що точно ти ми задаваш тоз вапрос
имах малко надежда в теб поне :(
Преглед за печат
В случай, че има такива, то те ще са предимно млади и безработни, което ще доведе до роенето му. Ако ли няма такива, то положението ще е почти същото както и след роене - ще извади 10-12кг слънчогледов мед при добър район, при положение, че освободи след това място за снасяне на майката.
В единия случай кошера се е задръстил и майката не е имала място за снасяне и пчелите са намалели драстично. Възможно е да премине и към роене, а е възможно и да не иска да рои, ако майката е млада, което от своя страна не е гаранция също. В другия случай може вече да се приготвя и за зимуване с това количество мед за което съобщава колегата. Малко е рано, но това не ги бърка нищо при събраните запаси. Ако се извади меда, майката ще започне да снася нормално, но ако не се извади, това семейство е обречено за зимата, макар че е бъкано с мед.
Значи в началото на юни си го намерил с 25 рамки напълно запечатан мед? От какво бе приятелю, от кокичета ли? За да извадиш 100 кила мед ще трябва до 15 август да го натряскаш още два пъти по 25. Как ще стане този феномен? Хайде не на мен тези номера. В Асеновград такива паши да се убиете не може да ги докарате.
Цирка е тотален. Мноооооооого ме кефите.
Не мога да си обясня, как с една две години опит се изказвате толкова уверено? Как с опит с 1-3 кошера достигнахте до някакви изводи за методи на пчеларство, че ги и "преподавате"?
Такива хора му трябват на тоя форум. Толкова много информация има от която може да се научи и най-големия некадърник да стане пчелар, че от потенциална конкуренция ми се завива свят. Добре че мнозинството не ще да чете и да се учи . А и малко дезинформация не е излишна.
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ:
Колко кошера сте изроили?
Колко пъти сте борили роево настроение при присъствие на рапица?
20 кг акация при перфектните условия тази година предмет на хвалба ли са?
Какво всъщност е ранно пролетно подхранване с цел да се хванат ранни паши?
Не се чувствайте задължени да ми отговаряте, само се замислете над поставените въпроси и решете дали е нормално така да се изказвате.
rosty_sz много питанки,даже и още ти се въртят в главата...Аз имам само една питанка;
-Как "семейство" на три рамки в средата на сезона,може да се развие и да даде стоков мед или за по кратко,колко време е нужно на три рамково "семейство" да се развие.....
За съжаление ще чакаме отговорите чак след третото питие....демек по мръкнало..
На теб специално нищичко няма да ти кажа, покажа, докажа и т.н. Ти си толкова корава глава, че е напълно излишно да си давам зор. Дори се чудя защо ти отговарям. Продължавай с цирка нямам намерение дори да преча. Снощи не се сдържах и сутринта съжалявах, но както и да е.
Весело посрещане на новата година.
Рости, хич и не съжалявай че не си удържал емоциите в себе си! Изливай ги като цунами върху ни- така и ти и ние се чувстваме по- добре. Василевса само един студен душ и поне 12 годишно уиски го оправя, освен ако не е въздържател! Наборе, няма да те изтрае Гошето, май!
Добре ще открехна малко завесата.
Имам доста сериозни наблюдения върху роенето. Да кажем че съм изроил стотици кошери. Все още нямам никакви категорични изводи базирани на тези наблюдения и за това не заемам категорични позиции по този въпрос за разлика от младоците тука. Всъщност се дразня от начина по който младоците изказват нещата не толкова от съдържанието. Може да прозвучи мноооооого странно, но всъщност моите наблюдения ме водят по скоро до изводи които са близки до теорията на Слави 13. ДУМ бомба, а? Всъщност теорията на Слави въобще не е негова, а е теория разглеждана от някои руски автори с която той иска да ни запознае, но форума му я лепна на него. Той също в желанието си да докаже колко реалистична му изглежда тази теория отказа да чуе всички доводи против и да се поразмисли над тях. Ето това ме дразни. Много ежене, много его.......
За да престанем да се "дървим" и вкараме темата в максимална полезност нека малко разсъждаваме над въпроса дали БРОЯ НА ТЪРТЕИТЕ В СЕМЕЙСТВОТО НЕ Е НЯКАКЪВ КЛЮЧ ЗА ОТКЛЮЧВАНЕ НА РОЕНЕТО?
Моите наблюдения показват, че всички роящи се семейства изобилстват от търтеи. Това предполагам всички сме забелязали. Някои от тези семейства се подготвят с това огромно количество търтеи още при залагане на първото търтиево пило, други в "последния момент", защо се получава така? Аз не ползвам строителна рамка и ми е интересно да чуя мнения от използващите, дали поддържайки ниски нива на търтеи в семействата успяват ли да намалят желанието за роене? Защо след роене в някои кошери търтеите които се завръщат не биват допускани и си умират от глад изгонени на вън? Наблюдавам и още нещо доста интересно, в година която предхожда силно ройлива търтеите са оставени необезпокоявани до много късно през есента. Вие имате ли такива наблюдения? Въобще нека да поразсъждаваме над връзките ТЪРТЕИ- РОЕНЕ
На моите пчели зимата 2014 срещу 2015 нямаха зазимени търтеи. ОООбаче тази зима има доста, въпреки младите майки, новите рамки и силната за мен година... мед отводки
И при мен е така.
ЗАЩО?
Така беше и 2013г. и после стана .......
Използвам строителна рамка, което означава, че търтеите в семействата ми са относително малко и въпреки това при наличие на много млади пчели, при липса на площи за снасяне, при липса на пити за градеж се роят.
Увеличаването на търтеевото пило е по-скоро индикатор за намерението им да роят, но отстраняването му само по себе си не е спирачка.
Аз от наблюдение съм си направил следните изводи - първо увеличават търтеевото, после остават без открито пило и накрая залагат маточници.
Предполагам искаш да кажеш без ДОСТАТЪЧНО открито пило.
Това имах и аз предвид, че преди да останат с малко свободни площи за снасяне и съответно малко открито пило увеличават рязко търтиевото пило. Ако няма подходящи килийки разкревят нормални и въобще щом си наумят правят го. Обаче ако това е така, защото имат намерение да се роят още преди да има недостиг на място за открито пило пак сме в началото. Ами ако това намерение се подклажда още от предния сезон?
Доволно пчели,които са минали през всички етапи на работа-демек амортизирани.Да предполижим,че доволното количество пчели не са амортизирани и като им добавим три рамки пило,за колко време ще се развие това семейство,за да превключи от инстинкт за размножаване към инстинкт за събиране на храна?
Е, браво!!! Темата накрая се отприщи и колегите започнаха да пишат по същество, а не празни брътвежи и да търсят на кой да му вдигнат гълъбите. Надявям се да се включат и други като споделят от опита си, защото според мен това е основния смисъл на форума. Относно търтиевото пило и количеството търтей в семейството от моя скромен опит до сега съм разбрал, че наличието на много такова, води до предстояща смяна на майката.
Весели празници!
Намерението да се роят е записано в генетичния им код, а всичко друго като започнем от типа кошер, са наши действия за възпиране на това им желание.
Определено има значение предният сезон, но дотолкова доколкото за да рои едно семейство трябва да има много млади пчели, което означава да излезе силно от зимата и да има достатъчно запаси от мед и прашец, които да "превърне" в пчели ( неща които осигуряваме при зазимяването ).
Един вид ние като пчелари, в стремежа си да имаме силни семейства за акацията, играем винаги на ръба на засадата.
Нямам голям опит с рапица, но ако трябва да ги възпирам от роене при наличието и, бих сложил магазин, на който половината пити са неизградени, премахване на търтеевото пило със строителна рамка, отнемане на възможно най-много прашец. Това ще намали добива на мед от рапица, но пък ще спаси акацията. И все пак колегите с рапица най-добре знаят как става.
Наличие то на много търтеи е предвестник на роенето. Новата майка, която остава в кошера трябва да се оплоди. Има два вида роене такова с цел размножаване и такова за напускане на жилището. Инстинктът за размножаване не е най-приоритетен и това се ползва за прекратяване на роевото настроение
Тъкмо се връщам от обиколка по пчелините. Минах да ги нагледам, ем за последно за 2015, хем да видя какво става че тука духа да те извее. Та по същество... обиколих в друга посока, че на там не бях ходил а до последно незнаех дали ще имам рапица на единия пчелин. Мдааа оказа се че има в близост от 2км големи блокове, та в съчетание с тези търтеи в семействата, силни семейства и никакъв опит с паша като рапицата мисля, че ще се забавлявам... но поне свободни кошери и сандъчета за отводки бол....
п.п. Бат Тянко обикалях района... ще имаш рапица :laughing:
Пак ли ти, Василевсе?
Много просто изглежда на страниците от книгите или описано тук във форума.
Пак те питам с колко кошера изпаднали в роево настроение си се сблъсквал в практиката си? Колко от тях си успял да овладееш като използваш теорията, че инстинкта за роене не е основен?
Пак аз да. Само наличие на обем и силна паша може да възпре това състояние, другите мерки са забавяне на процеса, а не възпиране. А да те питам теб как ще възпреш ти роевто настроение. Колегата, долу който твърди за играта на ръба на засадата е прав.
Комшията има няколко дадан блата и усети че ще се роят по миналата година. И ми каза ще махна маточниците. Аз му казах не ги махай те сами ще ги ликвидират. Заляхме ги със сироп 1 към 1 и им добавихме основи. Сами изтръгнаха маточниците и роенето се прекрати. Той вика откъде знаеше че така ще стане? Ами чета!
Браво.
Как не съм се сетил до сега?:tres:
Мисля, че в това има много истина.Задържал съм стремеж за роене с унищожаване на маточници и разширяване с още един магазин.След седмица положението е било същото-маточници безброй, рамките в двата магазина дрънкат празни.След, като тръгна пашата спряха да залагат маточници, дори си развалиха заложените. С двукратно -убийствено /за мен/ разваляне на маточници спасих сезона.Само в няколко семейства нямаше много мед, за тях предполагам, че са се роили.През същият сезон мой колега се оплакваше, че не сварва да ги събира от дърветата.За резултатите му се сещате.
Интересен е др.Осташов.Е има някои неща дето не ми се връзват,но сами преценете https://www.youtube.com/watch?v=mmqYnV9IqFk
Слънчо недей от нашия край са:laughing:
Роевото състояние има няколко степени.Премини ли в по-горната степен,да ги удавиш във сироп,ежедневно да рушиш маточници,отърването е разформироването на отводки.
Иначе е добре известно,че най много мед събира семейство в пред роево състояние-мн. пчели,мн.запечатано пило,мин.колиество открито пило и мн.приемачки.Демек 80-90% от пчелите да се занимават с доставка и преработка на нектар....
Не е така. Пак трябва да се повтарям основния първостепенен инстинкт е събирането на нектар, дори е преди размножаването. Сиреч, ако са избързали с развитието си иима голямо количество пчели, а няма паша ще се роят, или са се развили навреме но поради други причини са възпрепятствани да излизат на паша пак, ако няма достатъчен обем пак ще се изроят. заливането със сироп ще помогне при наличие на свободен обем за градеж ако няма обем дори може да ускори роенето. Обем и силна паша това е решението.
Имам една мечта, всичките ми медовици да са в пред роево повреме на паша :) НЕ ПОВЕЧЕ :laughing:
За мен предроевото състояние е точно преди да вземат да градят основите на маточниците. Кошера е пълен с пчели и запечатано пило, открито пило почти няма и тъкмо да заложат маточници, акацията започва да цъфти. Почти като гол от засада, но съдията не я вдига. :bigsmile:
Направо си е гол на празна врата,само да не се осере пейзажа заради недостатъчно място за нектара.
Кошера е дисбалансиран количество безработни млади пчели, които няма какво да правят, отсъства силна паша и чрез роенето се връща баланса в кошера. Съществува риск за недобро хранене пчелата е много постъпващата храна малко. Да обяснявам процеса на самото роене мисля че е излишно Слави го обясни отлично на дълго и на широко.
Не след залагането на маточниците,а след като бъдат осеменени и захранени.Но дори и да бъдат запечатани,при появата на паша,пчелите сами(или ние) унищожават маточниците и се включват с пълна сила в медосбора.Ако роевото настроение е обладяло в по голяма степен семейството и все повече пчели(поради закъснели действия),разрушаването на маточниците и появата на паша няма да помогне.....
Благодаря ти за отговора. Крайните ти изводи са верни, но обяснението ти е пълна импровизация. Цитираш един абзац от книгите, но не знаеш защо е така. Отговора на този елементарен въпрос е много по-дълъг и засяга и други аспекти от биологията на пчелата. Когато се появиш във форума обаче става горещо и ползотворно. Роенето ще го бистрим догодина.
Весело посрещане на всички и НАЗДРАВЕ!
Неподходящ момент за сериозна тема.Сега е заdrinks; да ви е весело посрещането на 2016г.
ОК догодина ще си изложа тезата в една тема теорията на m_pchelari, но ще ми отнеме време защото искам да цитирам конкретни източници а не да се позовавам само на руските теоретици. Не ме слагай под общ знаменател, никога не съм парадирал с опит и умения. Винаги съм бил на принципа, аз знам, че нищо не знам.
Тръгвам за кръчмата! Като са върна се надявам да намеря единомислие по този щекотлив проблем- роенето! Няма да пия, щото ставам нервен! Но това не ми пречи да пожелая на всички приятно изпращане на старата госпожа! И още по- приятно и подобаващо посрещане на младата госпожица!
Давие честита новата 2016 спорна и медоносна година да е :P
Чакам теорията на m_pchelari, не се бъзикам, ще ми бъде много интересно, и ако тя е разумна, и не включва термини като "инстинкт за роене", "инстинкт за залагане на търтеево пило", "инстинкт за събиране на нектар", "инстинк за отглеждане на търтеи", "инстинк за отглеждане на майки" , и т.н. "ИНСТИНКТИ" - защото майките са два вида - за самосмяна и за роене, ще ми бъде много интересно.
