Е нали ти показах в другата тема. Запечатват си, реално аз съм в твоя район, а като надморска височина разликата е 50-60 метра, но явно има значение като цело че си в планината...
А и казваш че си направил 150 отводки... Ко да запечатат?
Преглед за печат
Аз съм си оставил няколко кошера от които мислех да извадя малко мед,тях не съм ги барал.
Може ли да те помоля да кажеш от колко семейства направи 150 отводки и метода по който ги прави, как прави майките и кога започна цялата операция по възстановяване на загубите. Интресно ми е в такова мащабно и трудоемко занинанимане дали си бил сам или с помощници?
Дори бих ти предложил да направиш нова тема, ще е полезна много.
Довечера ще кажа ,че сега тръгвам за пчелина.
Не мога да разбера как ги правят тези видеофилмчета в YouTube - без каквото и предпазно облекло, без ръкавици, без пушалки - отварят кошерите, вадят пити, пчелите си ходят по рамките, занимават се с тяхната си работа. Аз на моите само да им вдигна капака на кошера и веднага са ме наобиколили поне 10-тина; ако пък вдигна и възглавницата отвътре се появява направо облак и ме наобикалят, толкова са много, че не виждам почти нищо през мрежата на костюма. Не ме жилят, но се въртят около мен, хиляди са просто.
Иска ми се и моите да бяха така като по клиповете, да мога да си работя с тях без тези костюми и ръкавици.
Не искам да сменям майките на тези, които имам, много ми харесват, семействата са силни. Само да бяха и по-кротички.
Е то този сезон за сега едвали съм имал повече от два- три дена, в които за два- три часа съм можел да работя без пушалка и предпазно облекло.
По принцип пчелите усещат страха и адреналина, аз както започнах с пчеларството ръкавиците ми бяха на таралеж. След като започнеш да работиш с лекота и пчелите ще се поуспокоят, също е много важно за да не се мачкат пчели ако искаш да са кротки.
След това е времето, притока на нектар, селекцията на майки, просто нещата са комплексни. Но с времето ако работиш правилно ще станат както на клиповете. В момента моите са като аганца, 10 дена работа с тях 0 жила. А пролетта имаше един момент в които пръскаха житата щяха да ме изядат без да се занимавам с тях, отровите много ги дразнят.
@solaris60, @Nik_m
Не ме е страх, обикновено си ходя между кошерите по къси панталонки и тениска и с джапанки, не ме жилят, но ми се заплитат в косата. Обаче, когато бъркам в кошерите е вече друго. Много пчели се лепват по костюма, ръкавиците и по мрежата на лицето, направо ми служат за вентилатор на лицето :) Както казах, не ме жилят, усещам когато ме жилят през плата или ръкавиците, та не ме жилят, но се мотаят около мен, цял облак. Жалко, че не мога да си направя селфи с тези ръкавици да видите за какво става дума.
Струва ми се, че в кошерите има твърде много бездействащи пчели, принос на прашец - малко, принос на нектар - много малко, едва имат за себе си, горките. Иначе, пчела - много, пило - много, нектар - йок.
Аз съм леко алергична към пчелната отрова, когато ме ужилят директно в кожата, подувам се и отоците спадат чак след 4-5 дни, но пак ми се иска да мога да работя с пчелите без костюм.
@kando И това, защо? Заради лошото време ли е така, студено, дъждовно, няма паша?
Аз видя ли кошер който се лепне на мен и не ми дава да работя, веднага убивам майката без да се замислям и за няколко години вече нямам такива проблеми. Но за мен адреналина ги дразни много усещат когато човек е сигурен какво прави и спокоен. Иначе аз 4 години се надувам след ужилване много, даже 1 път получих алергична реакция и мислех че за винаги ще е така, но от тази година за мое голямо учудване спрях да се подувам.
