Малко подкрепа и в теорията на Слави 13 за роенето.
В семейства които ги е хванала "лудоста" многократно съм виждал яйца в чашки до които майката няма достъп (ханеманова решетка)
Няма спор, че рапицовата паша е най големия катализатор на роенето. Няма спор и за силното озлобяване на пчелите по време на рапицовата паша. Ако обаче се замислим в кой период на пашата става това то категорично това е в последната третина(понякога и по рано заради гадни препарати с които пръскат но преминава за ден два). В последните десет дни от цъфтежа вече сействата са постигнали всички необходими условия за роене и нищо чудно това да е заради тези които се опитват да се правят на майки.
Ако обединяваме две семейства с вестник, че в някои случаи и директно почти не се забелязват нерви. Обаче ако обединим търтовка със нормално семейство два три дни е оле мале.
Руснака във филмчетата горе в темата говори и за натрупване на въглероден двуокис заради пренаселването. Не съм особено съгласен, но съм чел и от наши автори такива изказвания. Може да се докаже лесно ако поне малко в БГ имаше някаква научна дейност за да не ни се налага да молим хора които имат подходящо оборудване ( в случая Матеев) да правят експерименти и да споделят с нас резултатите.
п.п. И на мен ми е интересна теорията на м_пчелари и чакам с интерес да я сподели.

Цитат