Можете ли да ме насочите къде да погледна данните за вноса на пч.мед ?
Преглед за печат
Можете ли да ме насочите къде да погледна данните за вноса на пч.мед ?
Тук има нещо по въпроса:http://www.parliament.bg/pub/PK/224337654-06-548.pdf но дали е вярно?
Ясно - начи идея си нямаш какво коментираш.
Пък за гузен - нали знаеш, че само гузните бягат. Като ти е мерак, заповядай да ми видиш "700-е" кошера и как преебавам сектора - само едно условие: като дойдеш и видиш, че си просто един клеветник, е те тука във форума ще ти седи в подписа "аз съм тъпанар": ясно ли ти е бе, тъпанар?!
Айде бегай сега да въртиш дудуци на майните, че най ми е писнало да се занимавам с тъпанари.
Може, разбира се - погледнете тук:
https://pchelari.com/forum/showthrea...ll=1#post98606
Тогава пак бяхме манипулатори, цената на букета щеше да става 6 лв. до месеци и т.н. Един друг виден наш "опонент" толкова се засегна, че чак направи друг форум. Писахте по-рано, че времето ще покаже - е, какво показа времето, прави ли сме били тогава? Погледнете информацията за Испания - мед от слънчоглед 2 евро / кг.
Поздрави
Точно така, миналата година е рекордна за вноса - 2278 тона. Това е 19,3% от добитите за годината в България 11807 тона според статистиката на МЗХГ:
http://www.mzh.government.bg/media/f...shoney2017.pdf
Системата на НСИ дава възможност и за справки от коя страна е извършен вносът.
Поздрави
Дали нашата държава може да спре подобен внос , или това зависи от квотите за украйнски мед приети от ЕС ?
Тъъй, след много писане за и против и т.н., какво може да се направи, за да можем да живеем по-спокойно пчеларите? Имам предвид това, да вземаме по-читава цена за труда си. Какво предлага Апитрейд? За проблема с пробите ясно, какво друго се иска от нас, пчеларите и какво той би направил? Те това е важно, другото е дрън, дрън ярина.
Сектор Пчеларство си загива бавно и в агония. Винаги ще се намери по евтин пчелен мед от страни с евтин труд, включително и биосертифициран. В момента най-евтин е меда от Виетнам и Индия. Аз съм биосертифицирал трайни насаждения, и познавам добре проблемите. МЗХ създаде това положение с биото и няма никакво желание и намерение да подобри нещо. Бог да го прости Българското Пчеларство, това го писах и преди две години, когато г-н Апитрейд ни информира за рисин технологията.
Страните извън ЕС са само част от проблема.
Във връзка с горното - наравно с изброените от Вас, има една голяма Европейска страна, която по принцип изкупува мед от България. От известно време е започнала и значителен внос.
Прав сте, това е посоката, в която трябва да се мисли - какво трябва да се случи, за да получи стоката адекватна цена, която отговаря на стандарта на живот в България и позволява на производителите не просто да оцеляват, а да живеят нормално и да разполагат със средства за развитие на този иначе така перспективен семеен бизнес, какъвто е пчеларството. Нека, който желае, да сподели как сам за себе си вижда решението, а ние нашето виждане ще го дадем като се съберат идеи - с коментари и предложения. Ако сега дадем нашата формула, все ще се намерят няколко оплюващи и няма да има градивен диалог, а същите глупости, които виждаме досега.
Поздрави
За да има биопчеларство в БГ, трябва МЗХ да затегне контрола върху дейността на сертифициращите фирми, и съответно се увеличи субсидията на 50 евро на семейство.
Хайде пак аз да съм лошия. hi;Как ги правите тези сметки-незнам.sweating; Ами хипотетично аз със 130 семейства по 50 евро ще правя по 13 000лв. на година от въздуха. Да ме прощавате , ама при такова положение аз мед няма да произвеждам. sweating;Това идва повече от годишна заплата при 6 месеца труд.
пп. Око не наситно. Явно искате да се мерите с Баневи.:bigsmile:
От всичко казано до тук оставам с впечатлението,че апитрейд не искат в бг.да има биопчеларство или по точно биомед.Действате типично по български когато някой изплува други двама го дърпат надолу.Със сигурност доста ви е засегнат интереса щом пишете донос чак до европейските институции(малко хора ще ви повярват,че го правите в полза на родното пчеларство)със сигурност сте откривали и некачествен конвенционален мед с антибиотици но тогава не сте писали писма до ЕС видиш ли в бг.има много лош контрол относно употребата на антибиотици.Голяма част от пчеларите са био и медът им се продава като такъв а вие не искате това по-добре да купувате на 3.80-4.00 .А между другото цената за биото която бяхте обявили беше със лев над всички други куповачи,което само по себе си е съмнително и говори за нещо гнило, купихте малко количество и нададохте вой.Целенасочено водите борба срещу родното производство, и както каза един колега искате още хора да напуснат бг.Стига вече с лъжите малко останаха тези които ви вярват!
Здравейте,
Грешно Ви е впечатлението - искаме да има истинско биологично пчеларство и истински биологичен мед. Цената ни за био е реалната, просто до тогава на Вас са Ви плащали твърде малко. Пропуснахте да кажете, че сте биологичен производител, подизпълнител, имате вписан в сертификата очакван среден добив от 37.5 кг от кошер - почти два пъти по-висок от средния за страната.
http://bioregister.mzh.government.bg...php?file=27995
Поздрави
Ако аз бях пряк конкурент на "Апитрейд" в търговията с биомед, щях: 1. Да следя пчеларските форуми, всичките, колкото мога. 2. Щях като "Апитрейд" да се намесвам в дискусиите и да представям своята гледна точка във форумите, които си заслужават това. 3. Щях да участвам активно в обсъжданията на всички проблеми на бранша към съответното министерство, браншова организация или какво там се сетите. Но, като гледам, останалите търговци не го правят. Задавам си въпроса защо не се занимават с толкова просто нещо като оформяне на собствен имидж поне за пред пчеларите? По-скоро такова поведение ми изглежда типично по български, но, знам ли? Правосъдната министърка наскоро призова за тишина по проблемите на съдебната система, може и те да искат същото. Докато не се бие тъпана публично, никой няма да се стресне от проблема.
Търговците износители не са чак толкова много. Като как ще оставят само "Апитрейд" да завземат територия във форум, четен от толкова много пчелари, без да вземат никакви мерки. Прилича ми на същото, заради което бат ти Бойко не се е появявал публично от толкова много време, въпреки, че много обича да го показват и да трупа имидж.
Здравейте,
Никъде не твърдя, че колегата е потенциален измамник - той може да е напълно изряден биологичен производител. Коректната позиция от негова страна би била да каже, че той самия е биологичен пчелар - подизпълнител, и да си даде аргументите по конкретните три точки защо не сме прави в твърденията си. Вместо това, той повтаря мантрата на създателите на сегашната ситуация в биологичното пчеларство, че ние искаме да го затрием. Не, господине, искаме да го съхраним.
В конкретния негов случай, сертификационното писмо, издадено по този начин, вече предоставя възможност 3700 кг мед (разликата между средният добив по статистика и този, вписан в документа) да бъде манипулиран. Това нямаше да бъде тема на разговор, ако контролиращите лица упражняваха достатъчен контрол, а както е видно от докладите на няколко институции - това не е съвсем така. Именно по тази причина ние искаме да се подсигури допълнителен контрол върху тази част от системата.
Попитахте какво трябва да стане, за да получи българската продукция адекватна цена. Един от отговорите е - когато всички ние започнем да изискваме повече от себе си и от околните. Вие не сте биологичен производител, осъзнавате или не сте ощетен от сегашната ситуация, но казвата - "е какво пък, нека пише човека, щом може. Аз ако бях - и аз щях да пиша." Именно това мислене ни е довело до ситуацията, в която сме.