Според Перепелова първи процеса на роене го започват пчелите строителки. Ако имат голям обем за строеж и достатъчно храна, за да строят роене няма да настъпи. Просто не се стартира. За отделяне на 1 грам восък са необходими осем грама мед. Само обем и само храна не стигат нужни са и двете условия.
"Слънце", ставаш смешен с непродуктивните си мнения. Не съм видял твое конструктивно мнение по темата. Трупай мнения Ха-Ха!
В най-скоро време ще ви напиша, как може да се рои семейство, защото събира вода. Става въпрос за речна или всякаква вода, не за водка, и това не е шега.
Ти напиши нещо конкретно за роенето .Не се измъквай разводнявайки темата.
Водката те държи от снощи май.
2012г. купих нов кошер ДБ и отводка на 4 рамки. Пролетта на 20 април 2013г. прегледах плодника: 8 пити със запечатано пило, от летва до летва, че и отгоре/на горните летви бяха построени килийки и в тях бяха захранени личинки/. На 9-та пита имаше открито пило и само 10-та беше пълна с мед. Не съм го проверявал, не съм го и измислил, а съм го чел в книгите, че 1 пчела покрива 3 килийки. =>Ако това всичкото пило от 8 рамки се излюпи /а то няма друг избор/, дори и всички по стари пчели да са измрели, ще има нужда от 8*3=24 плодникови пити /кошера е 10 рамков/. При такава пренаселеност, не виждам, как пчелите носещи нектар ще стигнат до магазина. Даже не виждам водата винтилирана от нектара как ще стигне до прелката, че да излезе на вън.
И мен да ме поставят в такава пренаселеност, и аз ще роя.
Тогава бях абсолютен новобранец. Виждах че пчелите са насекоми, но не осъзнавах способноста им да се размножават с огромни темпове /типично за насекомите/.
Мисля, че разковничето до голяма степен се състои в това: не оценяваме кога ще се пренасели кошера и това е основната причина за допускане на роене.
Изучавал съм технически науки. Биология и химия са ми чужди. Допускам, че има и други /по-тънки/ предпоставки за роене /тук имат думата биолози и ветеринарни лекари/, но мисля, че другите предпоставки оказват влияние по-рядко.
Дано не съм досаден, но искам да довърша разказа.
Позвъних на човека който ми донесе отводката /донесе ми я попътно/. Описах му положението. Той ми поръча да сложа два магазина, да вдигна всичкото запеатано пило горе и да попълня с изградени пити или с восъчни основи. Изпълних препоръката му, изградени пити нямах и сложих само основи, след десет дена всичките 10 основи бяха изградени, кошера не се рои и събра много мед.
Аааааа що е то, Немуе ?! Василевсите явно роят, но защо ли не (градят) строят ?!!
Те и хората на площада в София, по нова година, не стоят на едно место, но изобщо не е лесно да стигнеш до певицата, че да я щипнеш позадника.
Току що !:laughing:
Точно в този момент никаква вода не е необходима на пчелите. Тъжно ми е за теб! Нямам думи! Я кажи, как я доставяш тази вода на пчелите, точно в този момент, и какво ще им причини след 30 дни зима? Не....е това е върхът на невежеството! Сега е 01.01 2016.
Ванка, според ника- жена требе да е ! Понеже са рядкост, да ги кътаме барем за цвят, а? Ама, ако много ти пречи...
Една камара безсмислени постове без нищо по темата. Заяждане на лично ниво няма аргумент против нищо. Много сте зле честно. Като толкова ги разбирате кажете си тезите.
Специално аз си трая, защото съм заек с тригодишен стаж. Досега, кошер не ми се е роил и аз да съм разбрал. Демек може и да не съм. Като гледам Василевса в профила му и той набор със същия стаж като мен. Ама той дава акъл на колеги с 30 годишен стаж- мен някак си ми е неудобно..
Аз лично, да не намесвам и другите се заразих от вас.:bigsmile: А сега искам това да го препратя на вас - Една камара безсмислени постове без нищо по темата. Няма аргумент против нищо. Много сте зле честно. Като толкова ги разбирате кажете си тезите. Става и за вас - нали?
И какво от това. Аз лично познавам пчелари, с трийсет години стаж дето не знаят вертикалната структура на пчелното семейство.Това че гледат цял живот пчели по един и същи тертип да незначи че са експерти. Може да се занимаваш години с нещо без изобщо да вникваш в същината му.
Събраха се трима човека, разводниха темата, безсмислени постове, казват че сега трябва да се дава вода на пчелите. Жалка история! И аз със тях ще коментирам процесите за роене?
Няма как да стане! А пчелите се роят, от внасяне на много вода в кошера, и ще го докажа. Но по-натам.
Поне им натрих гъзовете, най-вече на "слънцето", каквото и да означава това!