Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 8061

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Пробвай да изхвърлиш някой боклук през прозореца на колата в Германия и ще разбереш защо моралът работи в полза на закона. В Гърция ще ти свирят с клаксон от задните коли, а в Германия ще ти запишат номера и ще те докладват някъде. След това има вероятност да те спрат по някое време и да си платиш за гяволъка. Пък да не говоря някой да те види или да разбере, че крадеш. А при нас, като те види някой, че крадеш от общото, или ще иска и той да участва, или ще си рече - тарикат момче излезе.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Пробвай да изхвърлиш някой боклук през прозореца на колата в Германия и ще разбереш защо моралът работи в полза на закона. В Гърция ще ти свирят с клаксон от задните коли, а в Германия ще ти запишат номера и ще те докладват някъде. След това има вероятност да те спрат по някое време и да си платиш за гяволъка. Пък да не говоря някой да те види или да разбере, че крадеш. А при нас, като те види някой, че крадеш от общото, или ще иска и той да участва, или ще си рече - тарикат момче излезе.
    Да ви кажа случка от преди няма и час. Застигам катаджийска кола. Няма светлини, няма мигачи, скоростта 120 при 100. Пред Кауфланд има светофар. Скорост вече 50, а те с 80. Точно пред тях - червено. Втора кола са отдясно, а ляво свободно за Кауфланд. Няма мигач, ляв завой, изпреварване, газ, в следващия момент пускат буркана за секунда и го спират, в който и аз натискам клаксона . Какъв морал да имам аз, какви правила да спазвам, и как да вярвам на този който ми ги налага? Налага ми ги, а им е през х.....хризантемите за закона? Та ставаше дума за морала.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Три поредни мнения, в които потвърждавате, че закона работи в полза на морала - без закон, морал нанайчиц. Такива сме си хората по цял свят, ако бяхме морални, нямаше да има нужда от толкова закони. Най- елементарен пример - по българските плажове всички пушат цигари свободно. Всички - чужденци, българи, цигани, мутри, граждани, селяни, всички. Маями бийч - първа глоба 500 долара, няма значение кой си, какъв си, ако ще и да си президента на щатите, втора глоба 3000 долара, трета глоба няма, прибират те и какво с теб нататък не знам. Що са тез глоби и що толкоз солени, като са толкова морални ..... на запад. В щатите бутнеш ченге, отнасяш куршум - е скоро случка, преди ден- два една Нива с ченгета лепна дузина мангали да режат дърва в една гора наблизо, циганите тръгнали срещу тях с резачките, че веднага служби от Търново, ченгета от два- три общински града, че не могат да ги арестуват ония ще ги изколят там на място в гората. Колко отразени от медиите случая на посегателство срещу ченгета искате да ви покажа? Къде на запад ще посегнеш на ченге и ще ти се размине искам да чуя? Как да откраднеш кошер в Гърция, като даже няма да стигнеш до адвокат - толкова бързо ще те осъдят. А Германия - точно двама човека познавам, които се върнаха без камионите си от там. Къде си тръгнал брачед с тези изтърканите гуми, с тези ръжди, с тези пушилеци из цивилизования свят - палка и избирай, или към най- близкия сервиз, или към най- близкия пункт за скрап, трети вариянт няма, просто не съществува.

Никой не те закача, дали си морален или не - какъвто искаш такъв си бъди, само че нямаш право да пушиш на плажа, няма право да посягаш на служители на закона, нямаш право да крадеш кошери, нямаш право да караш с гуми, като галоши и като се казва, че нямаш право се има съвсем буквално и дословно предвид, че ако го направиш ще си получиш и глобите, и присъдите, и затвора, и всичко ще си получиш; а не като в България, като се каже, че нямаш право се има предвид, че не си плащаш достатъчно, за да имаш право. Е тази сила на закона прави цялата разлика, щото може да ти се прииска да си хвърлиш боклука през прозореца, но като знаеш, че наистина ще си го отнесеш се замисляш и възпираш, а ако все пак го направиш, то действително си плащаш гяволъка - не си ли го платиш, не се ли намери държавен орган, който да ти потърси сметка, какви ще са последствията във времето са съвсем предвидими и очаквани.

Това са А и Б в хуманитарните науки, принципи доказани многократно, както на теория, така и на практика. Обществения ред се основава на законите, които определят правилно- грешно на база по- обективни фактори, отколкото морала, при който правилно- грешно се определя по значително по- субективни критерии.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от kando Виж публикацията
    ... а не като в България, като се каже, че нямаш право се има предвид, че не си плащаш достатъчно, за да имаш право. Е тази сила на закона прави цялата разлика, щото може да ти се прииска да си хвърлиш боклука през прозореца, но като знаеш, че наистина ще си го отнесеш се замисляш и възпираш, а ако все пак го направиш, то действително си плащаш гяволъка - не си ли го платиш, не се ли намери държавен орган, който да ти потърси сметка, какви ще са последствията във времето са съвсем предвидими и очаквани.

