Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 34 от 72 ПърваПърва ... 24323334353644 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 331 до 340 от общо 718
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Тъкмо се връщам от обиколка по пчелините. Минах да ги нагледам, ем за последно за 2015, хем да видя какво става че тука духа да те извее. Та по същество... обиколих в друга посока, че на там не бях ходил а до последно незнаех дали ще имам рапица на единия пчелин. Мдааа оказа се че има в близост от 2км големи блокове, та в съчетание с тези търтеи в семействата, силни семейства и никакъв опит с паша като рапицата мисля, че ще се забавлявам... но поне свободни кошери и сандъчета за отводки бол....

п.п. Бат Тянко обикалях района... ще имаш рапица
    Жорка, имах преди три години рапица на 1,5 - 2 километра и не я посещаваха особено. Нито мед извадих от нея нито ми роиха, а не бяха слаби. Явно са намирали за по-интересна ливадата около пчелина и върбите.......Но ти си имай едно наум

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Пак ли ти?
    Много просто изглежда на страниците от книгите или описано тук във форума.
    Пак те питам с колко кошера изпаднали в роево настроение си се сблъсквал в практиката си? Колко от тях си успял да овладееш като използваш теорията, че инстинкта за роене не е основен?
    Пак аз да. Само наличие на обем и силна паша може да възпре това състояние, другите мерки са забавяне на процеса, а не възпиране. А да те питам теб как ще възпреш ти роевто настроение. Колегата, долу който твърди за играта на ръба на засадата е прав.
    Комшията има няколко дадан блата и усети че ще се роят по миналата година. И ми каза ще махна маточниците. Аз му казах не ги махай те сами ще ги ликвидират. Заляхме ги със сироп 1 към 1 и им добавихме основи. Сами изтръгнаха маточниците и роенето се прекрати. Той вика откъде знаеше че така ще стане? Ами чета!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Браво.
    Как не съм се сетил до сега?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Заляхме ги със сироп 1 към 1 и им добавихме основи. Сами изтръгнаха маточниците и роенето се прекрати. Той вика откъде знаеше че така ще стане? Ами чета!
    Това съм го правил и действа, но махах маточниците. Основите ги слагам между всеки две пити с пило.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Само наличие на обем и силна паша може да възпре това състояние, другите мерки са забавяне на процеса, а не възпиране..
    Мисля, че в това има много истина.Задържал съм стремеж за роене с унищожаване на маточници и разширяване с още един магазин.След седмица положението е било същото-маточници безброй, рамките в двата магазина дрънкат празни.След, като тръгна пашата спряха да залагат маточници, дори си развалиха заложените. С двукратно -убийствено /за мен/ разваляне на маточници спасих сезона.Само в няколко семейства нямаше много мед, за тях предполагам, че са се роили.През същият сезон мой колега се оплакваше, че не сварва да ги събира от дърветата.За резултатите му се сещате.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Интересен е др.Осташов.Е има някои неща дето не ми се връзват,но сами преценете https://www.youtube.com/watch?v=mmqYnV9IqFk

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Има два вида роене такова с цел размножаване и такова за напускане на жилището.
    От втория вид много бих искал да се сдобия с майка.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Слънчо недей от нашия край са
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Това съм го правил и действа, но махах маточниците. Основите ги слагам между всеки две пити с пило.
    Роевото състояние има няколко степени.Премини ли в по-горната степен,да ги удавиш във сироп,ежедневно да рушиш маточници,отърването е разформироването на отводки.
    Иначе е добре известно,че най много мед събира семейство в пред роево състояние-мн. пчели,мн.запечатано пило,мин.колиество открито пило и мн.приемачки.Демек 80-90% от пчелите да се занимават с доставка и преработка на нектар....

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Пак аз да. Само наличие на обем и силна паша може да възпре това състояние, другите мерки са забавяне на процеса, а не възпиране. А да те питам теб как ще възпреш ти роевто настроение. Колегата, долу който твърди за играта на ръба на засадата е прав.
    Комшията има няколко дадан блата и усети че ще се роят по миналата година. И ми каза ще махна маточниците. Аз му казах не ги махай те сами ще ги ликвидират. Заляхме ги със сироп 1 към 1 и им добавихме основи. Сами изтръгнаха маточниците и роенето се прекрати. Той вика откъде знаеше че така ще стане? Ами чета!
    Какво ти е обяснението, че като са безработни искат да се роят, а като ги залееш със сироп спират?

Само да уточня, че заливане със сироп означава много сироп а не буквално заливане на пчелите, да не стане някой фал.
    Винаги може по-добре.

Страница 34 от 72 ПърваПърва ... 24323334353644 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •