Ха, ха, ха..... натрил ни гъзовете. Ха, ха, ха.... най - вече моя. :bigsmile:То си личи кой на кого е натрил гъза. :bigsmile:
Преглед за печат
Василивсе на колко години си?
Много корава глава си. Защо не се вслушаш малко в хората с опит след като нямаш такъв? Постоянно навираш някакви тези които си прочел, но не си имал шанса да ги обсъдиш с хората които са ги писали.
Веднага ти казвам, че едно семейство заложило 20 маточника, няма начин да го откажеш със сироп и основи. Може да имаш частичен успех със макс 5% от семействата. Генетично мелезите със които работим са много по склонни да роят и за тях голяма част от писаното в книгите не важи.
Прикачен файл 5666
Ами сега?
Вече споделих, че ВСЯКА година ми се налага да се боря с роенето. Няма как да броя или помня но това са стотици семейства. Сам можеш да провериш в профила ми с колко семйства съм. Имам рапица постоянно, всяка година гоня акация така че винаги съм на ръба на бръснсча.
Искам да ти кажа че половината бг автори нямат нито един кошер, така че много се доверяваш.
Питам пак на колко години си?
и как го бориш с изрязване на маточниците и създаване на отводки ли? Питах по способа, който аз визирах. Тъй като даваш статистически данни дето сигурно за базират на емпиричен опит. Мисля, че годините ми нямат общо с Роенето. Бг автори не съм чел нито цитирал.
Опитвам се да водя нормален диалог, ако не си забелязал.
Рядко съм толкова търпелив и това едва ли ще продължи дълго.
Инфо за инфо.
Казваш на колко си и продължаваме.
Лека и спокойна нощ.
Добро утро колеги и колежки! Аз сега на отпочинал акъл се сетих, че на тази тема може да се погледне и от друг ъгъл. А именно кои методи биха предизвикали роенето у пчелите. Сиреч кое най-бързо ги предизвиква, докарва и подкарва към това аджеба състояние?
Нямам търпение Василевса да каже как да се борим с роенето респективно каква и колко вода да им слагаме в поилката на пролет, колко да им позволяваме да вкарват в кошера респективно да носят е т.н.
Аз лично сега не бързам с отговорите, защото сега не се роят ама до пролетта сподели, че рапица имам около мен и да НЕ ги гоня из клоните!
Само кажи кога ще споделите с ортаците си за да мога да взема лист и химикал :)
Здравейте,
Това до императора и свитата му. Нямам нищо против споровете, казано е ,че истината се ражда в спора, но.......... Моля Ви, ЧЕТЕТЕ какво пишат колегите.
Къде Слънцето е написал, (казал), че сега, зимата ще слага вода?
Не чакам отговор, и не искам да влизам в "ОБЯСНИТЕЛЕН" режим! Много ми е интересно, как доставянето на вода в кошера влияе на инстинкта за размножаване?
Поздрави, Г. Георгиев
Ами Бат Гошо, сигурно действа като при мене- стига водата да е с градус! Аз като кусам, инстинкта ми за размножаване избухва със страшна сила!
Ееее, то скука -скука ама се хващате за някоя дума и я разтягате, като дъвка.
Добро утро, Василевсе!
Василевсе, снощи по някаква причина реши, че корава глава е по-добре от празна. В конкретния случай ще ти кажа, че това едно и също. Щях да ти пожелая сам да си докажеш, колко много не си прав в тезата си, но се сетих че това трудно би се получило с единственият ти кошер(до колкото си спомням толкова е големината на пчелина ти) Не мислиш ли, че ситуацията е доста комична - ПАЛЕ (НА 16, 20 или 25г няма значение) НАЛАГА ТЕЗАТА СИ НА ПРОФИСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ. Ние коректно те изслушахме и се опитваме да ти кажем че това което си прочел е вярно но в действителност нещата не са точно такива. Искаш да ни се представиш като любознателен, а в крайна сметка като не искаш да чуеш какво ти се говори и не даваш да ти се обясни се представяш в една доста по лоша светлина. Неосъзнавайки колко е жалко поведението ви с колегата Слави 13 предизвиквате едни доста неприятни чувства в аудиторията. Не мога да разбера след като сте достигнали до истината за борбата с акара и роенето и оставате неразбрани, защо не използвате конкурентното си преимущество и да действате, а продължавате да ни навирате в лицето вашето вездесъщие.
