до съд не се стига - че що за закон, честно. Било на стойност 40лв - един чувал чушки. Ма добре бре хора, то не е един чувал - не е два чувала, то е много чували. Отиват напълнят един - след час още един - след час два направо. Всяка нощ. И нищо, в смисъл по закон нищо - е не вярвам и на запад да е така. Механизмите в държавата въобще не са направени както трябва - направени са за далавера. С министри, дето си вадят пищови от вътрешния джоб и пак не могат да аргументират числата, които изброяват, няма какво друго да се случи - сикаджийски босове, кой си ти, кой съм аз, че ще променяме нещо си. Инак няма лошо човек и да е идеалист в някаква степен, ала все пак - конкретни хора пишат законите и определят правилата. Не сме ние, които определяме данъци, граждански, минимални заплати, повишение на депутатски заплати и т.н. включително и цената на меда, кой ще е био производител, кой ще е преработвател - ти като искаш да се чувстваш виновен: не те спирам, може и да си някакъв фактор все пак. Аз например стана сигурно десет години се боря по институции, че ще ни паднат къщите на село, заради безобразията и безхаберието на няколко конкретни държавни отдела, и дирекции, и единственото, което сме постигнали до сега са отговорите "няма какво да направим" и "свиквайте". С това темпо до десет години оставаме без къщи, но поне пчелин ще имам и бат бойко ще иде да се снима, как прави всичко възможно да помага на пострадалите. Дори собствената си къща вече не мога да опазя от държавата - ако очакваш от мен да се чувствам виновен или неморален, или нещо в този дух ...... то признавам си, че имаш някакво странно разбиране, което ми е много далечно.
п.п. прочее и пчелина си не мога да опазя, пръскат на поразия и това е, ала я поне темата на Матеев, кога го натровиха, описал е подробно текстовете, за които ми говориш, описал е процедури, служби, кое, как, що: всичко е един пълен абсурд, текстове писани сякаш от шизофреници.
Точно сме си ние. Ние си избираме мутри да ни управляват. Което пък е следствие от това, че не желаем да се организираме политически на местна почва, защото това изисква усилие. Не правим това усилие, защото нямаме гражданско самосъзнание /част от морала/. Тези, които го правят /сегашните партии/, го правят от чисто материални и егоистични подбуди с цел облага за себе си. Е, как да очакваш такива хора, като ги изберем, да мислят после за останалите. Това е проформа демокрация.
Ако се намери някой /хубав или лош/ да казва неудобни истини и да се опитва да прокара неконтролирани от олигархията закони - спукана му е работата. Симеонов се опита да забрани рекламата на хазарта, където потъват парите на много от бедните хора, възпротиви се на подаръка за Домусчиев за БМФ, каза истината за парите за майките и какво - викнахме" Уууу, оставка" при първата възможност, облъчени от медиите на тези, които са се организирали да ни владеят. От такъв мат,рял - това е резултата. И пак ще чакаме някой да ни "оправи". И ще ни "оправи" отново някой, нямай съмнение.
По време на "рамазан", минават група селяни и виждат ходжата, седнал под сянката сладко да си похапва.
- Абе ходжа, нали е рамазан?
- Даа.
- Нали ни каза да не ядем?
- Да.
- А ти защо ядеш?
- Ами защото на мене никой не ми е казал да не ям.
Та, прави сте, имаме си закони. Имаме си и упралвяващи които пишат законите и искат да ги спазваме. Само дето от тях няма кой да иска нищо.
Kando явно не е носил торби с пари по банките та не познава и закона. Аз го познавам. Заплатата си получавах по банков път и като всеки българин, гледах да икономисам "бели" пари. Наложи ми се да изтегля десетина хиляди, ходих пет пъти в различни дни. Не се получи замисъла и след време отидох да внеса обратно част от парите. Познават ме, знаят ,че парите са изтетеглени от тях, и въпреки всичко ме накараха да подпиша невярна декларация за произход на парите. Ами подписах какво да правя. Мисля си, че ако бях привел по банков път няколко милиона, нямаше да искат да подписвам нищо. За тези 7 милиарда дето изчезнаха, колко ли декларации са подписали за произход?
Колегата agro иска предложения за изход от тежкото положение на пчеларството. Ами то не е тежко за всички. За някои то си е доходен бизнес. Нормална практика при нас си е да докараш нещо до колапс, да се смени собственосто и изведнъж да стане печелившо. Как стана така, че някои се сетиха да сеят тютюн, да купуват животни и пчели и то мащабно, точно преди да се отпуснат субсидиите? Бизнес интуиция!!! Ами някои получават прозрения "свише" пък други,не. В България има толкова изоставени села и територии където има, но би могло да има и десетки повече пчелини, и където нищо не би могло да замърси меда, освен самия пчелар. Но видите ли, регистрираните био пчелари са най-вече около конвенционалните масиви от рапица и слънчоглед. Има ли виновни. Ами....kando например, става за виновен:bigsmile:
набързо как да кача клип.отговарям на коментарите на апитрейд ,как се отглеждат много кошери с видео ,това няма как да стане с стандартни кошери .1 минута и 30 секунди осведомителен преглед на 10 кошера
https://photos.google.com/photo/AF1Q...GEiqIMV2fs1OXX
мога да снимам и видео за всичките инвестиции ,където субсидията е едва 20 % от цялата работа .А кога ще ги върнем и ще спечелим не се знае
не е в YouTube , как да го кача,лично мой си е в компа
Първо си го качваш на компа. След това трябва да го качиш в YouTube. Отваряш го/YouTube/ и горе в дясно има една стрелка с черта под нея. Като поставиш показалеца на нея се появява "качване" кликваш и се появява прозорец на който ти иска да откриеш клипа в компа си и да го постнеш там. След малко като се обработи ще го имаш в тубата. От там копираш адреса и тук цитирайки пост някакъв горе на емотиконите, предпоследната е за това. Посочвайки я с показалеца излиза надпис "видео". кликваш и ти излиза прозорец на който трябва да впишеш адреса на клипа. Пускаш поста и си в играта. А дано си разбрал последователността.
много трудоемко ,и нямам рег в ютубе ,не мога съжалявам ,исках да се включа и да съм малко активен.който иска или може да си го гледа в гугъл плай ли ко беше
Липсва кураж в размишленията ти - избира(х)те мутри, защото ви излъгаха. А ви излъгаха не, защото сте неморални, а защото сте наивни - ето, готов си повярвал на Симеонов, така и за Борисов, и за Царя, и за Костов, и за всичките: защото им повярвахте. Аз от тези нищо добро не съм очаквал - никога!!!
И темата за био е същия пример - Апитрейд, а преди това сертифициращите фирми подведоха камара пчелари .... наивност, съвсем простичка и обичайна наивност.
п.п. и още един пример - и да не им бяхте повярвали, и да не бяхте ги избирали, пак щяха да са си те. Сикаджийския бос два мандата не можа да изкара целите и пак се намести в трети - какви избори, какви гласувания, за какво ми говориш: народа го бил избрал ..... съответно разбира се, щом народа два пъти го сваля, три пъти го избира и напира трети път да го сваля, значи народа е неморален. Логично, стига да не се пропукваше момента с "избирането".
Гледай ти в тази тема каква интересна дискусия се е заформила а пък аз мислех, че тук само си бърборите.
Живяла съм малко по-дълго сред другоземци и мога да споделя впечатления не само повърхностни, като турист. Ще кажа примерно за една от държавите, в които съм живяла. Абсурд е да влезеш с личен превоз било то с лимо, камион, SUV в някоя горичка. След няколко минути ще се появи някой от местните да провери ти какъв си и какво правиш там. И никакъв закон не го задължава да прави това, просто е част от гражданското общество и самосъзнание. И тъй като къщите им често са разхвърляни по тупраците, винаги някой ще те види. Пък да извадиш резачка и да почнеш просто да си режеш дърва... това няма как да се случи. Повечето къщи нямат никакви огради или ако имат те са декоративни, високи една педя. По моравата са разхвърляни детски играчки, градински фигурки, колелета. И никой не ги краде. Хората си ги оставят така и го считат за нормално. Примерите от тази държава, които мога да дам, са много. Страхотно общество с гражданско самосъзнание. Не е закона, който ги натиска да са такива, а оформяното с годините съзнание и морални ценности. А тука ... цигани бият горските, дървената мафия скоро ще ни остави без гори.
На някои не им се харесва да се говори за морал, но точно той е в основата на спазване на закона. Прочетете как се справят с корупцията в Сингапур, как е създадена и оформена Южна Корея. Ами хората в дадена държава са тези, които правят държавата. Краде се, лъже се, далавераджийства се, корупцията се шири - щото ние им го позволяваме.
По- добре се заинтересувайте къде и как са се спрявали с мафиите, криминалния контингент и всякакви форми на високо организирана престъпност.
Една малка справка - последния грандиозен случай, при който не са успели да се справят в Европа, стана ВСВ. По- всичко изглежда, че вие и още много други - включително и родителите ми например - много повърхностно схващате с какви хора си имаме работа и колко яко сме я загазили. Философиите за морала в случая са напълно безполезни и неадекватни - колкото морални да станете, едни хора имат много сериозни пари и са узурпирали държавата във всеки смисъл на думата. Какво ще направи единия морал срещу тези хора? А да стигнем до революция, дали ще е морално - ще се нагледаме ли на морал по време на размирици? Морално ли щеше да бъде да разстреляме Тодор Живков например? А защо не и Андрей Луканов - да има съдебен процес и да бъде осъден на смърт, разстрел там на площада пред всички? О!, извинете - говоря за убийства, кръв, насилие, все неморални неща .... впрочем споменах ли, че си имаме работа със мафиоти?!
п.п. нали - те Южна Корея и Северна Корея са все корейци, все едни и същи хора, ала да се замисли някой така, защо в северна се е получило по един начин, в южна по друг ..... чакай аз са сетя: корейците са се разделили на морални и неморални, и неморалните са си създали една държава, а моралните друга, заради това в Северна Корея сега живеят много по- зле от сънародниците си в Южна Корея - щото южняците са по- морални от северняците.
Когато идва за профилактичния есенен преглед моят ветеринарен лекар, му зададох въпроса - Знае ли нещо за Нозема церана ? Какво отговори може би се сещате. Толкова е зле сектор Пчеларство, че не знам откъде трябва да се почне с промени и реформи.
Ти пак си добре. Моя само ми се обажда и казва: Донеси ми дневниците. Колко са семействата? Пак ли са толкова?
Звъни ми се след месец - "Ела си вземи дневниците. И да знаеш, ако те потърсят от... , обади ми се!" :bigsmile: Ами печелбари на мой гръб. И пак вероятно едни е'уро пари. За какво ли да му се дръвча, като знам, че и да дойде, нищо няма да свърши.