Всичко в кошера е от гените на майката.Аз имам 3 кошера тоест от пчели много не разбирам.Обаче мен си ме хапе само единия кошер още като го купих си ме нахапа и така вече 2 години.Преместих ги на по спокойно място пак този си ме хапе когато кося пак този.Днес си прегледах едното семейство всичко си беше спокойно а на посочения кошер на третата рамка директна атака и то не една 2 пчели.Аз напипам ли майката ще я убия ама не ми дават възможност нейните охранители вече мисля да плащам на професионалист да смени майката.Друг е въпроса че само от този кошер съм вадил мед
Чудни хора сте. 3 кошера? А хората с 50, 100, 300 ...? Колко ли такива злобни ще имат и как ли се справят те? Всяка манипулация в кошера и извън него е стрес за самия кошер и той се отбранява както бихте го направили и вие, ако някой ви влезе в къщата или злонамерено я обикаля. Сега какво? Да убием баба ви, че са и лоши гените и затова сте започнали да се биете със злосторниците нападнали къщата ви. Ха, ха.
По този въпрос мнения различни. Защо не гледаме тигри като домашни животни, а кучета?
Не моите коментари са нацистки, а вашите. Вие трепете майки без причина. Майки убивам и то не малък брой, но когато се налага, а това е когато не работят добре. Но да ми пълнят магазините, а аз да ги трепя, че жилят? Не. Те жилят защото нещо ги дразним. А с търтеите изобщо не се занимавам. Ако убия някой случайно е защото съм го настъпил когато лази по земята.
Слънчо хората трепат майките на агресивните ти на мързеливите. Все си е трепане иначе логиката ти за стреса я споделям.
Аз по принцип ми е жал и майките не ги убивам а ги хвърлям през оградата:) За стреса съм на 100% съгласен за това аз не ровя в кошерите, не правя прегледи или каквото и да е било без причина. Отварям само кагато има нужда да се направи някаква манипулация. А зли майки вече нямам от доста време. Аз обичам пчелите и те ме обичат.
Едно е когато майката не работи качествено и да я елиминираш, а друго е да идеш да ровиш в кошера, да мачкаш пчели и това при неподходящо време, да бучиш с тримера и да удряш с кордата по краката на кошерите, и да очакваш пчелите да стоят на прелката, и да ти се усмихват.
Силвия,намали адреналина при отварянето на кошера.Пчелите го усещат и се дразнят.Сега работя само по бански на пчелина.Това е моята почивка на море.Изпотя ли се,пущам помпата и хубаво се наквасвам.После те ми обират капките вода по тялото.Ти се страхуваш от тях и те го разбират по адреналина.Костюми,ръкавиц и и други атрибути са ми непознати.Було слагам само февруари–март.Понякога и когато правя отводки от някоя лява/усойница,която много върло си пази гнездото,но и дава много ,много мед./Кротки са,сигурен съм.Намали адреналина.Успех!
Аз съм много доволен от това което постигнах, пчелите ми са уникални и се работи с кеф с тях. И мед събират и са кротки.
Оспамихме темата сега някой трябва да чисти.
Ща не ща,пак ще пиша.Ама големи смехории се пишат тука.Че даже и вип майстор ги пише.А си бях помислил че е вътре в нещата.Язък.Че вземи и изтрепи всичките майки на най–продуктивните си с–ва,защото де жилели дири и през скафандъра.Смях в залата Убивам майки наред щом не си изпълняват обязаностите т.е. да снасят максимално много яйца на ден,работнически.Ама дъщерите им жилели.Това е едно от техните задължения–да пазят добре.На теб не ти харесва.Не се занимавай тогава с тях.
Лол, това са пълни глупости, защо толкова грозно се преиначават думите на човек. Язък.
Написах, че съм имал агресивни майки и съм ги подменил с други и от тогава не съм имал проблеми и се рабити с кеф на пчелина, какво лошо има в това. Яд ме е че общувам с такива хора.