Силно се надявам да вземете поука от настоящият ми последен опит да променя вашия тон и начин на комуникацията с колегите тук.
Колега rosty_sz, искам да добавя към неприятните чувства и най - вече КОМИЧНИТЕ чувства.:bigsmile:
За да не се налага всички да спорите за едно и също нещо като в историята за слона в тъмната стая, искам да направя няколко пояснения относно роевите инстинкти.
При подготовка за роене едни пчели изграждат само десетина маточника (Карника), докато други - повече от 300! ( Египетските пчели, Арменските пчели, Критските пчели)
Когато изпаднат в роево настроение има пчели, които напълно прекратяват всякаква дейност (Кавказки, Карника), докато други продължават да работят, да градят основи и да събитат мед както преди ( Италианки)
При някои пчели (умерено ройливите и липса на рапицова паша) преразширяването помага, докато при други - НЕ!
И още много други неща.... Това че даден метод работи при една пчела и даден район, съвсем не означава че той ще работи и при същата пчела, поставена в други условия.
Благодаря на Василевса за разбирането.
Това че нещата зависят от гена, пашата, микроклимата и т.н. се опитвам да обесня. Моите пчели изпаднали в роево продължават да градят, и да носят активно нектар, залагат огромно количество маточници. Наумят ли си нищо не е в състояние да ги спре.
Тази година няколко изпаднаха в роево точно преди акацията. Веднага бяха предприети различни мерки за прекратяване на роенето. Тези на които премахнах майките се справиха ОК. Тези които разширих ударно с по два корпуса с пити и основи прегледах след 5 дни ( 4 дни след цъфване на акацията) и не бяха заложили нови маточници, а в чашките нямаше яйца или личинки. След като свърши акацията докато им дойде реда (около 15 дни след завършване на цъфтежа) за взимане на меда и преглед се изроиха.
След като работим с мелези ние не можем да разчитаме че едни или други мерки за прекратяване на роенето ще сработят. Тоест няма как да дадем точна и ясна рецепта която да е валидна във всички случаи.
Какво ни остава тогава?
Хубаво е че има варианти.:ae:
Сменяме майките с такива със силно занижено желание за роене.
Работим така, че да не допускаме натрупването на млади безработни пчели в никакъв случай.
Веднъж решили да се роят разбиваме семейството, или на отводки или само на две като взимаме майката с част от пилото или с летящата пчела.
Солариса намекна само (до колкото забелязвам това е негов стил) даването на големи количества сироп не замества паша. Ефекта от истинска паша е доста по силен, но пак в повечето случаи е недостатъчен. Сиропа може да помага ако буквално до дни предстои истинска силна паша, но пак с уговорки.
Аз до сега съм вземал 2 мерки пред роеви. Винаги 1 корпус или магазин в повече... и даване на сироп когато се зададе дъждовно или лошо време повече от 2-3 дни... Инъче намерено семйество със заложени маточници правя отводки, като не търся майката. Правя го минимум на 3 отводки...НО да отбележа, че при мен е нямало никога масово роене на кошери.... ако има направо незнам :laughing:
Малко подкрепа и в теорията на Слави 13 за роенето.
В семейства които ги е хванала "лудоста" многократно съм виждал яйца в чашки до които майката няма достъп (ханеманова решетка)
Няма спор, че рапицовата паша е най големия катализатор на роенето. Няма спор и за силното озлобяване на пчелите по време на рапицовата паша. Ако обаче се замислим в кой период на пашата става това то категорично това е в последната третина(понякога и по рано заради гадни препарати с които пръскат но преминава за ден два). В последните десет дни от цъфтежа вече сействата са постигнали всички необходими условия за роене и нищо чудно това да е заради тези които се опитват да се правят на майки.
Ако обединяваме две семейства с вестник, че в някои случаи и директно почти не се забелязват нерви. Обаче ако обединим търтовка със нормално семейство два три дни е оле мале.
Руснака във филмчетата горе в темата говори и за натрупване на въглероден двуокис заради пренаселването. Не съм особено съгласен, но съм чел и от наши автори такива изказвания. Може да се докаже лесно ако поне малко в БГ имаше някаква научна дейност за да не ни се налага да молим хора които имат подходящо оборудване ( в случая Матеев) да правят експерименти и да споделят с нас резултатите.
п.п. И на мен ми е интересна теорията на м_пчелари и чакам с интерес да я сподели.
Искам да помоля да не закачате Василевса известно време, за да може наистина да свали темпото и да се успокои. Аз си мисля, че може да се завърне след няколко дни много по различен.
"Сменяме майките с такива със силно занижено желание за роене" ??
Кой предизвиква роенето майките или пчелите?
Пчелите са дъщери на майките.
Определено пчелите са двигателите на процесите на роене. Много хора не знаят и в литературата почти не съм го срещал, но пчелите с роеви намерения могат да правят и сборни роеве. Точно това ме кара да съм изключително скептичен за финландската противороева система както ни се представя тя в момента от един наш лектор. При нея майката е затворена докато нещата не се успокоят. Аз лично няколкократно съм си правил опит да закачам празна клетка в която е престояла майка няколко часа. Закачам я на някой храст или дърво. До няколко часа на нея се натрупва прилична топка пчели. Няма го характерното засилено летене, по прелките всичко е спокойно и пчелите се трупат много по-бавно но така се получава.
При масово роене и взети мерки със закъснение имах и проблем с оплождането на нови майки от изроилите се семейства. Тогава забелязах и нещо което не съм срещал никъде описано. Пчели с намерение да се роят, но поставени в неподходящи условия (заради взетите мерки) успяваха да съборят майки излитащи или връщащи се от оплождане по земята и се натрупваха върху тях. В началото когато още са малко ясно се виждаше как майките се опитват да се освободят от пчелите, а те силно ги притискаха за да ги обездвижат до колкото могат. В последствие имах два кошера със семейства които се развили хванати за мрежата на дъното на други кошери. Видях ги чак есента когато прибирах изцентрофужените корпуси най-долу и изненада, далаци пило мед. Дребнички семейства да не кажа супер малки ама бачкат си там.
Тук съм по съгласен, че майката преминава през ханемановата решетка отколкото да поддържам тезата на Слави, а това не е и негова теза. Но това може да се провери лесно като се премахнат маточниците от плодника и се оставят именно тези маточници за да се произведе майка. Ако са от пчела - търтовка то тогава ще се излюпят какво - търтеи?
Аз питам, за да разбера! Тъй като нямам такива познания за влиянието на майкие върху процеса и ми стана интересно. Ти какво ще кажеш по темата майки със слабо желание за роене? За мен това са нови неща и питам. аз знам че процеса първи го започват пчелите строителки и съм го писал, ма не четете и ме питате едно и също. Пчелите са дъщери на майките, но и на бащите си търтеите.
Няколко думи за роенето
Да помислим, какво представлява роенето? От една страна, това е естествен процес за продължаване на рода. От друга страна - метод на пчелите да се избавят от неблагоприятни условия за живот.
В първият случай се случва следното: семейството построява хубаво гнездо, набира сила, обезпечава се с обилни хранителни запаси и чак след това пуска голям силен рой, като правило един /понякога два/.
Във втория случай стимул за роенето може да бъде което и да е лошо условие за живот: тясно или неудобно жилище, неподходящо обкръжение, липса на паша в дадена местност и др. И семейството решава да напусне лошото място за живот, започва да строи маточници, и да пуска рой след рой, докато в кошера практически не останат пчели.
Тъй като всяко вмешателство в гнездото на семейство се приема като крайно неблагополучна ситуация от пчелите /разместване на корпуси, замяна на магазин и др./, всеки пчеловъд-промишленик ще си има работа с масовото роене. Това хубаво ли е за него? Разбира се че не! Масовото роене рязко снижава медосбора, и може да доведе до изчезване на пчелина.
