Здравейте, приятели,
Като начинаещ пчелар, след цяла зима вълнение, четене и очакване, три загубени и един оцелял кошер, тази седмица при мен си дойде един рояк. Въпреки вълнението, съвсем хладнокръвно си го прибрах и го настаних в добре почистен, "саниран" и дезинфекциран кошер. С няколко медни пити от загубен през есента друг рояк, няколко празни пити и восъчни основи. Тъй като на 6 пити изглеждаше като препълнен, стояха и по стените и правеха мостове между питите, сложих и 7-ма пита.
https://photos.google.com/share/AF1Q...k1RU9mNGxDc2ZR
На следващият ден когато доближих до кошера, приготвен да прегледам какво се случва, първото нещо което видях беше една мъртва майка до кошера. Мъничка. Жалко че не я снимах, но определено беше дребна в сравнение с майката на другият ми кошер. Прегледа не даде никакъв резултат. Пчелите бяха толкова много, че беше абсурдно да намеря дали си имат жива майка или не. И си стояха по изградените пити, като че ли на два реда, а на восъчните основи по-малко.
Това, което ми хрумна е да им дам една пита с пило/яйца/ларви от другият ми кошер (единственият). Избрах пита и им я дадох. Беше много трудно. При последният преглед кошера беше пълен с пило от най различни възрасти. Сега нямаше яйца. Имаше млади ларвички на две пити, но не достатъчно млади според мен. Като малко "С" но не съвсем малко...
Избрах едната и им я дадох. Идеята ми беше, че ако са останали без майка, ще започнат да градят маточници. После заминах и ме нямаше 4 дена. От разговори с приятели разбрах, че е много вероятно това да е бил сборен рой. Два или няколко роя, които са се обединили и са имали повече майки, а когато са се настанили в кошера, евентуално е останала само едната. Също така, това, че съм им сложил пита с пило е добре, че изключва вероятността да избягат.
Уви, днеска, направих бърз преглед и там, където бяха ларвичките е пълно с пчели и пазят новите си маточници. Не можах да разгледам много добре, защото наистина сякаш си ги крият.
Та ви моля за съвет.
1. Дали да купя нова майка и да унищожа всички маточници и да се опитам да я придам.
Така ще спечеля време. Майката ще е оплодена, този кошер ще се напълни и ако не даде мед, поне ще се запаси за зимата сам.
Но ако не приемат майката ще стане тегаво. Пчелите ще почнат да намаляват, може да стане търтовка и т. н.
2. Да унищожа утре всички запечатани маточници, ако има такива. Така ще останат само тези от най-младите ларви и евентуално ще се получи сносна майка. С добра генетика (по моите стандарти, тъй като харесвам другият си кошер - намаляват пчелите за зимата, и бързо се развиват пролетта. И са относително кротки. И работят при доста ниски температури. И нямат никакви признаци на заболявания. Абе харесвам си ги.) И без това съм замислил да направя от него отводка след липата.
По този начин рисковете са, че:
- Докато пронесе майката ще мине време. Може би 20-25 дена. Това означава края на юни. Докато се излюпят първите пчели ще стане средата на август. Няма да има нито паша нито нищо, ще трябва да полагам допълнителни грижи за тях. Докато мине времето до първите млади пчели не се знае колко пчели ще останат.
- Майката ще е по-некачествена и може да започнат самосмяна. Това ще загуби много време и ще започнат да заслабват.
- Майката може да не се върне от брачния полет.
3. Другото което ми хрумна, е да купя нова майка, да направя отводка от рояка с нея в друг сандък и да оставя другите пчели да си отгледат майка. Ако нещо се прецака с едната, винаги може да събера отново пчелите с майката на другите. Ако всичко се прецака, пак може да събера пчелите и да придавам майка докато я приемат...
4. Защо в кошера не беше останало младо пило и яйца... Майката (голяма и хубава) беше малко задръстена по време на акацията, но сега вече имаше доста почистени килийки... Пчелите носят много оранжев прашец и се държат "нормално". Търтеите са много обаче, за което аз съм си виновен, заради неизвадената навреме строителна рамка. При прегледа във вторник, за търсене на пита с яйца и ларви, нямаше следи от маточници или нещо подобно, с изключение на една маточна чашка в средата на питата, която си е отдавна там и я наблюдавам. В следобедните часове има повечко пчели на дъската, но си мисля, че това е охрана. Сутрин и вечер не се задържат там. (не мисля, че са роево настроени).
Извинявам се за дългото повествование, но се опитах да си кажа всичко за да не предизвикам въпроси и допълнително забавяне. Трябва бързо да взема решение, защото по-следващата седмица отново ще отсъствам и не искам нещата да са извън контролА тогава вече липата ще е в разгара си.
Моите познания са повече теоретични и то от много най-различни източници и понякога настъпва хаос в главата ми. Ще съм благодарен за всякакви съвети, пък то е ясно че накрая ще направя каквото реша.
Това по кошерите дето виси отпред не са рояци. Или поне не все още....Това по кошерите може да го делиш...не да го смиташ. Тоя на клона може да виси там докато си намерат хралупа... Ако го сваляш, не го смитай. Хващаш с ръка здраво клона и го тръскаш 1-2 пъти хубаво, рязко, да паднат всички пчели. В преносно сандъче е най-добре да ги тръскаш.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Докато имаше акация, точно по описания начин се държаха. Сега едва ли вкарват нектар, акацията почерня, липата още не е цъфнала, утре ще ги погледам. Мед имат доста, чиста акация, ще го вадя тия дни. място в кошерите бол, ама явно съм го осигурил късно, след като вече са влезли в роево. Даже си мисля - ако са преразширени и не им е комфортно, дали това също не им действа в посока рояване?
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
На чувала се слага един по - дебел тел на отвора като се пришива. Към тази тел може да прибавиш и дръжка за по - далечно разстояние. Като го тръснеш в чувала само завърташ обръча на 90 градуса и няма излизане. След това може и да го вържеш и да го караш където си искаш. Има още една тайна, но не знам дали ще ме питаш за нея?![]()
Агро винимавай рой жили ако е на високо и те подкара доде слежеш може и фира да дадеш /поне знам за един такъв случай/ не го знаеш от кога виси там миналата година един рой на крушата вися 12-13дена доде бега.Вземи предпазни мерки има роеловка нещо като кепче и като дръпнеш едно въже се затваря иначе с стръскването става.
Един симпатяга ми каза че кога са на висока слага отрязано шише от минерална вода гърлото влиза в тръба и тръска и пчелите падат от тръбата в преносното сандъче ама нямам идея дали това е художествена фантастика или истина.
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))