Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Аз мисля че по скоро тези яйца на са от преминала през решетката майка, защото са две три максимум, а обикновено е само едно. Винаги са в подготвени чашки в долната част на питите в корпуса над решетката. Ако са от майка която преминава защо се е върнала и то само след няколко снасяния. Ако предположим, че минава това все пак е относително трудно. Имах майки ОТ РАЗВЪДНАТА АСОЦИАЦИЯ които спокойно си минаваха през решетките, но те снасяха яко като преминат. Опитвам се да си спомня дали само чашки съм виждал над решетките или започнати и недовършени маточници, но запечатани маточници за сега със сигурност не съм.
Ако са от пчела - търтовка яйцата също няма да са 2-3, а ще са много и няма да са само в чашка, а безразборно. Имайки достатъчно пространство за снасяне в плодника, а не наличност на чашки за маточници майката може да се качи и само да снесе в чашките. Има логика - нали? А и като се има предвид, че при преминаването на семейството в роево настроение майката намалява, дори спира снасяне, то в плодника задължително ще има свободно място за снасяне и поради тази причина тя няма защо да се задържа горе.