Така. Първо да отбележа, че това не са твои мисли, а на някакъв руски ПЧЕЛОВЪД - ПРОМИШЛЕНИК. Второто изречение е напълно вярно. Тоест, че роенето е естествен процес за продължаване на рода, а и ти добре си го преписал по - надолу. Втория начин на роене както го обясняваш ти/той пчеловъда за неподходящите условия е малко тъпо обяснено и защо? Роене заради лоши условия за живот? Тук са дадени някои и ще се опитам да дам за всички по нещо. Когато жилището е тясно и неудобно започват да правят маточници и да напускат. Това е вярно. "Неподходящо обкръжение" - това с какво би ги накарало да започнат да се роят? Липсата на паша и тя би ги подтикнала към роене до някъде, но до някъде. Сега да те питам теб/пчеловъда- промишленик. Значи ако ги зарежем и не им се ВМЕШАТЕЛСТВАМЕ, значи няма да се роят? Няма да им местим корпусите, няма да им заменяме магазините и др., всички ние "ПЧЕЛОВЪДИТЕ - ПРОМИШЛЕНИЦИ" няма да си имаме работа с масовото роене? Масовото роене рязко снижава медосбора - да това е вярно, но до изчезване на пчелина няма как да доведе и защо? Ами ние нали сме там, а и няма да оставим ей така да се рои което и да е семейство, камо ли да си затрием пчелина. Хей Василевса, на нас не са ни корави(празни) главите за разлика от на някои.
Процесите ВИНАГИ са взаимосвързани.
Майките на някои раси (и линии) са много трудни за придаване на каквито и да било пчели. След приемане често може да се забележи масова самосмяна, без никакви видими причини. Често това се дължи на лесно за предизвикване агресивно поведение на пчелите към майката (или майката към пчелите), с такива пчели трябва да се борави много внимателно при преглед, защото и при най-малката грешка пчелите се скупчват върху нея ( както често се случва с младите майки на седмица -две) и да я убият.
Просто още една от мистериите при пчелите.
Аз мисля че по скоро тези яйца на са от преминала през решетката майка, защото са две три максимум, а обикновено е само едно. Винаги са в подготвени чашки в долната част на питите в корпуса над решетката. Ако са от майка която преминава защо се е върнала и то само след няколко снасяния. Ако предположим, че минава това все пак е относително трудно. Имах майки ОТ РАЗВЪДНАТА АСОЦИАЦИЯ които спокойно си минаваха през решетките, но те снасяха яко като преминат. Опитвам се да си спомня дали само чашки съм виждал над решетките или започнати и недовършени маточници, но запечатани маточници за сега със сигурност не съм.
Ако са от пчела - търтовка яйцата също няма да са 2-3, а ще са много и няма да са само в чашка, а безразборно. Имайки достатъчно пространство за снасяне в плодника, а не наличност на чашки за маточници майката може да се качи и само да снесе в чашките. Има логика - нали? А и като се има предвид, че при преминаването на семейството в роево настроение майката намалява, дори спира снасяне, то в плодника задължително ще има свободно място за снасяне и поради тази причина тя няма защо да се задържа горе.
[QUOTE=iliew
А, ако намеря начин да роя кошери първо на теб ще дам един рояк дадани. :bigsmile:[/QUOTE]
Търси начин да роиш столевки, не кошери.
Той Жорката милионера го намери начина! След з годинки ще си ги харчи с удоволствие момчето!
Изминалото лято . ДБ12 три пъти почистване на маточници, през 7-8 дни ! Майка на 2 год. за смяна, но реших да е "Ва банк" ,заради пашата !Майката снася доста търтиево ,аз изрязвам !Това е периода, дни преди акацията ! Работното настроение обаче е на мах ! Вдигам първия магазин и всичко е наред ! Свалям горния запечатан за центрофуга и на една от средните пити току що излюпен маточник !Маточника един брой над летвата на магазинната рамка ! Кошера не е роил ! Магазините се пълнят !Връщам изцентрофугирания . 4-5 дни по късно, след обяд виждам една шепа пчели на прелката траурно да изнасят една майка ! Та, дали ме надхитриха или роевото стана самосмяна !?? Знам резултата -50 буркана ! До сега не съм на ясно,що се е случило !;) Василевсе, помогни !
Едно предложение
Ако Василевса няма пари да го финансираме да издаде една пчеларска книга да сложи Л.Радоевци и тем подобни в малкия си джоб, а и може да прослави държавата ако книгата му се разпространи из света.
Стига сте се заяждали с Ангелчо! Той е младо момче- кръвта му кипи и не я удържа!
Зимно време форума почва да изгрубява.
Ха ,сега вземи ,че обясни на колегите – Що е то вертикална структура на пчелното с–во ? /в отделна тема,за да не се разводни още повече тази.И само тя ли е ,или може и друго/. Че ,то от твоите писания в този форум получих херния от продължителен смях–цели 66 часа .Аз съм от тези с над 30 годишен стаж в отглеждането на пчели.Когато съм се занимавал с тях,ти си бил още във ВЛЮБЕНИТЕ ПОГЛЕДИ НА МАЙКА СИ И БАЩА СИ .Не може да правиш такава уравниловка по твоето обкръжение от пчелари .Те може да не са експерти цялостно в пчеларството,но в отделни аспекти ,с които са се сблъсквали стотици пъти са ненадминати.Защо си мислиш че те са капсулирани–ни приемат ,ни предават.И преди теб имаше дърварски изказвания за пчеларите с повече стаж.Но на всекиму заслуженото.Т
Ама хич няма да си губя времето да обяснявам само ще чета и ще се смея. Както каза някой ще се възползвам от конкурентното си технологично превъзходство. Хич не ме вълнува с колко години стаж си и колко тона мед вадиш. Болестите и синдрома на празния кошер ще ви морят дълго. да не говорим че меда пропит с химията за борене на акара.
А бе момче ,ти да не страдаш от Нарцисизъм ? То бива грандомания ,ама твоето клони към изродяване,да не използвам друга дума,започваща пак с и .Нашите кошерчета и тръвнички ще са болнички или празни от синдромчето,а твоето КОШЕРЧЕ ще е на припек на Слънчев бряг.Пък може и някой килограм морска сол,йодирана да ти изкара.Ти искаш да го вкараш в кондиция,а то.......Също като в поговорката–Викаш му ''Куме Иване,а той търчи за .............'' Ако наистина си прочел всичко за пчелите/невъзможно/,не можеш да го приложиш или провериш на практика със твоя нищожен стаж.А ти се впускаш в неща за които се иска технологично време за да се проверят практически.А то не е малко .Така че спри с дърленето,почини малко ,осмисли написаното досега от опонентите ти,изхвърли плявата .Ще имаш по –голяма полза.Не се впечатлявай от вдигнатото палче,като на гладиаторските игри.Понякога си е нашишкване,за повече сеир.Нищо лично,просто слезни на земята.;)hi;
синдрома на празния кошер ще ви морят дълго.
ти вярвашли че такoва нещо има
Да бъдем по снизходителни с момчето. Не виждате ли, че има психичен проблем. Може би травма от детството или нещо друго. Но е явно, че страда от остра нужда да му се обръща внимание. Дори когато всички във форума го взимат на мезе, правят си гаргара с него, той дори тогава пак е доволен и не спира и не спира.
Вярно е, че бръщолеви предимно глупости, но все пак има само една тръвна, толкова са му възможностите, от къде ще натрупа опит? Затова преписва абзаци от някаква книга, които представя за свои умозаключения. Лошото е, че книгата явно е доста стара , сигурно на баба му от кръщенката и има доста глупости в нея, а пък като реши и той да вкара малко собствена мисъл и положението става трагикомично. Ама това е нормално, ако имаше кошери щеше да е разбрал, че в една книга пише едно, в друга друго, а пък на практика се получава трето и четвърто. Тогава щеше да знае, че пчеларството е доста по-сложно нещо, но с тръвната му няма как да ги разбере тези неща.
А и все пак главната му цел е да привлича внимание, пчелите са само предтекст. Дано модераторите тактично му преместят постовете в нова отделна тема (отново), в която желаещите да си правят гаргара с него му осигурят така жадуваната нужда за внимание.
Здравейте,
Такаааа, до тук добре, ами оттук нататък? Ко прайм?
Да, всеки има право на мнение, но............Нямам нищо против теориите на КОЙТО И ДА БИЛО! БИХ ЖЕЛАЛ ДА СА ПОНЕ МАЛКО ПОДКРЕПЕНИ, И С ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ!
Уважавам желанието на всеки да се образова, и да повишава квалификацията си! Неприятно е когато се опитват да ти НАЛОЖАТ нещо в което са "УБЕДЕНИ", а в същото време не са го пробвали на практика! Все пак в профила на Василевса пише, ПЧЕЛАРСКИ СТАЖ 3год. Според думите му той е без значение? Моя милост е СИГУРЕН в едно: За това време: НЯМА КАК ДА СИ ИЗПРОБВАЛ ТЕОРИИТЕ СИ В ПРАКТИКАТА! Как да ти повярваме? Чета написаното по темата с интерес, смятам, че всеки който се занимава с пчели би трябвало да е наясно с този процес. Не отхвърлям нищо с лека ръка, но това не значи, че съм съгласен с изказаното!
Мисля, че Слави13 беше казал нещо, за влиянието на количеството вода, която пчелите внасят в кошера. Това за мен е много интересно!
Моля ако имат желание нека споделят с нас, ако искат може и на лични. За което ще съм им благодарен!
Поздрави, не се отказвайте да ЧЕТЕТЕ и да споделяте! Г. Георгиев
Колеги всяко споделено мнение от млад пчелар се приема на нож в форума ,като опит за намеса във феодални владения,доста смелост ще е необходима на човек решил да сподели опит .Не е хубаво и не подхожда колеги в благороден занаят ,какъвто е пчеларството.
Всеки коректен човек първо си попълва профила.... коректно! След това, започва да дрънка колкото му позволят...
Ти пчелар ли си? Така като гледам от всичките ти постове не ми изглеждаш на такъв и ще питам - като не си такъв кому .... търсиш тук?
Vasilevsa е любознателен и чете доста, но май една и съща книга и един и същи автор. Липсата на практически познания си личи, а много неща писани по книгите са си само теория, която понякога е трудно, а друг път невъзможно да даде резултат във всеки един частен случай.
Ангеле (vasilevsa), един съвет от мен. Позовавай се на авторите, чиито теории споделяш, за да не подхождат колегите с подигравка към теб. Чети и гледай с по-голяма доза съмнение книгите, които четеш! Поне с толкова съмнение с колкото четеш постовете на колегите тук. И подлагай на дискусия тук тези теории и автори, вместо да ни ги свеждаш като божии заповеди. Имай предвид, че някой от авторите на които се позоваваш са пчелари с опит и собствено виждане за нещата, а не научни работници с лаборатории, финансиране и екип който да работи с тях, а това е важно.
Аз също съм любопитен.Добре е да знаеш поне малко за човека който изказва мнение в една или друга тема.
Аз нямам никакъв опит и не правя коментари свързани с начина на отглеждане на пчели.Чел съм много и какво от това?Много често теорията и практиката се разминават.Нужно е много години опит натрупан от практиката за да си уверен,че правиш всичко както трябва.Не е срамно да попиташ когато не знаеш.Да се упорства като се мисли,че знаеш всичко е равно на пълен провал във всяко едно начинание.Мъдрият човек винаги се вслушва в опита и разума.
Малко спам и от мен:
И най - интелигентния човек допуска грешки в разсъжденията си.
Заобикалящата ни среда е сложна, познанията ни са ограничени и затова, при разсъжденията си, никога не можем да отчетем всички фактори => погрешни резултати.
Книги написани само върху голи разсъждения / непроверени в практиката и в последствие коригирани/ не дават вярна информация. Поне не винаги.
Много набедени автори копират пасажи от себеподобни заедно със запетайките и с грешките /и то фрапиращи грешки/, без да споменат че съответния пасаж е цитат от:[автор] и [заглавие].
Ако тези автори бяха прочели това което копират, щеше да научат много, дори и от грешките на цитирания. В такъв случай обаче нямаше да напишат необходимия брой книги, а по-малко /Е затова пък по-смислени, ама кой ти гледа/
Пчелар съм ,за съжаление ,млад и начинаещ .Покойният ми дядо 20 години беше пчелар ,Профилът ми е достатъчно коректен .Минималният ми опит ,ме кара да се възмущавам от негативното Ви отношение къв всеки нов пчелар .Моите уважения към всеки вложил труд и време в пчеларството .
Никой не се родил научен или с натрупан 20 години опит в каквото и да е.
А така. Като си пчелар - пиши за пчели. Като профила ти е коректен, бъди и ти коректен. Казваш минималният ти опит те кара да се възмущаваш от негативното Ни отношение към всеки нов пчелар, а ако опита ти беше максимален какво ли щеше да бъде - сигурно щеше да ни плющиш шамари. Ха, ха. Като нов във форума и начинаещ в занаята ще четеш внимателно и ще питаш културно. Аз при това отношение лично ще ти кажа нещо от пчеларството, ама на кукув ден.
Коректен? Кое? Името ли, ника ли или инфото? Глей ся как са пита:
- Многоуважаеми колеги пчелари! Простете неумелия ми опит за общуване! Но бих искал, искала да Ви помоля за отговор на следния въпрос- как да докарам пчелите си до предроево състояние без за се роят? Благодаря предварително! Не ми се свиди да почерпя! Поздрави Стоян.