Това са А и Б в хуманитарните науки, принципи доказани многократно, както на теория, така и на практика. Обществения ред се основава на законите, които определят правилно- грешно на база по- обективни фактори, отколкото морала, при който правилно- грешно се определя по значително по- субективни критерии.
    Е, сам потвърждаваш с разсъжденията си, че закон има, но хората не го спазват. Защо не го спазват - защото няма как да сложиш до всеки човек по един пазач. А пазачите кой ще ги пази? Нали и те произхождат от същото неморално племе. Морала аз така го разбирам - ти да спазваш и да не даваш на другите да нарушават законите и общоприетите норми на поведение. Като видиш, че пазача не пази - да го докладваш на по-висшестоящия пазач. Ето затова е нужен морал и обществено съзнание. Сто хиляди закона да се приемат, ако населението не иска да ги спазва, файда йок. Оттам ни идват по моему и останалите ни проблеми - например калпавото и корумпирано управление. Елита ни е огледало на нас самите. Но мерки за решаването на първопричината за проблемите не се вземат, тя дори не се афишира публично, за да е тема на дискусия.
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Е, сам потвърждаваш с разсъжденията си, че закон има, но хората не го спазват.
    Ако кажеш това на някой юрист, можеш да бъдеш сигурен, че ще се усмихне поне вътрешно. Закона в България е направен за далавери - имаме едни от най- добрите закони в това отношение, заобиколни и изходни вратички да искаш.

Те няколко общоизестни примери в сектора:
    - какво наказание предвижда закона за кражба на пчелни кошери.
    - къде ни е акредитираната независима лаборатория.
    - сега, като стана фала с биото, кой е закона застигащ сертифициращите фирми и изкупувалите този не- био мед, като био.
    - какви последствия има според закона за земелците натровили пчелите с нерегламентирани пръскания и какви механизми има в държавния апарат за разследване, и установяване на тези случаи.

Какви за нашите тъй наречени закони - ми такива, дето субсидират третиране с кумафос и амитраз. Да взема да го спазя ли този закон?! За най- ярък пример в това отношение съм посочвал нещо друго - на запад такива земеделци, като октоподите са невъзможни по закон. Няма такъв начин да притежаваш милиони декари в държава с територия, като нашата - по закон. Подобни закони имат и за веригите супермакети - не могат да отварят такива големи магазини във всяко селище, защото е повече от ясно, че малките им конкуренти ще бъдат изядени. Прочее, когато разучавах биографията на брат Адам в един филм разказаха, как в тази област, в която е живял - Бъкфаст - че почти всичкия мед по магазините е от манастира, което е регулирано със закон. Е те такива закони ние въобще даже нямаме - липсват напълно. А да говорим ли за доказуемостта на доходите - къде са нашите закони в този аспект? Тука мога да отворя един куфар с пари и да платя онова, което искам да си купя - никой даже няма да ме попита откъде са тези пари, то просто няма такива закони задължаващи ме да докажа произхода им. В чужбина да извадиш ей така 20-30 хиляди евра на ръка, веднага биеш на очи и всеки почва да те гледа подозрително - ще имаш проблем да купиш онова, което искаш да купиш. Ако настояваш - службите са на едно позвъняване и пет минути път от тук, ако пред тях докажеш произхода на тази дебела пачка, тогава вече ще ти продадат стоката, която желаеш да платиш.

А ако седне юрист да ти говори по въпроса - може и да се уплашиш, като разбереш каква анархия са законите ни. Само пари да имаш братче и закона е с теб: двусмислен и достатъчно свободен за тълкуване, може и така да се разбира, може и инак ..... зависи $$$

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    никой даже няма да ме попита откъде са тези пари
    Явно не си ходил в банка да внасяш повечко пари.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    До скоро пчеларите специализираха химия, ветеринарна медицина, сега май : социална антропология.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Ако кажеш това на някой юрист, можеш да бъдеш сигурен, че ще се усмихне поне вътрешно. Закона в България е направен за далавери - имаме едни от най- добрите закони в това отношение, заобиколни и изходни вратички да искаш.

Те няколко общоизестни примери в сектора:
    - какво наказание предвижда закона за кражба на пчелни кошери.
    - къде ни е акредитираната независима лаборатория.
    - сега, като стана фала с биото, кой е закона застигащ сертифициращите фирми и изкупувалите този не- био мед, като био.
    - какви последствия има според закона за земелците натровили пчелите с нерегламентирани пръскания и какви механизми има в държавния апарат за разследване, и установяване на тези случаи.

Какви за нашите тъй наречени закони - ми такива, дето субсидират третиране с кумафос и амитраз. Да взема да го спазя ли този закон?! За най- ярък пример в това отношение съм посочвал нещо друго - на запад такива земеделци, като октоподите са невъзможни по закон. Няма такъв начин да притежаваш милиони декари в държава с територия, като нашата - по закон. Подобни закони имат и за веригите супермакети - не могат да отварят такива големи магазини във всяко селище, защото е повече от ясно, че малките им конкуренти ще бъдат изядени. Прочее, когато разучавах биографията на брат Адам в един филм разказаха, как в тази област, в която е живял - Бъкфаст - че почти всичкия мед по магазините е от манастира, което е регулирано със закон. Е те такива закони ние въобще даже нямаме - липсват напълно. А да говорим ли за доказуемостта на доходите - къде са нашите закони в този аспект? Тука мога да отворя един куфар с пари и да платя онова, което искам да си купя - никой даже няма да ме попита откъде са тези пари, то просто няма такива закони задължаващи ме да докажа произхода им. В чужбина да извадиш ей така 20-30 хиляди евра на ръка, веднага биеш на очи и всеки почва да те гледа подозрително - ще имаш проблем да купиш онова, което искаш да купиш. Ако настояваш - службите са на едно позвъняване и пет минути път от тук, ако пред тях докажеш произхода на тази дебела пачка, тогава вече ще ти продадат стоката, която желаеш да платиш.