Аз имах такива семейства в началото на април.Вече са кротки.Не съм убивал майка до сега освен ако не ме е ядосала нещо.:bigsmile:Имал съм кошери които жилят.Меда съм им го вадил последно.Стигали са до 85кг.То безплатен обяд няма никъде.;)
При мен положението e това, за да си майка в пчелина, семейството трябва да е кротко и продуктивно. Правя по много майки и във всеки един момент имам по няколко качествени готови за подмяна. Така ще е и за напред, това за мен е топ постижение на един пчелар да имаш работливи и кротки пчели и хич не ми пука за злобата на другите. Ама само как ги измислят да им се чуди човек.
Гогол,колега не четеш между редовете ,четеш и възприемаш всичко дословно .Снимаи се как работиш по бански на пчелина малко да се посмеем и да покажеш на начинаещите висш пилоташ.
Има доста интересни мнения в темата, не бива нищо да се чисти, всичко е полезно за неопитните пчелари. Понякога дори едно изречение може да те подсети за нещо или да те насочи какво да правиш. Чели сме книжки, имаме много теоретични знания, но практиката е незаменима. Та така, всички мнения са полезни.
Може би сте прави, че вътрешно изпитвам страх, не знам, според мен съзнателно не ме е страх, но може подсъзнателно да е и това да усещат пчелите. Но както няколко пъти споменах, не ме жилят, просто ме наобикалят като смерч. Може да е и заради козметичните препарати, които ползвам - душгелове, ролони, шампоани. Всички вече са силно ароматизирани.
Аз тези майки няма да ги убия ама въобще. Изведаха ми семействата след една много тежка зима, снасят много и хубаво пило, хубави, едри майки, доста пъргави, чернички - мога само да им благодаря, че ми запазиха малкото пчелинче, което имах.
Толкова по въпроса. Да се надяваме, че с времето и аз ще свикна с тях, а и те ще ме приемат. Аз преди да отворя кошер не го опушвам. Използвам пушалката само когато затварям кошера, за да разкарам пчелите, които са по ръбовете, за да не ги мачкам, когато слагам обратно магазина/възглавницата.
Сега имам въпрос.
Майка ми има цветна градина пред къщата и има навик да събира в купичка остатъка от кафе след еспресото, това, което остава в цедката на машината. И този остатък от напарено кафе го изхвърля в цветната градина, казва, че е добре за цветяте. Във февруари имаше няколко много топли дни, може би 24-25С и тогава в тези купчинки от кафе се събираха много пчели. Изглеждаше все едно се къпят, баба ми казва, че се пъпрят. И бяха много, направо не се виждаше кафето. Знаете ли на какво може да се дължи това и има ли нещо в кафето, което да ги привлича. Сега вече не идват, но тогава във февруари беше пълно с пчели.
Пчелите са пристрастени към кофеина.
Ако даваш хранилка с захарен сироп и кофеин и хранилка само с захар отиват на тази с кофеина и същевременно танцуват дали от кеф дали да кажат на другите не знам.Кофеин има в доста растения. Сега дали е полезен не знам ама пчелите го обичат.
Колкото до агресивните семейства твоите не са щом не те жилят, спри козметиката на пчелина а Ник е прав/мое лично мнение/ за супер агресивни семейства/има такива/ и ако имаш комшии не е добре друг е въпроса ако е под влияние на стрес тогава е друга работа.Но е факт че има масови нападения и има смъртни случай лично аз не бих бил нудист на пчелина не съм алергичен ама съм бил в спешното от две ужилвания в кракът едната май ми уцели вена та човек винаги трябва да има едно наум.Успех любимата ми мисъл разбира се не е моя а на Буда е:
Крайностите са зловредни истината е по средата.
Здравейте, искам да попитам. Майката не трябва ли да е със заострен край? Моята (поне си мисля, че е майката), е с тъпо и космато дупе? Надявам се да не гледам някой търтей, но трябва да е тя. И на двата кошера е такава.
Вижте снимката.
http://prntscr.com/facfpv
това е баща ;)
Разгледай внимателно и намери разликите!
https://www.google.bg/search?q=beequ...w=800&bih=1280
Употребата на кофеин често води до психическа, а понякога дори и до физическа зависимост
Аналептици
http://zooforum.baubau.bg/styles/pro...ost_target.gifот BauBau.bg » 30 Апр 2012, 12:35
Remedia Analeptica
Аналептиците са лекарствени вещества, които оказват активиращ ефект върху подтиснати жизнено важни области в ЦНС. Освен "възбудни" те често се наричат и аналептици, защото могат да възстановяват функции от ЦНС, които се намират в подтиснато състояние. В зависимост от това в кои отдели на ЦНС действат се различават:
- Корови аналептици – имат стимулиращ ефект върху мозъчната кора. Наричат се още психостимулиращи – кофеин, амфетамин и др.
- Булбарни аналептици – стимулират дихателния и сърдечно-съдовия център в продълговатия мозък – камфора, кардиотонин и др.
- Спинални аналептици – имат стимулиращ ефект върху гръбначния мозък – стрихнин, ехинопсин и др.
Корови (Психостимулиращи) аналептици
1. Група на ксантина – ксантинът е производно на пурина – 2,6 диоксипурин. Тук принадлежат кофеинът, теоброминът и теофилинът, които са близки по химична структура до естествените продукти на обмяната. Затова тези вещества се отличават с добра поносимост и ниска токсичност.
А. Кофеин, Теин – coffeinum,theinum - кофеинът е ксантинов алкалоид, съдържащ се в листата и плодовете на различни растения (чай, кафе, кола). Той е природен пестицид – парализира и убива различни насекоми, като се храни с тези растения.
Чистият кофеин е бял, кристален прах, с горчив вкус и трудно разтворим във вода. Разтваря се добре в натриев бензоат, натриев салицилат, лимонена киселина.
Действие: Дължи се на потискащото му влияние върху фосфодиестеразата, разграждаща цАМФ. От това следва неговото увеличаване и натрупване. Кофеинът е типичен възбудител на кората на полукълбата. В зависимост от дозата му проявява различни ефекти. В минимални дози увеличава възбудимостта на висшите отдели на ЦНС и увеличава работоспособността на нервната система. В по-високи дози – увеличава реакцията при дразнене, безпокойство и безсъние. В много големи дози – има противоположен ефект – клетките не могат да издържат и животното може да заспи. Възбужда продълговатия мозък; ядрата на n.vagus; стимулира сърцето(увеличава устойчивостта му срещу някои отрови); половия център. При животни с еднокамерен стомах се резорбира по-лесно. Отравяне с кофеин се среща рядко.
Глюкокофеин – използва се при заразни и незаразни болести, при отравяния с наркотици, при фуражни отравяния, при родилна парализа, при отоци и възпаления в главния и гръбначния мозък и в обвивките им. Намира се под формата на разтвор, прилага се венозно при ЕП, КН, ОВ, КЗ, КЧ.
Кофеин натриев бензоат – прилага се при сърдечно-съдова слабост, при преумора, спазми на кръвоносните съдове. Намира се под формата на разтвор за инжектиране мускулно и подкожно при ЕП, ДП, КН, СВ, КЧ.
Любопитно: Изследване показва, че плувци, които преди състезание са вземали 300мг кофеин са имали 5% подобрение. Оттук следва, че той се използва и като допинг за спортистите.
Установено е също, че костите на хората,пиещи често кафе, забележимо декалцифицират.
Източник:
http://zooforum.baubau.bg/viewtopic.php?f=32&t=39
Не ги слушай зевзеците, те не са се родили научени. Аз преди година и половина не бях виждал кошер отвътре, камо ли да знам кое е майка, кое търтей, кое пило и т.н. Ама неволята учи и, без да има кой да показва, сам се понаучих с малко питане и четене. Разбирам, че опита с нищо не може да се замени, но натрупването му е бавно и скъпо, та четенето помага.
С какво те обидих!
Като си си направил труда да ми сложиш обида на поста поне бъди така любезен да си направиш труда да поясниш защо?
Не бой се, може просто да е объркал бутона?
Извинявай,просто съм следял темата не знам какво се е случило.
На мен ми се случва това когато влизам от телефона. Понеже е малък дисплея и без да искам натискам някое палче като се опитам да разширя.
Аз първия път когато огледах кошерите си намерих един търтей на земята и цял ден го спасявах.Само дето не му правих изкуствено дишане защото си мислех че това е майката и е пострадала при транспорта така че не се смейте на нас начинаещите
Да, видях едната майка след 15 минути търсене на 5 рамки... дори за малко да падне на земя, но успях да я пробутам в кошера и падна на дъното му. Като цяло, ясна е работата вече. Засега нямам други въпроси, освен начин на маркиране за по-лесно намиране? Имам маркер, ама натисна ли я с него, ще я пречукам. :)
А вие новобранците не се сърдете, когато ви се смеем. Така си припомняме младините.
Рамките се преглеждат над кошера.Възможно най-ниско над него.Майките се бележат с помощта на апаратче.Продава се или сам го правиш.
А това , че ще спреш да търсиш майката и да ровиш в кошера при първа възможност за сега ми се струва невероятно.Любопитството тика науката напред.hi;
Разгледай тая тема от форума "МАРКИРАНЕ НА МАЙКАТА".
Аз като начинаещ пчелар имам отново питане?Като смачкам строителната рамка изтича много пчено млечице.Ако го дам на пчелите мога ли да им навредя?
Няма да им навредиш , но си има технология на подаването .
Друмев , прецеждаш през марля търтеевото млечице и го добавяш в сиропа за подхранване .
След всяка захранка - хранилката се измива .
Аз го закъсах. Гледайте ги моите пчели какви ги вършат. Това заварих тази вечер в 19.30:
Прикачен файл 8673
Прикачен файл 8674
Прикачен файл 8675
Казвайте какво става и какво да правя. Аз ги мисля, че ще умират от вирусна инфекция, а те изглежда, ще се изнасят. Почти се стъмни и не знам какво да предприема, тъй че, помагайте с акъл на новобранеца.
Тия пчели рой ли са, или просто няма място в кошера? Че сега по тъмно нищо не мога да предприема, ще чакат ли за утре? Може да ви е смешно какви работи питам, но когато човек няма опита, това му остава - да пита.
Е тая вечер ще са там, ама утре не се знае. Ти само по външни белези ли определяш състоянието на семействата бе човек? Щом си стигнал до това дередже - лошо! Основно правило е да се вземат такива мерки, че да не се допуска пчелите да изпаднат в роево състояние, защото тогава нещата са меко казано трудни. Роенето е лавинообразен процес и...
Всичките имат по един корпус още неизградени основи, вътре доста празно място има, ама май нямат пило за гледане, а пашата онзи ден рязко секна вследствие на дъждовете. Под кошерите всеки ден изхвърлям по половин кофа мъртви пчели вече един месец, няколко пъти видях майки между труповете.
Има ли маточници ? Вярно смешен въпрос , но , на тоя бетон и така на гъсто ( а и ако се мокри бетона постоянно ) - и аз няма да стоя там .
Споко!
Според някой капацитети
Загубите от ОВП са различни и се колебаят от няколкостотин пчели до целият кошер.Продължителноста на заболяването е от 3 седмици до 3 месеца.Та твойте нямат вид на умиращи. По правило със малко изключения се роят силни и здрави семейства.Успех
Не ги ровя непрекъснато, на 19-ти имаше десетина със запечатани маточници, на 24-ти бяха прогризани, само един беше още със запечатани, ама тогава прегледах само половината. Заради големия подмор и пълзящите по земята пчели се отказах да правя отводки, но май съм сбъркал. Вярно, че е бетон отдолу, но е на сянка до късния следобяд и го мокри засега само дъжда. Изсъхва за минути след дъжд, защото не образува локви. Жеги не е имало, напротив, прохладно беше времето този месец.
Свали брадясалите и по силничките покрай оградата.Летящата пчела ще налети на по слабите....
Градяха като бесни допреди да почнат да пълзят и да се събират на купчинки по земята. Тази пролет всичките започнаха с един корпус и от 3 до 6 междурамия пчели /презимували отводки/. За два месеца изградиха по два корпуса и ги напълниха с пчели. После дойде това с пълзящите пчели и така вече един месец.
agro не знам какво да прави, но аз вижте какво направих. :bigsmile: Невероятно, но факт. Обади ми се един приятел и пита дали искам рояци. На ябълката са 4, а на крушата която е на 5 метра от ябълката са 3. Току що ги прибрах и седемте.https://www.youtube.com/watch?v=yX1t...ature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=b09QUHG_oL0&feature=youtu.be
Аз да взема да обиколя около пчелина, щом такива работи стават
Може да направиш експеримент с голи рояци утре сутрин
Така ще имаш възможност да ги обезпаразитиш с/у вароатозата и да си изградят нови рамки тези брадясалите другите на отводки с маточници /ама мисля че ще намериш вътре по няколко млади майки в някой /.
Просто идея не е задължително да е най удачната зависи и от пашите и какво е вътре.
Имах в предвид старата пчела на гол рой а пилото с маточници на отводки и според зависи. Другите кошери ще трябва да ги провериш какво става вътре.
Отвори всички отвори където ги има, ако може им отвори изцяло дъната да влиза въздух. Съвета на Георги за голия рой е добър.
Слънчо, Господ взел, Господ дал.
Браво!
Даката в горите тилилейски капани слага ама мастера ги бере като круши.
Виж дали цъфти нещо при теб. Постой край кошерите и ги виж как работят. Когато внасят нектар, пчелите кацат тежко-тежко и влизат бързо в кошера. Някой даже падат пред кошера и седят там докато си починат. Тия дето висят-може да им е топло...пък може и тясно. Ако не вкарват нектар, ги дели. Друг начин дето помага е размяна на местата...Вади колкото мед са събрали...може и незапечатен...
Не ме стърпя мене, обиколих по тъмно около пчелина. С фенерчето намерих рой на една черница, доста по-голям от този на горните снимки. Сутринта по светло сигурно и още ще намеря. Чудя се до кое време сутринта ще са още там. Мисля да стана на разсъмване и да ги почвам, но не знам дали няма да е неподходящо студено. Рой досега не съм прибирал, ще ми е сефте. Мисля да го събарям от дебелия клон с четката в някакъв кашон, че няма да имам помощник, за да държа нещо по-тежко от кашон. Ако стигна с градинската стълба, може и направо в корпус с дъно и рамки с основи, утре ще си покаже. По кое време ще ме посъветвате да ги почвам - дотук са 4 броя по кошерите и един на дървото, но може да има и още.
Здравейте, приятели,
Като начинаещ пчелар, след цяла зима вълнение, четене и очакване, три загубени и един оцелял кошер, тази седмица при мен си дойде един рояк. Въпреки вълнението, съвсем хладнокръвно си го прибрах и го настаних в добре почистен, "саниран" и дезинфекциран кошер. С няколко медни пити от загубен през есента друг рояк, няколко празни пити и восъчни основи. Тъй като на 6 пити изглеждаше като препълнен, стояха и по стените и правеха мостове между питите, сложих и 7-ма пита.
https://photos.google.com/share/AF1Q...k1RU9mNGxDc2ZR
На следващият ден когато доближих до кошера, приготвен да прегледам какво се случва, първото нещо което видях беше една мъртва майка до кошера. Мъничка. Жалко че не я снимах, но определено беше дребна в сравнение с майката на другият ми кошер. Прегледа не даде никакъв резултат. Пчелите бяха толкова много, че беше абсурдно да намеря дали си имат жива майка или не. И си стояха по изградените пити, като че ли на два реда, а на восъчните основи по-малко.
Това, което ми хрумна е да им дам една пита с пило/яйца/ларви от другият ми кошер (единственият). Избрах пита и им я дадох. Беше много трудно. При последният преглед кошера беше пълен с пило от най различни възрасти. Сега нямаше яйца. Имаше млади ларвички на две пити, но не достатъчно млади според мен. Като малко "С" но не съвсем малко...
Избрах едната и им я дадох. Идеята ми беше, че ако са останали без майка, ще започнат да градят маточници. После заминах и ме нямаше 4 дена. От разговори с приятели разбрах, че е много вероятно това да е бил сборен рой. Два или няколко роя, които са се обединили и са имали повече майки, а когато са се настанили в кошера, евентуално е останала само едната. Също така, това, че съм им сложил пита с пило е добре, че изключва вероятността да избягат.
Уви, днеска, направих бърз преглед и там, където бяха ларвичките е пълно с пчели и пазят новите си маточници. Не можах да разгледам много добре, защото наистина сякаш си ги крият.
Та ви моля за съвет.
1. Дали да купя нова майка и да унищожа всички маточници и да се опитам да я придам.
Така ще спечеля време. Майката ще е оплодена, този кошер ще се напълни и ако не даде мед, поне ще се запаси за зимата сам.
Но ако не приемат майката ще стане тегаво. Пчелите ще почнат да намаляват, може да стане търтовка и т. н.
2. Да унищожа утре всички запечатани маточници, ако има такива. Така ще останат само тези от най-младите ларви и евентуално ще се получи сносна майка. С добра генетика (по моите стандарти, тъй като харесвам другият си кошер - намаляват пчелите за зимата, и бързо се развиват пролетта. И са относително кротки. И работят при доста ниски температури. И нямат никакви признаци на заболявания. Абе харесвам си ги.) И без това съм замислил да направя от него отводка след липата.
По този начин рисковете са, че:
- Докато пронесе майката ще мине време. Може би 20-25 дена. Това означава края на юни. Докато се излюпят първите пчели ще стане средата на август. Няма да има нито паша нито нищо, ще трябва да полагам допълнителни грижи за тях. Докато мине времето до първите млади пчели не се знае колко пчели ще останат.
- Майката ще е по-некачествена и може да започнат самосмяна. Това ще загуби много време и ще започнат да заслабват.
- Майката може да не се върне от брачния полет.
3. Другото което ми хрумна, е да купя нова майка, да направя отводка от рояка с нея в друг сандък и да оставя другите пчели да си отгледат майка. Ако нещо се прецака с едната, винаги може да събера отново пчелите с майката на другите. Ако всичко се прецака, пак може да събера пчелите и да придавам майка докато я приемат...
4. Защо в кошера не беше останало младо пило и яйца... Майката (голяма и хубава) беше малко задръстена по време на акацията, но сега вече имаше доста почистени килийки... Пчелите носят много оранжев прашец и се държат "нормално". Търтеите са много обаче, за което аз съм си виновен, заради неизвадената навреме строителна рамка. При прегледа във вторник, за търсене на пита с яйца и ларви, нямаше следи от маточници или нещо подобно, с изключение на една маточна чашка в средата на питата, която си е отдавна там и я наблюдавам. В следобедните часове има повечко пчели на дъската, но си мисля, че това е охрана. Сутрин и вечер не се задържат там. (не мисля, че са роево настроени).
Извинявам се за дългото повествование, но се опитах да си кажа всичко за да не предизвикам въпроси и допълнително забавяне. Трябва бързо да взема решение, защото по-следващата седмица отново ще отсъствам и не искам нещата да са извън контрол :) А тогава вече липата ще е в разгара си.
Моите познания са повече теоретични и то от много най-различни източници и понякога настъпва хаос в главата ми. Ще съм благодарен за всякакви съвети, пък то е ясно че накрая ще направя каквото реша.
Това по кошерите дето виси отпред не са рояци. Или поне не все още....Това по кошерите може да го делиш...не да го смиташ. Тоя на клона може да виси там докато си намерат хралупа... Ако го сваляш, не го смитай. Хващаш с ръка здраво клона и го тръскаш 1-2 пъти хубаво, рязко, да паднат всички пчели. В преносно сандъче е най-добре да ги тръскаш.
Докато имаше акация, точно по описания начин се държаха. Сега едва ли вкарват нектар, акацията почерня, липата още не е цъфнала, утре ще ги погледам. Мед имат доста, чиста акация, ще го вадя тия дни. място в кошерите бол, ама явно съм го осигурил късно, след като вече са влезли в роево. Даже си мисля - ако са преразширени и не им е комфортно, дали това също не им действа в посока рояване?
На чувала се слага един по - дебел тел на отвора като се пришива. Към тази тел може да прибавиш и дръжка за по - далечно разстояние. Като го тръснеш в чувала само завърташ обръча на 90 градуса и няма излизане. След това може и да го вържеш и да го караш където си искаш. Има още една тайна, но не знам дали ще ме питаш за нея?:bigsmile:
Агро винимавай рой жили ако е на високо и те подкара доде слежеш може и фира да дадеш /поне знам за един такъв случай/ не го знаеш от кога виси там миналата година един рой на крушата вися 12-13дена доде бега.Вземи предпазни мерки има роеловка нещо като кепче и като дръпнеш едно въже се затваря иначе с стръскването става.
Един симпатяга ми каза че кога са на висока слага отрязано шише от минерална вода гърлото влиза в тръба и тръска и пчелите падат от тръбата в преносното сандъче ама нямам идея дали това е художествена фантастика или истина.
Прикачен файл 8677
Приготви си така вързани рамки. Напръскай ги с про-рой и ги допри до роя. Може да разбуташ пчелите с нещо или да ги тръснеш. Тези, които паднат на земята се вдигат във въздуха и отиват на рамките. Когато се посъберат може да напръскаш с вода. След окончателното им преминаване на рамките, така както са на пакет ги слагаш в сандъче, кошер или нещо временно. Ако имаш въпроси -питай.
За сложна подготовка няма време. Като облека два гащиризона един върху друг, пробвано, не могат да ме докопат. Долния е бояджийския. С ръкавици и високи обувки предполагам да отнеса най-много 4-5 жила. На толкова държа, пробвано, на повече съм алергичен.
Да. Аз веднъж когато бях по - глупав, не че сега съм по - умен, така започнах да го пръскам един рояк с вода, че в книгите така пишело, както и ти си прочел, но предполагам не си правил, но все пак даваш съвет. Та така де. Рояка ме изгледа, зачуди се на акъла ми, тегли ми една майна и замина да си виси някъде на друго място. Та извода е: - действай веднага и категорично в затворено пространство./кашон, чувал, тръвна, кошер/. Седмия днес го набутах в една три литрова бутилка от Кола - нямаше в какво и това ми попадна под ръка.:bigsmile:
Аааа, за тайни работи не питам. На който му е на сърце, сам ги казва. А кепче от чувал ще си направя по описания от теб начин още сега, да е готово за сутринта. Само дето няма време, игла и конец за пришиване, та просто ще мушкам дебелата тел през плетката на чувала по-нагъсто, ще свърши работа мисля.