Бат тянко, спри се bow; че ми се разтопи сърцето, та чак се разтече по масата!...ОПА.а.а разлял съм малко вино от чашата.
Няма проблеми. Можеш да продължаваш.:laughing:
Сигурен съм, че много от пчеларите са се запознали с книгата на Thomas Seeley - “The wisdom of the hive”.В нея се разглеждат много въпроси, но акцентът е върху събирателната дейност – събиране на вода, прашец и нектар.
В книгата не се говори за „инстинкти на пчелите“, а за причинно следствени връзки, за положителни и отрицателни обратни връзки /стр.5/, които стабилизират пчелното семейство в единен организъм.
ThomasSeeley показва, кои са стабилизиращите фактори които държат семейството в работно състояние.
Аз пък си зададох въпросът: ако стабилизиращите фактори изчезнат, как това се отразява на роенето?
Пчели търтовки.
ThomasSeeley си задава въпросът: защо в нормално семейство с майка, което не се готви за роене има много малко пчели търтовки, които снасят яйца? Но все пак пчели търтовки има.
Отговорът на ThomasSeeley е на стр. 11 където се твърди, че феромоните на майката нито са необходими, нито са достатъчни за спиране на развитието на яйчниците на пчелите работнички. Твърди се че, развитието на яйчниците на пчелите работнички, се спира от феромоните на пилото. It is now clear that the pheromones that provide the proximate stimulus for workers to refrain from laying eggs come mainly from the brood, not from the queen (reviewed in Seeley 1985; see also Willis, Winston, and Slessor 1990).
Твърди се, че феромоните на майката са сигнал за нейното присъствие, и спират най-вече изграждането на маточници и отглеждането на млади майки от пчелите работнички.
Ето още едно зрънце, което обяснява роенето не като инстинкт, а като причинно следствена връзка – когато пилото започне да намалява, феромоните му, които спират развитието на половите органи на пчелите намаляват, и тази ситуация създава много пчели търтовки в семейството точно преди роенето /пчели с развити полови органи/. Причините за намаляването на пилото може да са най-различни – силна или слаба паша, прегряване на гнездото, теснота в гнездото и задръстване на майката, грешка на пчеларя и т.н..
Защо не се отглеждат търтеи от снесените от пчелите търтовки яйца, в нормално семейство със снасяща майка?
Отговорът на ThomasSeeley е на стр.12-13. - феромоните на жлезата на Дюфур и “worker policing”. Отново процесът е причинно следствен. Феромоните са причината, следствие е поведението на пчелите кърмачки. Няма никакви инстинкти, заговори или взети общи решения на пчелите кърмачки да унищожават тези яйца.
Твърди се че, снесените яйца от пчелите търтовки в семейство с нормална майка са около 10% от всички снесени яйца за търтей в семейството /майката снася 90%, а пчелите търтовки снасят 10% /.
Това са данни за семейства, които отглеждат 150 000 индивида за една година /това са средни по сила семейства/. Това не са данни за семейства, които са пред роене. Това са данни, за семейства с нормално снасящи майки, които не са изпаднали в роево състояние. В тези семейства има много малко пчели търтовки, които снасят около 5 яйца на денонощие.
Яйцата на пчелите търтовки се унищожават, за около 24 часа от пчелите кърмачки /дадена е графика на процеса/.
Пчелите кърмачки проявяват агресия към снасящите яйца пчели търтовки.
Налага се изводът, че всяка пчела работничка, принудена от феромоните, се опитва да предотврати отглеждането на собствено поколение от останалите пчели работнички.
Не всички яйца снесени от пчелите търтовки обаче се унищожават, затова около 0,1 от тях оцеляват и от тях се отглеждат търтеи /стр.10/.
Събирателна дейност на пчелите и роенето:
Събиране на вода.Regulation of Water Collection .
ThomasSeeley описва процесът за събиране на вода много подробно, все пак това е целта на книгата. Дава много изследвания, публикува и изследвания с които не е съгласен. Публикува и много противоречиви изследвания – едно изследване противоречи на друго изследване. Аз ще наблегна само на неговите изводи:
1. Пчелите събират вода, за да изхранят пилото и за да охлаждат гнездото /пише го на много места/.