А ако седне юрист да ти говори по въпроса - може и да се уплашиш, като разбереш каква анархия са законите ни. Само пари да имаш братче и закона е с теб: двусмислен и достатъчно свободен за тълкуване, може и така да се разбира, може и инак ..... зависи $$$
    Горното идва да покаже, че изобщо не си в час със законите в България. Плащанията в брой са законово ограничени до 10 000 лв. В банката попълваш декларация за произход на парите и се подписваш. За горепосочените кражби и нарушения си има съответните текстове. За собственост върху земя като физическо лице има ограничение. Земята, която днес е собственост на фирмите, си остава завинаги у фирмите, не може да стане лична собственост. А докато е във фирмите, то дейността им подлежи на законова регулация, която във всеки един момент може да бъде променена, но няма желаещи това да се случи. Но всичко, което цитираш, отново е следствие, а не причина. Причината цитирах по-горе. Ако не желаем да спазваме законите /а ние не желаем/, то никой не може да ни помогне, освен някак отново да придобием желанието да ги спазваме. Само дето превъзпитанието на цял един народ е задача за десетилетия напред, горе -долу толкова, колкото е отнело отучването на същия този народ от моралните ценности.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Само дето превъзпитанието на цял един народ е задача за десетилетия напред, горе -долу толкова, колкото е отнело отучването на същия този народ от моралните ценности.
    Много повече е и с много по - голяма цена.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    ..... може да бъде променена, но няма желаещи това да се случи..
    Ами може, ала дали всеки може - да променя? Текста на закона например - а не поредната комисия, щото от комисии няма накъде повече и служби, и институции, и какви ли не.

Спомням си една есен, прибирам се към дома и по пътя застигам патрулката - на буркани и кара зад една каруца, няколко цигани в нея и очевадно се опитват да избягат, и някак неясно ченгетата какво точно се опитват да направят. Какво да направят - те не могат и да ги арестуват, ако заплашват живота и здравето на заподозрения. Служби и формално закони ясно, че имаме - имаме закони против кражбите, ма какъв е този закон: откраднал един кошер, туй било на незнам си каква стойност, няма какво да го съдим. А мерси. Че то по- добре тогава да ги нямаме тези закони. В Гърция за кражба на един кошер пак ли е така?

Е един приятел имах зеленчукопроизводител - попиляха го от кражби, ма пръснаха го разбираш ли, всяка нощ. Ок - сто пъти ги хващаха, е и? То даже до съд не се стига - че що за закон, честно. Било на стойност 40лв - един чувал чушки. Ма добре бре хора, то не е един чувал - не е два чувала, то е много чували. Отиват напълнят един - след час още един - след час два направо. Всяка нощ. И нищо, в смисъл по закон нищо - е не вярвам и на запад да е така. Механизмите в държавата въобще не са направени както трябва - направени са за далавера. С министри, дето си вадят пищови от вътрешния джоб и пак не могат да аргументират числата, които изброяват, няма какво друго да се случи - сикаджийски босове, кой си ти, кой съм аз, че ще променяме нещо си. Инак няма лошо човек и да е идеалист в някаква степен, ала все пак - конкретни хора пишат законите и определят правилата. Не сме ние, които определяме данъци, граждански, минимални заплати, повишение на депутатски заплати и т.н. включително и цената на меда, кой ще е био производител, кой ще е преработвател - ти като искаш да се чувстваш виновен: не те спирам, може и да си някакъв фактор все пак. Аз например стана сигурно десет години се боря по институции, че ще ни паднат къщите на село, заради безобразията и безхаберието на няколко конкретни държавни отдела, и дирекции, и единственото, което сме постигнали до сега са отговорите "няма какво да направим" и "свиквайте". С това темпо до десет години оставаме без къщи, но поне пчелин ще имам и бат бойко ще иде да се снима, как прави всичко възможно да помага на пострадалите. Дори собствената си къща вече не мога да опазя от държавата - ако очакваш от мен да се чувствам виновен или неморален, или нещо в този дух ...... то признавам си, че имаш някакво странно разбиране, което ми е много далечно.

п.п. прочее и пчелина си не мога да опазя, пръскат на поразия и това е, ала я поне темата на Матеев, кога го натровиха, описал е подробно текстовете, за които ми говориш, описал е процедури, служби, кое, как, що: всичко е един пълен абсурд, текстове писани сякаш от шизофреници.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 32 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 32 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •