Тортата от мен, уискито от теб, а за маточниците ще видим :acute:
Ей... :laughing: Да...по това време и майките направо се люпят в снега, че да не ги хвърлям :laughing:
Преглед за печат
Набързо, как се представих снощи за посрещането на новата 2016-та година.
Телешко задушено с гъби
Телешки пържолки се начукват и овкусяват с черен пипер и сол и се оставят да престоят малко време. След това се овъргалят в брашно и се запържват с масло и малко сехтин на тиган до зачервяване. Прехвърлят се в йенска тенджера. Пак в тигана се запържват и пак в масло и малко зехтин гъби, лук, морков и целина. Всичко това се слага и то в йенската тенджера, добавя се и чаша бяло вино, сол, черен пипер и дафинов лист и след това във фурната за 1 час на 200 градуса. Елементарна рецепта, само продуктите да имаш.
Много червено вие "пие" таз манджа, това установих...
Прикачен файл 5664
Брей, Делпи това чудо сигурно от фурната изглежда така лачено? Каква марка е ?bow;
То щото е сравнително нова, може би така ти изглежда. На около година е. Иначе е марка Electrolux.
Ако продължаваш да извайваш такива творения с нея, може и да кривна от избора си. Горене и Аристон.
Тянка, фурната не е толко важна.
Важно е задфурменото устройство и какво ще направи преди фурната, нали? :)
Ачка, най-много ме кефи когато си във вихъра си! Ставаш торнадо от 5-та степен!bow;
Ачка, ти си ненадминат! :win:drinks;
Днес празнуваме зимен кръстовден! Прежалих се и купих домати и краставици- имам предвид вкуса им. С малко маслини и сирене става. Наздраве на именниците. Понеже и аз съм индианец, но като се науча тогава снимки :hippie:.
Така ми втръсна туй месо, че помолих жената да сготви домати с ориз. Ама ракията не ми омръзва, взех едни марулки..
Бат Венци, а бухтички със сиренце хапвате ли си? Не помня споменавал ли съм, но ето как ги правя. Слагам в една купа 250 грама кисело мляко,а в него малка лъжичка хлебна сода. Като угасне добавям две яйца, половин лъжичка сол и още толкова захар. Брашно колкото поеме и сирене на вкус. Например 200-300 грама, защото го обичам. После като го поомеся го разточвам с олио върху кухненския плот. Става приблизително 0.5 см. Режа на малки ромбоиди като за една хапка и пържа. Приятен апетит. Ако някому е трудно с формирането нека направи по рядка смес и загребва с малка лъжичка и пуска в олиото. Ако и това му е трудно лятото да ми дойде на гости, ще направя с кеф!
Ачка,какво пак пусна? Насълзиха ми се очите- посегнах да ги обърша, изцапах си очилата! Изхвърлих доматите с ориза и изкарах от твоя памид- днес съм на вино от Западна България ! Благодаря, че ми отвори очите- Господ ти сложи златна пчеличка:yo:
Тянка,ако говориш за моето вино,определено не е от Западна България,а от Златна Тракия.Иначе в чинийката има рибичка и суджук-и двете са домашни и все още малко "алангре"(не изсушени достатъчно)
Бат Венци от всичко може, но само веднъж седмично! Освен ракията от нея може,даже препоръчвам ежедневна консумация по 50 грама. Лекарите казват 30, ама забравят ДДС то. Даже най- добре да се разпредели количеството през целия ден! Освен това, всеки ден трябва да охакваме по една чаша истинско червено вино! Аз препоръчвам мерло от Южна България и бордо от Бордо. Като също така е добре френското вино, да се консумира с френска любов, а българското с любовница от тука! За ракията всички знаем, че най-върви с добра компания и салата. Чакай сега да видя колко е часа...Ами какво ще го гледам тука сме само съмишленици пчелари- наздраве на всички, колеги и колежки. На всички пожелавам магазини тежки и малко забежки!
В темата за Хумор, шеги и вицове стана въпрос за начините на приготвяне на яйца, та се сетих за тази статия:
http://inspiredfitstrong.com/bg/2014...D%D0%BA%D0%BE/
Ачка, тайно се надявам тези дни, да ни изненадаш с някой кулинарен шедьовър- А Ла Йосифов! Мерси!
Пак съм на гости...
На сега тъкмо спретвам бързи пици. Купувам едни питки от метро, предлагат ги по заведенията като пърленки.. ползвам ги за блат, отгоре намазвам с малко масло с оная как в левия ъгъл, после малко лютеничка, сиренце кашкавал и чубрика. Буквало за 30 мин се приготвят и пекат 4бр...
Гоше, а пробвал ли си вместо чубрица да сложиш риган, мащерка, босилек и малко кимион? А, ако ти се цапа мога да те черпя истинско тесто. Тогава ще се доближиш много до оригинала. А може и като направя градинската пещ, да дойдеш с твоите жени. И да направим някоя и друга истинска италианска пица на пещ. Пече се на 400 градуса за 2 минути и това е!
Тяна, с удоволствие бих дошъл да ме научиш, дори да си го правя.
Пу,у,у, не си казал! Никакъв проблем!
Вкъщи замириса на пържолки! Жената вика не ми наливай- ще се напия. Пий бе жена утре може да няма! Но аз съм нещастен, защото Ачката не ще да споделя творчество! Не свърши ли това гостуване?
То няма с какво да се "похвали" човек.Днес от 13ч. се мъча,точа лиги за вечерята,умрях от глад и......преди час най-после вечерях.Нищо особено-капама с четири вида месо.Сега вече съм на памид..
Намазах обилно дъното на гювеча с гъша мас и.. ред зеле(кисело) ред мръвка...4 часа във фурната..Накрая мислех да натруша домашно сирене отгоре и пак да запеча,но...изядох сиренето за мезе на "капито"..Те тва е,мъка.
Ок горкия... аз съм на диета . Разделно хранене че станах пак 110 кг.... Днес трябва да карам на плодове и зеленчуци. Пия виното на Pavel_Bs ... Жената вика че не трябвало да се пие алкохол в тази диета. ми то виното от грозде направено, значи е плод!
:laughing:
Тъй,тъй Гоше, то по твоите думи и алкохолиците требе да са вегетарианци.Като гледам времето,май трябваше да се запасиш с повечко антифриз,че и жената все край тебе май ще е...
Сигурно пчелите много си падат по тебе...
Прикачен файл 5854
Ей така ме е научила мама...
Днес съм на поправителен...Само не знам колко аператива ще трае готвенето...
Ачка, не знам кой е проверяващия? Но съм убеден, че по шестобалната ще бъдеш оценен със седмица!
Тянка,каква седмица,какви пет лева,та аз неможах да изпия два аператива-само 150гр. за 4 часа.......
Чакай малко, че и аз се обърках! За мен 150 гр са три аперитива. Давай да уточним, че да не стават недоразумения!
Имам си една чаша(мярка)до ръбъ събира 100гр.Но винаги я пълня един пръст по ниско..Та вчера неможах да си изпия втората чаша.Но,затова пък,компенсирах с вино...
Нямал аудитория! Как я изкелефинчи таз дума, бреййййй! Не си казал- идваме сейчас с Ачката, да ти усвоим майсторлъка немедлено!
Кора , жив да си .
Оня ден го направих същото .
Бат Тянко има подарък от мен .
Жорка,тия два дена "пируети"заради зелето или мюрето......Баси,ако бях на твое място сигуро щеше да ми трябва и трети ден за изтрезняване,че даже и четвърти....
Кефа си има цена . :)
Няма "аудитория", щото ако стъкна един гивеч, ще го ям сам 2 седмици...
Иначе зеленоглавците тая година са тлъсти, щото до средата на януари "папаха" на воля...
Пируетите се удължиха, щото вчера като си дойдох на село (след ГСП-то) вътре беше -5*... и докато запаля, докато отопля... и сложих тавата в 18ч а я извадих сабале в 8ч. Ма за сметка на това зелето е "на кадаиф", а патока е "на конци"...
Оплющях и 2-3 люти чушляка... па ако ще да се разчуе :laughing:sweating;
Амчи, другия път преди да запалиш каквото и да е изпървом му удари една чаша вино! И тогава като си подгрял котела започвай!
Днес ми е много сладка и ракията и салатата! Защото хванах жената да обтелваме рамки. Имам едни миналогодишни, на стендбай ама нямаше кой. Та двамата ги обтелвахме, а сега са черпим. Хай наздраве, и това доживях да видя!
Които не са добре ги оправям с уреда! А сега пуснах едно чернокопче, да плува в олиото! И ви се чудя , що си разваляте хаира- ами не си пиете ракията? Наздраве!
Не е много леко за вечеря,но ще помогна на стомаха с чаша вино...
Ачка, помагай и на мене! Като ти гледам госбите, имам нужда от кани- чашите няма да свършат работа. Но с бургундско....
Какво е това "бургундско"......Бургаско ли?
Не се прави на ни лук ял ни рибица мирисал!:laughing: Когато косата, не ми беше бяла- пиех бургаско. Още по- рано ядях и тоблерони. Ама по-после, някак си вкуса ми се промени! Като замязах на лисугер, в главата започнах с Бордо. Минах през коняк. Стигнах до бургундско. Ракията обаче ми остана като първата любов-не мога да я забравя!
Ачка, щом още се заглеждаме по чуждото значи и ние сме тавряз! Просто на този акъл дето сме сейчас, наблягаме на качеството. А когато баничките бяха по 15 стотинки, държахме на количеството. Мен, ако питаш всичко е до дамазлък и благодатна почва!
Днес искрено се надявам на някой шедьовър от твоя страна...
Седят на пейка в кварталната градинка трима мъже на достойна възраст, пенсионери. Минава пред тях хубаво, ама хубаво, от всякъде, маце.
- Ей, иде ми да го щипна по дупето... - размечтава се, с влажен поглед, първият.
- Да го щипнеш ,па да го цункаш по щипнатото да му мине.- захилва се вторият.
Настава тишина пълна с очакване на реакцията на третия.
- Де,кажи и ти нещо ,де!- не се удържа първият.
- А , бе-е. Правеше се и нещо друго-о...Ама какво беше?! - дълбоко замислен отговаря третият.
Тянка,днес имам "трудово обучение"..Матеев каза,че зимата свърши.Показа диаграми,теории и....... и аз подкарах лозето и асмите.Може би утре..
Сега съм в междучасие..
Добре де, кефи се тогава. Ама аз от трудовото имам кофти спомени. Например? един път ни дадоха едно парче желязо. После по една пила. След туй вика даскала сега пилете, докато замяза на орехотрошачка! Това беше комунизма- мъка. А междучасията- уха това си е праймтайма! Търсиш някоя съученичка с по-наболи нянки и .....докато се усетиш то, междучасието завершено.
Аз пък се чудя, дали да започвам кивито? Че тази година мисля да правя ракия от него.
Тяна,осъзнаваш ли,че може би нянките са в основата на твоя занаят,а?Просто още не те е отпуснало от тогава и продължаваш да живееш ката ден,мачкайки нови и нови нянки.Туй ми се вика психология,да знайш.
Ами, то мойто си е чиста демагогия! Ама поне съм честен с вас.
Ненките са вечни,недей така - демагогия...
Седях тази вечер и се чудя каква салата да измисля с ракията? Реших да попитам съпругата ми- а тя направо го изстреля, ряпа вика не сме яли тази зима. Бре, рече и отсече! Току що я настъргах и посолих. Като полежи 20-тина минути ще и строша кокалите. После ще настържа повечко моркови, за цвят и вкус и след това ще чакам Слънчо да каже нещо хумористично. А може и Ачката с нещо да изненада..
Простете че се обаждам преди корифеите. Ряпата е ясна, морковчето тоже. Носи и червено цвекло, кисела ябълка и пресен магданозец... Нататък обаче знаиш ли как да я застроиш, чи Стопанката да ти каже Бравос?
Ей, най- мразя недомлъвките! Ама баш от теб не съм очаквал. Е, ще кажеш ли или да ти се моля?
Наборе аз клъцвам и малко пресен копър....
Ъмдаа, копърът е за гурме естети... Значи по застройката, трите фундамента на които трябва да стъпим - зехтин /колко по-истински толко по-добре/, ябълков оцет /препоръчвам домашен/ и накрая, но не по важност - мед /тука вече кой какво си е произвел/. Може и още, но отиваме към раздел глезотии.
Виждам, че се усети лек смут при отсъствието ми, но бидох поканен на вечеря...
Такааа, не беше лек смут а нещо повече! Какво ще речеш към глезотиите, вместо ябълков да използвам оцет от нар?
Що с капкомер?
Пак бързаш ей! Уверявам те че бухам направо от шишето и резултата в никакъв случай не е незадоволителен.
Добре де, вкуса е субективно понятие без ясни ограничения! Все пак количеството, което се използва може да коригира киселинноста. Има и мазнина. А тя може и да е олио от тиквено семе, вместо зехтин. Последния у нас е с много съмнително качество, според мен.
Тянка, аз съм готов.Хайде на закуската.......с айрянче.
Ачка, аз ти казах- идвай тука при мен ще станем номер едно. Фурнаджии и пчелари. Днес по случай празника, жената измисли следната салата...
Цедено кисело мляко, с кисели краставици и малко орехи. За вечеря има време- ама ще извъртя една мафиотска пица. Сега пожелавам на всички нови пчеларски рекорди по добив и по- високи изкупни цени! Наздраве!
Тянка,не ставам за хлебар.Много държа на сутрешния(4ч-6ч) сън.Само веднъж съм ходил махмурлия на работа и два пъти неспал.Това преди повече от 25г.От тогава ,ако не съм в кондиция не ходя на работа.Иначе и аз бях на кисели краставички,ама с варен боб и червен лук+сол,зехтин и дом.ябълков оцет.
Ачка, напълно те подкрепям с едно уточнение! Не съм хлебар, а ситничар.
Жена ми приготвила огретен. Така! Сложих аз отгоре обилно количество куркума и черен пипер. Тъпча и чета- времето е пивко, във фурната има 3 метра карначета. Така! Е, отиде ми апетита при Ачката! Наздраве, ама с айрян!
Юрка за теб винаги! Само ми кажи въпроса ти коректен ли е или шега, че не съм сигурен?
Комшията нахакал една оранжерия с марули и нямат край. Взимаме по една, обаче става по една тава салата! Тази вечер черпя жената за утрешните празници. Със Странджанска ракия. Недялко, поздрави ако знаех че е мехлем...Наздраве, колеги и колежки. Днес черпя не защото съм влюбен, а защото съм загубен!
Сериозно. Даже с помощта на google- то не можах да разбера. За пръв път я чувам. По вашия край имате много интересни изрази,(чатрак, страганак, натокан и т.н.) та ми стана любопитно.
Юрка, сега отрезнях и бързам да ти отговоря! Преди да станат закуските популярни, хлебарите са правили голееееми самуни. А когато започнали да правят закуски , късали тестото на много по- малки топки. Ситничар- ситно, малко, дребно. Понеже, има такива дето правят само закуски, а не могат баници.. По морето често напролет се тиражират следните обяви- търся майстор баничар и ситничар. Поздрави!
Много благодаря.
Виждал съм подобни обяви, но не съм се замислял. drinks;
А също и под масата!
И аз четох за пълна тава с марул,но моята тава е пълна с друго."Хванахме се за зеленото"...На снимките липсва 30гр. дом.сланинка нарязана на тънко..
Ето нещо за ценители: http://www.standartnews.com/lyubopit...te-322275.html
Вчера реших да направя домашен хляб и ето какво се получи!
Прикачен файл 6088
Прикачен файл 6089
Прикачен файл 6090
Напомни ми за детството когато ходех на село при баба.
Ванко, докато е топъл мажи с хубаво масло и мед! И после кажи дали се живее добре в България. Мама и на Западнала Европа!