1. Пчелите много бързо реагират на нуждите от вода. Реакцията на пчелите е в рамките на броени минути.
2. В семейството има положителна обратна връзка, която увеличава броя на пчелите търсещи вода, когато в семейството има нужда от вода / стр.257/.
3. В семейството има отрицателна обратна връзка, която намалява броя на пчелите търсещи вода, когато в семейството няма нужда от вода. / стр.257/.
4. В семейството никога не се натрупва запас от вода.
Диаграмата за обратните връзки при събиране на вода е на стр, 257.
Събирането на вода е причинно следствен процес, положителната и отрицателната обратни връзки са причинно следствени процеси, пчелите нямат инстинкт за събиране на вода, и не се договарят /на тайни вечери/ и не взимат общи решения за събиране на вода. Не измерват количеството на водата в кошера /стр.257/. Thus water collectors adjust their behavior to keep the water supply matched to the water demand, but they do so not by measuring water collection and water consumption, but by detecting changes in the time spent searching for unloaders.
Как може едно семейство да се рои, поради внасяне на много вода в гнездото? Познато е като роене поради прегряване на кошера – това става през лятото при голяма и продължителна жега, и при липса на близък и рентабилен източник на вода. В една от теориите изложени в книгата се казва, че голяма част от пчелите които събират нектар, се пренасочват към събиране на вода.
Представете си, че в кошера има 20 000 летящи пчели, и поради жегата 10 000 от тях се занимават само със събиране на вода. Това намалява вкарването на нектар в кошера наполовина за периода на прегряването, майката намалява снасянето на яйца наполовина, намалява се откритото пило наполовина, феромоните на пилото намаляват наполовина и не могат да спрат развитието на половите органи на пчелите, появяват се много пчели търтовки, феромонният баланс на семейството се нарушава, и семейството се разпада на части – рои се. Не се размножава а мигрира. Няма животно което да се размножава в лоши условия за живот, в такива случаи животните мигрират.
Това е причинно следствен процес, няма никакво договаряне на пчелите, че ще се размножават с роене, няма инстинкти и други подобни глупости, които се пишат по книгите.
Припомнете си какво прави пчеларя, за да стимулира снасянето на майката – дава на семейството захарен сироп или разреден мед, тогава майката започва да снася повече яйца, а при прегряване и при внасяне на много вода в гнездото, се получава обратен ефект.
Как събирането на прашец и нектар се отразяват на роенето е за следващият път.
Приятно четене на книгата.
Ей го и този. Гледай какъв ферман ми е наХлузил да чета, а той самия едва ли го е чел, а и ако го е чел дали го е разбрал? След това започва да ми свежда едни материали, които той самия не ги разбира. Сега той ще спи, а аз ще се подготвям.:bigsmile:
Точно ти няма да се подготвяш, ама като гледам колко участници има във форума, пък утре е и работен ден, хич не ми се мисли.:laughing:
Тази книга е с ранг на ПЧЕЛАРСКА БИБЛИЯ. Според мене е безценна, въпреки че все още не съм я прочел до края (все не ми остава време). Има обаче един проблем с този PDF файл - най-важните графики от него ЛИПСВАТ. И ако човек наистина иска да разбере каква е истината - ще му се наложи да си закупи оригинала на книгата на хартиен носител. Точно това направих и аз преди около 2 месеца, въпреки че цената е доста солена:
http://www.amazon.com/The-Wisdom-Hiv.../dp/0674953762
Сега остава да я прочета задълбочено, което не е лесна работа. Колкото до Слави и неговото доказателтво в спора - ДА, този път доказателството е желязно. Не можем копче да кажем. ИЗТОЧНИКА Е ДОСТОВЕРЕН и аз сляпо му вярвам.
Слави, не ми се вързват нещата. Първо искам да кажа, че не се заяждам и ще се опитам да поразнищим написаното от теб със спокоен тон.
Казваш, че се рои заради прекалено внасяне на вода, а веднага след това защото нямало водоизточник и много пчели се ангажирали с дейноста по откриване и носене на вода.
От там на татък пък въобще не ми се вързва. Как реши, че ако се внесе два пъти по-малко нектар, майката ще снесе два пъти по малко яйца. Такава причинно-следствена връзка няма.
Цитатите от книгата звучат логично и са нещо ново за мен, но си мисля че твоите изводи не са правилни.