Поздрави
Защо ми се струва, че точно по този въпрос имаше доста мнения из форума, преди да се напишат сегашните изложения до инстанциите. Изразяваше се недоволство и възмущение с недомлъвки, а сега, като се написа официално, се дава заден ход. Веднъж поставен, въпросът ще намери някакво решение. Имат ли мнение пчеларите какво трябва да бъде доброто решение?
Няма друго решение освен пазарното. Там където се създава икономически мотив никакъв контрол няма да свърши работа. Не знам защо са се вторачили в средния добив след като количеството по сертификата се формира като брой кошери по заложен добив. Като намалят добива как ще контролират броя кошери.
Не може да даваш 60% по-висока цена за един и същ мед и да чакаш някакъв контрол да свърши някаква работа. Казвам го като ощетен конвенционален пчелар.
Според мен нещата ще продължат в същия дух докато процента на конвенционалните пчелари падне толкова ниско, че тия кухи сертификати няма с какво да се запълват. Тогава цената на био меда ще започне да пада и така нататък......
Как приблизително може да се разбере средния добив от една община, копирано от статията за добричкото дружество- В нея се включват и останалите добруджански общини като Крушари, Каварна, Шабла, Тервел, в момента текат разговори с Генерал Тошево. Пчеларският съюз обхваща 20 000 кошера пчели с обща продукция от 400 до 600 тона мед.
Можело ли да има истинско био пчеларство? Може! Само че, преди да го има трябва да се намери начин да се контролират всички земеделци с какво аджеба си пръскат насажденията. А точно това няма как да стане. Иначе щеше да е както в онзи филм- "роднина- милционер". В нашия случай пръскачка-инспектор.
В момента държа една оферта от лаборатория. И ще цитирам някои актуални към момента цени: Антибиотици и Сулфонамиди-25 лв., примеси от търговска глюкоза - 8лв. и т.н. Който не иска да се обяснява, че нямал сестра може да си извади от джоба някой лев, и да си върже гащите. Освен това да прочете няколко закона. Например за пчеларството и за храните.
Относно добивите имам да споделя следното нещо. Догодина очаквам да спечеля десет милиона. До сега съм печели по десет хиляди. Значи средно се очаква да се сдобия с един милион. Абе няма да избързвам с яхтата и с ламборгинито.......
Можете да намерите информация тук:
https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post149781
Нищо не го налага, въпрос на личен избор е.
Имате право, че икономическият мотив винаги е водещата движеща сила, поне в стопанската дейност, а за някои и в живота като цяло. Манипулирането на броя кошери, обаче, е доста по-трудно, отколкото просто вписването на едно число в сертификата. Тези кошери трябва да са регистрирани по надлежния ред, а ако взимат и субсидия, а не съществуват, нещата стават още по-сериозни.
Разликата в цената между биологичната и конвенционалната продукция я определя пазарът, който към момента вече започва да се сеща, че има нещо гнило, наблюдавайки тенденциите в последните години. Ще Ви кажа, че цената на биологичната полифлора през 2016 г. беше около 4.30 - 4.50 Евро за кг. при изкупна цена тогава у нас с приблизително същото цифрово изражение, само че в лева. Когато ние стъпихме на пазара на био мед, приложихме същата логика при формирането на изкупната цена за биологичната продукция, както при конвенционалната. Колегата подизпълнител каза - "давате 1 - 1.50 лева повече" и това му се е сторило крайно съмнително, защото той е свикнал да продава по 4.50 - 5 лева биологичния си мед (в неговия случай конкретно не просто биологичен, а и нещо повече, но той най-вероятно дори не знае).
Важно е да се отбележи, че не сме измислили ние топлата вода - същите процеси текат в Мексико и Бразилия. Нереално високи добиви в сертификатите, огромен брой сертифицирани семейства. Всъщност, България е на първо място в ЕС по брой кошери в системата за биологичен контрол (278 хил. през 2015, 236 хил. през 2016 и около 250 хил. към 2017) и на трето място в света след Бразилия (537 хил.) и Мексико (368 хил.) - данни за 2016 г. На този фон, след нас е Италия - 195 хил., Франция - 102 хил., Румъния - 86 хил., Германия - 35 хил. Съпоставете територията на тези страни, броя пчелари и броя кошери с нашите. Нормално е индустрията, гледайки тези цифри, да започне да си задават въпроси къде е логиката в тях. Доколкото знам, към момента в Мексико тече сериозно преструктуриране на биологичното пчеларство именно поради разкриване на много нарушения в него. Иначе пазарът вече последва всички тези тенденции и цената на биологичния мед върви трайно надолу - просто предлагането е прекалено високо.
Решението, което предлагат хората, които се чувстват засегнати от нашите действия, го знаете - тихо, да си траем, да не се говори за това - сами го казвате, а и по тази причина заглавието е такова: тема табу. За съжаление, така не става - според нас това е балон, а всеки балон гърми, ако не се спадне навреме. Вече казах какво смятаме, че би станало, ако се остави да гръмне от само себе си.
Поздрави
Ако имаме 250 хил. сертифицирани семейства по заложен среден добив 40 кг., то 10 хил. тона мед могат да бъдат изнесени като биологичен. Напрактика това е цялото годишно производство за страната и то в добра година. Очевидно, че в балона няма място за още въздух.
Не крия че съм био и подизпълнител ,много хора във форума са такива така ,че ако искате да ме засегнете засягане и другите.Относно добива ми тази година е точно 37кг мога да го докажа ,района ми е такъв ,че добива се движи между 30-45 кг и това също мога да го докажа и според вас какъв очакван добив да дам 15 кг. За цената също сте в грешка продадох го за средна цена 6лв което също мога да докажа.И тъй като ви одговорих честно,вие одговорете дали до сега в практиката си като изкупвачи не сте попаднали на некачествен(с антибиотици или сулфонамиди) конвенционален мед и какво направихте тогава писахте ли писмо до ЕС ?Защо действате за сходни проблеми по различен начин ?Кажете същото така какво целите с този донос (това което сте писали не е уведомително писмо)какво трябва да стане след евентуална проверка от европа кого трябва да накажат и как това наказание, ще подпомогне родните био производители ?Далеч съм от мисълта ,че не чакате някакви облаги от тези ваши деяния,но оставам с надеждата,че ще обясните тука на всички как ще ни помогнете с този донос!
"2. Район за пчеларстване
пчелинът да бъде в район на екологично земеделие или необитаван район. Да се избягва възможността за събиране на пчелни продукти от райони третирани с пестициди и изкуствени торове;
районът за пчеларстване да обхваща най-малко радиус от 3 км; "
“В радиус до 3 км от месторазположението на пчелина,
източниците на нектар и полен трябва да се състоят от
произведени по биологичен начин растения или растения с
диворастящ произход
Това как ти се струва?
Едната гледна точка /тази на Апитрейд/ горе-долу се оформи. Искането е да се сертифицират за био само тези пчелини, които наистина отговарят на условията. След това да им се записват прогнозни добиви не повече от средностатистическите за района. Дотук къде е лошото? Може и Драев да каже някоя приказка, нищо, че е сърдит сега.
Здравейте,
Няма нищо лошо в това, че сте биологичен пчелар, подизпълнител и т.н. Вече казах, че може да сте напълно изряден и всички бихме се радвали това да е така. Относно добивите - Вие знаете най-добре, но ако ще го доказвате с договор за продажба на биологичен мед на преработвателя, на когото сте подизпълнител, за количество, което съвпада с вписания добив в сертификата - няма нужда, вярваме Ви.
Относно цената: продал сте на средна цена 6 лв / кг - нищо лошо. На каква цена продадохте биологичния си мед предходните години - 2017, 2016, 2015? С две думи преди ние да започнем да изкупуваме биологичен мед - каква цена получавахте тогава за букет, акация, липа и т.н.?
На въпроса относно антибиотиците -разбира се, че сме попадали. Това обаче става много рядко, така показва практиката в последните години. Случват се няколко такива проби на няколкостотин анализирани годишно. По-голям проблем са фалшификациите, за съжаление, както и пестицидите и остатъците от ветеринарно-медицински препарати, но тук говорим за конвенционален мед. Когато концентрацията превишава законовите норми (за конвенционална продукция има допустими лимити и именно там е разликата с биологичната), отказваме да купим меда. Когато става дума за осъзнато действие като фалшификация или антибиотик - поставяме го в списък от пчелари, с които не желаем да работим. По принцип хората, които са направили нещо нередно, си имат едно на ум и търсят реализация към купувач, който товари без проби. Защо за това не сме сигнализирали Европейските институции - защото мащабът на проблема е пренебрежимо малък на общия фон.
Материалът, който сме подготвили и изпратили до компетентните органи не е донос, защото доносът е нещо скрито, тайно, анонимно. Ние сме си написали името и сме се подписали под изложеното. Това е становище по проект за промяна на националното законодателство и сигнал за нередности, на които сме се натъкнали в работата. Освен нас, тези нередности са видели още одиторите от Европейската комисия и тези от Сметната палата и са написали съответните доклади. Ние просто сме дали детайли и сме посочили няколко конкретни примера, за да аргументираме твърденията си.
Какво очакваме да стане - очакваме компетентните власти да вземат мерки и да наложат ред в сектор биологично пчеларство в България. Видно е, че контролът, който държавата упражнява над контролиращите лица, до момента не е достатъчен и в резултат на това по една или друга причина някои от тях допускат пропуски в работата си. Въвеждането на ред в сектора ще предотврати скорошното избухване на скандал сред индустрията и потребителите в Европа - хората, които плащат за произвежданата от Вас и преработвана от нас продукция. Ако това се случи, ние няма да има какво да правим произвеждания от Вас мед, ще ни намалеят приходите и с две думи - ще изгубим пари. Това се случи и с пчеларите - без значение биологични или не, тъй като няма да имат пазар за продукцията си и в най-добрия случай ще са принудени да я продават на безценица. Дано така е ясно и за вас, макар че в последните дни, а и в самия материал, ясно сме обяснили какви са целите ни. Жалко е, че много хора са ощетени и / или заплашени от тази ситуация - конвенционалните пчелари, биологичните пчелари, контролиращите лица, които съвестно си вършат работата, но никой досега не предприе мерки. Налага се един пазарен субект, какъвто сме ние, да вършим тази работа и съответно да оберем известни негативи, но това е добре обмислено решение от наша страна и никак не ни притеснява.
Поздрави
Чанко, поспри се малко, ще изкараш всичките арендатори биологични.
Ей там е работата, че никак не се връзват нещата за територията на майка България. Къде са блели тогава сертифициращите фирми, чак сега започнаха да следят за това правило. Къде са бляли и още блеят контролиращите лица? Преди можело, днес не. Айде де! Това отдавна го обсъждахме и тогава някои колеги изразиха мнение, че имало и био култури. Да, има но за разлика от пчелините, биото при земеделските култури е в пъти по-малко, което ще рече, че пак не се връзват нещата. Е за това негодуваме конвенционалните пчелари. Два пчелина с една ограда, единия можело да стане био, другия не. Защо? Отговор: Защото не се бил усетил навреме. Как ви се струва логиката колеги? При условие, че цитираното от колегата правило не е от вчера. Та ако отговаря на горното условие, един био пчелар ще изкара тия добиви, ама на куково лято. Ей, вие да не мислите, че сме първокласници в пчеларството?
Много интересна и полезна дискусия върви, и има защо. Общо взето страните, които се очертават са ясни. Всеки е заел страната в зависимост от философията си и практиката, която я олицетворява. Пък онези, които се спотайват, по-добре изобщо да оставят настрани от живота си пчеларството. Ако човек разгледа дискусията, която върви от скоро, може да си направи чудесен извод за пчеларството в БГ, ами пълен батак е и най-вече заради скапаните държавни органи, дето не си вършат работата. А кажете, че ако имаше стриктен контрол, този разговор изобщо нямаше да се състои, а щеше да е на ниво единствено цената в предвид на това, че медът от България е един от най-качествените в света. И сега, заради скапаните държавни чиновници, се карат производители и изкупвачи. Като доста от нещата у нас, които целят именно окончателно съсипване и малкото останали добри неща от икономиката ни чрез старата римска максима "разделяй и владей".
Апитрейд Пловдив, до момента не сте ми купували меда, но заради инициативата и искреността от ваша страна за възраждане на българското пчеларство, шапка ви свалям и ви казвам, че ако всички собственици на бизнес у Бг-то бяха като вас, България щеше да цъфне и да върже! Честно, така мисля, и мисля, че всички пчелари, с които работите, а и останалите знайни и незнайни за вас, трябва да ви благодарят! Аз лично, защото защитавате българското пчеларство, ви благодаря!
Апитрейд, доколкото разбирам, имате лостове и по-нагоре. А сега, окончателно докажете, че мислите наистина за пчеларството у нас. Хвърлям камък към вас и ви предизвиквам да лобирате пред законодателя да бъде тотално забранен вноса на пчелен мед у нас, каквито рестрикции за внос има съседната ни Турция от дълги години и някои наши пчелари внасят нелегално там, а простите турци били луди за мед от рапица щото бил бял. Сами разбирате, че подобна забрана буквално ще възроди българското пчеларство. За целта станете инициатор даже на някакво идейно движение и популяризирайте създаването на такава забрана даже и в мас медиите. Ако издигнете подобна инициатива, всички пчелари ще ви боготворят и станете в тяхно лице образец за бизнесмени и мениджъри.
Не знам, какви нерви имате, да четене негативи спрямо вас, ама поне имате разбирането, че са изписани от хора, които не само не са наясно с нещата, ами и не знаят, за какво са на този свят. И за търпението ви свалям шапка! Така се прави бизнес, с уважение към инакомислещия и стремеж към по-добро!
Има много още какво да кажа, но е за ЛС или за телефон.
Здрасти! Ами по същият начин действате и с биото които има сертификат а меда не договаря на био просто спирате да работи с него и толкова .Но да се плюе по родното и то в такъв момент в които се обсъжда бюджета за селското стопанство на ЕС за години напред,не смятам ,че ще е във някаква полза за бг пчеларство.Много по-добре щеше да е ако бяхте поели някаква инициатива за нуждата от субсидирането на сектора,и напишете писмо до МЗХ и ЕС,със сигурност тогава ,щяхте да имате основание да твърдите ,че искате сектора да върви напред.Относно тези планувани добиви и аз съм против защото малко бие на комунизма(петилетка за три)но не съм го измислил аз .Според мен и сертицирането е излишно но и това не го решавам аз.Трябва според мен за биомед да се смята този мед
които договаря на дадени критерий без значение дали този който го произвежда е сертифициран или не .Нямам никакви лоши намерения за вашта фирма, лично за нас(пчеларите)по изгодно да има повече като вас (купувачи)за да вървим напред в една конкурентна среда ,както и за вас обратно надявам се.А за цените 2017 липа-6.90лв акация-10лв букет -6.70лв за 2016-15 не ги помня но бяха пак там някъде(не ми се рови сега в документите),аз знам какво продавам знам и качеството на това което продавам.Успех ви желая!
Лайка, който съм ти дала е за частта от поста ти свързана с Апитрейд. С цитираната част не съм съгласна.
Значи за далаверите с биомед вината е в контролиращите органи? Сериозно? А къде остава персоналната вина на далавераджиите "биопчелари", които са в основата на проблема? Защо в България никога няма персонална вина? Аз, ако убия някого и не ме хванат, значи няма да съм виновна за убийството, вината ще е на полицията, че не ме е хванала? Така излиза според твоите разсъждения.
И тези приказки за лудия и баницата... никога не съм го разбирала това. Значи щом има възможност за далавера, келепир - вътре съм. Ами моралния компас къде остана? Представата за редно и нередно къде остана? Да, дава се възможност да се регистрира някой като био, ама като четеш условията и виждаш, че не отговаряш на тях къде се буташ. Защо изобщо подаваш документи за био като знаеш, че не си.
Ей това ми прави впечатление на мен. Как лесно оправдавате тези, които ядат баницата. Щото трябва да си луд, за да не я ядеш. Едно време Царя бил казал, че българина има нужда от смяна на чипа. Ами, прав е бил.
Здравейте,
Благодарим за добрите думи. Вярваме, че мнозинството от пчеларите, които са в темата, мислят така, без значение дали са биологични или не. Именно биологичните са най-застрашени от избухването на голям скандал, защото тогава освен, че няма да могат да продадат продукцията си, проверките няма да бъдат само при десетина души, описани в сигнал, както е в случая, а при всички до един. Със сигурност при такова развитие ще дойдат и институциите за борба с измамите с Европейски средства (звеното към ДФЗ) и ОЛАФ, които ние умишлено не сме включили в адресатите на нашия материал. Нашата цел в момента е с минимални щети за всички проблемът да намери своето решение в кратък срок.
Не разполагаме с никакви по-различни лостове, с които разполага всеки гражданин на България и ЕС. Пак казвам, жалко е, че досега никой не взе никакви мерки - всички знаеха, но си мълчаха, включително и много от потребителите на този форум. Не знам какво накара г-н Дончев и г-н Дамянов да публикуват материала във форумите - той е качен от доста време на сайта на МЗХГ, но се радвам, че го направиха. Чудно ми е какво очакваха всички да се случи - цялата държава да произвежда биологичен мед и никой да не забележи нищо?
Забрана за внос не може да има на национално ниво - митническата политика се решава на ниво ЕС за всички държави членки. През 2017-та в България влизат 2200 тона мед - от Китай, Украйна, но и от Полша (член на ЕС) - в сравнително равни обеми. Ние няма как в ролята си на един малък играч на Европейския пазар да задаваме посоките на политиката на ЕС, отнасящи се за цялата индустрия. Това трябва да мине по линия на пчеларски организации, които да убедят българските власти в правотата на дадена позиция и българските представители в Европейските институции да опитат да прокарат дадена политика, което също не е лесна задача.
Ето една интересна информация, която със сигурност повечето от Вас са пропуснали:
http://www.europarl.europa.eu/news/b...i-pchielaritie
Европейската комисия преди месеци беше пуснала анкета до всички граждани на съюза, беше публикувана и тук:
https://pchelari.com/forum/showthrea...opa#post138114
Колко от Вас участваха?
Поздрави
Е то при това положение ще отпаднат 90% от биото а това на никой не изнася! Прекалено много са на хранилката!
А колко е елементарно.Взимат ти меда,отговаря на био-те ти,отговаря на конвенционален-те ти.Самия продукт трябва да отговаря за себе си,а не хартийки....
Ре контра!=на цената на 2 тенекии мед и спекулата аут.
Не е толкова елементарно - анализите служат, за да се установи кой продукт НЕ е био, но не съществува анализ ЗА био и точно по този параграф Апитрейд (и колегите им) лъжеха западните си партньори. Ония ги лепнаха накрая сега Апитрейд разиграват пчеларите - съответно разни пчелари, които си имат по- близки търговски отношения с Апитрейд, с радост скочиха срещу колегите си биопроизводители: био пчеларите с тяхната неморалност са в основата на целия проблем ...... после що се съм се изказвал така, че се обиждали някои, ами че как да се изкажа. Как да обясня без да се обиждат, че ги правят на маймуни, а те им се радват - че фактите обиждат някои си е техен проблем.
Био производството е чисто икономически термин в случая. Идеята е, че био стопанствата са в отдалечени от друга промишленост райони, които съответно са и със по- слаби добиви - за да оцеляват тези стопанства се нуждаят от допълнително подпомагане и за реализирането на една такава помощ се внедрява био производството, или да го кажем био икономиката: малко помощ от държавата + малко по- висока цена за произвеждания продукт, и така тези стопанства да останат конкурентно способни на конвенциалните такива. За съжаление обаче идеята е супер лесна за манипулиране, особено и най- вече в държави, в които институциите работят по шуробадженашка линия - като стане фала производителя го отнася, а институциите и търгашите т.е. онези, които изродиха идеята и направиха цялата измама си измиват ръцете и остават на чисто.